Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλαΤα αεροβόλα airsoft εξελίσσονται

Τα αεροβόλα airsoft εξελίσσονται

|

Έστω κι αν υστερούν σε δύναμη και σε ακρίβεια σε σχέση με τα “κανονικά” αεροβόλα, τα όπλα που ανήκουν στην κατηγορία των airsoft, έχουν άλλα σημαντικά προτερήματα για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των αεροβολιστών.

του Κώστα Λακαφώση

Όσοι πιστεύουν, ότι τα αεροβόλα τύπου airsoft, δηλαδή κάποια όπλα χαμηλής ισχύος που χρησιμοποιούν πλαστικά σφαιρίδια διαμετρήματος 6 χιλιοστών ανήκουν στην κατηγορία των παιδικών παιχνιδιών, καλά θα κάνουν να το ξανασκεφτούν. Τα airsoft έχουν προχωρήσει πάρα πολύ σε τεχνολογία, οπότε ο ρεαλισμός στην όψη και στην λειτουργία τους έχει φθάσει σε αξιοσημείωτα επίπεδα, όπως αποδεικνύεται και από την πρόσφατη δοκιμή μας που περιελάμβανε τρία διαφορετικά airsoft τελευταίας γενιάς. Ορισμένοι θυμούνται ίσως ότι είχαμε αναφερθεί και παλαιότερα στα αεροβόλα τύπου airsoft και στις δυνατότητες για ρεαλιστική εκπαίδευση στο χειρισμό των πυροβόλων όπλων που προσφέρουν, όμως σε αυτήν την προγενέστερη αναφορά είχαμε μείνει στα πλαστικά airsoft προηγούμενης γενιάς, τα οποία προσφέρουν ρεαλιστική όψη αλλά “αφύσικο” βάρος και αίσθηση στο χέρι.

- Advertisement -

Αυτή τη φορά, μας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε δύο πιστόλια και ένα στρατιωτικό υποπολυβόλο τελευταίας γενιάς, με μεταλλικό σώμα και κλείστρο και απόλυτα ρεαλιστικό βάρος και όψη. Τα δύο πιστόλια ήταν ακριβή αντίγραφα δύο ιδιαίτερα επιτυχημένων και γνωστών πιστολιών 9 χιλιοστών, του CZ75 και του Taurus PT92 (το βραζιλιάνικης κατασκευής αντίγραφο της Beretta 92F). Για το τρίτο όπλο της δοκιμής μας, ζητήσαμε ένα οποιοδήποτε μοντέλο από τη συλλογή ιστορικών όπλων εποχής που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια, και η επιλογή τους σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη: το μεταλλικής κατασκευής τέλειο ομοίωμα υποπολυβόλου MP40 των γερμανών αλεξιπτωτιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν βγήκε από σπηλιά της ορεινής Κρήτης, αλλά από ένα όμορφα σχεδιασμένο κουτί μιας ταιβανέζικης εταιρείας (της SRC) η οποία το εφοδίασε με ηλεκτρικό μηχανισμό που του επιτρέπει να πυροβολεί σε πραγματική αυτόματη βολή! Φορτίζεις τη μπαταρία (παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται στα τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα), γεμίζεις και τον μεταλλικό γεμιστήρα με πλαστικά σφαιρίδια, και με το πάτημα της σκανδάλης η διασκέδαση ξεκινά. Από όλα τα airsoft που έχουμε δοκιμάσει ποτέ, η ηλεκτροκίνητη αυτόματη λειτουργία είναι ομολογουμένως η πιο εθιστική: κανείς δεν μπορεί να το πιάσει και να ρίξει μόνο μια ριπή, όλοι θέλουν να γεμίσουν ξανά και ξανά, σταματώντας μόνο όταν αδειάσει η μπαταρία ή τελειώσουν τα σφαιρίδια. Ειδικά μάλιστα για τους συλλέκτες όπλων και στρατιωτικών κειμηλίων ή για όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε θέματα στρατιωτικής ιστορίας, το συγκεκριμένο όπλο είναι πραγματικά κάτι απίστευτο: ποιος από αυτούς θα μπορούσε να πιστέψει πριν μερικά χρόνια, ότι θα μπορούσε κάποτε να κρατάει στα χέρια του ένα τέλειο αντίγραφο του Maschinenpistole MP40 (του πασίγνωστου Schmeisser), το οποίο όχι μόνο θα είναι απολύτως νόμιμο στην κατοχή του, αλλά θα μπορεί να λειτουργήσει κιόλας, ρίχνοντας πλαστικά σφαιρίδια με πραγματική αυτόματη βολή! Και μάλιστα, σε ένα κόστος που κρίνεται ως απόλυτα ρεαλιστικό δεδομένης της ποιότητας, της μεταλλικής κατασκευής και του μηχανισμού λειτουργίας!

 

Τα δύο πιστόλια της δοκιμής μας δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρικό σύστημα για την πυροδότηση της βολής (το ηλεκτρικό σύστημα χρησιμοποιείται μόνο στα αυτόματα όπλα) αλλά χρησιμοποιούν μια μικρή δεξαμενή προσυμπιεσμένου αέρα που είναι κρυμμένη μέσα στον γεμιστήρα και αναγομώνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσω μιας εξωτερικής φιάλης, με έναν τρόπο που θυμίζει την αναγόμωση των αναπτήρων (προσοχή, η βαλβίδα μοιάζει αλλά το αέριο των αναπτήρων είναι διαφορετικό!!). Το σημαντικό στη χρήση του προσυμπιεσμένου αέρα στα πιστόλια αυτά είναι η δυνατότητα για ημιαυτόματη λειτουργία με επαναληπτικές βολές, με κανονική παλινδρόμηση του κλείστρου και με λειτουργία σκανδάλης παρόμοια με αυτή του πυροβόλου όπλου (διπλής ενεργείας για την πρώτη βολή, μονής ενεργείας για τις επόμενες). Σε σύγκριση με τα παλιότερης τεχνολογίας πλαστικά airsoft που είχαμε δοκιμάσει, τα δύο όπλα της συγκεκριμένης δοκιμής, μας εντυπωσίασαν με το απόλυτα ρεαλιστικό βάρος τους που προσφέρει εντελώς διαφορετική αίσθηση στο χέρι σε σύγκριση με το πανάλαφρο πλαστικό όπλο. Πέρα από την ικανοποίηση σε συλλεκτικό επίπεδο, η αίσθηση των πιστολιών αυτών προσφέρει σημαντικά πιο ρεαλιστική εκπαίδευση για εκείνους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το airsoft ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τη σκοποβολή με το αντίστοιχο πυροβόλο όπλο. Όλες οι κινήσεις από τη θήκη προς τον στόχο, η γρήγορη μετάβαση από τον ένα στόχο στον άλλο, η εξάσκηση στη βολή εν κινήσει, ή ακόμα και το απλό κράτημα του όπλου με τα σκοπευτικά όργανα ευθυγραμμισμένα στον στόχο, είναι ασύγκριτα πιο ρεαλιστικές και άρα εκπαιδευτικά ωφέλιμες σε σύγκριση με τη χρήση ενός πλαστικού και πανάλαφρου airsoft που σε αναγκάζει να το κρατάς σαν “νεροπίστολο”.

Αντίστοιχα αναβαθμισμένες σε σύγκριση με παλαιότερα μοντέλα airsoft ήταν η δύναμη και η ευθυβολία και των δύο πιστολιών που δοκιμάσαμε, όμως σε αυτή την παράμετρο πρέπει να κάνουμε μια υποχρεωτική επισήμανση: όσο καλό κι αν είναι οποιοδήποτε όπλο airsoft, από τον περιορισμό που του δημιουργεί η χρήση ενός ελαφρού πλαστικού σφαιριδίου που δεν μπορεί να πετάξει σταθερά για απόσταση μεγαλύτερη των 7-8 μέτρων, το ζήτημα της ακρίβειας της βολής είναι σχετικό. Είναι εντελώς αδύνατον να συγκριθεί η επίδοση ενός airsoft με αυτή ενός πραγματικού αεροβόλου όπλου σκοποβολής, οπότε κρατάμε ως γενικό συμπέρασμα ότι κανένα airsoft δεν μπορεί να θεωρηθεί σκοπευτικό όπλο ακριβείας, σε οποιαδήποτε απόσταση. Όμως, γνωρίζοντας τα όρια και τους περιορισμούς του, μπορεί κανείς να κάνει πολύ καλή προπόνηση σε συγκεκριμένες παραμέτρους της τεχνικής της σκοποβολής, κρατώντας τις αποστάσεις των στόχων σε πολύ κοντινή απόσταση και επικεντρώνοντας τα ζητούμενα στη σωστή εκτέλεση της τεχνικής και όχι στην απόλυτη ακρίβεια της βολής. Όπως χαρακτηριστικά λέει συνάδελφος σκοπευτής “η εξάσκηση με το airsoft είναι σαν ξηρά προπόνηση, απλώς το όπλο ρίχνει κιόλας”, εννοώντας αυτό ακριβώς που λέμε κι εμείς παραπάνω: ότι ένα καλό, τελευταίας τεχνολογίας μεταλλικό airsoft είναι ένα τέλειο εργαλείο εξάσκησης, αρκεί να ξέρουμε ότι το ζητούμενο είναι οι χειρισμοί, οι διαδικασίες, οι κινήσεις και όχι η ακρίβεια της βολής. Άλλωστε, χρειάζεται επιπλέον προσοχή ώστε να αποφύγουμε μια παγίδα που μπορεί να μας δημιουργήσει κακή συνήθεια: επειδή το airsoft ρίχνει με χαμηλή ταχύτητα και τα βλήματά του φαίνονται κατά την πτήση τους, χρειάζεται μεγάλη αυτοπειθαρχία για να διατηρείς την εστίαση των ματιών σου στο εμπρός σκοπευτικό όργανο όπως προστάζει η τεχνική του πιστολιού, νικώντας την παρόρμηση να χαμηλώνεις το όπλο για να παρακολουθήσεις το βλήμα να πηγαίνει προς τον στόχο. Κατά τα άλλα, επειδή κάθε εταιρεία της αγοράς του airsoft έχει και λίγο διαφορετικό τρόπο υλοποίησης του μηχανισμού λειτουργίας ενός πιστολιού, μπορεί κανείς να παρατηρήσει δοκιμάζοντας αρκετά και διαφορετικά airsoft της αγοράς, ότι το καθένα έχει και λίγο διαφορετική αίσθηση στη σκανδάλη-κάποιες φορές απόλυτα ρεαλιστική σε σχέση με το πραγματικό όπλο που προσομοιώνεται, κάποιες άλλες φορές όμως με κάποιες “παραξενιές” και ιδιαιτερότητες στην αίσθηση. Σε αυτόν τον τομέα, δεν υπάρχει γενική παρατήρηση παρά μόνο η παραίνεση σε όποιον ψάχνει και την τελευταία λεπτομέρεια στα τεχνικά θέματα της σκοποβολής, να πιάσει ο ίδιος στα χέρια του το airsoft που σκέφτεται να αγοράσει, ώστε να διαπιστώσει από πρώτο χέρι εάν η συγκεκριμένη εταιρεία (υπάρχουν αρκετές) έχει “πετύχει” την αντιγραφή της λειτουργίας του πραγματικού με τρόπο που να τον ικανοποιεί.

Το δικό μας συμπέρασμα, πάντως, από την πρόσφατη αυτή δοκιμή ήταν απολύτως θετικό, αφού τα σύγχρονα airsoft είναι πλέον απολύτως ρεαλιστικά αντίγραφα πυροβόλων όπλων, αποτελώντας και άριστα εκπαιδευτικά εργαλεία για την τεχνική της σκοποβολής. Πέρα από αυτή τη χρήση, όμως, αποτελούν και πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές για κάποιους χρήστες που δεν ασχολούνται με την σκοποβολή και τις τεχνικές της, αλλά απλώς ελκύονται από τη ρεαλιστική όψη και λειτουργία ενός πιστού αντιγράφου ενός σύγχρονου ή ιστορικού πολεμικού όπλου από αυτά που δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν από οποιαδήποτε άδεια κατοχής, και άρα ο απλός πολίτης θα ήταν αδύνατον να κατέχει και να χρησιμοποιεί νόμιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
33 ° C
34.8 °
30.3 °
37 %
8.2kmh
20 %
Σα
32 °
Κυ
31 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ