Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΑρχίζει ο “πόλεμος” με τα… τσιμπούρια!

Αρχίζει ο “πόλεμος” με τα… τσιμπούρια!

|

Πάρτε τα μέτρα σας για τα τσιμπούρια. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών προκαλούν έξαρση του πληθυσμού τους και η κάθε βόλτα του σκύλου είναι σαν γίνεται σε… ναρκοπέδιο, αφού οι κρότωνες βρίσκουν την ευκαιρία να προσκολληθούν πάνω στο σώμα του ζώου, διψώντας για αίμα! 

διροφιλαρίωσηΑπό τις πλέον επικίνδυνες νόσους είναι η διροφιλαρίωση, που οφείλεται σε έναν νηματώδη σκώληκα

Το πρόβλημα με τα τσιμπούρια παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου, από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, οπότε και άλλαξαν οι καιρικές συνθήκες.
Κυνηγοί που έβγαλαν σε εκπαιδευτικό τα σκυλιά τους παρατήρησαν, ότι κατά την επιστροφή τους ήταν γεμάτα από τσιμπούρια.
Αντίστοιχη εικόνα κατέγραψε και κάτοικος των Ιωαννίνων, ο οποίος διατηρεί ένα “Λαμπραντόρ” μέσα στο σπίτι του.
– “Το πήγα για τη συνηθισμένη του βόλτα σε ένα οικόπεδο στην πόλη για λίγη ώρα. Όταν γυρίζαμε, διαπίστωσα ότι είχε γεμίσει τσιμπούρια. Πήγα αμέσως στον κτηνίατρο και του έκανε αποπαρασίτωση, ενώ του έβαλε αμπούλα και το ειδικό περιλαίμιο, που απωθεί αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα”, ανέφερε χαρακτηριστικά στα “kynigesia.gr”, ο ιδιοκτήτης.

Βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

– “Αρχίζει ο πόλεμος με τα τσιμπούρια! Οι βροχές σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας λειτουργούν σαν… λίπασμα για αυτά! Οπότε πρέπει να θωρακίσουμε τα σκυλιά μας απέναντί τους”, είναι η προειδοποίηση του κτηνιάτρου, Βασίλη Σλίμπα, από την Έδεσσα.
Ο ίδιος τονίζει, πως οι κρότωνες είναι εξαπλωμένοι σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου και όσον αφορά την Ελλάδα είναι… τσιμπουρόπληκτη από τα βόρεια σύνορά μας μέχρι και την Κρήτη.
Οι κρότωνες, πιο γνωστοί ως τσιμπούρια, απειλούν το σκύλο μας σαν μικροί… βρικόλακες. Απομυζούν το αίμα του, προκαλώντας του κνησμό και δερματίτιδα, ενώ, όταν τα παράσιτα είναι πολλά, το ζώο εμφανίζει και αναιμία.
Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της μετάδοσης σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η ερλιχίωση, η πιροπλάσμωση-μπαμεσίωση, η ηπατοζωονόσος και η νόσος του Lyme.
Η ερλιχίωση, στην οξεία της μορφή, εμφανίζει στον σκύλο μας συμπτώματα πυρετού, ανορεξίας, κατάπτωσης, οφθαλμορινικό έκκριμα και λεμφαδενοπάθεια. Στη χρόνια μορφή της, προσβάλλει τον μυελό των οστών, με συνέπεια την αδυναμία παραγωγής ερυθρών και λευκών αιμοπεταλίων.
Με την έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αντιμετωπιστεί, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο αργότερα.
Το νόσημα είναι πολύ συχνό στη χώρα μας και γι’ αυτό ο εργαστηριακός έλεγχος του σκύλου μία φορά το χρόνο κρίνεται απαραίτητος, ειδικά αν έχει ιστορικό παρασίτωσης από κρότωνες.

Πυρετός, καχεξία, κατάπτωση

Στην πιροπλάσμωση-μπαμεσίωση, προσβάλλονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου, ο οποίος εμφανίζει αναιμία, πυρετό, λεμφαδενοπάθεια, ίκτερο και εμετό. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα στο αναπνευστικό, το πεπτικό (διάρροια, δυσκοιλιότητα), ασκίτη, οιδήματα των άκρων και του όσχεου, αιμορραγική διάθεση, διόγκωση των αρθρώσεων, επιληπτικές κρίσεις ή αταξία.
Η ηπατοζωονόσος προκαλείται όταν οι σκύλοι καταπίνουν κρότωνες που είναι μολυσμένοι από ένα πρωτόζωο. Τότε εκδηλώνουν πυρετό, καχεξία, κατάπτωση, γενικευμένη αδυναμία, πυώδες οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα και υπεραισθησία: αυτή εκδηλώνεται με απροθυμία μετακίνησης, ακαμψία του τραχήλου και πόνο στην οσφυϊκή χώρα. Εργαστηριακό εύρημα είναι η λευκοκυττάρωση.
Η νόσος του Lyme εκδηλώνεται με πυρετό, χωλότητα, διόγκωση των αρθρώσεων, λεμφαδένια και ανορεξία, ενώ κάποια σκυλιά ενδέχεται να εμφανίσουν σπειραματονεφρίτιδα και προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Για να προλάβουμε όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, υπάρχουν τα ειδικά λουράκια, οι αμπούλες, ή και συνδυασμός τους, κάτι που θα αποφασιστεί από κοινού με τον κτηνίατρό μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους της μόλυνσης του αγαπημένου μας συντρόφου.
Όμως, αυτήν την περίοδο θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τα κουνούπια. Με το τσίμπημά τους, μπορεί να μεταφέρουν στο σκύλο διάφορα παράσιτα. Από τις πλέον επικίνδυνες νόσους είναι η διροφιλαρίωση, που οφείλεται σε ένα νηματώδη σκώληκα.

Συμπτώματα και επιπτώσεις που προκαλεί η ερλιχίωση

ερλιχίωση

- Advertisement -

ερλιχίωση

Το “σκουλήκι της καρδιάς”

Είναι το “σκουλήκι της καρδιάς”. Το κουνούπι μεταδίδει το παράσιτο σε προνυμφικό στάδιο, το οποίο ωριμάζει μέσα στον σκύλο και φτάνει μέχρι και τα 30 εκατοστά. Εγκαθίσταται στο καρδιαγγειακό του σύστημα και σε έναν μολυσμένο σκύλο ο αριθμός των σκουληκιών φτάνει και τα 250! Αυτά, προκαλούν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα, που γίνονται όλο και εντονότερα καθώς μεγαλώνουν. Τα ενήλικα παράσιτα απελευθερώνουν προνύμφες στο αίμα του ζώου, οι οποίες με τη σειρά τους μεταφέρονται σε κουνούπια με το γεύμα, που αυτά με το τσίμπημά τους μεταδίδουν τη μόλυνση και σε άλλον σκύλο.
Η θεραπευτική αγωγή όταν τα παράσιτα είναι σε ώριμο στάδιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη: τα νεκρά ενήλικα μπορεί να φράξουν μικρά αγγεία, εμποδίζοντας την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που ενδέχεται να κοστίσει ακόμη και τη ζωή του ζώου.
Το “σκουλήκι της καρδιάς” ευθύνεται για το θάνατο αρκετών σκύλων, ενώ στην γεωγραφική εξάπλωση της νόσου συμβάλλει και η κλιματική αλλαγή.

τσιμπούρια“Ετήσιο εμβόλιο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο…”

 “Ο κτηνίατρος μπορεί να δώσει συμβουλές για τα εντομοκτόνα και την κατάλληλη εντομοαπωθητική προστασία, προκειμένου να αποτραπεί τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι. Υπάρχουν και τα χάπια που χορηγούνται μηνιαίως. Αυτό το προληπτικό μέτρο αρχίζει ένα μήνα πριν την δραστηριοποίηση των κουνουπιών και ολοκληρώνεται ένα μήνα αφότου αυτά φύγουν. Η δική μου πρόταση, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, είναι το ετήσιο εμβόλιο”, επισημαίνει ο κ. Σλίμπας.

Διαβάστε επίσης:

> Τσιμπούρι Έστειλε… Στο Νοσοκομείο Κτηνοτρόφο Με Εγκεφαλίτιδα! (Vid)

τσιμπούρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσιμπούρια: Θωρακίστε τον σκύλο σας!

Θωρακίστε τον σκύλο σας απο τα τσιμπούρια - Οι καιρικές συνθήκες πυροδοτούν έξαρση Το νου σας στα τσιμπούρια! Οι καιρικές συνθήκες έχουν πυροδοτήσει έξαρση και...
37,594ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,590ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
14 ° C
14.7 °
12 °
89 %
0.9kmh
20 %
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
16 °
Τρ
11 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ