spot_img
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ και τα ζώα συντροφιάς!

Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ και τα ζώα συντροφιάς!

|

 

Η εξελισσόμενη πανδημία του κοροναϊού έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές όλων των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και έντονο προβληματισμό (αν όχι πανικό) στους πολίτες. 

 

του Γιώργου Ρόζου

 

Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι γράφουν αυτό που καταλαβαίνουν ή αυτό που εκείνοι θεωρούν σημαντικό με αποτέλεσμα συχνά να διαστρεβλώνονται οι πληροφορίες. Θυμηθείτε μόνο το επικοινωνιακό φιάσκο του 2005 με την γρίπη των πτηνών. Είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθεί μια φήμη αλλά πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η αλήθεια και μάλιστα όσο πιο «τρομακτική» είναι αυτή η φήμη, τόσο πιο εύκολα γίνεται πιστευτή και τόσο πιο εύκολα διασπείρεται. Τροφή για τις σκέψεις αυτές αλλά και για τις γραμμές που ακολουθούν στάθηκε μια νέα ανησυχητική φήμη η οποία διασπείρεται τις τελευταίες ημέρες και αφορά την μετάδοση του νέου κοροναϊού στα ζώα συντροφιάς.

Αφορμή για αυτή τη διασπορά φημών αποτέλεσε ο εντοπισμός την 28/2/2020 ενός σκύλου στο Χόνγκ Κόνγκ ο οποίος βρέθηκε «ασθενώς θετικός» στον κοροναϊό. Ο ιδιοκτήτης του ζώου αυτού έπασχε από το νόσημα άλλα όχι και το ζώο του, το οποίο ήταν υγιέστατο χωρίς κανένα κλινικό σύμπτωμα. Οι ερευνητές παρόλα αυτά πήραν δείγματα από τα ρουθούνια και από το φάρυγγα του εν λόγω σκύλου και στα δείγματα αυτά εντοπίστηκε πολύ περιορισμένη η παρουσία του ιού (αυτή είναι και η έννοια του χαρακτηρισμού «ασθενώς θετικό»). Το ζώο μπήκε σε καραντίνα και η διερεύνηση συνεχίζεται διότι οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι αν ο ιός βρέθηκε στα πρώτα δείγματα λόγω πραγματικής μόλυνσης του ζώου ή αν ο ιός βρέθηκε εκεί επειδή το ζώο έγλειψε κάποια επιφάνεια την οποία είχε ήδη μολύνει ο ασθενής ιδιοκτήτης του (κάτι που φαίνεται να είναι το πιθανότερο). Αυτά είναι τα γεγονότα και μόνο αυτά. Το τι έχει γραφτεί και μεταδοθεί όμως είναι μια άλλη ιστορία με δυσάρεστες συνέπειες αφού τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες έχει αυξηθεί ο ρυθμός εγκατάλειψης σκύλων και γατών ως αποτέλεσμα πανικού. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγονται οι ανακρίβειες και έτσι φτάσαμε στο σημείο  να γίνονται συζητήσεις στο δρόμο και στις λαϊκές αγορές με θέμα κατά πόσο τα ζώα συντροφιάς μολύνονται και διασπείρουν τον κοροναϊό.

Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη κατηγορία ιών στη φύση. Χωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες εκ των οποίων οι κατηγορίες (α) και (β) προσβάλλουν τα θηλαστικά (του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου) ενώ οι κατηγορίες (γ) και (δ) προσβάλουν τα πτηνά και τα ψάρια. Οι πιο διάσημοι κοροναϊοί στην κτηνιατρική κλινική πράξη είναι αυτός που προκαλεί την κοροναϊωση στους σκύλους και αυτός που προκαλεί την λοιμώδη περιτονίτιδα στη γάτα. Οι ιοί αυτοί είναι (α) κοροναϊοί και ο μεν πρώτος προκαλεί μια περισσότερο η λιγότερο σοβαρή διάρροια στους σκύλους ενώ ο δεύτερος προκαλεί το ομώνυμο νόσημα στις γάτες το οποίο μπορεί να πάρει διάφορες κλινικές μορφές. Κανένα από τα νοσήματα αυτά δεν μεταδίδεται  στον άνθρωπο.

Γενικά και μέχρι αυτή τη στιγμή (03/03/2020) δεν υπάρχουν ενδείξεις (ούτε και αποδείξεις) ότι ο κοροναϊός που προκαλεί την πανδημία, μολύνει τα ζώα συντροφιάς ή ότι διασπείρεται με κάποιον τρόπο από αυτά. Αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο και όλες οι υγειονομικές και κτηνιατρικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνούν σε αυτό. Η έρευνα όμως συνεχίζεται και μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα αυτό που συμβουλεύουν οι ειδικοί (και μέχρι νεωτέρας) είναι κάποια μέτρα γενικής φύσεως τα οποία ισχύουν έτσι κι αλλιώς ως προφυλάξεις:

  • Πλένουμε καλά τα χέρια μας μετά από κάθε επαφή με ζώο.
  • Αποφεύγουμε την επαφή με άγνωστης προέλευσης ζώα.
  • Αν σε μια οικογένεια κάποιος έχει βρεθεί θετικός στον κοροναϊό, δεν τον αφήνουμε να φροντίζει τον σκύλο ή την γάτα του σπιτιού.
  • Τα συνήθη απολυμαντικά είναι αποτελεσματικά εναντίον του ιού.
  • Αν το ζώο μας ασθενήσει, επικοινωνούμε με τον κτηνίατρο.

 

Το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η σωστή ενημέρωση. Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ (το παλιό ΚΕΕΛΠΝΟ) καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιών είναι οι κατ εξοχήν έγκυρες πηγές πληροφόρησης.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί να κυνηγήσω με ένα παλιό όπλο;

Τα παλιά όπλα ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία σε πολλούς κυνηγούς, με αποτέλεσμα να τα προτιμούν στο κυνήγι, ακόμη κι αν έχουν επιλογή να χρησιμοποιήσουν...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ