spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΦτερωτάΤσίχλαΤσίχλα: Αποτίμηση των μπασιμάτων

Τσίχλα: Αποτίμηση των μπασιμάτων

|

Τσίχλα: Αποτίμηση των μπασιμάτων

Μεσούντος του Νοέμβρη και έχοντας κλείσει ένα και πλέον μήνα από τη μέρα που σημειώθηκε το πρώτο καλό μπάσιμο με τσίχλες στις 13 Οκτώβρη, θα επιχειρηθεί η αποτίμηση των φετινών μπασιμάτων, καθώς και η προοπτική για την εξέλιξη της περιόδου κυνηγίου.

Με τις αφίξεις των τσιχλών να συνεχίζονται ακόμα, αλλά με σταδιακά μειωμένους αριθμούς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κελαηδότσιχλα ή αλλιώς την κοινή τσίχλα που αποτελεί το θηρευτικό αντικείμενο χιλιάδων κυνηγών, είναι δυνατό να γίνει μία εκτίμηση για το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα αναφορικά με τα μπασίματα της 5μελούς οικογένειας των τσιχλών.

Ύστερα από έξη χρόνια υποτονικών μπασιμάτων με το τελευταίο εξαιρετικό να γίνεται το 2017, η φετινή μεταναστευτική περίοδος για τις τσίχλες επεφύλαξε στους κυνηγούς, και όχι μόνο, μία πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Το πρώτο 10ήμερο του φετινού Οκτώβρη που αφορά τις πρώιμες αφίξεις δεν ικανοποίησε αριθμητικά, με τους κυνηγούς να ανησυχούν για πιθανή επανάληψη των ελλειμματικών περυσινών μπασιμάτων. Όμως η εικόνα και η ψυχολογία άλλαξαν άρδην, με τα πρώτα αξιόλογα μπασίματα να γίνονται πριν ολοκληρωθεί το πρώτο 15ήμερο του Οκτώβρη.

Η συνέχεια δεν ήταν μόνο ενθαρρυντική, αλλά άφησε άφωνους και τους πλέον συντηρητικούς και απαισιόδοξους κυνηγούς. Οι τσίχλες με καθημερινό, και συχνά καταιγιστικό ρυθμό, εισέρχονταν στη χώρα, με τον δυτικό μεταναστευτικό διάδρομο να γνωρίζει μεγάλες πιένες και θυμίζει μέρες από το καλό παρελθόν. Έτσι ώστε να υποχρεώνονται οι κυνηγοί να ανασύρουν από τη μνήμη μέρες μπασιμάτων που για χρόνια είχαν ξεχάσει.

Οι κελαηδότσιχλες, όντας το πολυπληθέστερο μέλος της οικογένειας των τσιχλών, δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τα πρωτεία τους, με τη σειρά να παίρνουν οι δενδρότσιχλες και τα κοτσύφια, τα οποία δεν έχουν πει ακόμα τη τελευταία τους λέξη. Έκπληξη σημειώθηκε και με τις κοκκινότσιχλες που δεν θεώνται εύκολα στα χαμηλά υψόμετρα αυτή τη περίοδο. Όσο για τις γερακότσιχλες, η πρώιμη εμφάνιση στα ημιορεινά της βόρειας χώρας δείχνει ότι και αυτές καραδοκούν για μία καλή εμφάνιση τη φετινή χρονιά.

Στο αδιαμφισβήτητο του μεγάλου όγκου των εισερχομένων τσιχλών συνηγορεί το γεγονός ότι μπασίματα έγιναν, και μάλιστα πολύ καλά, με ασθενή νοτιά ή με άπνοια του νοτιά, δηλαδή με ρεύμα ανέμου αντίθετο στη ρότα των πουλιών.

Η δεύτερη θετική διαπίστωση ήρθε με το κυνήγι να γίνεται στα εγκατεστημένα πουλιά από τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη. Κυνήγι πρωινό και απογευματινό με εξαιρετικά για την εποχή αποτελέσματα, που δείχνει ότι εκτός από τα ορατά μπασίματα ήταν ακόμα μεγαλύτερα τα αθέατα νυχτερινά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν, αλλά και βίωσαν οι ανά τη χώρα τσιχλοκυνηγοί, το μέλλον της χρονιάς για τις τσίχλες προμηνύεται λαμπρό και ανέφελο.

Και να μην προβληματίσει τους κυνηγούς η παροδική απομάκρυνση των πουλιών από τους πεδινούς και μικρού υψομέτρου κυνηγότοπους, καθώς η αποκέντρωση στα μεγαλύτερα υψόμετρα είναι φυσιολογική για όσο διάστημα η πρωινή θερμοκρασία είναι υψηλή και συντηρεί τη τροφή.

Με σεβασμό λοιπόν στο θήραμα, με φειδώ στις τουφεκιές και στις καρπώσεις και μόνο με λεβέντικο αντρίκιο κυνήγι, χωρίς ηχητική παραπλάνηση και παγαποντιά, να χαρούμε το φετινό δώρο που μας όφειλαν οι τσίχλες.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίχλα: Ο απόηχος κρατάει ακόμα

Τσίχλα: Ο απόηχος κρατάει ακόμα Η περίοδος του κυνηγίου έκλεισε, τα θηράματα ξαναβρήκαν τον συνήθη ρυθμό τους, αλλά η αναταραχή των κυνηγών της τσίχλας και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ