Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήBenelli Comfort & Fabarm XLR Composite: Η πρακτική εναντίον της αισθητικής

Benelli Comfort & Fabarm XLR Composite: Η πρακτική εναντίον της αισθητικής

|

Τα όπλα με πλαστικό κοντάκι και πάπια μπήκαν για τα καλά στην κυνηγετική μας ζωή και σε αντίθεση με την αποστροφή που έδειχναν στο παρελθόν οι κυνηγοί, σήμερα όλο και περισσότεροι τα προτιμούν. Η πρακτική πλευρά της υπόθεσης αυτής έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που και τα ξύλινα κοντάκια σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αυτό που δείχνουν, ή προσπαθούν να δείξουν.

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Από τη στιγμή λοιπόν που ξεπερνά κάποιος το αισθητικό μέρος και προσανατολίζεται στην πρακτική, τα συνθετικά μέρη παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως του Benelli Comfort, όπου ο συνδυασμός του συνθετικού υλικού, με ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα ανάσχεσης των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα του κυνηγού ή σκοπευτή, τα πράγματα αποκτούν μια νέα διάσταση.

- Advertisement -

Συνήθως τα όπλα με συνθετικό (πολυμερικό) κοντάκι και πάπια, τυγχάνουν μεγαλύτερης αποδοχής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Η.Π.Α.). Εμείς επιλέξαμε δύο όπλα που κατασκευάζονται στην γειτονική Ιταλία. Στην Ευρώπη οι καταναλωτές έχουν διαφορετική κουλτούρα και προτιμούν το ξύλο από το πλαστικό.

Πρακτικά στο κυνήγι υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα να υποστηρίξουμε το πλαστικό συγκριτικά με το ξύλο (ανθεκτικότερα στο νερό, στα κτυπήματα, φτηνότερα κ.ά.), αλλά βλέπετε υπάρχει και η παράδοση, το πώς έχουμε μάθει να εκτιμούμε το ωραίο και το πώς έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα όπλα. Για το ένα από τα δύο όπλα, το Benelli Comfort, η επιλογή συνθετικού κοντακίου και πάπιας αποτελεί μονόδρομο. Το σύστημα Comfort δεν θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στο ξύλο. Το XLR κυκλοφορεί και σε έκδοση με συνθετικό κοντάκι και πάπια, με τη λογική να αποτελέσει άλλη μια εναλλακτική πρόταση και να διευρύνει τις δυνατότητες επιλογής των καταναλωτών. Και για τα δύο όπλα, έχουμε κάνει εκτενείς αναφορές και τα έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά. 

Benelli Comfort

Το Benelli Comfort αποτέλεσε καινοτόμο μοντέλο για την ιταλική εταιρεία. Μηχανικά δεν έχει διαφορές από τα υπόλοιπα μοντέλα. Το σύστημα Comfort είναι η καινοτομία. Οι άνθρωποι της Benelli επινόησαν ένα σύστημα που μειώνει το λάκτισμα χωρίς πρόσθετα εξαρτήματα, βάρος ή σύνθετους μηχανισμούς. Τα ελαστικά ένθετα που τοποθέτησαν κατά μήκος στο κοντάκι, λειτουργούν σαν ελατήρια. Τα κενά που υπάρχουν στο κοντάκι επιτρέπουν την ελεγχόμενη παραμόρφωσή του. Σε συνδυασμό αυτά τα δύο (ένθετα και κενά) μειώνουν και το λάκτισμα που μεταφέρεται στον ώμο. Το σύστημα Comfort συντελεί στην πιο γρήγορη επαναφορά της σκοπευτικής γραμμής μειώνοντας έτσι το φαινόμενο της αναπήδησης της κάνης.

Κατά τα λοιπά, το Comfort είναι ένα γνήσιο Benelli, με πολύ καλή ποιότητα πρώτων υλών και ένα μηχανισμό που ξεχωρίζει για την απλότητα και την αξιοπιστία του. Είναι δοκιμασμένο στα 1.370 Bars διατίθεται με κάννες μήκους 61, 65, 70, 76 cm, κάννες slug 55 και 61 cm και με θαλάμη 70 και 76 mm. Το βάρος του είναι 3 κιλά. Καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας, παραδίδεται σε βαλίτσα με 5 τσοκ. και η  λιανική του τιμή είναι από 1.490 – 1568 ευρώ.

Συμπεράσματα δοκιμής

Σοφοκλής Κοσκινάς

Το σύστημα Comfort αποτελεί σοβαρό κίνητρο για την επιλογή του συγκεκριμένου όπλου. Ειδικά για εκείνους που επιδίδονται σε κυνήγια όπου «πέφτουν» πολλές τουφεκιές (τσίχλες, τρυγόνια, φάσσες κ.ά.), το εν λόγω σύστημα θα τους φανεί πολύ χρήσιμο. Συγκριτικά με άλλα Benelli που δεν έχουν αυτό το σύστημα, το λάκτισμα μειώνεται αισθητά. Η Benelli το προσδιορίζει επακριβώς σε ποσοστό 47%. Άλλο ένα θετικό στοιχείο είναι ότι παράλληλα με τη μείωση του λακτίσματος, μειώνεται και  ανοδική πορεία της κάνης κατά τον πυροβολισμό (flip). Τo αποτέλεσμα είναι η διόρθωση που γίνεται ενστικτωδώς, από τον κυνηγό για να ξανατοποθετήσει το στόμιο της κάνης στο σωστό σημείο σε σχέση με τον κινούμενο στόχο μετά την πρώτη βολή, να γίνεται ευκολότερα και πιο γρήγορα. Κάτι τέτοιο σημαίνει και γρηγορότερη δεύτερη ή τρίτη βολή. Και αυτό προσδιορίζεται επακριβώς από την Benelli. To flip μειώνεται κατά 34%. Η μεγάλη επιτυχία του συστήματος Comfort είναι ότι σαν επινόηση είναι πολύ απλό, δεν προσθέτει βάρος στο όπλο, δεν υπάρχουν πολύπλοκοι μηχανισμοί, δεν χρειάζεται συντήρηση και δεν επιβαρύνει σημαντικά την τιμή του όπλου. Τα οφέλη από το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί εύκολα ο κάθε ένας να τα διαπιστώσει, αρκεί να ρίξει με δύο όπλα Benelli, ένα με σύστημα Comfort και ένα χωρίς. Το αρνητικό του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι δεν μπορεί να έχει εφαρμογή σε ξύλινο κοντάκι.

Κατά τα υπόλοιπα, το Comfort είναι ένα γνήσιο Benelli, με πολύ καλή ποιότητα πρώτων υλών, εξαιρετικό φινίρισμα και εφαρμογές, πολύ καλά εργονομικά χαρακτηριστικά και πάνω από όλα ένα καταπληκτικό μηχανισμό λειτουργίας. Για το συγκεκριμένο όπλο υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές σε μήκη και σε τύπους καννών (Slug – χωρίς ρίγα με θαλάμη 70 ή 76cm) που είναι απίθανο να μην βρει ο κυνηγός αυτό που χρειάζεται.

Το βάρος του είναι στα 3 κιλά. Μπορεί αυτό να διαφοροποιηθεί λίγο, ανάλογα με το μήκος της κάννης. Συνήθως προτείνουμε τα όπλα που δοκιμάζουμε για κάποια κυνήγια. Το συγκεκριμένο είναι πασπαρτού. Κάνει για όλα. Είναι το όπλο που μπορείτε να το έχετε με δύο ή περισσότερες κάννες και ανάλογα να επιλέγετε. Από μηχανικής πλευράς σε θέματα λειτουργίας δεν έχω να προσθέσω κάτι, συγκριτικά με όσα έχω γράψει ήδη ανά καιρούς. Η Benelli στον συγκεκριμένο μηχανισμό λειτουργίας (αδράνεια) είναι η κορυφαία εταιρεία. Τα εργονομικά χαρακτηριστικά του όπλου είναι πολύ καλά. Η πάπια είναι λεπτή και έχει πολύ καλά σημεία κρατήματος. Το ίδιο ισχύει και για τη λαβή στο κοντάκι. Το λύσιμο και δέσιμο του όπλου αποτελούν απλή διαδικασία. Εύκολα πραγματοποιείται και ο καθαρισμός – συντήρηση.

Τα Benelli έχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα που αρκετές φορές μας φέρνουν σε δύσκολη θέση όταν καλούμαστε να τα συγκρίνουμε με άλλα όπλα.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Τo Comfort είναι ένα όπλο το οποίο έχω τη δυνατότητα να το χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια, διότι αποτέλεσε μία από τις επιλογές μου σε προσωπικό επίπεδο. Έτσι λοιπόν μπορώ να πω, ότι γνωρίζω και τα θετικά και τα αρνητικά του. Εξ αρχής οφείλω να ξεκαθαρίσω, ότι η επιλογή μου δεν έγινε τόσο εξαιτίας του συστήματος Comfort όσο εξαιτίας των διαστάσεων του κοντακίου. Έχω κατ΄ επανάληψη γράψει, ότι για μένα το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή του κυνηγετικού όπλου, είναι το κοντάκι και το κατά πόσο ταιριάζει στις σκοπευτικές και ανατομικές ιδιαιτερότητες του καθενός. Το Comfort λοιπόν, έχει το καλύτερο κοντάκι που έχω βρει σε αυτογεμές, για τα δικά μου μέτρα. Στην πορεία βέβαια είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τα υπόλοιπα χρήσιμα, αν και δευτερεύοντα για μένα.

Αρχίζοντας από το κοντάκι που είναι και το κυρίαρχο στοιχείο στο όπλο αυτό, μπορώ να πω με σιγουριά, ότι στον τομέα της άνεσης το βαθμολογώ με άριστα. Πράγματι η ανάκρουσή του είναι ασήμαντη και δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο Benelli, παρά μόνο με όσα έχουν σύστημα Comfort. Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι το πέλμα, το οποίο αφαιρείται και αντικαθίσταται σε δευτερόλεπτα χωρίς εργαλεία και δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να επιλέξει το πάχος του, ανάλογα με το δικό του σωματότυπο και σκοπευτικό στυλ, αλλά και με κλίσεις διαφορετικές για όσους επωμίζουν δεξιά και διαφορετικές για όσους επωμίζουν αριστερά. Η πάπια επίσης έχει ανατομικό σχήμα και εξαιρετική ψάθα, όπως και το κοντάκι έτσι που το όπλο δεν γλιστρά ποτέ ακόμη και αν το αλείψει κανείς με λάδι. Αρνητικό σημείο, είναι το φιλμ της επιφάνειας των πλαστικών, που δίνει την όψη ανθρακονημάτων, το οποίο δείχνει σημεία φθοράς από την τριβή στα χέρια. Λειτουργικά το Comfort είναι ένα Montefeltro. Απλό, έξυπνο και απόλυτα λειτουργικό. Μπορεί να ρίξει κάθε τύπο φυσιγγίου, από σκοπευτικά μέχρι magnum και δεν κάνει ποτέ εμπλοκές. Καθαρίζεται εύκολα (το Criocomfort καθαρίζεται ακόμη ευκολότερα) και με ελάχιστο λάδι, τα εξαρτήματά του κινούνται ιδανικά.

Από τη στιγμή που ξεπέρασα το αισθητικό μέρος (διότι κακά τα ψέματα, το ξύλο έχει άλλη χάρη), μπορώ να απολαύσω το πρακτικό. Πρακτικά το όπλο αυτό είναι αξεπέραστο, δεν κλωτσάει και δεν χρειάζεται φροντίδα στη σκληρή ταλαιπωρία στην οποία το υποβάλλω. Δεν έχει καμία γρατζουνιά, αν και έχει περάσει “δια πυρός και σιδήρου” από τα πιο βασανιστικά τεστ αντοχής. Πουρνάρια, παλιούρια, βράχια, λάσπες, βροχή, χιόνια και ήλιος που λιώνει την πέτρα, δεν το επηρέασαν και ένα βρεγμένο πανάκι είναι αρκετό, να το κάνει όπως ήταν την πρώτη ημέρα. Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι, θα του άλλαζα το φιλμ που καλύπτει τα πλαστικά και το σύστημα αλλαγής κλίσης, διότι το όριο της μεγάλης κλίσης είναι 62 χιλιοστά.

Fabarm XLR Composite

Η ιταλική εταιρεία επένδυσε πολλά στην παραγωγή του συγκεκριμένου όπλου. Θέλοντας να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό και στηριζόμενη πάνω σε καινοτομίες που έχει καθιερώσει όπως το tribore κ.ά., κατασκεύασε το XLR-5 επενδύοντας στην ποιότητα και την αξιοπιστία. Το νέο μοντέλο άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και ήδη η εμπορική του πορεία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αρκετά καλή. Το επόμενο βήμα για την Fabarm είναι η διεύρυνση της γκάμας. Το COMPOSITE δεν είναι το XLR-5 για το κυνήγι του βάλτου. Ίσως κάποιοι θελήσουν να το παρουσιάσουν έτσι. Η προσέγγιση αυτή είναι λάθος. Με τη λογική αυτή, όποιο όπλο έχει πλαστικό κοντάκι και πάπια είναι μόνο για βάλτο. Προσωπική μας άποψη είναι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί μια πιο προσιτή οικονομικά πρόταση της Fabarm. Με τoν τρόπο αυτό καταφέρνει η Ιταλική εταιρεία να μειώσει το κόστος του τελευταίου της μοντέλου, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στους μηχανισμούς και στην σύγχρονη τεχνολογία που εφαρμόζει. Τα πιο απλά φινιρίσματα, το πολυμερικό κοντάκι και η πάπια, το μαύρο χρώμα στη βάση κλπ, μείωσαν το κόστος κατά την παραγωγή και η τιμή του συγκεκριμένου μοντέλου είναι πιο προσιτή συγκριτικά με το “φορτωμένο” XLR-5. Οι κυνηγοί του βάλτου, έχουν επιπλέον λόγους να επιλέξουν αυτό το μοντέλο συγκριτικά με το XLR-5, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το Composite είναι μόνο για βάλτο. Το XLR διαθέτει τους ίδιους μηχανισμούς λειτουργίας με το XLR-5, είναι δοκιμασμένο στα 1.630 Bar, έχει κάνη τεχνολογίας TRIBORE, με τσοκ Hyperlbolic, διατίθεται σε μήκη κανών 61,66,71 και 76cm. Καλύπτεται από 7 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας. Παραδίδεται με 4 τσοκ σε βαλίτσα τύπου Integrale. Η τιμή του είναι από 1.300 – 1.370 ευρώ. 

Συμπεράσματα δοκιμής

Σοφοκλής Κοσκινάς

Αν εξετάσουμε σε βάθος τα αυτογεμή με λειτουργία αερίων που κυκλοφορούν γενικότερα στην αγορά, θα διαπιστώσουμε ότι σε αρκετά από αυτά, υπάρχουν μηχανισμοί λειτουργίας που στηρίζονται σε παλιές καλές και δοκιμασμένες εφαρμογές. Λίγες είναι οι εταιρείες που διαθέτουν τμήμα σχεδιασμού και εξέλιξης. Μια από αυτές είναι και η Fabarm. Στο ΧLR-5 και σε μια σειρά άλλων τύπων όπλων η ιταλική εταιρεία στήριξε την προσπάθεια εξέλιξής της. 

Η Fabarm διαθέτει τεχνογνωσία, έμπειρο προσωπικό, τμήμα σχεδιασμού και εξέλιξης, σύγχρονα μηχανήματα και έχει δυνατό Brand name (αναγνωρισημότητα). Η παραγωγή της δεν στηρίζεται στη φιλοσοφία του φτηνού όπλου που θα πουλήσει με την τιμή του. Δεν περιορίζεται στην αντιγραφή μηχανισμών και σε λύσεις συμβιβασμού.

Παρουσιάζει καινοτομίες και εξελίσσει μηχανισμούς και τεχνικές. Το Tribore, το Hyperdolic τσοκ, η δοκιμή πιέσεων στα 1.630 Bars, η επίστρωση των μεταλλικών τμημάτων με ζιργκόνιο και τιτάνιο, αποτελούν μερικές από τις καινοτομίες που εφαρμόζει στα όπλα της. Το XLR-5 είναι ένα σύγχρονο αυτογεμές, που στηρίζει την λειτουργία του στον μηχανισμό αερίων και έχει να προσφέρει αρκετές καινοτομίες και εξελιγμένες εφαρμογές σε εκείνους που θα το προτιμήσουν.  Το Composite είναι η έκδοση της XLR-5 με συνθετικό κοντάκι και πάπια. Οι μηχανισμοί λειτουργίας του είναι ίδιοι με αυτούς της XLR-5. Και όλα τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι ίδια.

Το συνθετικό κοντάκι και η πάπια αποτελούν προϊόντα πολυμερισμού. Η ποιότητά τους είναι πολύ καλή. Μπορεί το πλαστικό να μην δίνει την οπτική εικόνα του ξύλου, αλλά αν το εξετάσουμε από την πρακτική – κυνηγετική πλευρά παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα.

Συνήθως τέτοιου τύπου όπλα τα βαφτίζουμε τουφέκια του βάλτου, γενικά και αόριστα. Το συγκεκριμένο όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα υδρόβια, αλλά κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε όλα τα υπόλοιπα κυνήγια. Δεν είναι το βαρύ και ασήκωτο που προσφέρεται για φυσίγγια magnum. Με κάννη μήκους 61cm μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο κυνήγι της μπεκάτσας, του ορτυκιού κ.λπ. Με κάννη 66 ή 71 ή 76cm μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε κυνήγι. Με δοκιμή στα 1.630 Bars και θαλάμη 76mm μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια εκτός των super magnum (3,5’’).

Η κατασκευή του εγγυάται αντοχή στις κακουχίες. Τα εργονομικά χαρακτηριστικά του είναι πολύ καλά. Πολύ καλές εντυπώσεις μας είχε αφήσει η XLR-5 όταν την δοκιμάσαμε και το ίδιο ισχύει και για την Composite. Τι θα μπορούσε να αλλάξει όταν κατ’ ουσία τα όπλα είναι ίδια με μόνη διαφορά το συνθετικό κοντάκι και την πάπια; 

Μηνάς Ιορδάνογλου

Η Fabarm σίγουρα δεν έχει την ιστορία της Beretta ή της Browning ή ακόμη της Remington αν περάσουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όμως την τελευταία δεκαετία δείχνει ότι έχει διάθεση αλλά και προσόντα να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια του χώρου. Ας μην ξεχνάμε, ότι και η Benelli ουσιαστικά μετά το 1968 μπήκε στο χορό των αυτογεμών και μέσα σε λίγα χρόνια πέρασε στην πρώτη θέση των πωλήσεων και την κρατά ακόμη, χωρίς κανένας να μπορεί να την πλησιάσει. Η Fabarm λοιπόν αγωνίζεται μεθοδικά ξεπερνώντας ισχυρούς κατασκευαστές και ήδη έχει κατορθώσει να φιγουράρει ανάμεσα στους αξιοσέβαστους κατασκευαστές όπλων και ιδιαίτερα τους κατασκευαστές αυτογεμών. Φιλοσοφία της είναι η εξέλιξη του πετυχημένου μηχανισμού αερίων που πρώτη σχεδίασε, αλλά αντιγράφηκε από πολλούς μικροκατασκευαστές και όχι η ανατροπή που θέλει τα όπλα να δείχνουν εντελώς νέο πρόσωπο. Οι άνθρωποι της Fabarm μελετούν και εξελίσσουν αυτό που έχουν και δεν ψάχνουν για τίποτε καινούργιο σε επίπεδο μηχανισμού. Εκείνο που κάνουν είναι να εφαρμόζουν νέες τεχνικές αντιδιαβρωτικής προστασίας στα ευαίσθητα μέρη του όπλου, να προωθούν το πατενταρισμένο σύστημα tribore στις κάνες και να κατασκευάζουν όπλα κατά παραγγελία. Παραγγελίες βέβαια δεν δέχονται από ιδιώτες, αλλά από τους κατά τόπους αντιπροσώπους, οι οποίοι προσαρμόζουν τα Fabarm στα δεδομένα κάθε χώρας. Έτσι λοιπόν όπλα που θα βρείτε στην Ελλάδα ενδεχομένως δεν θα τα βρείτε σε άλλη χώρα πανομοιότυπα, διότι τις προδιαγραφές των όπλων που πωλούνται στη χώρα μας τις καθορίζει η εταιρία Τουρής ΑΕ.

Το Composite, είναι όπλο κατασκευασμένο για σκληρή χρήση. Δεν θα το πρότεινε κανένας σε όσους θέλουν να χαϊδεύουν τα όπλα, αλλά σε εκείνους που τα θέλουν για “βασανιστικά” κυνήγια. Τα πλαστικά μέρη που έχουν αντικαταστήσει το ξύλινο κοντάκι και την πάπια, μπορούν να αντέξουν μεγάλη ταλαιπωρία και κανένας δεν θα στεναχωρηθεί για γρατζουνιές και κτυπήματα. Οι κλίσεις που συνοδεύουν το όπλο θα δώσουν λύση σε όλους σχεδόν τους κυνηγούς, οι οποίοι χρειάζονται τουφέκι στα μέτρα τους.

Σύμφωνα με τη Fabarm το σύστημα tribore σε συνδυασμό με τα τσοκ hyperbolic αποδίδει καλύτερα από τις κλασικές συνταγές των άλλων εταιριών, αλλά εδώ χρειάζονται ειδικά μηχανήματα μέτρησης, τα οποία δυστυχώς δεν διαθέτουμε για να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε αυτή την άποψη. Από την πλευρά της πάντως η Benelli διατείνεται ότι οι κάνες της αποδίδουν καλύτερα από τις κάνες διευρυμένου αυλού. Προσωπικά ουδέποτε κατάλαβα τη διαφορά και δεν θυμάμαι καμία χαμένη τουφεκιά να είχε σαν αφορμή το εσωτερικό της κάνης. Αντίθετα θυμάμαι εκατοντάδες χαμένες τουφεκιές να έχουν αιτία τα δικά μου σκοπευτικά λάθη. Εργονομικά το Composite είναι άριστο όπλο. Μπορεί η συνήθεια σε ορισμένους κυνηγούς να παίξει ρόλο στη θέση του μπουτόν απελευθέρωσης του κλείστρου, όμως η εξοικείωση έρχεται γρήγορα και θεωρητικά στη Fabarm έχει τη σωστή θέση.

 

Το σύστημα αερίων της Fabarm είναι ένα από τα πιο απλά και έξυπνα και είναι εκείνο που κάνει το όπλο να έχει πολύ χαμηλή ανάκρουση, σε βαθμό που δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα απόσβεσης. Συμπερασματικά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον όπλο, άνετο λειτουργικό και ιδιαίτερα κομψό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για σωστή σκόπευση…

Για σωστή σκόπευση τα δύο χέρια κινούνται απολύτως συνδυασμένα και αρμονικά. Το χέρι που κρατά την λαβή σπρώχνει, το άλλο χέρι που κρατά την...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.8 ° C
28.8 °
26.7 °
39 %
7.7kmh
0 %
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
33 °
Πε
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ