spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΌπλα: Υγρασία, σκουριά & βλητικά αποτελέσματα

Όπλα: Υγρασία, σκουριά & βλητικά αποτελέσματα

|

O εχθρός που ονομάζεται “υγρασία” μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο όπλο, αλλά και να επηρεάσει, συνήθως αρνητικά, τα βλητικά αποτελέσματα μιας τουφεκιάς…

Όταν πηγαίνεις στο βουνό και βρέχει, ή πέσει μία ψιχάλα βροχής, γνωρίζεις πολύ καλά ότι μετά το τέλος της εξόρμησης επιβάλλεται το όπλο να καθαριστεί.

Όταν, πάλι, πηγαίνεις στο βουνό και το ποσοστό της υγρασίας στην ατμόσφαιρα ξεπερνά το 65%, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η υγρασία θα μετατραπεί σε σταγονίδια νερού, τα οποία θα… κυριεύσουν ακόμη και το πιο μικρό εξάρτημα του όπλου ανεξάρτητα αν αυτό βρίσκεται εσωτερικά ή εξωτερικά.

Η διάβρωση

Στις περιπτώσεις που το ποσοστό υγρασίας είναι υψηλό (πάνω από 65%) το όπλο, ακόμα κι αν δεν ρίξετε τουφεκιά στο κυνήγι, θα πρέπει να καθαριστεί με επιμέλεια κατά την επιστροφή σας από την έξοδο.

Αν η υγρασία μείνει επάνω στις επιφάνειες, ενδεχομένως να προκαλέσει -σε βάθος χρόνου- διάβρωση στα μέταλλα. Σκουριά, δηλαδή.

Ανεξάρτητα από τη σύνθεση του μετάλλου, αν το νερό και η τυχόν υγρασία δεν απομακρυνθούν εγκαίρως, είναι θέμα χρόνου να δούμε τις πρώτες εστίες σκουριάς. Η μόνη άμυνα που υπάρχει απέναντι σε τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, είναι ο συχνός καθαρισμός και η σωστή συντήρηση.

Υλικά για να χρησιμοποιήσει κάποιος για τον καθαρισμό του όπλου του υπάρχουν αρκετά στην αγορά. Το μόνο που μένει είναι η όρεξη από την πλευρά του κυνηγού και το μεράκι να έχει πάντα το όπλο του σε άριστη κατάσταση.

Η βλητική απόδοση

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα με το υψηλό ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι το βλητικό αποτέλεσμα.

Η υγρασία και το ποσοστό αυτής στην ατμόσφαιρα, είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την βλητική απόδοση των όπλων. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό της υγρασίας, τόσο πυκνότερη είναι η ατμόσφαιρα.

Η πυκνότερη ατμόσφαιρα, όμως, σημαίνει ότι στη διαδρομή που θα κάνουν τα σκάγια όταν “φύγουν” από την κάννη, θα συναντήσουν μεγαλύτερη αντίσταση.

Αν κάποιος μετρήσει τις ταχύτητες των σκαγιών υπό καθεστώς κενού αέρος, θα διαπιστώσει ότι θα είναι πολύ υψηλότερες συγκριτικά με αυτές που θα μετρήσει έξω από το εργαστήριο. Στον κυνηγότοπο, για παράδειγμα.

Διαφορές στις ταχύτητες των σκαγιών θα καταγραφούν ακόμα και αν οι δοκιμές γίνουν σε διαφορετικό υψόμετρο. Όσο αυξάνεται το υψόμετρο τόσο η ατμόσφαιρα είναι πιο αραιή, πράγμα που σημαίνει μικρότερη αντίσταση των σκαγιών όταν “ταξιδεύουν” στον αέρα, άρα μεγαλύτερες ταχύτητες. Διαφορές στις ταχύτητες καταγράφονται επίσης ανάλογα και με το ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

Στενός κύκλος διασποράς

Πρακτικά στο κυνήγι αυτό σημαίνει, ότι αν κάποιος κυνηγά σε μεγάλο υψόμετρο (πάνω από τα 700 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας), τα σκάγια θα πηγαίνουν πιο μακριά και θα έχουν πιο στενό κύκλο διασποράς.

Αν κάποιος τουφεκίσει σε κενό αέρος, τα σκάγια όπως θα βγουν από την κάννη έτσι θα φτάσουν και στον στόχο, σε όποια απόσταση κι αν βρίσκεται αυτός. Άρα η όποια διαφοροποίηση, που στην βλητική ονομάζεται “κύκλος διασποράς”, εξαρτάται από την πυκνότητα και το ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα.

Η αυξημένη πυκνότητα στην ατμόσφαιρα (η μεγαλύτερη πυκνότητα καταγράφεται πάντα στο ύψος της θάλασσας) και το αυξημένο ποσοστό υγρασίας, συντελούν και στη μείωση της απόστασης που μπορούν να διανύσουν τα σκάγια.

Με λίγα λόγια, σε κάποιες περιπτώσεις που υπάρχει συνδυασμός, πυκνής ατμόσφαιρας και υψηλού ποσοστού υγρασίας σε αυτήν, τα σκάγια είναι αποτελεσματικά σε μικρότερες αποστάσεις από αυτές που θα μπορούσαν να καλύψουν, αν η πυκνότητα της ατμόσφαιρας ήταν χαμηλότερη και το ποσοστό υγρασίας μικρό.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι αν το ποσοστό υγρασίας και η πυκνότητα της ατμόσφαιρας είναι σε υψηλά επίπεδα, τα σκάγια θα ανοίξουν πολύ πιο γρήγορα, σε σύγκριση με το αν θα κάναμε την δοκιμή σε χαμηλό ποσοστό υγρασίας και μικρότερη πυκνότητα της ατμόσφαιρας.

Αν θα μπορούσαμε να έχουμε δύο φυσίγγια με ακριβώς ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και δοκιμάζαμε το ένα στο ύψος της θάλασσας και το άλλο στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, θα βλέπαμε ότι οι διαφορές είναι πολύ σημαντικές και στον κύκλο διασποράς στις διαφορετικές αποστάσεις, αλλά και στην απόσταση που μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα σκάγια.

Αν κάνουμε αυτή την δοκιμή με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές σε περιόδους με διαφορετικό ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα και πάλι θα καταγράψουμε διαφορετικά βλητικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως η υγρασία επηρεάζει τη βλητική απόδοση

Πως η υγρασία επηρεάζει τη βλητική απόδοση - Ένα νούμερο σκάγια κάτω από το συνηθισμένο είναι μία εξαιρετική λύση Δεν πρόκειται για κάτι νέο. Η...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ