spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΜια χρονιά αφθονίας περνά ανεκμετάλλευτη

Μια χρονιά αφθονίας περνά ανεκμετάλλευτη

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Όλα συνηγορούν στο γεγονός ότι οι λαγοκυνηγοί φέτος ήταν οι πιο άτυχοι, αφού διανύουμε μια χρονιά αφθονίας που μένει ανεκμετάλλευτη…

 

Η επικοινωνία με βοσκούς και γεωργούς έγινε καθημερινή συνήθεια προκειμένου να αντλούνται πληροφορίες για τα θηράματα τώρα που οι διαστάσεις της πανδημίας έχουν αναστείλει τις περισσότερες δραστηριότητες και μαζί με αυτές, το κυνήγι. Έτσι, αφού δεν είναι δυνατόν να έχουμε πληροφόρηση από πρώτο χέρι, η έμμεση μεταφορά της εικόνας έγινε απαραίτητη.

Σε ότι αφορά το λαγό, όλα συνηγορούν στο γεγονός, ότι οι λαγοκυνηγοί φέτος ήταν οι πιο άτυχοι, αφού διανύουμε μια χρονιά αφθονίας που μένει ανεκμετάλλευτη.

 

Βοσκοί και κτηνοτρόφοι

Οι μοναδικοί, ίσως, που μπορούν να επιβεβαιώσουν την μεγάλη παρουσία λαγών στα κυνηγοτόπια της Θεσσαλίας είναι οι βοσκοί που καθημερινά ακολουθούν τα κοπάδια τους και οι κτηνοτρόφοι που πηγαινοέρχονται στις εγκαταστάσεις των μονάδων τους.

Αυτοί είναι που επιβεβαιώνουν πως συνεχίζεται η καλή πορεία του λαγού, όπως ακριβώς είχαν διαπιστώσει οι λαγάδες στο διάστημα που επιτρέπονταν να κυνηγήσουν.

Πέρα απ’ τις πληροφορίες ο ρόλος τους επεκτείνεται και στην προστασία του θηράματος από λαθροθήρες, μιας και όλοι γνωρίζουν πως η χαρά του λαθροθήρα είναι όταν ο νόμιμος κυνηγός δεν είναι στον κυνηγότοπο.

Είναι γνωστό πως οι λαγάδες σπάνια αλλάζουν τόπο. Συνήθως κυνηγούν σε δύο – τρία μέρη που έχουν επιλέξει χρόνια πριν. Με τον καιρό σε αυτά τα μέρη αναπτύσσουν γνωριμίες και φιλίες με τους ντόπιους, κυρίως τους βοσκούς που τους συναντούν στις εξόδους τους. Τέτοιες φιλίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, τόσο για να αντλούν πληροφορίες, όσο και για να ενημερώνονται αν κάποιοι άλλοι έχουν κυνηγήσει στο “μέρος” τους. Αυτές οι σχέσεις είναι γνωστές, με αποτέλεσμα οι λαθροθήρες να αποφεύγουν τα περισσότερα λαγοτόπια, φοβούμενοι ότι υπάρχουν μάτια που τους βλέπουν.

Σε ότι αφορά το ίδιο το θήραμα η κατάσταση παραμένει θετική σε όλους τους θεσσαλικούς νομούς. Από τον Αλμυρό της Μαγνησίας μέχρι το Μαλακάσι των Τρικάλων και από τη Ρεντίνα της Καρδίτσας μέχρι τον Τύρναβο της Λάρισας οι λαγοί βρίσκονται στα καλύτερα επίπεδα από ποτέ.

 

Στα ημιορεινά

Οι πληροφορίες που συλλέγουν οι λαγοκυνηγοί κάθε περιοχής έχουν τον ίδιο κοινό παρονομαστή. Δεν υπάρχει κτηνοτρόφος που να μη συναντήσει τουλάχιστον δύο λαγούς στη διαδρομή από το σπίτι του μέχρι τη μονάδα, διαδρομή που τις περισσότερες φορές δεν είναι μεγαλύτερη από τέσσερα με πέντε χιλιόμετρα. Τα ίδια λένε κι οι βοσκοί με αποκορύφωμα περιπτώσεις  ξεσηκώματος λαγών από τα… τσοπανόσκυλα.

Όλα τα παραπάνω παρατηρούνται στις ημιορεινές περιοχές, στα κλασικά λαγοτόπια δηλαδή, με τους πουρναρότοπους.

Από τα αλπικά δεν υπάρχει εικόνα, γιατί αυτή την εποχή δεν υπάρχουν βοσκοί και τα πρώτα χιόνια που έπεσαν αποτρέπουν τους λίγους, μόνιμους κατοίκους, στο να κυκλοφορούν στη φύση. Βέβαια και εικόνα να είχαμε θα ήταν ανώφελο, γιατί δεν αργεί ο καιρός που το χιόνι θα κάνει αδύνατη την οποιαδήποτε εξόρμηση, ακόμα κι αν επιτρέπονταν το κυνήγι.

 

Φτωχή η εικόνα στα πεδινά

Φτωχή είναι και η εικόνα από τα πεδινά, γιατί κι εκεί οι αγροτικές εργασίες έχουν ατονήσει, οπότε λιγοστεύουν οι αγρότες που πηγαινοέρχονται καθημερινά στα χωράφια τους (όσοι έχουν κηπευτικά είναι συνήθως στην εξοχή) και όσο λιγότεροι είναι, τόσο πιο ασαφείς είναι και οι πληροφορίες που συλλέγονται.

Σημασία όμως έχει πως στα κατεξοχήν λαγοτόπια, στους πουρναρότοπους δηλαδή, οι πληθυσμοί των λαγών βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα. Δεν αγγίζουν τα όρια του υπερπληθυσμού, ώστε να προκύψουν θέματα μεταδοτικών ασθενειών, αντιθέτως “σφύζουν” κυριολεκτικά από ζωή και οι ελπίδες πλέον στρέφονται στην εξέλιξη της πανδημίας, ώστε να επιτραπεί κάποια στιγμή η μετακίνηση των λαγάδων πριν τη λήξη της φετινής σεζόν.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ