Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΤρυγόνια: Αλλού στραμμένα τα αφτιά και αλλού τα μάτια

Τρυγόνια: Αλλού στραμμένα τα αφτιά και αλλού τα μάτια

|

- Advertisement -

Με τον ερχομό του Ιούλη αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της περιόδου κυνηγίου. Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος, μεγάλη όμως είναι η ανησυχία και τα ερωτήματα των κυνηγών. Η πολυπόθητη εναρκτήρια μέρα είναι το «κλειδί» για τις απαντήσεις. Πρώτα για το αν η 20ή Αυγούστου θα εξακολουθεί να βγάζει τους κυνηγούς στο βουνό και αν τα τρυγόνια, θα περιλαμβάνονται στην λίστα των θηρευσίμων ειδών.

Τα πάγια και λογικά αιτήματα παραμερίζονται

Πρόκειται για απαντήσεις που προέρχονται από δύο διαφορετικές πηγές, αλλά με το περιεχόμενο να είναι το ίδιο επιβαρυντικό ή απαλλακτικό για το κυνήγι και την απρόσκοπτη συνέχισή του.

Η ημερομηνία έναρξης του κυνηγίου αποτελεί προνόμιο της ελληνικής πολιτείας, μέσω του υπουργείου του αρμόδιου για τη Θήρα, που σήμερα είναι το Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Είναι δηλαδή καθαρά «εσωτερική» υπόθεση και ακριβώς γι αυτό αποτελούσε και αποτελεί αίτημα των κυνηγών η μεταφορά της ημερομηνίας έναρξης κατά ένα 10ήμερο νωρίτερα, στις 10 Αυγούστου. Ώστε να προλαβαίνουν οι κυνηγοί το μεγάλο φευγιό των ντοπιάρικων τρυγονιών, που γίνεται λίγες μέρες πριν να ξεκινήσει το κυνήγι. Αλλά το αίτημα παραμένει για χρόνια «ευσεβής πόθος» και πόσο μάλλον σήμερα που απειλείται σοβαρά το φθινοπωρινό κυνήγι του.

- Advertisement -

Άλλο Βαλκάνια και άλλο Ελλάδα

Πρωθύστερη ημερομηνία εφαρμόζεται στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (1/8), ώστε οι πολλοί επισκέπτες ξένοι κυνηγοί να έχουν σίγουρο αντικείμενο δράσης, καθώς οι χώρες αυτές δεν ανήκουν στην Ε.Ε και δεν τους αφορά η πιθανή απαγόρευση του κυνηγίου του τρυγονιού, όπως και οι περιορισμοί στην κάρπωση. Αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία, χώρα της Ε.Ε, η έναρξη γίνεται ένα 10ήμερο νωρίτερα από τη δική μας.

Με την καθυστερημένη ελληνική ημερομηνία έναρξης να γίνεται ολοένα και πιο προβληματική, καθώς τα τελευταία χρόνια και λόγω των αλλαγών των καιρικών, και όχι μόνο, συνθηκών, οι κυνηγότοποι αδειάζουν από τρυγόνια λίγο πρίν ή αμέσως μετά τον δεκαπενταύγουστο.

Το «αγκάθι» της Κομισιόν

Φέτος όμως η εμμονή στην ημερομηνία έναρξης στις 20 Αυγούστου, λίγο απασχολεί τους τρυγονοκυνηγούς. Γιατί γνωρίζουν ότι το «αγκάθι» του προβλήματος δεν βρίσκεται στην ημερομηνία, αλλά στις Βρυξέλλες, γεγονός που τους έχει στερήσει τον…ύπνο τη τελευταία 4ετία.

Με το «αγκάθι» να ματώνει περισσότερο φέτος, καθώς τα τρυγόνια του ανατολικού ευρωπαϊκού διαδρόμου έδειξαν το μεγάλο μεταναστευτικό μέγεθος, αλλά και…τη χάρη τους, καθώς επέλεξαν να φωλιάσουν με σημαντικούς αριθμούς στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Πραγματικότητα όχι απλά ευχάριστη, αλλά διπλά και τριπλά, αφού η μεγάλη ακρίβεια των καυσίμων γίνεται αποτρεπτική για τη μετάβαση των κυνηγών, ιδιαίτερα αυτών της νότιας χώρας, στους κυνηγότοπους της βόρειας Ελλάδας, που από χρόνια διατηρούν τη πρωτοκαθεδρία στους πληθυσμούς των ντοπιάρικων τρυγονιών.

Αλλά το γεγονός της φετινής ημερολογιακής εκτροπής με την καθυστερημένη άφιξη των τρυγονιών, οδήγησε πολλά ζευγάρια να φωλιάσουν στη Στερεά, στη Θεσσαλία, ακόμα και στη Πελοπόννησο. Από πάντοτε οι περιφέρειες αυτές κρατούσαν μικρούς αριθμούς πουλιών, αλλά τα αριθμητικά δεδομένα διαφοροποιήθηκαν αισθητά προς τα πάνω τη φετινή άνοιξη.

Οι παθιασμένοι τρυγονάδες του νότου

Χωρίς ακόμα να έχει γίνει η συνολική καταγραφή των πληθυσμών των ντοπιάρικων τρυγονιών μετά τη 1η γέννα, οι πληροφορίες από τις περιφέρειες, μιλούν για τους πολύ ικανοποιητικούς αριθμούς πουλιών.

Αρκετές περιφερειακές ενότητες της ανατολικής Στερεάς (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια) και της Θεσσαλίας (Μαγνησία, Καρδίτσα, Λάρισα) έχουν ξαφνιάσει τους παρατηρητές με τη πληθώρα των πουλιών. Και περιμένουν να εκπλαγούν ακόμα περισσότερο με την αναμενόμενη αύξηση των πληθυσμών, καθώς μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιούλη ολοκληρώνεται η διαδικασία αναπαραγωγής των πουλιών της 2ης γέννας.

Προς το παρόν οι πληροφορίες για τη μεγάλη παρουσία και την καλή διασπορά των ντοπιάρικων τρυγονιών αφορούν την κεντρική και τη νότια Ελλάδα, που για τους κυνηγούς της το τρυγόνι είναι θήραμα παραδοσιακό και το κυνήγι του βαθειά ριζωμένο μέσα τους. Όσο για τη βόρεια χώρα, η προ μηνός πολύ καλή κατάσταση εξελίσσεται σήμερα σε εξαιρετική.

Με τα μάτια στο ΦΕΚ

Με δεδομένη λοιπόν την «κατραπακιά» των καυσίμων, που…καταπίνεται με τη πάροδο του χρόνου, αλλά και το ανέλπιστο δώρο με τα πολλά τρυγόνια του νότου, οι κυνηγοί άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους, να αισιοδοξούν και να σχεδιάζουν τις αυγουστιάτικες κινήσεις τους. 

Ο τρόπος για να γίνει η εναρκτήρια εξόρμηση θα βρεθεί. Λίγο με τη παρέα να γίνεται πολυμελής, λίγο με τον κυνηγότοπο να είναι σε απόσταση οικονομικά προσιτή, αφού υπάρχει η επιλογή, κάτι με τη διαμονή που μπορεί να είναι υπαίθρια και με ύπνο πολλών…αστεριών ή και με ό,τι άλλο απαιτούν οι συνθήκες, ένα είναι  βέβαιο, ότι ο τρόπος θα βρεθεί.

Αλλά στη πολύπαθη χώρα μας που ο άνεμος φυσάει από παντού, τίποτα λεγμένο δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο μέχρι να δημοσιευθεί επισήμως και να υπογραφεί. Και τίποτα πιο επίσημο από το ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) στο οποίο θα δημοσιευθεί η Ρυθμιστική του κυνηγίου με τις ημερομηνίες, τα θηρεύσιμα είδη και τα όρια κάρπωσης και θα δώσει τέλος στο ψυχολογικό «μαρτύριο» δεκάδων χιλιάδων κυνηγών.

Με τα αφτιά λοιπόν τεντωμένα προς τις Βρυξέλλες και με τα μάτια στραμμένα στη πόρτα του εθνικού τυπογραφείου, αλλά και στις αυξητικές τάσεις και τις μικρο- μετακινήσεις των τρυγονιών, θα περάσουμε τον δύσκολο τούτο καλοκαιρινό μήνα.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κυνήγι είναι κομμάτι της ψυχής μας!

Το κυνήγι είναι κομμάτι της ψυχή μας Με υπομονή περιμένω σαν παιδί για το αύριο. Θα με πάνε εκεί που μου αρέσει πολύ ή θα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,190ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
36.9 ° C
38.5 °
34.2 °
28 %
2.1kmh
0 %
Πα
37 °
Σα
35 °
Κυ
34 °
Δε
33 °
Τρ
30 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ