spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΤέλεια κάννη… απλά δεν υπάρχει

Τέλεια κάννη… απλά δεν υπάρχει

|

Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη κάννη απάντηση δεν υπάρχει… Αν υπάρχει είναι από κάποιους, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους προτείνουν, επιλέγουν, επιμένουν ή συμπαθούν κάποια εταιρία που κατασκευάζει όπλα…

Το χρώμιο στο εσωτερικό της κάννης προστατεύει από την διάβρωση αλλά παράλληλα δίνει σαν αποτέλεσμα μια πιο λεία επιφάνεια, στην οποία τα μολύβδινα σκάγια κατά την πορεία τους μέσα σε αυτήν και μέχρι να φτάσουν στην έξοδο, έχουν μειωμένες τριβές.

Το πλεονέκτημα γύρω από την κάννη

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τις χρωμιωμένες και αχρωμίωτες κάννες σε ότι έχει να κάνει με την απόδοσή τους. Μία πολύ καλά λειασμένη στο εσωτερικό της αχρωμίωτη κάννη, είναι λογικό να έχει πιο σταθερή απόδοση μετά το πρώτο, δεύτερο φυσίγγι. Από την στιγμή που η κάννη θα ζεσταθεί, η αχρωμίωτη εσωτερικά έχει πλεονέκτημα.

Από την άλλη, η χρωμιωμένη, έχοντας δεχτεί στην επιφάνειά της υλικό εναπόθεσης (χρώμιο), θα παρουσιάσει ανομοιόμορφη συστολή-διαστολή εξ αιτίας του ότι τα δύο υλικά (χρώμιο και χάλυβας της κάννης) έχουν διαφορετικό συντελεστή θερμοκρασίας.

Μία ανεπαρκώς λειασμένη στο εσωτερικό της αχρωμίωτη κάννη, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει την βλητική απόδοση μιας εσωτερικά χρωμιωμένης. Μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά στην βλητική απόδοση μεταξύ των καννών. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι κι αλλιώς.

Κάτι λίγο ο κώνος συναρμογής, κάτι η λείανση του εσωτερικού, κάτι τα τσοκ, κάτι η εσωτερική διάμετρος, όλα αυτά συντελούν στη διαφορά που υπάρχει στην απόδοση μιας κάννης σε σχέση με μια άλλη.

Η «τέλεια» απόδοση

Η τέλεια απόδοση στα όπλα εμπορίου δεν υπάρχει και για να την προσεγγίσει κάποιος θα πρέπει να ψαχτεί πολύ σε ότι έχει να κάνει με τα φυσίγγια.

Είναι διαφορετικό πράγμα να αγοράζεις ένα όπλο και να σου υποδεικνύει ο κατασκευαστής ποια ακριβώς είναι τα φυσίγγια που πρέπει να ρίχνεις για να έχεις την καλύτερη βλητική απόδοση και άλλο να αγοράζεις ένα όπλο με κάννη τάδε τεχνολογίας και να «απαιτείς», χωρίς ψάξιμο στα φυσίγγια, να έχει την καλύτερη βλητική απόδοση.

Στην πρώτη περίπτωση ο κατασκευαστής έχει κάνει τι δοκιμές που πρέπει, έχει ρυθμίσει την κάννη για να αποδίδει το καλύτερο σε συνδυασμό με κάποιες γομώσεις και παραδίδει το όπλο με συγκεκριμένες οδηγίες.

Στην δεύτερη περίπτωση των όπλων μαζικής παραγωγής, η κάθε εταιρία εφαρμόζει την δική της τεχνολογία για την διαμόρφωση του εσωτερικού της κάννης και αυτό διαφημίζει, αυτό προβάλει και τελικά αυτό αγοράζει ο καταναλωτής.

Συνήθως οι όποιες δοκιμές από την πλευρά των κατασκευαστών γίνονται με την λογική να καλύπτεται το δυνατόν καλύτερα ο μέσος όρος. Ακόμα όμως και αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε στις γομώσεις μέσο όρο, δεν είναι κάτι το συγκεκριμένο. Είναι άραγε τα 34 γραμμάρια, τα 36, 38, 40;

Αν το ζητούμενο είναι να καλύψεις τον μέσο όρο, αυτό σημαίνει, ότι για οτιδήποτε επάνω ή κάτω από αυτόν θα πρέπει από την πλευρά του κατόχου – χειριστή του όπλου να γίνονται συμβιβασμοί σε ότι αφορά την βλητική απόδοση.

Δεν υπάρχει απάντηση για την καλύτερη κάννη

Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη κάννη απάντηση δεν υπάρχει. Αν υπάρχει είναι από κάποιους που για τους δικούς τους λόγους προτείνουν, επιλέγουν, επιμένουν, συμπαθούν κάποια εταιρία που κατασκευάζει όπλα.

Είναι πολύ εύκολο να παρουσιάσεις στοιχεία γύρω από το γεγονός, ότι μια κάννη είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη ή να καταλήξεις σε λάθος συμπέρασμα από μια δοκιμή για την βλητική απόδοση των καννών. Αρκεί στην μια κάννη να έχεις ψαχτεί και να ρίχνεις τα φυσίγγια που της πάνε γάντι και στην άλλη να ρίξεις ότι πιάσει το χέρι σου.

Το μεγαλύτερο λάθος στις δοκιμές είναι το ρίξαμε 2 ίδια φυσίγγια και η μια κάννη τα πήγε καλύτερα. Μπορεί να ρίξατε 2 ίδια φυσίγγια αλλά με δύο διαφορετικές κάννες και αυτή είναι η ουσία.

Το… καλύτερο από όλα

Το δε άλλο είναι το καλύτερο από όλα. Δεχόμαστε δεκάδες τηλέφωνα που περιστρέφονται γύρω από το εξής ερώτημα:

«Έχω το τάδε όπλο ποια φυσίγγια πάνε καλύτερα;»

Έλα μου ντε. Αν το γνωρίζαμε δεν θα ψαχνόμασταν ακόμα με τα δικά μας όπλα. Σε ότι αφορά την βλητική απόδοση των καννών, οι πιο ευτυχισμένοι είναι εκείνοι που αγοράζουν ένα όπλο, για κάποιο λόγο δεν τους πάει καλά και το πουλάνε για να πάρουν κάποιο άλλο.

Όταν εξαντλήσουν τις μάρκες των όπλων που υπάρχουν, αρχίζουν από την αρχή. Ωστόσο κάτι νέο έχουν βγάλει οι εταιρίες και δώστου πάλι πωλήσεις και αγορές…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα λειόκαννα όπλα…

Όλοι οι κυνηγοί χρησιμοποιούμε λειόκαννα όπλα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα το κυνήγι επιτρέπεται μόνο με αυτό τον τύπο, ανεξάρτητα από το θήραμα την εποχή,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ