Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕυθύνες Εκτροφέα

Ευθύνες Εκτροφέα

|

- Advertisement -

Ευθύνες Εκτροφέα: Η εκτροφή αποτελεί την  πιο σοβαρή και υπεύθυνη κυνοφιλική δραστηριότητα. Οι εκτροφείς είναι η κινητήριος δύναμη που εξασφαλίζει την διατήρηση και οδηγεί την εξέλιξη των φυλών. Το παράδοξο είναι ότι στην χώρα μας η εκτροφή στο συλλογικό υποσυνείδητο του κυνηγετικού κυνοφιλικού κόσμου θεωρείται κάτι αρκετά απλό.

Τόσο απλό, όπου ο καθένας που διαθέτει μία θηλυκιά σκύλα μπορεί εύκολα και δίχως καμία ευθύνη απέναντι στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες των κουταβιών του να επιτελεί μία εκτροφική προσπάθεια. Μάλιστα αυτό δείχνει να γίνεται εύκολα αποδεκτό από μεγάλη μερίδα του κυνηγετικού κόσμου. Μία συμπεριφορά που μοιάζει λίγο ακατανόητη και αποκαλύπτει ένα σοβαρό έλλειμα κυνοφιλικής κουλτούρας.

Για να κατανοήσουμε λίγο την σοβαρότητα της εκτροφής, θα πρέπει καταρχάς να ξεκινήσουμε από τον ορισμό της όπως αυτό δίνεται από τα εγκυρότερα Ελληνικά λεξικά. Εκτροφή είναι:

Η συστηματική κατ’ επάγγελμα απασχόληση με την διατροφή, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό ζώων για οικονομική εκμετάλλευση’

- Advertisement -

Στον παραπάνω ορισμό λείπει κατ’ εμέ η διάσταση της εξέλιξης, αν και αυτό ανήκει περισσότερο στην κυνοτεχνία που αποτελεί μία εκλεπτυσμένη επέκταση της εκτροφής.  Βλέπουμε λοιπόν ότι εξ ορισμού η εκτροφή είναι μία δραστηριότητα επαγγελματική. Ακόμα και εάν τελικά η εκτροφή σκύλων δεν έχει βιοποριστικό στόχο και αποτελεί μία ερασιτεχνική δραστηριότητα, ο εκτροφέας ακόμα και τότε οφείλει να δείχνει επαγγελματισμό. Διότι ο επαγγελματισμός ως έννοια εμπεριέχει την σοβαρότητα, την εγκυρότητα, την συνέπεια και πάνω από όλα την ευθύνη.

Μία ευθύνη που καταρχάς ξεκινάει από τον σεβασμό απέναντι στην ίδια την φυλή που εκτρέφει ο κάθε εκτροφέας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ούτε τυχαία, ούτε συγκυριακά. Ο εκτροφέας οφείλει να αφιερώσει τεράστια προσπάθεια ώστε να μάθει ακόμα και τα πιο απόκρυφα μυστικά της φυλής που αγαπά και εκτρέφει. Πληροφορίες που αφορούν τόσο το μορφολογικό, όσο και το εργασιακό πρότυπο. Ό κάθε ένας που θέλει να κάνει μία σοβαρή εκτροφική προσπάθεια αναμφισβήτητα έχει το δικό του όραμα, κουβαλάει προσωπικά στοιχεία, βάζει δικούς του στόχους. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί αυτή η ιδιοσυστασία της προσπάθειας να οδηγεί σε αυθαιρεσίες ή σε θλιβερές εκπτώσεις. Έχει ευθύνη να σεβαστεί στοιχειωδώς μορφολογικά και εργασιακά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την κάθε φυλή, να σέβεται τις ιστορικές τους καταβολές και να συμμετέχει και ο ίδιος στην μακριά αλυσίδα των εκτροφέων που διαχρονικά τις ‘κουβάλησαν’ από το μακρινό παρελθόν και θα τις κληρονομήσουν  στις μελλοντικές γενιές.

Ευθύνη του εκτροφέα πέρα από την γνώση που πρέπει να αποκτήσει γύρω από την αγαπημένη του φυλή, έχει να εμβαθύνει γύρω από εκτροφικές τεχνικές, βασικούς βιολογικούς μηχανισμούς και φυσικά το ένα βλέμμα του θα πρέπει να είναι στραμμένο στην αναπαραγωγή, την διατήρηση και την εξέλιξη των κυνοειδών στην φύση. Πληροφορίες πολύ σημαντικές για την επιτυχία της κάθε προσπάθειας. Δεν είναι λίγοι οι εκτροφείς που ενώ διαθέτουν πολλές θεωρητικές γνώσεις γύρω από την φυλή που εκτρέφουν, έχουν αδυναμία να αποτυπώσουν και να τεκμηριώσουν αυτή τη γνώση στο εκτροφικό τους αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι το μόνο τεκμήριο της γνώσης. Ουδείς δεν καταξιώνεται από τις προθέσεις του, ούτε από τον τρόπο που προσεγγίζει θεωρητικά τα ζητήματα των φυλών. Οι στίβοι και τα αγωνιστικά και κυνηγετικά τερέν είναι αυτά που καταξιώνουν την κάθε προσπάθεια. Τίποτα δεν χαρίζεται αλλά μόνο κερδίζεται.

Μεγάλη φυσικά ευθύνη έχει και απέναντι σε όλους όσους τον εμπιστευτούν για την απόκτηση του μελλοντικού τους κυνηγόσκυλου. Δεν πρέπει να ξεχνάει, ότι ο κάθε κυνηγός κυνόφιλος που προστρέχει στις υπηρεσίες του κάθε εκτροφέα, επενδύει χρήματα, χτίζει ελπίδες, κάνει όνειρα και προσδοκά να αποκτήσει στα χέρια του έναν σκύλο που θα γεμίζει την ψυχή του και την τσάντα του για πολλά χρόνια. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ο εκτροφέας σεβόμενος την χρηματική, χρονική, σωματική και συναισθηματική επένδυση που κάνει ο κάθε κυνηγός κυνόφιλος, να του εξασφαλίσει κατά το δυνατόν το καλύτερο αποτέλεσμα. Εδώ πρέπει να πούμε και να ομολογήσουμε ότι όλα αυτά οφείλουν να συμβούν στο μέτρο του δυνατού. Ο εκτροφέας είναι άνθρωπος και όχι θεός. Οι δε βιολογικοί μηχανισμοί τόσο πολύπλοκοι και η γενετική ένα μυστήριο που πολύ πρόσφατα με την εξέλιξη της γενετικής μηχανικής και της μοριακής βιολογίας άρχισε να μας αποκαλύπτει τα βαθύτερα μυστικά της. Εγγυήσεις είναι έως και αδύνατο να δοθούν. Όμως ένας σοβαρός εκτροφέας οφείλει να μένει σταθερά προσηλωμένος στους στόχους του και να αποφεύγει πάση θυσία τις ‘αθώες εκπτώσεις’ που πολλές φορές σαν σειρήνες αποπροσανατολίζουν ακόμα και τους πιο στοχοθετημένους. Όσοι κατορθώνουν να αντισταθούν στους εκτροφικούς ‘πειρασμούς’, είναι βέβαιο ότι μπορούν με μία σχετική ασφάλεια να εξασφαλίσουν έναν σταθεροποιημένο και υψηλό μέσο όρο σκύλων, που δίνουν ένα μίνιμουμ εγγύησης στον κάθε υποψήφιο αγοραστή. Αυτή είναι και η δύναμη των σοβαρών εκτροφέων. Η μεγάλη γνώση και η συνέπεια στην μεθοδολογία, εξασφαλίζει με μεγάλα ποσοστά μία σταθερότητα τόσο μορφολογικών όσο και εργασιακών χαρακτηριστικών που πολλές φορές είναι αναγνωρίσιμα από χιλιόμετρα μακριά ακόμα και από τους λιγότερο μυημένους. Επίσης στις περιπτώσεις που ακόμα και μετά από όλα αυτά υπάρξει μία ‘αστοχία’, ο υπεύθυνος εκτροφέας δεν αφήνει τον κυνηγό κυνόφιλο ξεκρέμαστο. Σκυλιά με σοβαρές αποκλίσεις από το μορφολογικό ή το εργασιακό μέσο επίπεδο, έχει την υποχρέωση να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στον άτυχο ιδιοκτήτη. Δεν μιλάμε για περιπτώσεις που καθιστούν το σκυλί άχρηστο. Σκυλιά δυσπλαστικά ή με άλλα σοβαρά ελαττώματα που τα καθιστούν ακατάλληλα για οποιαδήποτε χρήση. Εκεί η αντικατάσταση του προβληματικού σκύλου είναι υποχρέωση του εκτροφέα.

Από τα παραπάνω γίνεται πέρα από σαφές, ότι η εκτροφή είναι μία πολύ υπεύθυνη κυνοφιλική δραστηριότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι με ευκολία μπορούμε να ανακαλέσουμε στην μνήμη μας δεκάδες επιτυχημένους κυναγωγούς πανευρωπαϊκά, είναι όμως πολύ δύσκολο να απαριθμήσουμε αντίστοιχους εκτροφείς. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμα και πολύ νέοι κυναγωγοί με ελάχιστα χρόνια προϋπηρεσίας κατόρθωσαν να κάνουν σημαντικές επιτυχίες και να αναγνωριστούν πολύ γρήγορα από το κυνοφιλικό κοινό. Αντίθετα για να κερδίσει αυτή την καταξίωση ένας εκτροφέας, απαιτούνται αρκετές δεκαετίες προϋπηρεσίας με αρκετές εκτροφικές επιτυχίες. Αυτή η θεμελιώδης διαφορά αποδεικνύει και τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας της προσπάθειας που καλείται να καταβάλει ένας υπεύθυνος εκτροφέας. Μία ευθύνη που συνοδεύεται με ένα τεράστιο κόστος χρονικό και χρηματικό και που δυστυχώς πολύ συχνά υποτιμάται. 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α’ ΚΟΚΔ: Εντοπισμός και κατάσχεση ηχομιμητικής συσκευής

Α' ΚΟΚΔ: Εντοπισμός και κατάσχεση ηχομιμητικής συσκευής Συνεχίζει την πάταξη της λαθροθηρίας η Α' ΚΟΚΔ με συνεχείς ελέγχους και μηνύσεις Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Π.Ε. Ηρακλείου,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
22.2 ° C
23.4 °
20.3 °
42 %
5.7kmh
40 %
Τε
22 °
Πε
21 °
Πα
22 °
Σα
24 °
Κυ
25 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ