Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνBreda Titano Bronze: Η καραμπίνα που προκαλεί τις αισθήσεις

Breda Titano Bronze: Η καραμπίνα που προκαλεί τις αισθήσεις

|

- Advertisement -

 

Ο συνδυασμός των χρωμάτων, η χρήση κεραμικής βαφής μαύρου χρωμίου και οι πολλές λεπτομέρειες, συνθέτουν ένα καλαίσθητο και λειτουργικό όπλο, που… κλείνει πονηρά το μάτι στον ανταγωνισμό.

ΚΕΙΜΕΝΟ: Μηνάς Ιορδάνογλου & Σοφοκλής Κοσκινάς

Tο Titano είναι ένα όπλο που βασίζεται στο γνωστό μοντέλο Ermes, με σημαντικές καινοτομίες και βελτιώσεις. Η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από την παραγωγή όπλων αδράνειας και κορυφώθηκε με το μοντέλο 930i, συμπυκνώνεται στη σειρά Titano, που παράγεται σε εκδόσεις Black, Nickel, Mirror, Bronze και Bronze Dark.

- Advertisement -

Οικογένεια Marocchi

Η νέα αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, μας παραχώρησε το μοντέλο Bronze, το οποίο παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω αισθητικής ιδιαιτερότητας.

Τα όπλα της ιταλικής Breda, ξεχώριζαν ανέκαθεν για τις πολύ καλές εφαρμογές τους, για την ποιότητα των πρώτων υλών, αλλά και για την πολύ καλή βλητική τους απόδοση. Το μοντέλο Titano, ακολουθεί πιστά αυτή την παράδοση.

Η πάλαι ποτέ κρατικής ιδιοκτησίας Breda, κατασκεύαζε από ραπτομηχανές έως και βαγόνια τρένων. Η κατασκευή όπλων για το κυνήγι, αποτελούσε ένα μικρό τμήμα του τομέα παραγωγής όπλων, το οποίο κατά κύριο λόγο κατασκεύαζε οπλικά συστήματα για στρατιωτική χρήση.

Με την πάροδο του χρόνου, οι κρατικές μονάδες παραγωγής πέρασαν στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα όχι σε ενιαία μορφή.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και σε άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα στην Γαλλία με την κρατική Manufrance. Η Beretta αρχικά ανέλαβε την παραγωγή κυνηγετικών όπλων Breda, αλλά στην συνέχεια η ιστορική φίρμα πέρασε σε άλλα χέρια και σήμερα ανήκει στην οικογένεια Marocchi. Όλα αυτά τα χρόνια, αν εξαιρέσουμε μία μικρή χρονική περίοδο, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η παραγωγή των όπλων Breda, ακολουθούσε πιστά την παράδοση στην ποιότητα.

Η Marocchi πλέον ως ιδιοκτήτρια της Breda, διαθέτει τη γνώση αλλά έχει και τις τεχνικές προδιαγραφές, ώστε να διατηρήσει το κύρος και την παράδοση στην ποιότητα κατασκευής των όπλων Breda. Αυτό άλλωστε έγινε άμεσα αντιληπτό, από το πρώτο κιόλας όπλο που βγήκε από την γραμμή παραγωγής της. Η σειρά 930i, χαίρει μεγάλης εκτίμησης των κυνηγών και σκοπευτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

To Breda Titano Bronze, είναι το όπλο που δεν υπάρχει περίπτωση να το δει κάποιος στα ράφια ενός κυνηγετικού καταστήματος και να μην το θαυμάσει. Οι χρωματικοί συνδυασμοί, τα ξύλα, τα φινιρίσματα και η προσοχή στην λεπτομέρεια, λειτουργούν σαν «μαγνήτες» για τα μάτια.

Η σιγουριά της αδράνειας

Λειτουργεί με αδράνεια και όπως όλα τα όπλα αδράνειας, αποτελείται από λίγα μηχανικά εξαρτήματα. Το κλείστρο κλειδώνει στην κάννη με περιστροφική κεφαλή. Το ελατήριο για την επιστροφή του κλείστρου στη θέση κλειδώματος, βρίσκεται στο πίσω μέρος μέσα στο κοντάκι. Για το λόγο αυτό, στο πίσω μέρος του κλείστρου υπάρχει διχαλωτή μπιέλα γνωστή σαν «ουρά».

Πολύ σημαντική εφαρμογή, που αυξάνει όμως το κόστος στην παραγωγή, είναι το αφαιρούμενο καπάκι της βάσης, το οποίο κατασκευάζεται από αλουμίνιο και έχει τελικό φινίρισμα με μαύρο χρώμιο. Η ύπαρξή του καθιστά ευκολότερο τον καθαρισμό του όπλου. Όταν αφαιρεθεί, υπάρχει άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό της βάσης και στον μηχανισμό σκανδάλης, για καθαρισμό και λίπανση.

Η βάση είναι και αυτή κατασκευασμένη από ειδικό τύπο αλουμινίου (σειρά 7000) και το τελικό της φινίρισμα είναι με κεραμική βαφή. Η τεχνική εφαρμογή αυτή, προσφέρει μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση και τα χτυπήματα συγκριτικά με την επιμετάλλωση (Επιχρωμίωση).

Το χρώμα της βάσης είναι σε απόχρωση παλαιωμένου ορείχαλκου και από εκεί προκύπτει και η λέξη Bronze. Το ίδιο χρώμα έχει και η σκανδαλοθήκη που συγκρατείται στη βάση με έναν πίρο. Η σκανδαλοθήκη είναι κατασκευασμένη από συμπαγές αλουμίνιο για μεγαλύτερη αντοχή και ακρίβεια.

Αισθητική και λειτουργικότητα

Στην ένωση της βάσης με το κοντάκι, υπάρχει η δυνατότητα να παρεμβληθούν φλάντζες, που συνοδεύουν το όπλο σε διάφορες μορφές και βοηθούν στην εύκολη αλλαγή κλίσεων του κοντακίου. Το κοντάκι και η πάπια, είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ξύλο καρυδιάς. Την ποιότητα του ξύλου που χρησιμοποιεί η Breda δεν την βρίσκει κανείς εύκολα σε αυτογεμή όπλα. Οι ψάθες σε κοντάκι και πάπια, δεν είναι σαν τις ψάθες παραδοσιακής χάραξης, αλλά έχουν την υφή γυαλόχαρτου.

Είναι πολύ αποτελεσματικές και προσφέρουν πολύ καλή αίσθηση στο κράτημα. Η πάπια είναι πολύ λεπτή. Η λαβή στο κοντάκι είναι full πιστολέ. Στο επάνω μέρος του κοντακίου (χτένι) στο σημείο που ακουμπά το ζυγωματικό, έχει τοποθετηθεί ελαστικό ένθετο, που συντελεί στο να μειώνει την ανάκρουση.

Το πέλμα είναι καλοσχεδιασμένο, κατασκευασμένο από την ιταλική εταιρία Cervellati, δεν κολλάει στα ρούχα κατά την διαδικασία επώμισης και συντελεί ουσιαστικά στη μείωση του λακτίσματος. Το φινίρισμα στα ξύλινα μέρη, έχει γίνει με λινέλαιο.

Πέντε όπλα σε ένα

Το σλόγκαν «πέντε όπλα σε ένα» χρησιμοποιούσε η Breda τη δεκαετία του ’50, όταν πρώτη εφάρμοσε στην Ευρώπη το σύστημα των εναλλασσόμενων συσφίξεων (τσοκ). Σήμερα, συνεχίζει την παράδοση με τις νέες τάσεις και μεθόδους, συνοδεύοντας τα όπλα της με 5 τσοκ, τα οποία βιδώνουν στο εσωτερικό της κάννης και έχουν μήκος 7 εκατοστά. Στα τσοκ αναγράφεται με ηλεκτρονική χάραξη (λέιζερ) ποια είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν με ατσάλινα σκάγια και ποια όχι, καθώς και ο βαθμός σύσφιξης.

Οι σφραγίδες δοκιμής από την ιταλική Τράπεζα, πιστοποιούν δοκιμή στα 1370 bar και καταλληλότητα χρήσης και ατσάλινων σκαγιών.

Ο κώνος συναρμογής έχει μήκος 3,7 εκατοστά. Το μήκος της θαλάμης είναι 76 χιλιοστά. Οι διαθέσιμοι σε διάμετρο αυλοί, είναι στα 18,4 και 18,5 χιλιοστά και η κάννη είναι εσωτερικά χρωμιωμένη. Κάννες υπάρχουν διαθέσιμες σε μήκη 61, 66 και 71 εκατοστά.

Εξωτερικά το φινίρισμα της κάννης είναι υποδειγματικό. Η ρίγα σκόπευσης είναι εξαεριζόμενη με στηρίγματα για να βοηθά στη γρηγορότερη ψύξη της κάννης και το πάχος της είναι 7 χιλιοστά. Η ακίδα σκόπευσης είναι από οπτική ίνα. Το Titano είναι προσεγμένο και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Εκτός από όμορφο, έχει και πολύ καλά εργονομικά χαρακτηριστικά, που βοηθούν στον ευκολότερο χειρισμό του.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστας Γαρέφης: Ο σταυραετός του Πηλίου

Ο Έλληνας Μακεδονομάχος Κώστας Γαρέφης Μακεδονία 1900. Αναβρασμός. Τα βουλγαρικά κομιτάτα με «φωτιά και τσεκούρι» θέλουν να αλλάξουν συνειδήσεις. Οι Μακεδόνες αντιστέκονται. Στην καρδιά των...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,110ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
25.3 ° C
26.2 °
22.8 °
55 %
2.6kmh
20 %
Σα
31 °
Κυ
32 °
Δε
30 °
Τρ
33 °
Τε
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ