spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΙστορίες με μπαρούτι για γέλια και για κλάματα

Ιστορίες με μπαρούτι για γέλια και για κλάματα

|

Ιστορίες με μπαρούτι για γέλια και για κλάματα – Μεγάλη εφεύρεση η πυρίτιδα

Από τις αναμίξεις διαφορετικών πυρίτιδων, μέχρι τη χρήση πιπεριού αλλά και τα μπαρούτια που… καίνε τα σκάγια, οι ιστορίες είναι ατέλειωτες και σε κάποιες περιπτώσεις «βγάζουν» γέλιο

Μεγάλη εφεύρεση η πυρίτιδα. Πρώτος από όλους το κατάλαβε ο κύριος Νόμπελ που ναι μεν μπορεί να έκαψε το σπίτι του αλλά την σύνθεση την πέτυχε. Το ποιος ανακάλυψε πρώτος την πυρίτιδα είναι θέμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Κάτι οι Κινέζοι κάτι οι Ευρωπαίοι, κάτι από εδώ κάτι από εκεί, όπως και να έχει, η πυρίτιδα ανακαλύφθηκε.

Η προωθητική

Βασικά εμάς μας ενδιαφέρει η προωθητική πυρίτιδα μιας και η αναφορά εστιάζει στις κυνηγετικές. Και αν έχει παιδέψει κοσμάκη αυτή η ανακάλυψη. Ακόμα βασανίζονται οι ιδιογομωτές να βρουν την τέλεια δοσολογία. Η μεγαλύτερη ανακάλυψη ήταν επίσης η σταθεροποίηση της νιτρογλυκερίνης. Γιατί μέχρι να γίνει αυτό, κάτι μουλάρια μαζί με κάρα και τους οδηγούς που την μετέφεραν πρέπει να μπήκαν σε… τροχιά γύρω από την γη, από τις εκρήξεις που έγιναν.

Η πρώτη πυρίτιδα για κυνηγετική χρήση ήταν η μαύρη. Ευτυχώς αυτή δεν είχε πρόβλημα με την δοσολογία. Και λίγο παραπάνω να έμπαινε στην γόμωση δεν έτρεχε και κάτι σοβαρό. Βαμβακοπυρίτιδα ή ξυλοπυρίτιδα μία από τα ίδια ήταν. Το ξύλο ή το βαμβάκι κομμένα σε πολύ μικρά τεμάχια εμποτίζονταν με χημικά εύφλεκτα υλικά με αποτέλεσμα να παράγεται πυρίτιδα.

Στο πανί για να στεγνώσει

Οι κυνηγοί την αγόραζαν, την άπλωναν σε πανί για να στεγνώσει και την μοίραζαν σε ποσότητες για να έχουν έτοιμες ριξιές. Κάποιος τους είχε πει (υπήρχε και τότε ράδιο αρβύλα) ότι όσο πιο στεγνή, είναι τόσο πιο “δυνατή” γίνεται, με αποτέλεσμα κάποιοι να την βάζουν σε ταψί ψιλά μέσα στο τζάκι κοντά στην καμινάδα για να στεγνώσει καλά.

Αυτό έκανε και ένας γνωστός μου και όπως καθόταν με τους φίλους του κοντά στο τζάκι και ως συνήθως έλεγαν τα γνωστά κυνηγετικά ψέματα και έπιναν κρασί, μία σπίθα άναψε την πυρίτιδα με αποτέλεσμα να γίνει όλο το σπίτι μαύρο και να τους κυνηγάει όλους μαζί η γυναίκα του με την σκούπα. Δεν έμεινε τραπεζομάντηλο, δεν έμεινε σεμεδάκι, δεν έμεινε έπιπλο.

Μετά έκανε την εμφάνισή της η άκαπνη πυρίτιδα. Τεχνολογία μεγάλη. Άλλα δεδομένα άλλες προδιαγραφές. Η ιδιογόμωση πήρε τα πάνω της. Κάλυκες, καψούλια, τάπες αλλά και πολλά μυστικά υπόσχονταν άριστες βολές.

Μερικά από αυτά ήταν:

Λίγο καυτερό πιπέρι να καθίσει επάνω στο καψούλι πριν μπει η πυρίτιδα στον κάλυκα. Έτσι η γόμωση γίνονταν “δηλητήριο” και τα θηράματα δεν χρειάζονταν πιπέρι στο μαγείρευα. Η ανάμειξη δύο διαφορετικών πυρίτιδων μπορεί να ήταν άκρως επικίνδυνη αλλά πάντα υπάρχουν οι ριψοκίνδυνοι που στην προσπάθειά τους να βρουν την τέλεια τουφεκιά δεν τους ένοιαζε να βάλουν σε κίνδυνο την ζωή τους. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η βλακεία είναι αήττητη.

Υπήρχαν και οι πιο τολμηροί που ανακάτευαν πυρίτιδα από σφαίρες πολεμικών όπλων με την άκαπνη κυνηγετική. Στην πορεία των χρόνων, η αγορά κατακλύστηκε από ξενόφερτες πυρίτιδες που είχαν και δύσκολα ονόματα. Η Super ballistit “βαφτίστηκε” και αρκετοί την αναζητούσαν στην αγορά ως Σούπερ Παλαιστίνη.

Η Wincester έγινε Γουίστον και δεν ήξερε ο πωλητής αν θέλεις τσιγάρα ή μπαρούτι. Οι κάλυκες που είχαν μεταξοτυπία στο χάρτινο περίβλημά τους την φιγούρα ενός σκύλου ονομάστηκαν κάλυκες του σκύλου.

Η τέλεια γόμωση

Εκατοντάδες ιδιογομωτές έψαχναν και ψάχνουν ακόμα -ίσως συνεχίσουν την αναζήτηση για τους επομένους 20 αιώνες- να βρουν την τέλεια γόμωση. Μπορεί οι κατασκευαστές να προτείνουν δοσολογίες αλλά αυτοί δεν ξέρουν. Τι να μας πουν και αυτοί από την ζωή τους.

Εδώ κάθεται ο ιδιογομωτής και μετράει έναν – έναν τους κόκκους της πυρίτιδας για να βγάλουν την απόλυτη τουφεκιά και οι κατασκευαστές ζητούν και τα ρέστα; Άσε που για μερικούς υπάρχουν οι πυρίτιδες που τα καίνε καλά τα σκάγια και τα στέλνουν ζεστά στο θήραμα και οι άλλες που δεν τα καίνε τόσο καλά και τα στέλνουν χλιαρά. Άντε να πεις αυτό σε κατασκευαστή πυρίτιδας.

Μόδα πλέον είναι η λατρεία σε κάποια μπαρούτια

Τα χρόνια πέρασαν και φτάσαμε στο σήμερα με τις διβασικές, μονοβασικές πυρίτιδες, τις ελαφρώς ζελατινοποιημένες κ.λπ.. Τώρα πλέον μόδα είναι η λατρεία σε κάποια μπαρούτια. Θα έχετε ακούσει κάποιους να λένε ότι σαν την Χ πυρίτιδα δεν υπάρχει άλλη.

Το ότι με την πάροδο του χρόνου ανακαλύπτουν μία άλλη, καλύτερη, αυτό θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στην κατηγορία της αναζήτησης του καλύτερου και να μην το θεωρήσουμε λάθος. Ίσως λάθος είναι ότι το έχουν πει σε αρκετούς άλλους, μερικούς από αυτούς τους έχουν πείσει και με την αλλαγή αναγκάζουν και εκείνους να αλλαξοπιστήσουν.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φυσίγγια: Μονόδρομος οι αυξήσεις στις τιμές;

Φυσίγγια: Μονόδρομος οι αυξήσεις στις τιμές; Είναι αρκετά δύσκολο να μπορείς να αναλύσεις τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί μια αγορά… Οι τιμές των φυσιγγίων, τα...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ