Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠλαγιόκαννο Demas 2001: Κλασική γοητεία γαλλικής προέλευσης

Πλαγιόκαννο Demas 2001: Κλασική γοητεία γαλλικής προέλευσης

|

Ένα δίκαννο της γαλλικής “σχολής” που απευθύνεται σε γνώστες και απαιτητικούς, αφού όλα τα μοντέλα της DEMAS ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους…

Tων Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Η Demas ξεκίνησε την κατασκευή χειροποίητων όπλων από το 1967, ενώ πριν μερικά χρόνια άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς και πέρασε στην ιδιοκτησία της VERNEY CARRON…

- Advertisement -

Κατασκευάζει σουπερποζέ και πλαγιόκαννα με μισές ή ολόκληρες φωτιές, αλλά και ραβδωτά σε διάφορα διαμετρήματα. Όπως είναι λογικό η παραγωγή της είναι περιορισμένη, αλλά κάθε όπλο που βγαίνει από το εργοστάσιο αποτελεί ένα… μοναδικό “κομμάτι”!

Σεβασμός στην παράδοση

Η φιλοσοφία της γαλλικής φίρμας για την κατασκευή όλων των όπλων που παράγει, κινείται σε δύο βασικούς άξονες:

  • Την επιλογή των καλύτερων πρώτων υλών.
  • Τον σεβασμό στην παράδοση, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία ακόμη και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Το μοντέλο 2001 που μας παραχωρήθηκε για να εξετάσουμε, δεν είναι ένα όποιο κι όποιο όπλο: πρόκειται για ένα δίκαννο που απευθύνεται σε γνώστες και απαιτητικούς. Άλλωστε, όλα τα μοντέλα της DEMAS ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και φέρουν την “σφραγίδα” της γαλλικής σχολής κατασκευής όπλων… Ως κλασικός εκπρόσωπος αυτής της “σχολής”, το 2001 βασίζεται σ’ ένα σχεδιασμό που αποβλέπει στην ευκολία χειρισμού και στην εξεύρεση των ιδανικών λύσεων, που βελτιώνουν τα εργονομικά χαρακτηριστικά. Ξεκινώντας από τη βάση (είναι κατασκευασμένη από ενιαίο κομμάτι χρωμιούχου χάλυβα), κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι το κυματοειδές τελείωμα στο σημείο που ενώνεται με το κοντάκι. Οι διαστάσεις της, 5,2 εκατοστά ύψος και 4 εκατ. πλάτος (εκτός των ημισφαιρίων στον καθρέπτη), δίνουν ως αποτέλεσμα πολύ λεπτή γραμμή και παραπέμπουν σε μικρότερο διαμέτρημα από αυτό του Cal 12! 

Τα τρία κλειδιά…

Κοιτώντας τον καθρέπτη, ένα άλλο χαρακτηριστικό σημείο της βάσης είναι η εσοχή στην οποία φιλοξενείται το κλειδί, που βρίσκεται στο πίσω μέρος των καννών. Κάτω από την εγκοπή αυτή βρίσκεται ένα δεύτερο κλειδί τεραστίων διαστάσεων, που παίρνει εντολή από τον μοχλό ανοίγματος (πεταλούδα) και κινείται παράλληλα με τον άξονα των καννών, ασφαλίζοντάς τες στη βάση. Το τρίτο κλειδί είναι ο μονοκόμματος περαστός πείρος άρθρωσης των καννών, και τα τρία αυτά συστήματα είναι “υπεύθυνα” για το κλείδωμα των καννών στη βάση. Πολύ έξυπνο, ως μηχανική εφαρμογή, είναι και το στοπ που υπάρχει για τον μοχλό ανοίγματος: η εφαρμογή αυτή δεν επιτρέπει στο μοχλό να ξεφύγει από την ευθεία του σε σχέση με την παράλληλο των καννών, κάτι που συμβαίνει στα περισσότερα δίκαννα με την πάροδο του χρόνου.

Η βάση του 2001 φέρει πλούσια χειροποίητα σκαλίσματα τύπου Bullino, καθώς η Demas σκαλίζει τις βάσεις σε διάφορες βαθμίδες, ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη (στο όπλο που είχαμε εμείς, οι παραστάσεις στη βάση ήταν μπεκάτσας και πέρδικας). Άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι και ο υποφυλακτήρας της σκανδάλης, ο οποίος στο πίσω τμήμα του είναι επιμηκυμένος, ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση κοντακίου – βάσης.

Αξιόπιστες εφαρμογές

Σε απλές και αξιόπιστες εφαρμογές βασίζεται και ο μηχανισμός σκανδάλης και πυροδότησης… Ο μηχανισμός πυροδότησης είναι δομημένος επάνω στην πλάκα της σκανδάλης, ενώ οι σκανδάλες είναι διπλές και η κάθε μία αποτελεί ανεξάρτητο και αυτόνομο μηχανισμό (κατά παραγγελία το όπλο διατίθεται με μονή ή διπλή σκανδάλη). Οι σωλήνες των καννών είναι κατασκευασμένες από υψηλής ποιότητας χάλυβα (35NCD 16) με ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Στο όπλο που είχαμε στην διάθεσή μας οι κάννες ήταν αχρωμίωτες εσωτερικά, οι αυλοί είχαν διάμετρο 18,4 χιλιοστά και οι θαλάμες μήκος 70 χιλιοστά, ενώ το μήκος των καννών ήταν 66 εκατοστά. Η ρίγα σκόπευσης ήταν “σκαφτή”, όπως προβλέπει το “γαλλικό” πρότυπο. Οι κάννες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους με διπλές ρίγες (επάνω – κάτω) και το τελικό φινίρισμά τους (μελάνισμα) έχει γίνει με τον παραδοσιακό τρόπο. Τα ξύλινα μέρη είναι κατασκευασμένα από ξύλο καρυδιάς. Η Demas ξεκινάει από την ποιοτική κατηγορία 3 και, ανάλογα τις επιθυμίες του πελάτη, φτάνει μέχρι το ανώτερο ποιοτικό επίπεδο ξύλων!

Όσο για τις ψάθες είναι λεπτής χάραξης και… χειροποίητες, ενώ το κοντάκι του όπλου που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν Αγγλικού τύπου (σε συνδυασμό με τις διπλές σκανδάλες αποτελεί άριστη επιλογή). Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα και για κατασκευή κοντακιού με πιστολοειδή λαβή, αφού η Demas δέχεται και ικανοποιεί παραγγελίες για τις διαστάσεις στο κοντάκι και στο σχήμα της πάπιας.

Αχρωμίωτες οι κάννες

Οι εφαρμογές των μεταλλικών τμημάτων μεταξύ τους, αλλά και των μεταλλικών με τα ξύλινα, είναι άριστες! Όλες οι βίδες, όπου και αν βρίσκονται, είναι παράλληλες με τις κάννες, και αυτό είναι άλλο ένα δείγμα της ποιοτικής δουλειάς που έχει γίνει. Η χάραξη στις χειροποίητες ψάθες και η επεξεργασία του λινελαίου, αποτελούν ένα ακόμη δείγμα ποιοτικής κατασκευής. Και στις κάννες, βέβαια, οι ρίγες έχουν συγκολληθεί χωρίς κενά και κακοτεχνίες. Η εξωτερική λείανση των καννών είναι εξαιρετική, όπως και η τεχνική του βαψίματός τους.

Οι αχρωμίωτες εσωτερικά κάννες χαρακτηρίζουν την ξεχωριστή προσοχή και αντικατοπτρίζουν τη δουλειά που γίνεται (λείανση)… Τα προαναφερόμενα είναι μερικά μόνο από τα σημεία που αναδεικνύουν την ποιότητα ενός χειροποίητου όπλου και, ομολογουμένως, το Demas 2001 εντυπωσιάζει, αν και αποτελεί το βασικό μοντέλο της σειράς των πλαγιόκαννων της γαλλικής φίρμας. Εν ολίγοις πρόκειται για πολύ αξιόλογο όπλο, με ιδιαίτερη σημασία στην λεπτομέρεια και πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Το βάρος για τα πλαγιόκαννα 12άρια της DEMAS κυμαίνεται από τα 2.400 έως τα 2.900 γραμμάρια, με χρόνο παράδοσης τους 6 μήνες, περίπου. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» – Βίντεο

Σπάνια συναντάς άνθρωπο που σου λέει ότι δεν τρώει τα καλαμάρια. Μπορεί να ακούσεις προτιμήσεις σε είδη ψαριών ή κάποιους που δεν τρώνε καθόλου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32.4 ° C
34 °
29.9 °
32 %
7.2kmh
20 %
Τρ
31 °
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
34 °
Σα
32 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ