spot_img
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΦτερωτάΤσίχλαΤσίχλα: Οι προσδοκίες για τον Δεκέμβρη

Τσίχλα: Οι προσδοκίες για τον Δεκέμβρη

|

Τσίχλα: Οι προσδοκίες για τον Δεκέμβρη

Σε λίγες μέρες το φθινόπωρο θα αποτελεί παρελθόν και οι κυνηγοί της τσίχλας αναμένουν πλέον τον ερχομό του χειμώνα, που ήδη προβάρει το λευκό πρόσωπό του στα ορεινά και τα ημιορεινά της βόρειας χώρας

Ο μέχρι σήμερα φθινοπωρινός καιρός με τις ηλιόλουστες ημέρες και τις θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, μπορεί να είναι ευεργετικός για το έξοδο της θέρμανσης, αλλά σπέρνει τη γκρίνια στους ανυπόμονους κυνηγούς της τσίχλας.

Μετά από τα καλά μπασίματα του Οκτώβρη και των αρχών του Νοέμβρη οι τσίχλες πέρασαν στο στάδιο της μειωμένης παρουσίας, κάτι που χαρακτηρίζει το διάστημα μεταξύ του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Νοέμβρη και του πρώτου δεκαήμερου του Δεκέμβρη, όταν τα πουλιά βρίσκονται σε διασπορά στα ψηλώματα.

Και το σύνθημα για να κατέβουν στα χαμηλά και να συγκεντρωθούν στα απάγκια πεδινά, δεν είναι άλλο από τα χιόνια και τον παγετό του επερχόμενου χειμώνα.

Το λευκό ανάγλυφο της χώρας

Με το χιόνι να λευκάζει τους μεγάλους ορεινούς όγκους, οι κυνηγότοποι που βρίσκονται στα «πόδια» τους παίρνουν φωτιά. Αν μάλιστα η χιονοκάλυψη φθάσει στα χαμηλά υψόμετρα των 300-400 μέτρων, οι τσίχλες θα καταφύγουν στα παράλια μέρη.

Με λευκό το Φαλακρό και τα όρη της Βροντούς, οι γερακότσιχλες θα πλημμυρίσουν τον κάμπο στο Νευροκόπι. Ο λευκός Χολομώντας θα γεμίσει με κελαηδότσιχλες τα λιοστάσια της Χαλκιδικής. Ο μέγας Όλυμπος και η απέναντι Όσσα, θα χαρίσουν χαμόγελα στους κυνηγούς που θα βρεθούν στους Γόννους, στην Αγιά και στην Σωτηρίτσα της Λάρισας.

Η χιονισμένη Όρθρυς θα στείλει τα τσιχλοκότσυφα στα πεδινά της Μαγνησίας και της Φθιώτιδας. Ο Παρνασσός και το Καλλίδρομο θα δώσουν τέλος στο μέχρι τώρα μέτριο σκηνικό στην κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού, και η Οίτη και η Γκιώνα θα κατεβάσουν τα πουλιά στα παράλια της Φωκίδας.

Τα χιόνια στον Πάρνωνα και στον Ταϋγετο θα κατευθύνουν τις τσίχλες στις πορτοκαλιές της Λακωνίας και στα λιοστάσια της Μεσσηνίας αντίστοιχα και τέλος η Δίρφη θα βάλει θετικό πρόσημο στους κυνηγότοπους της κεντρικής Εύβοιας.

Ένα χιόνι δεν είναι αρκετό

Τη φετινή χρονιά τα πρώτα καλά χιόνια, από Νοέμβρη ακόμα, στόλισαν γιορταστικά τη βόρεια χώρα και σε μικρότερο βαθμό τις κορυφές των βουνών της ηπειρωτικής

Ελλάδας. Η πρωινή θερμοκρασία μειώθηκε σημαντικά και το κρουστάλλωμα των καρπών και των φρούτων ξεκίνησε στα ψηλώματα.

Αλλά ένα χιόνι δεν είναι αρκετό για να αποδομήσει και να καταστρέψει τη τροφή στην ορεινή και την ημιορεινή ζώνη και να στείλει τα τσιχλοκότσυφα στα τουφέκια των κυνηγών. Χρειάζεται χρόνος αρκετών ημερών και ανανέωση του χιονιού και του παγετού για να φανούν οι τσίχλες στους απάνεμους τόπους.

Οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες, με εξαίρεση τα ακραία φαινόμενα των πυρκαγιών και των πλημμυρών, κύλησαν με σχετική ομαλότητα και φάνηκαν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εποχών. Με τη προοπτική λοιπόν ενός κανονικού χειμώνα και με δεδομένη την ισχυρή παρουσία των τσιχλών στη χώρα, οι προσδοκίες των κυνηγών είναι λογικό να επαληθευτούν, με την αρχή να γίνεται από τον Δεκέμβρη.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η θεαματική επανεμφάνιση της τσίχλας

Η θεαματική επανεμφάνιση της τσίχλας Εξακολουθεί να μένει αναπάντητη η απορία των κυνηγών για τη μεγάλη φετινή παρουσία των τσιχλών, ιδιαίτερα αυτή της κελαηδότσιχλας. Ο απόηχος...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ