Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήLanber 2077 Greystone: Ένα μοντέρνο και αξιόπιστο ισπανικό δίκαννο

Lanber 2077 Greystone: Ένα μοντέρνο και αξιόπιστο ισπανικό δίκαννο

|

Τους Ισπανούς κατασκευαστές τους έχουμε λίγο παραμελήσει. Η πάλαι ποτέ κραταιά οπλοβιομηχανία της Ιβηρικής χερσονήσου, φαίνεται ότι δεν κατέχει πλέον την κυρίαρχη θέση του παρελθόντος. Οι καιροί αλλάζουν, οι βιομηχανίες όπλων συρρικνώνονται ή αλλάζουν γραμμή πλεύσης και η καταγωγή των όπλων δεν αποτελεί πλέον ταυτότητα ποιότητας.

των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά 

Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία ανέκαθεν αποτελούσε σημαντική δύναμη στον χώρο του όπλου και  τα ισπανικά όπλα επάξια έχουν κερδίσει την εκτίμηση των Ελλήνων κυνηγών για 70 τουλάχιστον χρόνια, η παραγωγή νέων μοντέλων σήμερα δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί συχνή παρουσία στις σελίδες του περιοδικού. Υπάρχουν αρκετοί και καλοί κατασκευαστές στην Ισπανία. 

- Advertisement -

Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι οι τιμές των Ισπανικών όπλων είναι πιο προσιτές συγκριτικά με τα υπόλοιπα όπλα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Η LANBER ατασκευάζει αλληλεπίθετα και αυτογεμή που έχουν αποδείξει την αξία τους. Τα αλληλεπίθετά της, που παρουσιάζουν και τη μεγαλύτερη εμπορική κίνηση, είναι όπλα πολύ καλής ποιότητας με πολύ καλή τιμή. Στην γκάμα των αλληλεπίθετων η LANBER διαθέτει αρκετά μοντέλα. Στα αυτογεμή, το βασικό μοντέλο είναι ένα και αυτό περιορίζει τη δυνατότητα επιλογής. Ακολουθώντας τις σύγχρονες μηχανολογικές εφαρμογές, φρόντισε να κατασκευάσει αυτό της μοντέλο με επικάλυψη ζιργκονίου και τιτανίου.

Η εφαρμογή αυτή επιτυγχάνεται με την μέθοδο της ατμοποίησης των μορίων του ζιργκονίου και του τιτανίου, τα οποία επικαθήμενα στην επιφάνεια του όπλου δημιουργούν μια ισχυρή προστατευτική μεμβράνη στο μέταλλο. Έτσι βελτιώνεται σημαντικά ο βαθμός προστασίας από την διάβρωση και τα κτυπήματα, ενώ παράλληλα μειώνονται οι τριβές στα σημεία άρθρωσης. Ειδικά στις βάσεις, που είναι κατασκευασμένες από ergal, όπως η συγκεκριμένη, η εφαρμογή αυτή έδωσε σημαντικές λύσεις στους κατασκευαστές.

Μηχανικά στο μοντέλο Greystone 2077 δεν υπάρχουν αλλαγές συγκριτικά με τα προηγούμενα αλληλεπίθετα της LANBER. Ο μηχανισμός σκανδάλης – πυροδότησης δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα, είναι απλός και αξιόπιστος και η Ισπανική εταιρεία, δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο για να αλλάξει κάτι. Κύριο γνώρισμα των Ισπανών κατασκευαστών, είναι οι δίσκοι που τοποθετούνται περιφερειακά στις βελόνες πυροδότησης. Οι δίσκοι αυτοί ξεβιδώνουν για να μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα οι επικρουστήρες, χωρίς να χρειαστεί να ανοιχτεί ο μηχανισμός όταν και εφόσον χρειαστούν αντικατάσταση. Οι κάννες κατασκευάζονται από χρωμιονικελιούχο χάλυβα. Εσωτερικά είναι χρωμιομένες. Οι θαλάμες έχουν μήκος 76mm και η εσωτερική διάμετρος των σωλήνων της κάννης είναι 18,5mm. Οι σφραγίδες πιέσεων πιστοποιούν ύψος δοκιμής στα 1.320 Bars. Τα τσοκ βιδώνουν εσωτερικά και έχουν μήκος 4,5cm. Οι εξωλκείς λειτουργούν αυτόματα. Το 2077 Greystone διατίθεται σε μήκη κανών 63-66 και 71cm.

 

Τα ξύλινα μέρη είναι κατασκευασμένα από καρυδιά. Το βάρος του όπλου είναι 3.020gr. με μήκος κάννης 66cm. Το όπλο καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας και συνοδεύεται από 5 εσωτερικά βιδωτά τσοκ, κλειδί για τα τσοκ και οδηγίες χρήσεως. Η λιανική του τιμή είναι 1.268 ευρώ.

Συμπέρασμα από τις δοκιμές

Σοφοκλής Κοσκινάς

Πάντα πίστευα ότι τα ισπανικά όπλα είναι πολύ προσιτά σε τιμή και έχουν πολύ καλή ποιότητα. H LAΝBER είναι γνωστή εταιρεία στους Έλληνες. Απλά όπλα, με καλούς μηχανισμούς και καλή βλητική απόδοση. Μηχανικά δεν παρουσιάζουν προβλήματα και θα έλεγα ότι είναι προτιμότερα από κάποια άλλα, που χρησιμοποιούν περισσότερο την εμφάνισή τους για να πουλήσουν και λιγότερο την αξιοπιστία και απόδοσή τους. Δεν είμαι ένθερμος υποστηρικτής των βάσεων ergal, ειδικά στα δίκαννα. Ωστόσο οφείλω να ομολογήσω ότι το όπλο που δοκίμασα έχει πολύ καλό ζύγισμα και δεν κλωτσάει σαν μουλάρι. Για περπατητό κυνήγι είναι ιδανικό. Με γομώσεις μέχρι 34 gr. τα πάει περίφημα. Οι αυλοί του έχουν διάμετρο 18,5 και αυτό συντελεί ουσιαστικά στην μείωση του λακτίσματος. Το πέλμα παρά το ότι βοηθάει στη μείωση του λακτίσματος προσωπικά θα το άλλαζα με κάποιο άλλο που δεν «κολλάει» στα ρούχα. Σχεδιαστικά είναι λιτό. Δεν έχει πάνω του σκαλίσματα και πλουμίδια. Έχει όμως καλά εργονομικά χαρακτηριστικά, καλή αίσθηση σκανδάλης και πολύ καλό επιλογέα για την μονή σκανδάλη (θέση επιλογέα). Οι κάννες δεν έχουν μονοκόμματες ρίγες στην πλαϊνή σύνδεση. Αυτό βοηθάει στην ταχύτερη ψύξη τους και στην μείωση του βάρους. Η λιανική τιμή του είναι πολύ καλή. Με 1.268 ευρώ μπορεί να αγοράσει ο κυνηγός ένα αξιόπιστο όπλο για να το έχει πολλά χρόνια. Οι Ισπανοί έχουν παράδοση στο να φτιάχνουν όπλα με καλή βλητική απόδοση. Το συγκεκριμένο όπλο ακολουθεί πιστά αυτή την παράδοση. Οι εξωλκείς είναι αρκετά δυνατοί και διώχνουν τους κενούς κάλυκες αρκετά μακριά.

Οι θαλάμες του έχουν μήκος 76mm. Δεν θα σας συνιστούσα όμως να χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο όπλο για να ρίξετε πολλά και συνεχόμενα «αντρικά» φυσίγγια. Έχει άλλα μοντέλα η LANBER με μεγαλύτερο βάρος που σίγουρα είναι πιο κατάλληλα.

Το όπλο είναι δοκιμασμένο στα 1.320 Bars. Δεν πρόκειται να πάθει τίποτα με τα φυσίγγια magnum. Συνήθως στα όπλα αυτά που είναι ελαφριά και προορίζονται για περπατητό κυνήγι, η θαλάμη μήκους 76cm προσφέρεται για την περίπτωση που ο κυνηγός θέλει να ρίξει λίγα φυσίγγια magnum και για εμπορικούς λόγους. Λιτό και απέριττο το Greystone 2077 με καλά εργονομικά χαρακτηριστικά, καλοφτιαγμένο και με καλή τιμή.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Εξαρχής το Greystone 2077 μου έκανε καλή εντύπωση. Η εμφάνισή του δείχνει ένα μοντέρνο όπλο, που άνετα μπορεί να “παίξει” στο παιχνίδι του ανταγωνισμού. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχουν καινοτομίες μηχανικές, ασχολήθηκα περισσότερο με την εξωτερική του εμφάνιση και λιγότερο με το μηχανισμό. Άλλωστε ο μηχανισμός ακολουθεί την πεπατημένη με τα ομόκεντρα σπειροειδή ελατήρια και το γνωστό σύστημα Άνσον και Ντίλεϋ. Γνωστή λοιπόν και πετυχημένη η συνταγή της λειτουργίας με κλειδιά συρταρωτά που κρατούν σταθερά το μονομπλόκ των κανών.

Εκείνο που είχα να «ψάξω», ήταν η εργονομία, η λειτουργικότητα και η εμφάνιση. Από πλευράς εμφάνισης μπορώ να πω ότι, ενθουσιάζομαι με τα λιτά στολίδια στα όπλα αυτής της οικονομικής κατηγορίας. Δεν μου αρέσουν τα φτηνοσκαλίσματα, τα οποία προσπαθούν να δείξουν κάτι διαφορετικό και κάνουν τελικά το όπλο σαν χριστουγεννιάτικο παιχνίδι.

Το 2077 είναι αναμφισβήτητα ένα όμορφο οικονομικό όπλο. Είναι για μένα σημαντικό το γεγονός ότι η επικάλυψη με τόσο σκληρά υλικά όπως το ζιργκόνιο και το τιτάνιο, του δίνουν μακροζωία και διάρκεια στην εμφάνιση. Άλλωστε αυτή είναι και η καινοτομία και το δυνατό χαρτί σε τούτο το τουφέκι. Η σχετικά μεγάλη διάμετρος των αυλών, το κάνει ξεκούραστο σε λογική χρήση, δηλαδή με φυσίγγια μέχρι 34 γρ. και σε ποσότητα που θα δικαιολογεί το χαμηλό του βάρος. Άλλωστε το Greystone δεν προορίζεται ούτε για σκοπευτήρια όπου οι τουφεκιές είναι πολλές, ούτε για το βάλτο όπου οι τουφεκιές είναι βαριές. Είναι ένα όπλο που στο περπατητό κυρίως κυνήγι θα κάνει απόλυτα το κέφι του κατόχου του. Ιδιαίτερα στα ορτύκια, στις πέρδικες και στην μπεκάτσα θα το χαρακτήριζα ιδανικό. Σε ότι αφορά το πέλμα είχα το ίδιο πρόβλημα με το Σοφοκλή, που κολλούσε στα ρούχα μας. Προσωπικά θα το άλλαζα με κάτι πιο σύγχρονο. Είναι και το μόνο μεμπτό σημείο που εντόπισα σε τούτο το ιδιαίτερα συμπαθητικό τουφέκι.

Αποφεύγω να αναφερθώ στη χώρα κατασκευής του, διότι πλέον τα όπλα δεν έχουν πατρίδα. Πέρασαν οι εποχές που η χώρα κατασκευής προσδιόριζε αυτόματα και την ποιότητα του όπλου. Στην Ισπανία υπάρχουν καλοί και μέτριοι κατασκευαστές. Η LANBER είναι μια εταιρία που έχει δώσει ιδιαίτερα θετικά δείγματα γραφής και με το Greystone επανέρχεται για να επιβεβαιώσει την καλή της φήμη. Αναμφισβήτητα με δεδομένη την τιμή του το 2077 θα το χαρακτήριζα πολύ καλό όπλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουρακοτάγκος ενθουσιάζεται με την παρουσία μίας τουρίστριας – Βίντεο

Ουρακοτάγκος ενθουσιάζεται με την παρουσία μίας τουρίστριας και εκδηλώνει τον θαυμασμό του! Η… απόπειρα φωτογράφισης με έναν ουραγκοτάγκο, σε ζωολογικό κήπο της Ταϊλάνδης, είχε απρόσμενη...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
26.5 ° C
27.8 °
24.5 °
43 %
4.9kmh
0 %
Δε
31 °
Τρ
33 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
30 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ