spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤσιμπούρι έστειλε... στο νοσοκομείο κτηνοτρόφο με εγκεφαλίτιδα! (vid)

Τσιμπούρι έστειλε… στο νοσοκομείο κτηνοτρόφο με εγκεφαλίτιδα! (vid)

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

– Σπάνιο το στέλεχος της κροτωνοειδούς εγκεφαλίτιδας, μόλις 6η περίπτωση διαχρονικά στην Ελλάδα

– Ο κτηνοτρόφος νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά είναι πλέον καλά στην υγεία του

Ένα σπάνιο περιστατικό εγκεφαλίτιδας που προήλθε από τσίμπημα τσιμπουριού, παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας και προκάλεσε την κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών.

Από την κροτωνογενή εγκεφαλίτιδα όπως ονομάζεται, αφού ως γνωστόν κρότωνες είναι η επιστημονική ονομασία των τσιμπουριών, νόσησε σύμφωνα με πληροφορίες ένας 56χρονος κτηνοτρόφος από την περιοχή του δήμου Ιάσμου Ροδόπης. Μάλιστα νοσηλεύθηκε με ήπια συμπτώματα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής απ’ όπου πήρε ήδη εξιτήριο και είναι καλά στην υγεία του, αλλά η περίπτωση του προκάλεσε έναν… μίνι συναγερμό. Κι αυτό γιατί το στέλεχος αυτό της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας, έχει παρουσιαστεί ΜΟΝΟ 6 ΦΟΡΕΣ στην Ελλάδα διαχρονικά. Είναι δηλαδή εξαιρετικά σπάνιο και γι’ αυτό ενημερώθηκε ήδη ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να γίνει έρευνα και ιχνηλάτηση όχι μόνο στα ζώα (συνήθως μεταδίδεται ευκολότερα από κατσίκια), αλλά και στο περιβάλλον του ατόμου που νόσησε.

Τα τσιμπήματα από τσιμπούρια δεν είναι φυσικά σπάνια και ιδιαίτερα σε περιοχές με κοπάδια ζώων είναι κάτι που συμβαίνει. Όμως να προκαλούν εγκεφαλίτιδες δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Η κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα είναι μια ιογενής νόσος, που μεταδίδεται με τα δήγματα από κρότωνες (τσιμπούρια), αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μέσω κατανάλωσης μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων από γάλα αγελάδων και αιγοπροβάτων. Η μετάδοση συμβαίνει συνήθως σε δασικές και αγροτικές περιοχές από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη επίπτωση τον Ιούλιο.

Η κεφαλαλγία, ο πυρετός και άλλα κλινικά συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη εμφανίζονται απότομα μία με δύο εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό. Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν έπειτα από μια εβδομάδα περίπου, αλλά, σε μερικές περιπτώσεις, η νόσος επανέρχεται ύστερα από λίγες ημέρες έκδηλης ανάρρωσης. Αυτή η δεύτερη φάση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και εκδηλώνεται με πυρετό συνοδευόμενο από νευρολογικά συμπτώματα, όπως οι σπασμοί, η παράλυση και το κώμα που οφείλονται στην εγκεφαλική λοίμωξη. Η ΕΜΚ ενδημεί στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη.

 

 

Πηγή: evros-news.gr

 

Διαβάστε επίσης:

> Αρχίζει Ο “Πόλεμος” Με Τα… Τσιμπούρια!

τσιμπούρια

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ