spot_img
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣτη λογική των όπλων… πολυεργαλείων

Στη λογική των όπλων… πολυεργαλείων

|

 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας κατάργησε τα στερεότυπα που υπήρχαν και πλέον δεν χρειάζεται άλλο όπλο για το ένα ή το άλλο κυνήγι.

 

Κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

Τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα  με αποτέλεσμα  πολλά από αυτά που θεωρούσαμε θέσφατα μέχρι πρότινος πλέον να μην  ισχύουν. Μέσα σε αυτή την φρενίτιδα των εξελίξεων δεν θα μπορούσαν τα όπλα και τα φυσίγγια να εξαιρούνται.

Δεν πάει πολύ καιρός πίσω όταν λέγαμε ότι για τα όπλα που χρησιμοποιούνται στα καρτέρια το βάρος τους δεν πειράζει αν είναι αυξημένο. Και το υποστηρίζαμε αυτό, επειδή ο κυνηγός δεν είναι υποχρεωμένος να τα κρατά συνέχεια στα χέρια, αλλά, αντιθέτως, μπορεί να τα ακουμπήσει με το πέλμα στο έδαφος. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει και το γεγονός ότι τα πιο βαριά όπλα προσφέρουν μειωμένο λάκτισμα, πράγμα πολύ σημαντικό για εκείνους που ρίχνουν αρκετά φυσίγγια.  

Τα σύγχρονα συστήματα

Αυτά ίσχυαν μέχρι την εμφάνιση των σύγχρονων συστημάτων που εφαρμόζουν πλέον αρκετές εταιρείες κατασκευής όπλων και αποσκοπούν στη μείωση του λακτίσματος, αφού τα νέου τύπου πέλματα είναι σε θέση να μειώσουν μέχρι και 50% το “κλότσημα”.

Υδραυλικά συστήματα που προέρχονται κυρίως από εφαρμογές στην αυτοκινητοβιομηχανία, νέα συνθετικά υλικά και εξελιγμένοι μηχανισμοί λειτουργίας, σχεδιάζονται από τους μηχανολόγους και προσαρμόζονται στα όπλα, ώστε η ζωή του κυνηγού και του σκοπευτή να γίνει καλύτερη.

Με ένα όπλο βάρους κάτω από 3 κιλά σε διαμέτρημα 12 μπορεί πλέον ο κυνηγός να ρίξει μεγάλο αριθμό φυσιγγίων χωρίς να αισθάνεται ενόχληση από το λάκτισμα. Κάλλιστα το όπλο αυτό έχει την δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του κυνηγού που περπατά πολλές ώρες κρατώντας συνεχώς το τουφέκι στα χέρια αλλά και εκείνου που ρίχνει πολλά φυσίγγια στο καρτέρι και αναζητά το όπλο που δεν θα τον ταλαιπωρεί από την έντονη ενόχληση στον ώμο και το ζυγωματικό του.

Με λίγα λόγια υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει ο κυνηγός ένα όπλο που θα το χρησιμοποιεί σε όλα τα κυνήγια χωρίς να κάνει υποχωρήσεις και συμβιβασμούς για το τι θα χάσει ή τι θα κερδίσει ψάχνοντας να βρει την μέση λύση.

Καταργήθηκαν τα στερεότυπα

Ουσιαστικά, η εξέλιξη της τεχνολογίας κατάργησε τα στερεότυπα που υπήρχαν και πλέον δεν χρειάζεται άλλο όπλο για το ένα ή το άλλο κυνήγι.

Το μήκος κάννης ήταν και αυτό πάντα ένα θέμα σε ότι έχει να κάνει με τα όπλα για καρτέρια και τα όπλα για περπατητό κυνήγι. Τα αυτογεμή έδωσαν λύση και σε αυτό. Κυρίως οι κυνηγοί των καρτεριών επέλεγαν όπλα με πιο μακριές κάννες όχι για να καταφέρνουν πιο μακρινές βολές αλλά για να έχουν μεγαλύτερη σκοπευτική ευθεία με τον στόχο.

Έχοντας αρκετό περισσότερο χρόνο οπτικής επαφής με τον στόχο -σε σύγκριση με τους κυνηγούς του περπατητού που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι τουφεκιές τους είναι “μπηχτές”- προτιμούσαν τα δίκαννα με μακριές κάννες.

Στα αυτογεμή, ανεξάρτητα αν αυτά λειτουργούν με αέρια, αδράνεια ή ελατήρια, η επιμηκυμένη βάση συγκριτικά με τα δίκαννα προσθέτει αρκετά εκατοστά στην σκοπευτική ευθεία και δεν χρειάζεται ο κυνηγός να τα αναζητά στην μακρύτερη σε μήκος κάννη.

Για παράδειγμα, ένα αυτογεμές που λειτουργεί με αδράνεια και έχει κάννη μήκους 66 εκατοστών η σκοπευτική του ευθεία έχει ίδιο μήκος με ένα δίκαννο με κάννες 76 εκατοστών.

Και σε ότι έχει να κάνει με το μήκος κάννης και τις όποιες διαφορές υπήρχαν στα καρτεροντούφεκα και στα όπλα για περπατητό, πλέον ο κυνηγός μπορεί να αγοράσει ένα αυτογεμές με κάννη 61 ή 66 εκατοστά και με αυτό να κυνηγά μπεκάτσα, ορτύκι, πέρδικα , τσίχλα, φάσσα κ.α., έχοντας ουσιαστικά συν 20 περίπου εκατοστά σκοπευτικής ευθείας λόγο μακριάς βάσης.

Τα αρνητικά της μακριάς κάννης

Οι μακριές κάννες στα δίκαννα μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη σκοπευτική ευθεία  συγκριτικά με τα κοντόκαννα, αλλά έχουν και ένα αρνητικό στοιχείο. Το βάρος του όπλου μεταφέρεται μπροστά με αποτέλεσμα στις τουφεκιές που ρίχνονται σε στόχους με ανοδική πορεία αλλά και στις τουφεκιές επάνω από το ύψος του ώμου να χρειάζεται διόρθωση στην σκόπευση. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν είναι πάντα αρνητικό γιατί στην περίπτωση που ρίχνουμε σε τουφεκιές τραβέρσες το αυξημένο βάρος του όπλου στο εμπρός μέρος λειτουργεί θετικά γιατί συντελεί στο να μην σταματά  εύκολα η κίνηση  του όπλου κάτι που είναι πολύ χρήσιμο. Για τους λάτρεις των δίκαννων όπλων η διαφορά στο μήκος κάννης θα είναι πάντα μια σοβαρή διαφοροποίηση μεταξύ των όπλων που είναι κατάλληλα για καρτέρι με εκείνα που προορίζονται για περπατητό κυνήγι.

Παλιότερα έπρεπε ο κυνηγός να πάρει πολύ περισσότερες αποφάσεις για το ποια τεχνικά χαρακτηριστικά θα έπρεπε να έχει το όπλο του. Ίσως ήταν και περισσότεροι οι συμβιβασμοί που έπρεπε να κάνει για να έχει ένα όπλο για όλα τα κυνήγια. Πλέον τα πράγματα είναι πιο απλά. Για χρόνια οι εταιρείες κατασκευής όπλων έψαχναν και εξακολουθούν να ψάχνουν τους τρόπους για να φτιάχνουν όπλα για το κυνήγι στην λογική των πολυεργαλείων.

Μην ξεχνάμε τα βιδωτά τσοκ, την δυνατότητα χρήσης φυσιγγίων “απλών” magnum και σε κάποιες περιπτώσεις super magnum, τις φλάντζες αλλαγής κλίσεων και όλα αυτά που προσφέρουν για να το επιτύχουν αυτό.

Προσιτά για όλα τα βαλάντια

Εκτός από την λογική των πολυεργαλείων μια σημαντική παράμετρο που ωφέλησε αρκετά τους κυνηγούς στην τσέπη τους, είναι ότι όλα αυτά που κάποτε ήταν άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους (και όσοι τα αναζητούσαν πλήρωναν αδρά για να τα αποκτήσουν) σήμερα προσφέρονται σε όπλα που το κόστος τους είναι προσιτό σχεδόν σε όλα τα βαλάντια.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσίγγια: Μονόδρομος οι αυξήσεις στις τιμές;

Φυσίγγια: Μονόδρομος οι αυξήσεις στις τιμές; Είναι αρκετά δύσκολο να μπορείς να αναλύσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια αγορά… Οι τιμές των φυσιγγίων, τα...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ