spot_img
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΠερί τρυγονιών ο λόγος - Η μισή αλήθεια για τα ανιχνευτικά

Περί τρυγονιών ο λόγος – Η μισή αλήθεια για τα ανιχνευτικά

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Περί τρυγονιών ο λόγος – Η μισή αλήθεια για τα ανιχνευτικά

Σε λιγότερο από μήνα θα ακουστούν οι πρώτες τουφεκιές από άκρη σε άκρη της χώρας. Η νέα περίοδος ξεκινά και οι προσδοκίες των κυνηγών έρχονται να αντικαταστήσουν την ανησυχία και τις «γκρίζες» μέρες.

Απομένει μόνο ένα μικρό διάστημα απραξίας που σε αλλοτινές χρονιές -αλλά και σήμερα για όσους το μπορούν- το γέμιζαν τα ανιχνευτικά για την επιλογή του κυνηγότοπου στην έναρξη του Αυγούστου. Πρόκειται για τις άοπλες αποδράσεις που εξιτάρουν τον κυνηγό, σαν να πρόκειται για αληθινό κυνήγι, και για πολλούς είναι αδιάφορο αν τα τρυγόνια που θα ιδωθούν είναι λίγα ή περισσότερα.

Δεν τα βρίσκεις εκεί που τα άφησες

Το είχαμε συνήθειο στη παρέα να κάνουμε τουλάχιστον ένα ανιχνευτικό τρεις με τέσσερις εβδομάδες πριν την έναρξη. Όταν δεν μέτραγες πόσο στοιχίζει το κάθε χιλιόμετρο και δεν ανησυχούσες για το περιεχόμενο της Ρυθμιστικής.

Ο στόχος ήταν, και παραμένει αναλλοίωτος, να γίνει «ιδίοις όμμασι» η επαλήθευση της πληροφορίας για τον συγκεκριμένο τόπο ή να γίνει η αναζήτηση νέου με βάση τις παλιότερες εμπειρίες. Να διαπιστωθεί δηλαδή αν ο τόπος κρατάει πουλιά, σε ποιες καλλιέργειες και ποια είναι η πιθανή προοπτική για την εναρκτήρια μέρα.

Στα μέσα Ιούλη του 2019, που βρισκόμουν για λίγες μέρες στη Χαλκιδική, επιχείρησα ένα ανιχνευτικό στο νότιο τμήμα του νομού Σερρών και στο ανατολικό του νομού Θεσσαλονίκης. Περιοχές που χαρακτηρίζονται κλασσικοί τρυγονότοποι και τους γνωρίζω καλά από τα κυνηγετικά μου νιάτα. Η αυτοψία έδωσε μέτρια αποτελέσματα στις Σέρρες και καλύτερα στη Θεσσαλονίκη, παρά το προχωρημένο της ώρας. Όμως τη μέρα της έναρξης οι κυνηγοί που βρέθηκαν στις Σέρρες ευτύχησαν, ενώ οι της Θεσσαλονίκης αγωνίζονταν να ρίξουν τουφεκιά.

Πριν 8 χρόνια, στις αρχές Αυγούστου, πήγα για αυτοψία στη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στη περιοχή της Αταλάντης και του Έξαρχου και είδα μόνο 2-3 τρυγόνια. Αλλά τη μέρα της έναρξης οι κυνηγοί στον Έξαρχο, ντόπιοι στο σύνολο, έπιασαν με ευκολία το όριο κάρπωσης.

Οι μετακινήσεις στο φόρτε τους

Μπορεί το μικρό διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη να είναι μικρό για τον κυνηγό, αλλά δεν είναι καθόλου μικρό για τα πουλιά. Γιατί πολλά μπορεί να συμβούν στη διάρκεια των 20-25 ημερών που απομένουν.

Είναι αλήθεια ότι μετά την ολοκλήρωση και της 2ης γέννας, που στις μέρες μας ολοκληρώνεται ή έχει τελειώσει, και εφ’ όσον ο τόπος που φώλιασαν δεν έχει την ικανότητα να θρέψει το σύνολο των τρυγονιών, τα πουλιά θα μετακινηθούν σε αναζήτηση τόπου με επάρκεια τροφής. Κάτι που συχνά γίνεται με τα μπουλούκια των πουλιών της 1ης γέννας που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και στις περιοχές που υπάρχει πληθυσμιακή πυκνότητα πουλιών.

Συμβαίνει δηλαδή αυτό που ακούγεται συχνά, ότι ενώ ένας τόπος ήταν άδειος από πουλιά μέχρι τις 20-25 του Ιούλη, ξαφνικά να γεμίζει από…το πουθενά. Με αυτού του τύπου τις μετακινήσεις να πυκνώνουν μέσα στον Αύγουστο, καθώς τα τρυγόνια ετοιμάζονται για το μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι και προέχει η άφθονη θρεπτική τροφή.

Το «καλό» δεν είναι πάντοτε μακριά

Στη Στροφυλιά της βόρειας Εύβοιας, λίγα χρόνια πριν την τεράστια πύρινη καταστροφή, φίλος κυνηγός από το Μαντούδι πήγαινε τακτικά για ανιχνευτικά. Στην επικοινωνία μας μέχρι και τις 16 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς, μου ανέφερε ότι δεν είχε δει ούτε ένα τρυγόνι. Αλλά στις 17 με πληροφόρησε ότι είχε εμφανιστεί ένας μεγάλος αριθμός τρυγονιών που έβοσκαν στις σταριές. Η πληροφορία είχε συνέχεια, και στις 20 Αυγούστου σείστηκε ο τόπος από τις τουφεκιές, με τον φίλο να βάζει στη τσάντα 11 τρυγόνια και την αφεντιά μου, που βρέθηκε εκεί από το πρωινό της παραμονής, να περνάει στο κρεμαστάρι 9 πουλιά.

Η αναφορά με τα νούμερα κάρπωσης, έγινε μόνο και μόνο για να καταδειχθεί, ιδιαίτερα στους Αθηναίους τρυγονάδες, ότι και η Εύβοια συχνά κρατάει καλούς αριθμούς πουλιών. Με τους περισσότερους βέβαια στο δασωμένο βόρειο τμήμα, που όμως καταστράφηκε ολοσχερώς με τη περυσινή πυρκαγιά. Δοθείσης όμως της ευκαιρίας να πληροφορήσω, ότι φέτος έχει φωλιάσει ένας ικανοποιητικός αριθμός τρυγονιών στην ανέπαφη, μέχρι σήμερα, κεντρική Εύβοια.

Η ομολογία της αλήθειας

Σε κάθε περίπτωση τα ανιχνευτικά συνεισφέρουν περισσότερο στην καταγραφή των πληθυσμών μετά τις διπλές γέννες των τρυγονιών και λιγότερο για την επιλογή ή την απόρριψη ενός κυνηγότοπου. Απλά στον τόπο που τα βρήκαμε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να τα ξαναβρούμε, ελέω πάντοτε του καιρού και της βιασύνης των πουλιών.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάρτης: Μια φορά κι έναν καιρό…

Μάρτης: Μια φορά κι έναν καιρό... Ο Μάρτης μπαίνει και εκτός από τα χελιδόνια που δειλά - δειλά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ήρθε...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ