spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΚυνήγι και τεχνολογία

Κυνήγι και τεχνολογία

|

 

Αν έλεγαν στους παλιότερους κυνηγούς, που στα νιάτα τους υπήρξαν μάρτυρες των προσπαθειών του ανθρώπου για την εξερεύνηση του διαστήματος, ότι οι δορυφόροι θα έφερναν τα πάνω-κάτω και στο κυνήγι, θα το θεωρούσαν μακράν το καλύτερο κυνηγετικό ανέκδοτο.

 

Από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα η ψηφιακή τεχνολογία μπήκε δυναμικά στη ζωή μας. Με τις καινοτόμες λύσεις επέφερε σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς των επιστημών και γενικά των ανθρωπίνων δράσεων. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μείνει έξω από την συντελούμενη «κοσμογονία» το κυνήγι, και πιο συγκεκριμένα η παρουσίαση νέων προϊόντων ή και η αναβάθμιση παλαιότερων, σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του κυνηγού και τις μορφές δράσης του.

 

Μπίπερ, GPS και internet

Στο κυνήγι της πέρδικας και της μπεκάτσας κυριάρχησαν τα τελευταία 20 χρόνια οι σκύλοι μεγάλης έρευνας. Είχε όμως προηγηθεί, από την δεκαετία του 1990, η ανάπτυξη των συστημάτων μπίπερ και GPS, με το πρώτο να δείχνει αν ο σκύλος βρίσκεται σε φέρμα και το δεύτερο να εμφανίζει την ακριβή θέση και την απόσταση του σκύλου από τον κυνηγό. Αλλά το GPS (Global Positioning System), το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης σταθερού ή κινητού σημείου, δεν βρίσκει μόνο εφαρμογή στους κυνηγετικούς σκύλους.

Η πλοήγηση οχημάτων και σκαφών, η παρακολούθηση των μετακινήσεων των μεταναστευτικών πουλιών και ζώων, ο προσανατολισμός, ιδιαίτερα όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως η ομίχλη και η χιονοθύελλα, είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες του συστήματος.

Στον τομέα της επικοινωνίας, η κινητή τηλεφωνία και το internet αποτέλεσαν πραγματική επανάσταση, μεγαλύτερη ίσως και από αυτήν της ατομικής ενέργειας. Σήμερα τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας με διαδικτυακή σύνδεση και ενσωματωμένο το σύστημα GPS, διευκολύνουν αφάνταστα τον κυνηγό.

Μπορεί ανά πάσα στιγμή να δει αν βρίσκεται σε επιτρεπόμενο για το κυνήγι τόπο, να επιστρέψει με ασφάλεια στο σημείο εκκίνησης, να πάρει πληροφορίες για τις κατά τόπους δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πολιτική Προστασία κ.ά.), να μάθει ό,τι αφορά στα τερτίπια του καιρού και σε περίπτωση κινδύνου ή ατυχήματος να καλέσει σε βοήθεια.

 

Η μικρή «σκοτεινή» πλευρά

Αλλά, όπως συμβαίνει με όλες τις ανθρώπινες ανακαλύψεις, έτσι και στην ψηφιακή τεχνολογία υπάρχει η αρνητική της πλευρά. Μέσα σ’ αυτήν περιλαμβάνονται οι ηχομιμητικές συσκευές, οι γνωστοί «κράχτες», που παραπλανούν τα πουλιά στις μετακινήσεις τους, τα υποχρεώνουν να αλλάξουν ρότα και να…προσγειωθούν ξεγελασμένα σε θέσεις που κάποιος τα περιμένει. Εδώ η τεχνολογία οδηγεί τους αδίστακτους χρήστες σε γενοκτονίες, στην αναγκαστική αλλαγή του τόπου διαμονής των πουλιών, και κατ’ επέκταση στην μείωση των θηραματικών πληθυσμών. Αυτή όμως η αρνητική παράμετρος, δεν είναι ικανή να αντιστρέψει τα πολλά θετικά της εφαρμοσμένης τεχνολογίας.

 

Η ηλεκτρονική βιομηχανική επανάσταση

Η εξελικτική όμως διαδικασία, που βασίζεται στην χρήση των τελειοποιημένων υπολογιστών, επεκτείνεται σε όλους τους τομείς και μεταξύ αυτών της βιομηχανίας οχημάτων, της κατασκευής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών. Τα τετρακίνητα off road επιβατηγά αυτοκίνητα, έγιναν το απαραίτητο μέσο για την εύκολη μετάβαση του κυνηγού σε τοποθεσίες, που άλλοτε χρειαζόταν πολλές ώρες πεζοπορίας για να τις προσεγγίσει.

 

Όπλα και φυσίγγια

Στην βιομηχανία των λειόκαννων όπλων την επανάσταση έφερε ο ηλεκτρονικός σχεδιασμός νέων μοντέλων, τα χρησιμοποιούμενα νέα υλικά (πολυμερή πλαστικά) για το κοντάκι και την πάπια, η αντοχή των μετάλλων της κάννης σε αυξημένες πιέσεις με την χρησιμοποίηση φυσιγγίων μάγκνουμ, η αξιοποίηση των αερίων που προκαλούνται από την καύση της πυρίτιδας, ο διευρυμένος αυλός και τα πολλαπλά στενώματα (τσοκ). Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η παραγωγή τουφεκιών με μικρό βάρος, με καλύτερα βλητικά αποτελέσματα και λογικό κόστος αγοράς.

Στα φυσίγγια τίποτα δεν έχει πλέον σχέση με όσα γνωρίζαμε παλιότερα. Εμφανίστηκαν οι νέες πυρίτιδες «διπλής βάσης», οι πλαστικοί κάλυκες πολυαιθυλενίου, σκάγια επινικελωμένα και ατσάλινα, βύσματα, συγκεντρωτήρες και διασπορείς, όλα σχεδιασμένα με τρόπο που να αποδίδουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Δυστυχώς και στον τομέα των φυσιγγίων, εμφανίστηκε σε μικρή κλίμακα η «κακή» μορφή της τεχνολογίας, με την παραγωγή καινοτόμων φυσιγγίων με ωφέλιμο-φονικό βεληνεκές τα 80-100 μέτρα, παραβιάζοντας κάθε έννοια ηθικής συμπεριφοράς απέναντι στο θήραμα.

 

Στην «πένα» και με ασφάλεια ο κυνηγός

Αλλά στην δίνη των αλλαγών δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη η ένδυση και η υπόδηση του κυνηγού. Αδιάβροχα, παραλλαγής, και ανεπηρέαστα από τα αγκάθια των βάτων παντελόνια, μπουφάν με παραλλαγή δάσους ή βάλτου, κάλτσες και εσώρουχα ισοθερμικά, που προστατεύουν το σώμα από τις ακραίες θερμοκρασίες, γιλέκα με πολλαπλές χρήσεις, είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που η συμμετοχή της τεχνολογίας υπήρξε καθοριστική.

Τα σύγχρονα άρβυλα με διαπνέουσα μεμβράνη Gore-tex, για την αποβολή της εσωτερικής υγρασίας, με σόλα Vibram για την καλύτερη πρόσφυση σε όλα τα εδάφη και με το ελάχιστο βάρος, προστατεύουν και ξεκουράζουν τα πόδια από το πολύωρο περπάτημα. Οι γαλότσες από Neopren και οι ολόσωμες γαλότσες για το βάλτο, είναι νέα προϊόντα, πάντα για την εξυπηρέτηση του κυνηγού.

Και τα υπόλοιπα όμως αξεσουάρ βελτιώθηκαν ή παρουσιάστηκαν και εντελώς νέα. Τα άθραυστα γυαλιά, οι ωτασπίδες πίεσης, ο εξειδικευμένος σουγιάς, το σακίδιο και ακόμα ό,τι αφορά την διαβίωση του κυνηγού στην ύπαιθρο, είναι αποτελέσματα της ψηφιακής τεχνολογίας.

 

Το αδυσώπητο ερώτημα

Σήμερα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το γεγονός, ότι η σιλικόνη και τα τσιπς, άλλαξαν ριζικά την κυνηγετική δραστηριότητα. Οπωσδήποτε οι εφαρμογές που αναφέρθηκαν παραπάνω, διευκολύνουν κατά πολύ τον κυνηγό, τόσο στο διάστημα που ασκεί την δραστηριότητά του, όσο και στην εύκολη και ασφαλή μετάβασή του στον κυνηγότοπο. Άλλωστε και η λαϊκή ρήση επιβεβαιώνει ότι: «τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα».

Αλλά το ερώτημα που πλανάται είναι, αν οι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές βελτίωσαν πράγματι το κυνήγι; ή αυτό ήταν καλύτερο στα παλιότερα χρόνια, με τα κοκκοροτούφεκα και τα πλαγιόκαννα, με την μαύρη πυρίτιδα, με τα στιβάλια και τα αμπέχονα;

 

Ένα βήμα μπροστά

Σήμερα και ο τελευταίος άνθρωπος στον πλανήτη έχει αντιληφθεί, ότι ο χρόνος τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα, ότι ο αιώνας έγινε δεκαετία και ότι οι συντελούμενες αλλαγές δεν έχουν πισωγυρίσματα. Πως θα μπορούσε λοιπόν κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, να μείνει πίσω ο κυνηγός και να ξεπεραστεί από τα γεγονότα;

Έγινε λοιπόν αναγκαστικά συμμέτοχος στις αλλαγές με ό,τι αυτό σημαίνει. Γιατί αλλαγές έχουν υποστεί και τα οικοσυστήματα. Και η ανάγκη επιβίωσης των ζώων και των πουλιών, αύξησε την νοημοσύνη τους στους τρόπους για την αναζήτηση της τροφής και στους κινδύνους.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η μπεκάτσα έμαθε να απομακρύνεται με τον ήχο του μπίπερ, όταν την φερμάρει ο σκύλος. Ούτε είναι τυχαίο, ότι το παραδοσιακό κουδουνάκι και ίσως σε λίγο καιρό και το μπίπερ, να ειδοποιούν το λύκο ότι κάπου κοντά κινείται το υποψήφιο θύμα.

Αλλά και πάλι η λύση στα πρακτικά προβλήματα, που συνεχώς ανακύπτουν, θα δοθεί από την τεχνολογική πρόοδο. Θα επινοηθούν και θα σχεδιαστούν νέα εργαλεία, που θα φέρουν και πάλι τον κυνηγό ένα βήμα μπροστά.

Έχει λοιπόν νομοτελειακό χαρακτήρα η σειρά των πραγμάτων που αφορούν στο κυνήγι, και κατά την προσωπική μου γνώμη, χωρίς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την προσαρμογή στις νέες προκλήσεις, η κυνηγετική δραστηριότητα ίσως να είχε εκλείψει.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Grisport γνωρίζει ότι ένα καλό μποτάκι δεν είναι απαραίτητο μόνο την κυνηγετική περίοδο…

Grisport: Το καλό μποτάκι είναι πάντα απαραίτητο! Όσοι κινούνται στην ύπαιθρο είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «μποτάκι» στην καθημερινότητά τους,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ