spot_img
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκπαίδευσηΧώροι εκγύμνασης σκύλων στην Βόρεια Ελλάδα

Χώροι εκγύμνασης σκύλων στην Βόρεια Ελλάδα

|

Χώροι εκγύμνασης σκύλων στην Βόρεια Ελλάδα – Για τους κυνηγετικούς σκύλους

Η κάθε δασική αρχή ρυθμίζει κατά περίπτωση της Ζώνες Εκγύμνασης Σκύλων (ΖΕΣ) στον τομέα ευθύνης της και σε συνεργασία με τους τοπικούς κυνηγετικούς συλλόγους στην Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τις επίσημες αναρτήσεις στο “ΔΙΑΥΓΕΙΑ”, τις οποίες παρακολουθούν οι
επιστημονικοί συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, σε επίπεδο 63
συλλόγων μελών της περίπου για τις μισές ζώνες δεν έχουν βγει απαγορευτικές αποφάσεις.

Επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες

Συγκεκριμένα, με τα τελευταία στοιχεία (έως και την περασμένη εβδομάδα), η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες σε 34 συλλόγους της Βόρειας Ελλάδας, σε 21 ισχύουν μερικές απαγορεύσεις και μόλις σε 8οι δασικές αρχές έχουν επιβάλλει ολική απαγόρευση για το τρίμηνο Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου.

Η μερική απαγόρευση, σε 21 συλλόγους, σημαίνει ότι ή δεν εφαρμόζεται το μέτρο για όλο το τρίμηνο, είτε ότι δεν είναι απαγορευμένες όλες οι ζώνες εκγύμνασης ανά δασαρχείο. Στην κατηγορία της ολικής απαγόρευσης ανήκουν οι περιοχές των συλλόγων Κιλκίς και Πολυκάστρου (που ανήκουν στο δασαρχείο Κιλκίς), όπου το μέτρο ισχύεις από τις 20 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου.

Στην ίδια θέση βρίσκονται οι σύλλογοι Πολυγύρου, Νέων Μουδανιών, Ορμύλιας, Κασσάνδρας, Αρναίας, Σερρών και ο Γ΄ Φυλλίδος (που υπάγονται στα δασαρχεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας,Αρναίας και Σερρών). Αρχικά, στην ολική απαγόρευση είχαν ενταχθεί όλες οι ζώνες και των συλλόγων Έδεσσας και Γιαννιτσών, αλλά με την παρέμβαση της ΚΟΜΑΘ, επιτράπηκε από μία για κάθε περιοχή. Οι άλλες παραμένουν κλειστές έως και τις 30 Ιουνίου.

Στην ίδια θέση βρίσκονται οι σύλλογοι Πολυγύρου, Νέων Μουδανιών, Ορμύλιας, Κασσάνδρας, Αρναίας, Σερρών και ο Γ΄ Φυλλίδος (που υπάγονται στα δασαρχεία Πολυγύρου, Κασσάνδρας, Αρναίας και Σερρών). Αρχικά, στην ολική απαγόρευση είχαν ενταχθεί όλες οι ζώνες και των συλλόγων Έδεσσας και Γιαννιτσών, αλλά με την παρέμβαση της ΚΟΜΑΘ, επιτράπηκε από μία για κάθε περιοχή. Οι άλλες παραμένουν κλειστές έως και τις 30 Ιουνίου.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Καστοριά, όπου από τις 7 συνολικά ζώνες εκγύμνασης, τελικά
απαγορεύτηκαν οι τέσσερις, οι 3 έμειναν ελεύθερες, ενώ το δασαρχείο Σιδηροκάστρου από 28 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου εξέδωσε… απαγορευτικό για όλες τις ζώνες στους χώρους ευθύνης των συλλόγων Σιδηροκάστρου και Ροδόπολης.

Στο καθεστώς της μερικής απαγόρευσης ανήκουν και οι σύλλογοι Αμπελοκήπων, Θεσσαλονίκης, Χαλάστρας και Επανομής, όπου από τις επτά ζώνες επιτρέπεται η εκγύμναση μόνο σε μία. Για τους συλλόγους Λαγκαδά, Ζαγκλιβερίου και Σοχού, με τέσσερις ζώνες για κύριο θηραματικό είδος τον λαγό, το δασαρχείο Λαγκαδά δέχτηκε την εισήγηση της ΚΟΜΑΘ και των τοπικών συλλόγων και η απαγόρευση έχει διάρκεια ενάμισι μήνα, από 15 Μαΐου έως και 30 Ιουνίου.

Για την πέμπτη ζώνη (που είναι η πεδινή πέρδικα) οι σύλλογοι εισηγήθηκαν η απαγόρευση να ισχύει για το τρίμηνο, κάτι που αποδέχτηκε και το δασαρχείο. Στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας, οι κυνηγετικοί σύλλογοι Κατερίνης και Αιγινίου, σε συνεργασία με την ΚΟΜΑΘ, είχαν εισηγηθεί από το 2018 την ίδρυση ζωνών του νομού και, ανάλογα με το θήραμα και το υψόμετρο, προβλεπόταν η απαγόρευση εκγύμνασης, κάτι που ισχύει και τώρα. (Παράδειγμα αποτελεί η ορεινή πέρδικα που έχει την αναπαραγωγική της διαδικασία μετά τον Μάιο, οπότε και απαγορεύεται εκεί η εκγύμναση, προς αποφυγή όχλησης των πουλιών).

Στο νοµό Έβρου

Στην Αλεξανδρούπολη, τις Φέρες και την Σαμοθράκη, κατόπιν πρότασης των αντίστοιχων
συλλόγων στο δασαρχείο, η απαγόρευση ισχύει από 15 Απριλίου έως και 30 Ιουνίου. Στην ίδια περίπτωση ανήκουν και οι σύλλογοι Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Μεταξάδων και Ορεστιάδας, σε συνεργασία με τα δασαρχεία Σουφλίου και Διδυμοτείχου.

Να σημειωθεί, ότι το επιστημονικό δυναμικό της ΚΟΜΑΘ παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το σύστημα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” και υπάρχει άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα των ζωνών
εκγύμνασης όλων των συλλόγων-μελών της. Παράλληλα, προχωρεί στη χαρτογράφηση των ζωνών εκγύμνασης σκύλων, ώστε πολύ σύντομα να είναι διαθέσιμοι χάρτες της και σε ψηφιακή μορφή.

Προσοχή πρόστιµα

Υπενθυμίζεται, ότι η διάταξη του πρόσφατου νόμου 5037/2023 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους από 100 έως διακόσια ευρώ σε βάρος όσων παραβιάζουν τις σχετικές αποφάσεις και ανάκληση της αδείας θήρας από 15 ημέρες έως και δύο μήνες.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πορτραίτα σκύλων που αγαπήσαμε: Η Μάχη…

Τη Μάχη την απέκτησα από έναν φίλο κυνηγό, που διατηρούσε στα κουμάσια του μια πολύ καλή σειρά κυνηγετικών σέττερ. Αν και ποϊντεράς, το σκυλί...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ