spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΓια σαργούς σε πλάκες και σε βράχια

Για σαργούς σε πλάκες και σε βράχια

|

{module Kyrgias}

 

Τον καταλαβαίνεις με την πρώτη τσιμπιά

 

Ο σαργός είναι ένα ψάρι δυνατό, με ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό χτύπημα που ακόμη και πολύπειρος να μην είναι ο ψαράς θα το καταλάβει με την πρώτη

 

Ο σαργός είναι ένα ψάρι που απαντάται σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, συνήθως βραχώδεις ή στρωμένες με πλάκες και φυκιάδες. Πολλές φορές τα ψάρια αυτά μένουν για καιρό σε ένα σημείο, κι αυτός είναι ο λόγος που οι ψαράδες τους δίνουν την ονομασία, ντοπιάρικα.

Για πολλούς, ο σαργός θεωρείται ένα από τα πιο νόστιμα ψάρια, που ψαρεύονται εύκολα από τους ερασιτέχνες και μάλιστα για αρκετούς αποτελεί διακαή πόθο, αφού και το τσίμπημά του και το ψάρεμά του είναι μία διαδικασία που προσφέρει ξεχωριστές συγκινήσεις.

Σε αντίθεση με τη μουρμούρα και την τσιπούρα, ο σαργός είναι ένα ψάρι που δεν πιπιλάει το δόλωμα στο στόμα του. Το δαγκώνει στα γεμάτα και πολλές φορές το καταπίνει με την πρώτη. Αυτός είναι και ο λόγος που το χτύπημα του σαργού είναι ξεχωριστό και ο ψαράς θα το καταλάβει με την πρώτη, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχει… «κολλήσει» πολλά ένσημα κρατώντας το καλάμι.

Στην περίπτωση που το ψάρι ξεπερνάει το μισό κιλό, τότε η δεύτερη ένδειξη στο καλάμι είναι πιο σοβαρή από την πρώτη και πολλές φορές, αν τα φρένα στους μηχανισμούς είναι ανοιχτά, θα τα ακούσετε να γυρίζουν μαζί με την μπομπίνα.

Στο ψάρεμα του σαργού χρειάζεται προσοχή στην προρύθμιση των φρένων, την ώρα που το καλάμι ψαρεύει, ειδικά αν έχετε βάλει και ειδοποιητές κρεμαστούς, μεταξύ πρώτου και δεύτερου δαχτυλιδιού…

Ο σαργός ψαρεύεται με τα φρένα στο όριο θραύσης, αφού αυτό εξυπηρετεί τουλάχιστον δύο βασικές παραμέτρους:

·         Η πρώτη είναι ότι το ψάρι θα πάρει κάποια μέτρα, αλλά λίγα, αφού η δυσκολία του ορίου θραύσης θα το εμποδίσει να πάρει ανεξέλεγκτα μέτρα πετονιάς και, κυρίως, δεν θα δώσει την ευκαιρία στον σαργό να πάει να βραχώσει.

·         Η δεύτερη σημαντική παράμετρος που έχει να κάνει με την προρύθμιση των φρένων, έγκειται στο γεγονός ότι βοηθάει στο κάρφωμα του ψαριού που έχει πάρει το δόλωμα στο στόμα του και ψάχνει να κρυφτεί για να το φάει.

Παρόλα αυτά ο σαργός δοκιμάζει και δοκιμάζεται μέχρι τα πρώτα μέτρα και τα πρώτα κεφάλια. Από την στιγμή, όμως, που θα τον φέρετε στην επιφάνεια της θάλασσας, λίγο πριν ξενερίσει, τότε πλαγιάζει και έρχεται έξω πολύ εύκολα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται πάντα πριν το τελευταίο του κεφάλι, που μπορεί να το κάνει ξαφνικά, λίγα εκατοστά πριν τα πόδια σας…

Αν και η καλύτερη περίοδος για το ψάρεμα του σαργού είναι ο Μάης, μήνας κατά τον οποίο έχει ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική διαδικασία και τα ψάρια γίνονται λαίμαργα. Ωστόσο, υπάρχουν και τόποι που βαστάνε σαργούς ντοπιάρικους, που όταν θα βρούνε τροφή, δηλαδή τα δολώματα έξω από τη φωλιά τους δεν θα διστάσουν να επιτεθούν.

Ο σαργός έχει μία πληθώρα από δόντια στο στόμα του για να σπάει τις σκληρές τροφές και μία σειρά μπροστινά δόντια μεγάλα και δυνατά για να ξεκολλάει από τις πλάκες και τα βράχια οτιδήποτε βρίσκει για τροφή. Ανήκει στην οικογένεια των σπαριδών, όπως πολλά άλλα ψάρια (τσιπούρα, σπάρος, ούγγαινα, κ.ά.) θεωρείται από τα δυνατά άτομα της οικογένειας και αυτό εύκολα το καταλαβαίνουμε εμείς οι ψαράδες όταν χτυπήσει στο δόλωμα.

Όταν ψαρεύετε τους σαργούς πάνω από κάποιο ντόκο ή από βράχια, τότε καλό είναι να έχετε μαζί σας μία απόχη, αφού θα σιγουρέψει το θήραμα. Είναι κρίμα, λίγο πριν τον πιάσετε στα χέρια σας, να κάνει ένα απότομο τίναγμα και να φύγει.

 

Που θα πας και με τι εργαλεία

 

Μία παραλία μικρή, ζωσμένη τριγύρω από βράχια κι από πλάκες που προσφέρει πολλές επιλογές για τις βολές σας, είναι ο καλύτερος τόπος που μπορείτε να επιλέξετε για ένα βραδινό ψάρεμα σαργών.

Τα καλάμια πρέπει να αρματωθούν κατάλληλα, με μικρά παράμαλλα, μέχρι 60-70 εκατοστών φτιαγμένα από δυνατές πετονιές (fluorocarbon) με διάμετρο 0,30-0,35mm. Τα αγκίστρια πρέπει να είναι εξ ίσου δυνατά, αφού σε περιοχές με αυτά τα χαρακτηριστικά εκτός από σαργούς μπορεί να βρείτε και… αξιοπρεπείς τσιπούρες.

Οι βάσεις για την τοποθέτηση των καλαμιών θα σας φανούν χρήσιμες, ιδιαίτερα αν η παρέα θέλει να έχει τα χέρια ελεύθερα, γιατί, κατά τα ψέματα, βραδινό ψάρεμα χωρίς συνοδεία μιας παγωμένης μπύρας δεν νοείται.

Όσον αφορά τα κατάλληλα δολώματα;

Η μάνα και το μονοδόλι, δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το φελιζόλ σας, ενώ εντυπωσιακά αποτελέσματα μπορεί να σας δώσει και το σκουλήκι φαραώ.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Grisport γνωρίζει ότι ένα καλό μποτάκι δεν είναι απαραίτητο μόνο την κυνηγετική περίοδο…

Grisport: Το καλό μποτάκι είναι πάντα απαραίτητο! Όσοι κινούνται στην ύπαιθρο είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «μποτάκι» στην καθημερινότητά τους,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ