spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣκοποβολήΤα βασικά των σκοπευτικών αγωνισμάτων

Τα βασικά των σκοπευτικών αγωνισμάτων

|

 

Σε αυτό το άρθρο θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κανείς, ανάλογα με το σκοπευτικό αγώνισμα που επέλεξε να ασχοληθεί ή που τυχαίνει να καλλιεργεί το κοντινότερό του σκοπευτήριο.

 

κείμενο Λεωνίδας Μητσιάλης

 

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται τρία βασικά αγωνίσματα πήλινου στόχου, σκοποβολής σε δισκάκια δηλαδή με λειόκαννο όπλο: Το Skeet, το Trap και το Compak Sporting. Τα δύο πρώτα ανήκουν στα Ολυμπιακά αγωνίσματα σκοποβολής και υπάγονται στην διεθνή ομοσπονδία I.S.S.F. και το τρίτο είναι μη Ολυμπιακό αγώνισμα και υπάγεται στην διεθνή ομοσπονδία F.I.T.A.S.C. Και τα τρία υπάγονται φυσικά στην ΣΚ.Ο.Ε., την ελληνική ομοσπονδία σκοποβολής δηλαδή και την Γ.Γ.Ε.

Εάν ο σκοπός σας είναι πρωτίστως να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας στο κυνήγι, τότε η επιλογή σας θα πρέπει ιδανικά να είναι το Compak Sporting, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά προσομοίωση μεγάλης ποικιλίας κυνηγετικών βολών. Το Compak Sporting έχει σχετικά πρόσφατη ιστορία, 25 χρόνια παγκοσμίως και μόλις 8 χρόνια στην χώρα μας. Το 2014 έγινε ο πρώτος Πανελλήνιος αγώνας τον οποίον και κέρδισα και το 2015 συγκροτήθηκε η πρώτη Εθνική ομάδα της οποίας ήμουν τακτικό μέλος. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είμαι μάλλον θετικά προκατειλημμένος προς αυτό το αγώνισμα, για το οποίο έχω καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εδραιωθεί στην χώρα μας και ήδη γοητεύει μεγάλο αριθμό σκοπευτών και προσελκύει συνεχώς καινούριους.

Το Compak Sporting διεξάγεται μέσα σε σκοπευτικά γήπεδα (σταντ) με 5 βατήρες σκοπευτών στη σειρά και 6 τουλάχιστον μηχανές εκτόξευσης δίσκων. Τα αγωνιστικά σχήματα περιέχουν υποχρεωτικά μία τροχιά από αριστερά προς δεξιά, μία τροχιά από δεξιά προς αριστερά και μία τροχιά εξερχόμενου δίσκου. Οι υπόλοιπες τρεις τροχιές είναι προαιρετικές. Οι ταχύτητες, τα είδη των δίσκων και οι αποστάσεις διαφέρουν πάντα από σκοπευτήριο σε σκοπευτήριο και συνίσταται η συχνή αλλαγή των τροχιών τους. Οι δίσκοι είναι υποχρεωτικό να τέμνουν ένα νοητό παραλληλόγραμμο μπροστά από τους σκοπευτές με βάθος 25 μέτρων και πλάτος 40 μέτρων. Η περιοχή αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι βολές να είναι σε μικρές και μέτριες αποστάσεις και να διευκολύνει την φιλοξενία του Compak Sporting μέσα σε ήδη υπάρχοντα σταντ Skeet ή Trap που έχουν παρόμοιες διαστάσεις. Χρησιμοποιούνται πέντε διαφορετικά είδη δίσκων: Standard (110 χιλ διάμετρος), Midi (90 χιλ), Mini (60 χιλ), Battue και Rabbit. O δίσκος Battue αλλάζει πορεία στον αέρα και ο δίσκος Rabbit είναι σχεδιασμένος να εκτοξεύεται στο έδαφος για να προσομοιώνει την τουφεκιά του λαγού και του κουνελιού.

Οι σκοπευτές βάλλουν κατά 5 δίσκων ο καθένας από κάθε βατήρα πριν μετακινηθούν στον επόμενο βατήρα προς τα δεξιά, με τη σειρά των δίσκων να αναγράφονται σε ένα μενού μπροστά στον βατήρα τους. Η πούλα αποτελείται από 25 δίσκους όπως σε όλα τα αγωνίσματα. Οι δίσκοι μπορεί να είναι μονοί, όπου επιτρέπεται να βληθούν με έως δύο φυσίγγια, διπλοί “on report” όπου ο σκοπευτής καλεί τον πρώτο δίσκο και ο δεύτερος εκτοξεύεται με τον πυροβολισμό και διπλοί “simultaneous” όπου οι δύο δίσκοι εκτοξεύονται ταυτόχρονα. Επιτρέπεται η χρήση ημιαυτόματων καραμπινών και αλληλεπίθετων ή πλαγιόκαννων δικάννων με ελάχιστο μήκος κάννης τα 66 εκατοστά. Τα φυσίγγια έχουν ανώτατη γόμωση τα 28 γραμμάρια και διάμετρο σκαγιών από 2 έως 2,6 χιλιοστά.

Μερικές βασικές συμβουλές προς τον αρχάριο που θα το πρωτοεπιχειρήσει: Ο σκοπευτής στέκεται στον βατήρα του με το όπλο ανοιχτό μέχρι να έρθει η σειρά του, τηρώντας όλους τους απαραίτητους κανονισμούς ασφαλείας. Αφού ελέγξει ποιον δίσκο πρόκειται να ρίξει, αποφασίζει πού περίπου πρόκειται να τον σπάσει και τοποθετεί τα πόδια του στον βατήρα ώστε το σώμα του να είναι άνετο στην περιοχή του πυροβολισμού. Ύστερα «κουρδίζει» το σώμα του έως την μέση της απόστασης μηχανής-σπασίματος, τοποθετώντας το στόμιο της κάννης του στη νοητή πορεία του στόχου και κοιτάζει μπροστά από την μηχανή πριν καλέσει τον δίσκο. Η προετοιμασία αυτή είναι απαραίτητη διότι σε όλα τα σκοπευτικά αγωνίσματα η προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική με την εκτέλεση, επειδή τα χρονικά περιθώρια δεν αφήνουν συνήθως την πολυτέλεια για διορθώσεις τη στιγμή που ο δίσκος βρίσκεται στον αέρα. Παρακολουθείστε τους έμπειρους, ζητείστε συμβουλές και βοήθεια, προπονηθείτε όσο μπορείτε συχνότερα και σιγά σιγά όλα θα μπουν στην θέση τους.

Το επόμενο αγώνισμα που συστήνω ως κατάλληλο για την κυνηγετική βελτίωση είναι το Ολυμπιακό αγώνισμα του Skeet. Το σύνηθες όπλο που χρησιμοποιείται είναι ένα μονοσκάνδαλο αλληλεπίθετο με κάννες μήκους 71 έως 73 εκατοστών με ανοικτά τσοκ καθώς οι δίσκοι βάλλονται σε μικρές αποστάσεις. Τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται είναι με γόμωση 24 γραμμαρίων και σκάγια νούμερο 9½. Στο Skeet χρησιμοποιούνται δύο μόνο μηχανές εκτόξευσης δίσκων που στεγάζονται σε δύο ανισοϋψή σπιτάκια. Το αριστερό λέγεται “pull” και το δεξιό “mark”. Οι σκοπευτές ρίχνουν από 8 βατήρες οι οποίοι βρίσκονται σε ένα ημικύκλιο με κέντρο ακτίνας ένα σημείο ανάμεσα στις δύο μηχανές όπου τέμνονται οι πορείες των δύο δίσκων. Η απόσταση των επτά βατήρων από αυτό το σημείο είναι περίπου 20 μέτρα, ενώ ο όγδοος βατήρας είναι κοντά στο κέντρο του ημικυκλίου, σχεδόν ανάμεσα στις δύο μηχανές. Το γήπεδο οριοθετείται από δύο πλαϊνά σημαιάκια τα οποία αποτελούν το όριο θραύσης των δίσκων και ένα κεντρικό σημαιάκι το οποίο ορίζει το σημείο που τέμνονται οι δύο τροχιές και αποτελεί το όριο θραύσης των δίσκων στον βατήρα 8. Ο σκοπευτής δικαιούται να ρίξει μόνο ένα φυσίγγι ανά δίσκο και υποχρεούται να κρατάει το όπλο του χαμηλή θέση αναμονής με το κοντάκι να ακουμπάει σε μία γραμμή σχηματισμένη στο γιλέκο του στο ύψος περίπου της κορυφής του ισχίου. Οι δίσκοι εκτοξεύονται με μία τυχαία καθυστέρηση 0-3 δευτερολέπτων από το κάλεσμα.

Το Skeet διεξάγεται ως εξής: Όλοι οι σκοπευτές ξεκινούν από τον πρώτο βατήρα, με τον πρώτο σκοπευτή να καταλαμβάνει τον βατήρα και τους υπόλοιπους να περιμένουν από πίσω του. Όταν ολοκληρώσουν όλοι οι σκοπευτές τις βολές τους στον πρώτο βατήρα μετακινούνται όλοι μαζί στον επόμενο όπου επαναλαμβάνονται οι βολές με τον ίδιο τρόπο και ούτω καθεξής. Το μενού των 25 δίσκων που απαρτίζουν μία πούλα Skeet αποτελείται από μονούς δίσκους και διπλούς δίσκους που εκτοξεύονται ταυτόχρονα και έχει την εξής σειρά: Βατήρας 1, 2 και 3 ένας μονός pull και ντουμπλές με υποχρεωτική την πρώτη βολή στον pull, βατήρας 4 ένας μονός pull και ένας μονός mark, βατήρας 5 και 6 ένας μονός mark και ντουμπλές με υποχρεωτική την πρώτη βολή στον mark, βατήρας 7 ένας ντουμπλές με πρώτο τον mark. Ύστερα οι σκοπευτές επιστρέφουν στον βατήρα 4 όπου ρίχνουν δύο ντουμπλέδες, τον πρώτο πυροβολώντας πρώτα τον pull και τον δεύτερο πυροβολώντας πρώτα τον mark. Στον τελευταίο βατήρα, τον 8, οι σκοπευτές ρίχνουν έναν μονό pull και έναν μονό mark και πρέπει να τους σπάσουν πριν περάσουν το κεντρικό σημαιάκι. Στο Skeet έχει τεράστια σημασία η σωστή επώμιση αφού κατά την διάρκειά της πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της σκόπευσης με τη σκανδάλη να τραβιέται σχεδόν με την ολοκλήρωσή της.

Λόγω του ότι οι ταχύτητες των δίσκων είναι πολύ μεγάλες και πρέπει να σπάσουν εντός συγκεκριμένων ορίων, εάν κάποιος αρχάριος ασχοληθεί με το Skeet καλό είναι να ξεκινήσει ρίχνοντας αρχικά μόνο μονούς δίσκους από τις διάφορες θέσεις, έως ότου εγκλιματιστεί με τις πορείες και τις ταχύτητες και ύστερα να ασκηθεί στους ντουμπλέδες.

Τελευταίο για έναν κυνηγό θα πρότεινα το Ολυμπιακό αγώνισμα του Trap. Σε αυτό οι σκοπευτές ρίχνουν από 5 βατήρες στη σειρά, παρόμοιους με αυτούς του Compak Sporting, σε δίσκους που απομακρύνονται με μεγάλη ταχύτητα από μία υπόγεια τάφρο που βρίσκεται 15 μέτρα μπροστά από τους βατήρες. Μέσα στην τάφρο βρίσκονται 15 μηχανές που ρίχνουν αριστερά, δεξιά και ίσια πιάτα σε διαφορετικές γωνίες η καθεμία, ενώ ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα φροντίζει ώστε ο κάθε σκοπευτής να ρίξει με τυχαία σειρά 2 αριστερούς, 2 δεξιούς και έναν ίσιο δίσκο ανά βατήρα για ένα σύνολο 25 δίσκων. Ο σκοπευτής καλεί τον δίσκο με το όπλο ήδη επωμισμένο και έχει δικαίωμα χρήσης δύο φυσιγγίων ανά δίσκο. Μετά από κάθε βολή μετακινείται προς τον επόμενο βατήρα δεξιά του, αμέσως μόλις ο διπλανός του σκοπευτής ρίξει τον δίσκο του. Με αυτές τις συνεχείς μετακινήσεις περνάει συνολικά 5 φορές από καθένα από τους 5 βατήρες μέχρι να τελειώσει η πούλα. Τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι αλληλεπίθετα δίκαννα με κάννες 76 εκατοστών και πολύ κλειστά τσοκ (** και *) και τα φυσίγγια περιέχουν 24 γραμμάρια σκάγια νούμερου 7½.

Μερικές απλές συμβουλές για το τραπ: Επωμίστε χωρίς βιασύνη σε ένα σημάδι που είναι σχεδιασμένο ακριβώς μπροστά από τον βατήρα σας στο χείλος της τάφρου όπου θα εμφανιστεί ο δίσκος. Απλώστε τα μάτια σας ώστε να εντοπίσουν εύκολα όλες τις πιθανές πορείες που μπορεί να ακολουθήσει ο δίσκος και τραβήξτε τα αρκετά μέτρα μπροστά από την τάφρο, διευκολύνοντας έτσι τον εντοπισμό του δίσκου. Ο δίσκος εμφανίζεται ακαριαία με το κάλεσμα μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος ηχείων στους βατήρες που λέγεται Sonopull. Εντοπίστε άμεσα τον δίσκο, εστιάστε τον όσο το δυνατόν γρηγορότερα και κατευθύνετε μαλακά αλλά αποφασιστικά το όπλο σας προς τον δίσκο τραβώντας ακαριαία τη σκανδάλη μόλις τον συναντήσετε με το όπλο.

Όλα τα αγωνίσματα που αναφέρονται έχουν την γοητεία τους και είναι βέβαιο ότι όχι μόνο θα σας προσφέρουν ατελείωτες στιγμές διασκέδασης αλλά και θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη σχέση σας με το όπλο σας και να βελτιώσετε τις κυνηγετικές σας επιδόσεις.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα – Βίντεο

Κοζάνη: Κοπάδι αγριογούρουνων βολτάριζε στο δρόμο προς Πτολεμαΐδα Το κυνήγι έχει πάψει εδώ και καιρό και τα αγριογούρουνα δίχως κανένα φόβο πλέον ξεχύνονται στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ