spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΤο magnum έγινε super και μαγνητίζει τον κυνηγό

Το magnum έγινε super και μαγνητίζει τον κυνηγό

|

Το magnum έγινε super και μαγνητίζει τον κυνηγό

Με την λέξη magnum, που είναι ο προσδιορισμός της δύναμης, μεγάλωσαν αρκετές γενιές ανθρώπων και όχι αναγκαστικά μόνο κυνηγών

Η πατρότητα της λέξης είναι άγνωστη, ωστόσο ήταν και εξακολουθεί να είναι το σύμβολο της ισχύος. Εκτός των όπλων, την λέξη magnum την είδαμε να χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα, στα ψυγεία, στα παγωτά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις όταν οι διαφημιστές, στην προσπάθεια τους να αναδείξουν κάποιο προϊόν, θεώρησαν ότι ταιριάζει… γάντι.

Σε αντίθεση δε με την λέξη «επανάσταση» που κι αυτή χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση
χιλιάδων προϊόντων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να “ψιλοξεθωριάσει”, η λέξη magnum
παραμένει ισχυρή.

Δύναμη πυρός

Στα περίστροφα και πιστόλια χρησιμοποιήθηκε για να αναδείξει την δύναμη πυρός. Όπως επίσης και για βλήματα σε μεγάλο μέγεθος που έχουν εντυπωσιακή δύναμη κρούσης, τέτοια, που σε κάποιες περιπτώσεις δύσκολα μπορούν να τα συγκρατήσουν τα όποια συστήματα ασφαλείας, όπως για παράδειγμα τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Στα λειόκαννα όπλα η λέξη magnum χρησιμοποιήθηκε όταν το μήκος της θαλάμης έφτασε στα 76 χιλιοστά.

Οι ενισχυμένες γομώσεις πάντα κέντριζαν το ενδιαφέρον, κυρίως των Αμερικανών, κυνηγών. Ένας λόγος παραπάνω για την χρήση φυσιγγίων με μήκος 76 χιλιοστά ήταν όταν μπήκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. η απαγόρευση της χρήσης τοξικών σκαγιών (μολύβδινα) στους υδροβιότοπους.

Ο χάλυβας έχει μικρότερο ειδικό βάρος από τον μόλυβδο με αποτέλεσμα μία γόμωση στα 36
γραμμάρια με ατσάλινα σκάγια να μην χωράει σε κάλυκα μήκους 70 χιλιοστών. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν γύρω από τα magnum φυσίγγια μαζί με τις υπερβολές που
υπήρξαν, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αστικοί μύθοι που είχαν να κάνουν με το πόσο ισχυρά είναι, πόσο μακριά ρίχνουν και πόσο “αντρικά” είναι.

Η ευστοχία

Τα πολλά γραμμάρια σκαγιών, κυρίως όταν τα magnum φυσίγγια ήταν γομωμένα με μολύβδινα σκάγια, δημιουργούσαν την εντύπωση στους κυνηγούς -κυρίως σε εκείνους που δεν τα πήγαιναν και πολύ καλά στο κομμάτι της ευστοχίας- ότι είναι η ιδανική λύση για το πρόβλημά τους.

Οι κυνηγοί που χρησιμοποιούσαν “χοντρά” νούμερα σκαγιών εύρισκαν σε αυτές τις γομώσεις την λύση, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν μεγαλύτερο αριθμό σκαγιών στην διάθεσή τους. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που οι εταιρίες κατασκευής όπλων μπήκαν στη λογική, να αφήσουν στο περιθώριο τις θαλάμες με μήκος 70 χιλιοστών και να υιοθετήσουν τις 76άρες.

Την λογική αυτή ακολούθησαν και οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές που ήθελαν να έχουν πρόσβαση στην μεγάλη αγορά της Αμερικής, παρουσιάζοντας σταδιακά μοντέλα με magnum θαλάμες, μέχρι που φτάσαμε στο σημείο σήμερα τα όπλα με 70άρες θαλάμες να είναι πλέον δυσεύρετα.

Οι ανάλογες γομώσεις

Παράλληλα ακολούθησαν και οι ανάλογες γομώσεις. Έβλεπε ο κυνηγός στα ράφια των καταστημάτων φυσίγγια με βάρος γόμωσης 46 γραμμάρια και στο μυαλό του αυτομάτως δημιουργείτο η εντύπωση, ότι τα φυσίγγια αυτά δεν… αστειεύονται.

Το μεγάλο κακό που δημιούργησαν οι εν λόγω γομώσεις είναι ότι επέτρεψαν στον κυνηγό να πιστέψει, λανθασμένα, ότι τα φυσίγγια αυτά είναι ικανά να ρίξουν σε μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αποστάσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, άσκοπους τραυματισμούς θηραμάτων.

Αυτό που κανείς δεν φρόντισε να ενημερώσει τους κυνηγούς – θιασώτες αυτών των γομώσεων, είναι το πόσο πιο αργές σε ταχύτητες είναι οι ενισχυμένες, συγκριτικά με τις ελαφρύτερες γομώσεις. Η προσαρμογή σε αυτές χρειάζεται προπόνηση και εξοικείωση. Παρ’ όλα αυτά, οι Magnum γομώσεις έγιναν μόδα και σύμβολο για πολλές γενιές κυνηγών.

Τα super magnum

Μέχρι που φτάσαμε, σήμερα, στην εποχή και αυτές να θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες, μπροστά στην νέα μόδα που ακούει στο όνομα super magnum. Οι θαλάμες πλέον έφτασαν τα 89 χιλιοστά σε μήκος και οι γομώσεις για τα 12άρια όπλα έφτασαν και ξεπέρασαν τα 65 γραμμάρια σκάγια.

Είναι λογικό κάποιος νέος κυνηγός, που από την φύση του αναζητά τη δύναμη, να καταφεύγει σε τέτοιες επιλογές. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να μάθει πόσο στοιχίζουν τα φυσίγγια super magnum, αλλά και την χρησιμότητα των συγκεκριμένων γομώσεων.

Πόσο χρήσιμες είναι στον κυνηγό;

Οι magnum και super magnum γομώσεις σαφώς και έχουν λόγο ύπαρξης και χρησιμότητας, ωστόσο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται, πρώτα από όλα, για το τι μπορούν να κάνουν με αυτές, που τους είναι χρήσιμες και μετά να προβαίνουν στην οποιαδήποτε επιλογή.

Αστικοί μύθοι υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν όσο υπάρχουν άνθρωποι που συζητούν μεταξύ τους. Μία υπερβολή είναι αρκετή αν μεταφερθεί σε πολλούς να δημιουργήσει ένα μύθο.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα: Κάθε πράγμα στον καιρό του

Όπλα: Κάθε πράγμα στον καιρό του Η δεκαετία που πέρασε μπορεί να χαρακτηριστεί ως η εποχή των… ισχνών αγελάδων για τον τομέα των λειόκαννων όπλων....
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ