spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΦτερωτάΤσίχλαΤσίχλα: Μπασίματα με αντίθετο άνεμο

Τσίχλα: Μπασίματα με αντίθετο άνεμο

|

Τσίχλα: Μπασίματα με αντίθετο άνεμο

Τον φετινό Οκτώβρη παρατηρήθηκαν μπασίματα τσίχλας τις μέρες που έπνεε άνεμος νοτίων διευθύνσεων

Το γεγονός δεν αποτελεί φαινόμενο, καθώς και προηγούμενες χρονιές είχε συμβεί το ίδιο (2012, 2018), αλλά φέτος είχε επαναλαμβανόμενη εμφάνιση, γιατί ο Οκτώβρης μας επιφύλαξε αρκετές μέρες με εναλλαγή του βοριά σε νοτιά.

Το γεγονός να ταξιδεύουν οι τσίχλες με άνεμο αντίθετο με τη πορεία της πτήσης είναι αντισυμβατικό, γιατί αποτελεί αξίωμα για τα μεταναστευτικά πουλιά να επιζητούν τον ευνοϊκό, τον ούριο άνεμο για το ταξίδι, και για τη περίπτωση τον ασθενή ή μέτριο βοριά.

Θα ξεκινήσουμε την επεξήγηση από την αφετηρία των τσιχλών, από τις γενέτειρες πατρίδες τους στην κεντρο-ανατολική Ευρώπη. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένας αριθμός τσιχλών έφθασε βηματικά και συγκεντρώθηκε έξω από τα βόρεια σύνορά μας, χωρίς όμως να μπει στη χώρα γιατί οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εδώ (ισχυρός άνεμος, βροχή) ήταν απαγορευτικές για μετακίνηση.

Μέσα όμως στην ίδια μέρα ή μέσα στο επόμενο 24ωρο ή και 24ωρα, παρατηρούνται αφίξεις και άλλων τσιχλών στον ίδιο τόπο, καθώς είναι γνωστό ότι στο μεταναστευτικό ταξίδι οι τσίχλες αναχωρούν τμηματικά για λόγους επιβίωσης του είδους. Με τα νεοφερμένα πουλιά να αυξάνουν τον όγκο των συγκεντρωμένων.

Δημιουργείται έτσι το αδιαχώρητο στη συγκεκριμένη περιοχή, εκτός των συνόρων ή στα βόρεια τμήματα των περιφερειών της βόρειας Ελλάδας, που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όσο οι αρνητικές για μετακίνηση καιρικές συνθήκες επιμένουν.

Με το καλοσύνεμα όμως του καιρού και την αλλαγή του ανέμου σε βόρειο, ένας μεγάλος αριθμός των συγκεντρωμένων πουλιών εμφανίζεται στην κεντρική και τη νότια χώρα. Και τότε έχουμε ένα πολύ καλό ή ένα «μεγάλο» μπάσιμο.

Με βάση όμως την τμηματική αναχώρηση των τσιχλών από ένα τόπο, και ένας άλλος αριθμός πουλιών βιάζεται να μετακινηθεί προς το νότο. Αιφνίδια όμως ο άνεμος γυρίζει και πάλι σε νοτιά, αλλά ασθενή ή άπνοια, που δεν εμποδίζει την κάθοδο των πουλιών.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο λοιπόν γίνονται τα μπασίματα με αντίθετο άνεμο, όπως συνέβη την επόμενη μέρα του «μεγάλου» μπασίματος στις 30 του φετινού Οκτώβρη από τον ελληνικό δυτικό διάδρομο. Και να μη μας διαφεύγει ότι τον Οκτώβρη και μετά τις 15 του μήνα είχαμε 3-4 μέρες με νοτιά και μόλις ένα 24ωρο με ευνοϊκό βόρειο άνεμο, που δεν ήταν αρκετό για να μεταφερθεί ολόκληρος ο όγκος των συγκεντρωμένων πουλιών.

Στον αντίλογο βρίσκεται το ερώτημα, γιατί οι τσίχλες που είναι άριστοι προγνώστες του καιρού, όπως και όλα τα μεταναστευτικά πουλιά, δεν επιλέγουν διαφορετικό διάδρομο πτήσης για να προσεγγίσουν τον μεσογειακό νότο.

Ακριβώς επειδή διαθέτουν ενσωματωμένο «βαρόμετρο» έκαναν τη πρόγνωση ότι φέτος στο βόρειο τμήμα του γειτονικού ιταλικού διαδρόμου επικρατούσαν, τις επίμαχες μέρες του Οκτώβρη, δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους. Κατάσταση που απέτρεψε σε ένα βαθμό την από εκεί κάθοδο και πρόσθεσε ένα ικανό αριθμό τσιχλών στον ελληνικό διάδρομο.

Εν κατακλείδι φέτος με βοριά και με νοτιά τη μεταναστευτική περίοδο του φθινοπώρου, επιχείρησε, αφίχθηκε και εγκαταστάθηκε στη χώρα ένας πολύ μεγάλος αριθμός τσιχλών, υπέρτερος κατά πολύ από τα αμέσως προηγούμενα χρόνια. Αφήνοντας αισιόδοξα μηνύματα για την εξέλιξη της χρονιάς.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θεαματική επανεμφάνιση της τσίχλας

Η θεαματική επανεμφάνιση της τσίχλας Εξακολουθεί να μένει αναπάντητη η απορία των κυνηγών για τη μεγάλη φετινή παρουσία των τσιχλών, ιδιαίτερα αυτή της κελαηδότσιχλας. Ο απόηχος...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ