spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΚαλάμια ΨαρέματοςΤο καλάμι και τα μυστικά του

Το καλάμι και τα μυστικά του

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Πάρα πολλές φορές έχουμε πιάσει ένα καλάμι στα χέρια μας και τα πρώτα πράγματα που παρατηρούμε είναι το χρώμα του, το μήκος του, οι οδηγοί δηλ. τα δαχτυλίδια του… (εν προκειμένω εξαιρούνται τα καλάμια τύπου “απίκο”) και άλλα χαρακτηριστικά της πρώτης ματιάς…

του Κώστα Καρούση

Ένα καλάμι οποιοδήποτε καλάμι ψαρέματος εννοούμε, αν το μελετήσουμε να είστε σίγουροι ότι θα ανακαλύψουμε πολλές ακόμα και χρήσιμες πληροφορίες. Πληροφορίες που όταν βρούμε την εφαρμογή τους θα καταλάβουμε γιατί είναι χρήσιμες και εμείς θα λέγαμε και απαραίτητες για να ψαρεύουμε σωστά!
Μερικές λοιπόν από αυτές και μάλλον και οι πιο σημαντικές πληροφορίες που αναγράφονται πάνω σε ένα καλάμι, είτε είναι εύκολα διακριτές είναι…
1. Η σχέση της βάσης στήριξης του μηχανισμού με την βάση του καλαμιού, 2. το μήκος του καλαμιού, 3. το άκτιον (action) του καλαμιού και 4. η ποιότητα υλικού κατασκευής του.
Και οι τέσσερις αυτές εύκολα αναγνωρίσιμες πληροφορίες, θεωρούνται από τους “πεπειραμένους” ψαράδες πρωτίστης σημασίας προκείμενου να αποτελέσουν κριτήρια επιλογής αυτού του καλαμιού.

1. Όταν λέμε σχέση βάσης στήριξης του μηχανισμού, εννοούμε την απόσταση από την τάπα στην βάση του καλαμιού, μέχρι την μέση τιμή της βάσης στήριξης του μηχανισμού που προσαρμόζεται αυτός. Πιο πρακτικά, όλοι οι σύγχρονοι μηχανισμοί έχουν στον βραχίονα τους μια θέση που απλά θα την λέγαμε “πιάστρα” της πετονιάς αφού εκεί κανονικά πιάνουμε την πετονιά με τον δείκτη του χεριού μας όταν πρόκειται να κάνουμε την βολή μας, ή γενικά κρατάμε το καλάμι από εκεί και από το σημείο λίγο πιο πάνω από την τάπα του.
Αυτή ακριβώς είναι η σχέση που καθορίζει ένα καλάμι όσον αφορά τον μοχλό κίνησης θυμίζοντας κάτι από την φυσική, αλλά και ψαρευτικά το πόσο “κουμπώνει” όπως συνηθίζουμε να λέμε το καλάμι στο σώμα μας!
Όπως αντιλαμβάνεστε για πιο πρακτικές συμβουλές επ’ αυτού μπορούμε να απευθυνθούμε σε να εξειδικευμένο κατ/μα ειδών αλιείας.

2. Ένα πράγμα που εύκολα μπορούμε είτε να δούμε είτε να διαβάσουμε, είναι το μήκος ενός καλαμιού. Το ζητούμενο εδώ είναι το γιατί θα πρέπει να μας απασχολεί το πόσο κοντό η μακρύ είναι ένα καλάμι!
Πάνω στον κορμό του καλαμιού ή στο πρώτο του στέλεχος θα βρείτε γραμμένο στα αγγλικά συνήθως το εξής…length..κατι..!δηλ.,3,2m ή 4.0m ή 4,5m ή 2,8m.
Aυτό είναι το μήκος του καλαμιού που ανάλογα επηρεάζει και το στυλ ψαρέματος που κάποιος μπορεί να ακολουθήσει…
Κατά κανόνα όσο πιο μεγάλο είναι το καλάμι, τόσο πιο μεγάλες απαιτήσεις έχει το ψάρεμα μας, αφού συνδυαστικά αλλάζει ο μοχλός κίνησης, ο τρόπος της βολής μας, η τεχνική ρίψης δηλαδή και πολλές φορές ακόμα και το που θα ψαρέψουμε!
Είθισται χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, τα μικρά σε μήκος καλάμια να τα ψαρεύουμε σε λιμάνια ή από βράχια και γενικά σε απλά ψαρέματα που δεν χρειάζονται εξειδικευμένες καταστάσεις…Σε αντίθεση με τα μακριά καλάμια που προτιμούνται από τους φαν του είδους, συνήθως με μεγάλο και γερό σωματότυπο (ναι παίζει ρόλο και αυτός!) σε παραλίες, σε θάλασσες με ρηχά νερά που χρειάζεται να πετάξουμε το δόλωμα μας μακριά και γενικά σε μέρη όπου μπορούμε να αναπτύξουμε τέτοιας τεχνικής ψαρέματα όπως είναι το surf-casting μεταφρασμένο στα ελληνικά πέταγμα (του δολώματος) πάνω από τα κύματα!

3. Για το άκτιον (action) του καλαμιού έχουμε ξαναμιλήσει μέσα από αυτές τις σελίδες, ωστόσο ας ξαναθυμηθούμε γιατί είναι σημαντικό έως πολύ σημαντικό να το εξετάζουμε πριν να επιλέξουμε ένα καλάμι.
Το άκτιον μεταφράζεται συνήθως σε γραμμάρια και σε πολύ εξειδικευμένα εργαλεία σε ουγκιές, αλλά ας μην το μπλέξουμε αυτή την στιγμή.
Όσο πιο μεγάλο είναι το νούμερο στο άκτιον, τόσο πιο μεγάλο βάρος μπορούμε να φορτώσουμε την αρματωσιά μας, εννοώντας το βάρος του βαριδιού, του δολώματος και των υπόλοιπων παρελκόμενων όπου αυτά χρειάζονται…
Κατά συνέπεια όταν διαβάζουμε ένα καλάμι μετά το μήκος του γράφεται και το άκτιόν του, οπότε καλό είναι να δίνουμε μεγάλη σημασία όχι τίποτα άλλο αλλά για να μην ακούσουμε κάνα κρακ και ανακαλύψουμε ότι δεν πατήσαμε κάποιο κλαδί μέσα στη νύχτα!

4. Ο τελευταίος παράγοντας επιλογής ενός καλαμιού που σχεδόν πάντα επηρεάζει και την… τιμή του, είναι το είδος του υλικού που κατασκευάστηκε.
Έτσι τα πιο ακριβά καλάμια είναι εκείνα που είναι φτιαγμένα από ανθρακονήματα τα λεγόμενα carbon (κάρμπον) και τα λιγότερα ακριβά είναι αυτά που είτε έχουν επικάλυψη κάρμπον είτε ακόμα πιο φθηνά εκείνα που έχουν φτιαχτεί από υαλονήματα η ακόμα και από…μπαμπού! Προσοχή μάλιστα σε αυτά που είναι με επικάλυψη κάρμπον διότι τα περισσότερα καλάμια από μέσα είναι δυστυχώς πολύ φτηνά υλικά, ακόμα και μπαμπού με αποτέλεσμα να σπάνε ή να χαλάνε πόλη εύκολα.
Καλύτερα να προτιμάτε επώνυμα καλάμια που τουλάχιστον αν κάτι δεν πάει καλά να ξέρετε που θα απευθυνθείτε έτσι ώστε να βρείτε λύση στο πιθανό σας πρόβλημα.
Εξάλλου είναι προτιμότερο να ξέρετε κάπου να πείτε το πρόβλημά σας παρά να ψάχνεστε εσείς να βρείτε τη λύση! Καλύτερα να προτιμάτε επώνυμα καλάμια που τουλάχιστον αν κάτι δεν πάει καλά να ξέρετε που θα απευθυνθείτε έτσι ώστε να βρείτε λύση στο πιθανό σας πρόβλημα. Εξάλλου είναι προτιμότερο να ξέρετε κάπου να πείτε το πρόβλημά σας παρά να ψάχνεστε εσείς να βρείτε τη λύση!

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ