Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλαGAMO MP9: Ρεαλιστικό και Διασκεδαστικό

GAMO MP9: Ρεαλιστικό και Διασκεδαστικό

|

- Advertisement -

{module Kyrgias}

 

Από τα κλασικά τουφέκια ελατηρίου που ήταν το αποκλειστικό αντικείμενο απασχόλησής της πριν αρκετά χρόνια, η ισπανική Gamo έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη διεύρυνση της γκάμας της και προς διάφορες άλλες κατευθύνσεις. Τελευταίο παράδειγμα, το Gamo MP9 που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πρόσφατα.

 

- Advertisement -

{loadposition content-article12}

 

Το MP9 είναι ένα ημιαυτόματο αεροβόλο όπλο που χρησιμοποιεί αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα για να ρίξει οκτώ γρήγορες βολές, χρησιμοποιώντας μάλιστα σύστημα blowback για να οπλίσει τον μηχανισμό πριν από κάθε βολή. Η λειτουργία του blowback (παλινδρόμησης του κλείστρου) είναι εσωτερική όπως και στο πραγματικό όπλο, δεν είναι κάτι που φαίνεται όπως στα πιστόλια blowback με το κλείστρο που παλινδρομεί και προσφέρει ρεαλιστική εικόνα και ανάκρουση. Όμως, έστω κι αν δεν φαίνεται, η λειτουργία αυτή είναι σημαντική στην αίσθηση που προσφέρει το Gamo MP9 στον σκοπευτή, γιατί ακριβώς λόγω αυτής της λειτουργίας μπορούμε να έχουμε σκανδάλη μονής ενεργείας με πολύ ρεαλιστική αίσθηση και γρήγορες επαναλαμβανόμενες βολές, πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε μακριά και βαριά σκανδάλη διπλής ενεργείας όπως σε άλλα επαναληπτικά αεροβόλα. Όμως, τί ακριβώς είναι το MP9 και σε ποιό πραγματικό όπλο βασίζεται;

Το B&Τ MP9 (Maschinenpistole 9mm δηλαδή «αυτόματο πιστόλι 9 χιλιοστών» στα γερμανικά) κατασκευάζεται από την ελβετική εταιρεία Brügger & Thomet, η οποία το 2001 εξαγόρασε τα δικαιώματα του Steyr TMP το οποίο κατασκεύαζε η αυστριακή εταιρεία από το 1992. Οι ελβετοί κράτησαν τον βασικό σχεδιασμό και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά αλλά προσέθεσαν κάποιες πινελιές εκσυγχρονισμού όπως οι ράγες Picatinny για προσθήκη εξωτερικών εξαρτημάτων, το πτυσσόμενο κοντάκι και η ασφάλεια της σκανδάλης που θυμίζει αυτή των πιστολιών Glock. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ κοντό και εύχρηστο υποπολυβόλο 9 χιλιοστών, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε αστυνομικές ή άλλες κρατικές υπηρεσίες ειδικών αποστολών-θα ήταν ιδανικό, για παράδειγμα, για τη δική μας ομάδα ΔΙ.ΑΣ. η οποία ξεκίνησε δοκιμαστικά να μεταφέρει το μεγαλύτερο και ογκωδέστερο H&K MP5 αλλά τελικά το εγκατέλειψε λόγω πρακτικής δυσκολίας στη μεταφορά πάνω στη μοτοσυκλέτα (και των επιπλέον κινδύνων σε περίπτωση πτώσης ή τροχαίου ατυχήματος που δημιουργούσε). Η ελβετική εταιρεία, βέβαια, προσφέρει και μια ημιαυτόματη εκδοχή (δηλαδή χωρίς τη λειτουργία βολής κατά ριπάς) για την πολιτική αγορά, όμως είναι αλήθεια ότι ο απλός πολίτης δεν έχει κάτι χρήσιμο να κάνει με ένα τέτοιο “παράξενο” όπλο, το οποίο χάνει την αξία του εάν του αφαιρέσεις τη δυνατότητα της ριπής. Από την άλλη, όμως, για τον αεροβολιστή, όπου ούτως ή άλλως η προτεραιότητα είναι η διασκέδαση, η λειτουργία γρήγορης ημιαυτόματης βολής με ένα όμορφο και καλοφτιαγμένο ακριβές αντίγραφο του MP9 είναι πιό ενδιαφέρουσα επιλογή.

Το Gamo MP9 κατασκευάζεται στην Ιαπωνία κατόπιν συμφωνίας που έκλεισε η ισπανική εταιρεία με τον κατασκευαστή που διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία να φέρει εις πέρας ένα μάλλον πιο σύνθετο πρότζεκτ από ένα απλό αεροβόλο όπλο. Η αντιγραφή του πραγματικού πυροβόλου είναι αρκετά πιστή, με μόνη διαφορά σε κάποιους μοχλούς και χειριστήρια, αφού το αεροβόλο δεν διαθέτει τον μοχλό ασφαλείας και ελέγχου βολής, ενώ είναι διαφορετικός ο τρόπος που λειτουργούν οι γεμιστήρες. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ο γεμιστήρας του αεροβόλου όπλου είναι στην πραγματικότητα ένα καπάκι που κρύβει τον μηχανισμό που συγκρατεί την αμπούλα διοξειδίου καθώς και τον γεμιστήρα με τους δύο «μύλους» των 8 βολών. Οι προδιαγραφές αναφέρουν γεμιστήρα 16 βολών αλλά στην πραγματικότητα μιλάμε για 8+8 βολές, αφού όταν τελειώσουν οι πρώτες οκτώ ο σκοπευτής πρέπει να βγάλει τον γεμιστήρα και να τον ξανατοποθετήσει ανάποδα για τις υπόλοιπες οκτώ.

 

Στην πράξη

Η ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Gamo MP9 ήλθε κατά τη διάρκεια της έκθεσης «ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ 2019», όπου το συγκεκριμένο αεροβόλο χρησιμοποιήθηκε στο σκοπευτήριο της έκθεσης για όλο το τριήμερο, ενώ δόθηκε και ως δώρο στον νικητή κάθε ημέρας στο διαγωνιστικό κομμάτι.

Ξεκινώντας από τις θεωρητικές προδιαγραφές (αντίγραφο πραγματικού όπλου με κοντή κάννη και σταθερά σκοπευτικά όργανα), δεν θα περίμενε κανείς και πολλά από τις επιδόσεις του, αφού συνήθως τα επαναληπτικά αεροβόλα διοξειδίου είναι κατασκευασμένα με τη ρεαλιστική εικόνα σε πρώτη προτεραιότητα. Όμως, το συγκεκριμένο όπλο μας εξέπληξε θετικά, αφού στις αποστάσεις των 6-10 μέτρων που το χρησιμοποιήσαμε, αποδείχθηκε πιο ακριβές από ό,τι θα περίμενε κανείς: χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε επίπεδο σκοπευτικής τεχνικής (αφού το κοντάκι βοηθάει πολύ στη σταθεροποίηση του όπλου), δεν ήταν δύσκολο να μαζέψεις όλες τις βολές στο 10άρι του «αγριογούρουνου».

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι στην απόσταση των 10 μέτρων τα άδεια κουτάκια αναψυκτικών πέφτουν σε ποσοστό 100%, κάτι που δίνει την δυνατότητα στον σκοπευτή να πιεστεί και να προσπαθήσει να πετύχει όσο το δυνατόν ταχύτερους χρόνους στην ταχεία βολή, έχοντας εμπιστοσύνη ότι το όπλο του ρίχνει σωστά, ακριβώς εκεί που σημαδεύει, και άρα οι χαμένες βολές έρχονται από σφάλμα του σκοπευτή και όχι από αδυναμία του όπλου. Όλα αυτά, χρησιμοποιώντας τα κλασικά μολυβένια βλήματα των 4,5 χιλιοστών, τα οποία φεύγουν από την κάννη με ταχύτητα 400fps. Θεωρητικά, το συγκεκριμένο όπλο μπορεί να χρησιμοποιήσει και ατσάλινες μπίλιες (ΒΒ), όμως δεν θα συστήναμε την επιλογή αυτή: τα ΒΒ είναι λιγότερο ακριβή στις πιο μακρινές βολές, φθείρουν περισσότερο την κάννη, ενώ αυξάνουν και την πιθανότητα εξοστρακισμού εάν ρίχνουμε σε κλειστό χώρο και σε κοντινές αποστάσεις. 

Η αμπούλα του διοξειδίου διαρκεί από 50 έως 75-80 βολές, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία και τον τρόπο που τη χρησιμοποιούμε: όσο πιο γρήγορα γεμίζουμε και ρίχνουμε, τόσο πιο γρήγορα τελειώνει η αμπούλα αφού η θερμοκρασία πέφτει λόγω της εκτόνωσης του αερίου. Όμως, με ένα τόσο διασκεδαστικό όπλο, είναι δύσκολο να κάνεις οικονομία, οπότε οι αμπούλες τελειώνουν η μια μετά την άλλη-μικρό τίμημα, όμως, μπροστά στην διασκέδαση της γρήγορης βολής.

 

Το Gamo MP9 είναι ένα μάλλον «ιδιαίτερο» αεροβόλο λόγω όψης και λειτουργίας, όμως δεν είναι δύσκολο στη χρήση, ενώ ταιριάζει πολύ καλά και σε νεαρούς σκοπευτές που με την επίβλεψη των γονέων τους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη σκοποβολή. Έτσι, θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ένα αεροβόλο διπλής χρήσης: για να διασκεδάζει ο ενήλικος σκοπευτής στήνοντας στάδια βολής με αντίπαλο το χρονόμετρο, αλλά και για να εκπαιδεύει νεαρούς σκοπευτές στην αργή και προσεκτική βολή και στις βασικές αρχές των κανόνων ασφαλείας και της σκόπευσης. Σίγουρα, πάντως, είναι ένα «σοβαρό» αεροβόλο που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει «παιχνίδι» αλλά στην πραγματικότητα έχει επιδόσεις και ποιότητα υψηλού επιπέδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

37,571ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
11.6 ° C
12.4 °
10.4 °
81 %
2.7kmh
20 %
Τε
13 °
Πε
16 °
Πα
16 °
Σα
17 °
Κυ
13 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ