Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνBERETTA: A300 OUTLANDER Vs ES 100 VITORIA: Αδράνεια ή αέρια;

BERETTA: A300 OUTLANDER Vs ES 100 VITORIA: Αδράνεια ή αέρια;

|

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συγκριτική παρουσίαση, όπλων κοινής πατρότητας, παρεμφερούς τιμής, αλλά εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας κατασκευής

Δοκιμάζουμε και συγκρίνουμε το Α300 OUTLANDER με το παλιό γνωστό ES 100, με την ελπίδα ότι θα φωτίσουμε τα υπέρ και τα κατά, όχι μόνο των συστημάτων λειτουργίας, αλλά κυρίως της γενικότερης κατασκευής, αξιοπιστίας και ευκολίας στη χρήση.

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά.

Beretta A300 OUTLANDER

Σοφοκλής Κοσκινάς

- Advertisement -

Τελικά όσο χρησιμοποιώ το συγκεκριμένο όπλο τόσο περισσότερο μου αρέσει. Είναι απλό, εύκολο, αξιόπιστο και οικονομικό. Ενδεχομένως να μην το βλέπαμε ποτέ σαν μοντέλο, αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση. Η ανάγκη που προέκυψε για όπλα που θα έβγαιναν στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές, αποτέλεσε αιτία για να κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο μοντέλο. Την τέχνη να φτιάχνουν καλά αυτογεμή οι Ιταλοί την γνωρίζουν καλά. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως στα αυτογεμή.

Η Beretta έχει ένα λόγο παραπάνω γιατί σε ότι αφορά τα αυτογεμή που λειτουργούν με αέρια, εκτός του ότι έχει μεγάλη παράδοση, έχει επενδύσει πάρα πολλά στον συγκεκριμένο μηχανισμό λειτουργίας για να τον εξελίξει. Το Α300 θέλουν να το ταυτίσουν με το θρυλικό 302. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι καλύτερο, γιατί τα χρόνια πέρασαν η τεχνολογία έκανε άλματα και η ποιότητα επεξεργασίας των μετάλλων είναι καλύτερη.

Στον σχεδιασμό μπορεί να έχει ομοιότητες, αλλά μέχρι εκεί. Στα υπόλοιπα εξαρτήματα το Α300 είναι διαφορετικό και λειτουργεί πολύ καλύτερα. Σεβασμός στο 302 που άφησε όνομα αλλά και η αλήθεια, αλήθεια. Το πιστόνι του Α300 προέρχεται από την σειρά Α400. Και μόνο αυτό, χωρίς να συγκρίνουμε άλλα σημεία είναι αρκετό για να κάνει την διαφορά. Το Α300 λειτουργεί ομαλότερα και έχει πολύ καλύτερη συμπεριφορά στις βαριές γομώσεις. Με ξύλινο ή πλαστικό κοντάκι και πάπια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό άλλωστε είναι θέμα προσωπικού γούστου. Η ουσία είναι ότι λειτουργεί άψογα με όλες τις γομώσεις και είναι αξιόπιστο. Εργονομικά μου αρέσει περισσότερο ακόμη και από τα πολύ πιο εξελιγμένα τεχνολογικά όπλα της σειράς Α 400. Είναι «κτισμένο» στην φιλοσοφία του απλού που, από ότι τελικά αποδεικνύεται, είναι και η διαχρονικότερη. Πολύ μεγάλο ατού είναι η τιμή του. Πιστεύω ότι αποτελεί πολύ καλή πρόταση και δικαιολογεί σε απόλυτο βαθμό κάθε ευρώ που κοστίζει.

Αν παραμείνει στην παραγωγή, πράγμα που θα καθοριστεί από της πωλήσεις που θα κάνει, ενδεχομένως να αποκτήσει και αυτό την φήμη της 302. Άποψη μου είναι ότι θα παραμείνει, γιατί πραγματοποιεί πωλήσεις και είναι καλό όπλο. Ίσως στα μάτια των νεότερων κυνηγών να φαίνεται ως ο φτωχός συγγενής, συγκριτικά με τα υπόλοιπα μοντέλα του Ιταλικού εργοστασίου. Ούτε την τεχνολογία τους έχει, ούτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Για τους λόγους αυτούς είναι και πιο οικονομικό.

Αν το εξετάσουμε όμως πρακτικά, είναι το όπλο που δεν θα μας απογοητεύσει στο κυνήγι. Θα λειτουργεί αξιόπιστα και θα το έχουμε για πολλά χρόνια. Υπάρχουν οι λάτρεις της τεχνολογίας που θα αγοράσουν το πιο εξελιγμένο αυτογεμές, άλλα υπάρχουν και εκείνοι που ψάχνουν να βρουν ένα οικονομικό, καλό αυτογεμές. Για εκείνους που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία πιστεύω ότι το Α300 αποτελεί πολύ καλή πρόταση.

Δεν είναι το κορυφαίο από άποψη τεχνολογίας μοντέλο που βγαίνει από την γραμμή παραγωγής τις Beretta. Δεν κοστίζει όμως τα ίδια χρήματα και από ποιότητα και υλικά κατασκευής δεν απέχει πολύ. Προσωπικά και συγκριτικά με το Vitoria το προτιμώ γιατί πιστεύω ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην φιλοσοφία της εταιρίας, είναι πιο καινούριο μοντέλο και έχει καλύτερα εργονομικά χαρακτηριστικά.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Είναι γεγονός ότι η παραγωγή του Α 300 αποφασίστηκε για δύο ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό από όπλα άλλων χωρών και άλλων εταιριών, ορισμένες από τις οποίες έχουν οικονομικές προτάσεις όχι μόνο κάτω από τα 1.000 ευρώ αλλά και κάτω από τα 500. Ο δεύτερος λόγος, είναι να αποτελέσει «γέφυρα» στην εκκίνηση του νέου «πρότζεκτ» που βασίζεται στο Α400 και το οποίο ακόμη δεν έχει κατακτήσει όσα κατέκτησε η θρυλική σειρά Α 301, 302, 303 κλπ.

Πολλοί κατηγόρησαν την Beretta, ότι έκανε μεγάλο λάθος, που οδηγεί την παραγωγή της σε κάτι εντελώς νέο, όπως το Α400, σε μια εποχή που στο σύστημα του Α300 που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ουδέποτε έχασε έδαφος και κυριολεκτικά επί σαράντα χρόνια οδηγούσε την αγορά των όπλων. Κάποιοι θεώρησαν λοιπόν βεβιασμένη, την απόσυρση των απογόνων του πρώτου Α300 και ίσως είχαν δίκιο. Δεν αποσύρεις ποτέ κάτι, που έχει κοινή αποδοχή για να το αντικαταστήσεις με κάτι εντελώς νέο, και το οποίο δεν έχει κερδίσει ακόμη την αγορά.

Σοφή λοιπόν η απόφαση για την παραγωγή του Outlander, το οποίο έχει πολλά στοιχεία από το πρώτο Α300, αλλά δεν υστερεί σε τεχνολογία αν συγκριθεί με τα νέα μοντέλα. Μπορεί το έμβολο και ο άξονάς του, να προέρχονται από το Α400, η σκανδάλη από το AL 391, όμως η φιγούρα, η εργονομία και η αξιοπιστία, μου θυμίζουν έντονα το Α301 το οποίο προσωπικά θεωρώ σαν το απλούστερο και πιο αξιόπιστο όπλο αερίων, που κατασκευάστηκε ποτέ. Η διαφορά του από το Α400 είναι κυρίως στην κάννη.

Μπορεί οι κάννες της Beretta να κατασκευάζονται όλες από το ίδιο μέταλλο, από τα ίδια μηχανήματα, με την ίδια τεχνική, όμως υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Το Α300 δεν έχει την κάννη BBT του Α400, δηλαδή διευρυμένο αυλό, ούτε τα Optima chokes Hi Performance, αλλά τον παραδοσιακό αυλό και τα γνωστά από παλιά Mobil chokes. Αυτή είναι η σημαντικότερη διαφορά από το Α400, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για μειονέκτημα. Υπάρχουν πολλοί κυνηγοί, οι οποίοι δεν έχουν πεισθεί από τους διευρυμένους αυλούς και τα μακριά τσοκ, δεδομένου ότι επί πολλά χρόνια έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους με τα Mobil chokes.

Άλλωστε αν θέλουμε να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς, στις ελαφρές γομώσεις (μέχρι 32 γραμμάρια) δεν υπάρχει σημαντική διαφορά, για να μην πω ότι ίσως να έχουν και πλεονέκτημα. Σε ότι αφορά το μηχανισμό αερίων, τον βρίσκω εξίσου αξιόπιστο, όσο και την αδράνεια, αλλά του δίνω ένα ελαφρό προβάδισμα στον τομέα της άνεσης, διότι από πλευράς ανάκρουσης το Α300 είναι σαφώς πιο ξεκούραστο από το ES 100.

Μου αρέσει ιδιαίτερα η έκδοση με το πλαστικό κοντάκι και πάπια, λόγω της πρακτικότητάς του αλλά και διότι έχει δυνατότητα αλλαγής με φλάντζες και της απόστασης πέλματος – σκανδάλης, ρύθμιση, που τη θεωρώ κομβικής σημασίας. Αυτή την εποχή «τρέχει» και μια προσφορά από την Beretta Ελλάς, που δίνει δώρο σε όποιον αποκτήσει ένα Α300, ένα πολύ ενδιαφέρον αεροβόλο Stoeger X5. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης του Α300 είναι 990 ευρώ, είτα με ξύλινα μέρη, είτε με συνθετικά.

Ταυτότητα

Χώρα προέλευσης: Ιταλία

Κατασκευαστής: Beretta

Μοντέλο: A300 OUTLANDER

Μηχανισμός λειτουργίας: Αερίων

Βάρος: 3.000 γρ. (+/-)

Διαθέσιμα μήκη κανών: 66, 71 cm

Εξολκείς: –

Μήκος θαλάμης/Διαμέτρημα: 76mm/12

Είδος τσοκ: Εσωτερικά

Μήκος τσοκ: 5cm

Πάχος ρίγας σκόπευσης: 6mm

Υλικά σε κοντάκι & πάπια: Συνθετικά

Ύψος δοκιμής πιέσεων: 1370 bar

Ατσάλινα σκάγια: Ναι

Εγγύηση: 3 χρόνια

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: κοντάκι και πάπια από συνθετικά υλικά

Αξεσουάρ:

● 5 τσοκ

● κλειδί για τσοκ

● οδηγίες χρήσης

Site εταιρείας: www.berettahellas.gr

Τιμή: από 1.450,00 μόνο 869,00 ευρώ

 

ES 100 VITORIA

Σοφοκλής Κοσκινάς

Καθώς το κρατούσα στα χέρια μου θυμήθηκα πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην αγορά. Ήταν περίπου στα μέσα τις δεκαετίας του 80. Σχεδόν 30 χρόνια είναι στην παραγωγή. Ανέκαθεν ήταν οικονομικό συγκριτικά με τα υπόλοιπα μοντέλα αυτογεμών που λειτουργούν με αδράνεια, και οι κυνηγοί είχαν άλλο ένα σημαντικό λόγο για να το αγοράσουν. Το συγκεκριμένο όπλο, αποδίδει πολύ καλά βλητικά αποτελέσματα.

Δεν είναι κάτι που το έβγαλα από το μυαλό μου, ούτε αποτελεί προσωπική εκτίμηση. Συζητώντας χρόνια με κυνηγούς για όπλα, έχω ακούσει πολλούς να το αναφέρουν. Συγκριτικά με το Α300 είναι πιο απλό. Δεν έχει πιστόνι έχει λιγότερα εξαρτήματα και δεν χρειάζεται τόσο συχνά καθάρισμα. Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα των αυτογεμών που λειτουργούν με αδράνεια. Σε όλα αυτά τα χρόνια δεν έτυχε να ακούσω κάτι συγκεκριμένο για ζημιές και προβλήματα. Είναι από τα όπλα που έχουν πωλήσεις, και αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα θα είχε ακουστεί.

Είναι λεπτό και έχει καλά εργονομικά χαρακτηριστικά. Με ένα καλό πέλμα, θα βρείτε λύση και στο αυξημένο λάκτισμα που παράγει συγκριτικά με το Α300. Το αυξημένο λάκτισμα συγκριτικά με τα όπλα που λειτουργούν με αέρια, δεν είναι μειονέκτημα του συγκεκριμένου όπλου. Το ίδιο ισχύει για όλα τα αυτογεμή που λειτουργούν με αδράνεια. Πιστεύω ότι για τους κυνηγούς της τσίχλας και γενικότερα για όλους εκείνους που δεν χρησιμοποιούν «βαριές» γομώσεις ότι είναι το κατάλληλο όπλο.

Αν λάβουμε υπόψη και την λιανική τιμή του γίνεται ακόμη πιο ελκυστικό. Ότι έχει να αποδείξει σαν όπλο το έχει αποδείξει με την παρουσία του για 30 χρόνια στα κυνηγοτόπια. Αυτό που κρατάμε και νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχει βγάλει προβλήματα. Θα μπορούσε κάλλιστα αν παραγόταν από άλλη εταιρεία να αποτελεί το καμάρι της. Δεν μένουν και πολλά αυτογεμή για 30 χρόνια σε παραγωγή.

Η Beretta το παρουσίασε ως εναλλακτική λύση και ποτέ δεν το ανέδειξε όσο του άξιζε, γιατί εκτός του ότι ειδικεύεται σε άλλους μηχανισμούς δεν ασχολήθηκε για να το εξελίξει. Από την άλλη πλευρά διαπιστώνει ότι το συγκεκριμένο μοντέλο πουλά και απλά εξακολουθεί να το έχει σε παραγωγή. Αδικημένο είναι, αλλά αυτό εμάς λίγο μας ενδιαφέρει. Αρκεί που υπάρχει, είναι οικονομικό, και αξιόπιστο. Αν μου έβαζαν στο τραπέζι τα δυο όπλα του συγκριτικού και μου έλεγαν διάλεξε ένα από τα δυο, θα έπαιρνα το Α300.

Δεν θεωρώ ότι το Α300 είναι πιο αξιόπιστο ή έχει καλύτερα βλητικά αποτελέσματα. Έχω συνδυάσει στο μυαλό μου την Beretta σε ότι αφορά στα αυτογεμή με όπλα που λειτουργούν με αέρια. Μπορεί να είναι «κόλλημα». Τι να κάνουμε όμως ο κάθε ένας με τα μυαλά που κουβαλάει.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Θα διορθώσω το Σοφοκλή με το δικαίωμα του πρεσβυτέρου. Το ES 100 δεν είναι 30 χρόνια στην παραγωγή, αλλά περισσότερα από 40!!! Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Benelli, που ήταν εταιρία κατασκευής μοτοποδηλάτων, περίπου στα 1967. Τις κάννες εκείνων των πρώτων όπλων, τις κατασκεύαζε η Manufrance στη Γαλλία την εποχή που τα δίκαννα Robust, της συγκεκριμένης εταιρίας, ήταν τα πρώτα σε ζήτηση από τους κυνηγούς, οι οποίοι θεωρούσαν ότι είχαν την καλύτερη απόδοση.

Το 1980 η Benelli δημιούργησε το δικό της εργοστάσιο στο Urbino της Ιταλίας, όπου άρχισε να κατασκευάζει και τις κάννες των όπλων της. Παράλληλα έκανε κάποιες μικροαλλαγές στο όπλο, και του άλλαξε και την κωδική του ονομασία βαφτίζοντάς το SL 80. Το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Benelli, όπως και άλλων εταιριών, πέρασε μετά από

δεκαπέντε χρόνια στα χέρια της Beretta, η οποία ελέγχει και την παραγωγή του ομίλου. Πριν από 10 περίπου χρόνια δημιουργήθηκε στην Ισπανία η Beretta Iberica, όπου κατασκευάζονται τα ES 100. Βέβαια οι κάννες κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Beretta στο Gardone της Ιταλίας, και μπορώ να πω με σιγουριά, ότι από πλευράς καννών, το ES 100 δεν έχει καμία διαφορά από το Α300. Ακόμη και τα τσοκ είναι ίδια, με συνέπεια να μην υπάρχει η παραμικρή διαφορά στην απόδοση των δύο όπλων. Μηχανικά το ES 100, κάθε άλλο παρά γερασμένο θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς.

Αντίθετα επί σαράντα πέντε χρόνια έχει αποδείξει, ότι δεν φοβάται τίποτα. Δεν «διαλέγει» φυσίγγια, δεν μπλοκάρει και είναι πανεύκολο στο χειρισμό. Δεν έχει μηχανισμό Cut off, διότι όταν σχεδιάστηκε δεν υπήρχε αυτή η σκέψη. Παρόλα όμως αυτά η αλλαγή του φυσιγγίου της κάννης, είναι εύκολη υπόθεση. Μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ο μηχανισμός που πέρα από τη λειτουργικότητά του, είναι απλούστατος και ιδανικός για …τεμπέληδες.

Δεν θα βρει κανένας κάπνες και κατάλοιπα στο εσωτερικό του όπλου το οποίο δεν χρειάζεται και πολλά για να καθαριστεί. Ακόμη και ο μηχανισμός της σκανδάλης είναι επισκέψιμος, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί από τη βάση. Αρκεί ένα πινελάκι για να τον καθαρίσουμε, χωρίς να αποσυναρμολογήσουμε τίποτε, παρά μόνο αφαιρώντας την κάννη, η οποία συγκρατεί στην προέκτασή της και το κλείστρο, το οποίο είναι μόνο επτά κομμάτια (εξαρτήματα). Πρόκειται για το απλούστερο όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ, και οι βλάβες του είναι άγνωστες.

Πιστεύω ότι η αντιπροσωπεία δεν έχει λόγους να κρατά αποθέματα ανταλλακτικών, εκτός των περιπτώσεων που κάποιος θα ασκήσει βία στο όπλο. Από τη χρήση δεν έχω δει ακόμη βλάβες. Αχίλλειος πτέρνα του είναι η ανάκρουση, η οποία σε σχέση με το Α300 είναι μεγαλύτερη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι υπερβολική. Υπάρχουν άλλα όπλα αδράνειας, που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάκρουση από το ES 100. Δεν μου αρέσει που δεν συνοδεύεται από βαλίτσα μεταφοράς, όπως και φλάντζες αλλαγής κλίσεων.

Οι φλάντζες συνοδεύουν όμως την έκδοση Deluxe, τουφέκι το οποίο είναι βέβαια πιο όμορφο και πιο «πλούσιο», χωρίς σημαντική διαφορά τιμής. Οι προτεινόμενες τιμές λιανικής πώλησης, της μεγάλης ομολογουμένως, γκάμας των ES 100 ξεκινούν από 920 ευρώ.

Ταυτότητα

Χώρα προέλευσης: Ιταλία

Κατασκευαστής: Beretta

Μοντέλο: ES 100 VITORIA

Μηχανισμός λειτουργίας: Αδρανείας

Βάρος: 3.100 γρ. (+/-)

Διαθέσιμα μήκη κανών: 61, 66, 71 cm

Εξολκείς: –

Μήκος θαλάμης/Διαμέτρημα: 76mm/12

Είδος τσοκ: mobilchoke

Μήκος τσοκ: 5cm

Πάχος ρίγας σκόπευσης: 6mm

Υλικά σε κοντάκι & πάπια: ξύλο καρυδιάς

Ύψος δοκιμής πιέσεων: 1370 bar

Ατσάλινα σκάγια: Ναι

Εγγύηση: 3 χρόνια

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: –

Αξεσουάρ:

● 5 τσοκ

● κλειδί για τσοκ

● οδηγίες χρήσης

Site εταιρείας: www.berettahellas.gr

Τιμή: 750,00 – 800,00 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεμινάριο Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου

Σεμινάριο Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 επιμορφωτικό σεμινάριο των Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ»...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32 ° C
34 °
29.3 °
38 %
7.2kmh
20 %
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
35 °
Σα
32 °
Κυ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ