spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΠροβλήματα υγείας του σκύλου που σχετίζονται με το καλοκαίρι

Προβλήματα υγείας του σκύλου που σχετίζονται με το καλοκαίρι

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Προβλήματα υγείας του σκύλου που σχετίζονται με το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου.

Για κάποιους το καλοκαίρι σημαίνει πως η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου πλησιάζει. Για τους περισσότερους όμως το καλοκαίρι σημαίνει διακοπές και θάλασσα με την ζέστη να είναι, αναμφίβολα, ο κύριος παράγοντας που χαρακτηρίζει την εποχή και που επηρεάζει την υγεία των σκύλων.

Πώς επιδρούν οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος στον οργανισμό του σκύλου; Όλα ξεκινούν από την προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο όσο, ίσως, να νομίζει κάποιος. Ο οργανισμός περιβάλλεται από χοντρό δέρμα με τρίχωμα (μακρύ σε ορισμένες φυλές) και χωρίς ιδρωτοποιούς αδένες. Μόνο στα πέλματα υπάρχουν ιδρωτοποιοί αδένες. Για να διατηρηθεί λοιπόν σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία, διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα για να «διώχνουν την θερμότητα» και επιταχύνεται η αναπνοή με έναν ιδιαίτερο τρόπο (το φαινόμενο ονομάζεται ταχύπνοια – πολύπνοια) ώστε η εξάτμιση του σάλιου στην στοματική κοιλότητα να μειώνει σημαντικά την θερμοκρασία του εισπνεόμενου αέρα.

Η κινητικότητα περιορίζεται σημαντικά αφού η σωματική δραστηριότητα προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας. Ακόμα και η όρεξη μειώνεται διότι η διαδικασία της πέψης αυξάνει και αυτή τη θερμοκρασία του σώματος μέχρι και έναν (1) βαθμό.  

Όλη αυτή η προσπάθεια χαρακτηρίζεται από μεγάλες δαπάνες ενέργειας και από μεγάλη απώλεια νερού. Έτσι, υπό την προϋπόθεση ότι ο σκύλος θα τρώει ποιοτικά (καλή ξηρή τροφή), θα έχει στη διάθεσή του καθαρό νερό όλες τις ώρες της ημέρας και ένα στέγαστρο που θα τον προστατεύει από τον ήλιο, θα μπορέσει το ζώο να ανταποκριθεί στη ζέστη.

 Η θερμοπληξία  

Παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η ζέστη γίνεται ιδιαίτερα επιβλαβής για τον οργανισμό με δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία ή ακόμα και για τη ζωή του σκύλου. Οι μηχανισμοί που περιεγράφηκαν πιο πριν έχουν ένα ανώτατο όριο απόδοσης, το οποίο εάν ξεπεραστεί, η ζωή του ζώου τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο. Αναφέρομαι βεβαία στην περίπτωση της θερμοπληξίας, κατά την οποία ζώα τα οποία βρίσκονται κλεισμένα σε χώρους στενούς, θερμούς και κακώς αεριζόμενους αναπτύσσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σώματος τους με συχνή κατάληξη τον θάνατο. Τέτοια περιστατικά παρατηρούνται σε σκύλους οι οποίοι συνωστίζονται στο πορτμπαγκάζ ή και στην καμπίνα του αυτοκινήτου, ή ακόμα και στο κλουβί μεταφοράς. Τέτοια ζώα έχουν την όψη βρεγμένου, εμφανίζουν μερική ή ολική απώλεια επαφής με το περιβάλλον και αδυναμία στήριξης. Η άμεση μεταφορά των ζώων αυτών σε δροσερό μέρος και ο καταιονισμός τους με κρύο νερό, ίσως να βοηθήσει στις πιο ελαφρές περιπτώσεις και γενικά είναι η καλύτερη άμεση ενέργεια πριν δει τα ζώα ο κτηνίατρος.

Επικίνδυνη και η αφυδάτωση

Επικίνδυνη είναι και η αφυδάτωση των ζώων. Με τον όρο αυτόν εννοούμε την μεγάλου βαθμού απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Τα υγρά κυρίως είναι το νερό, το οποίο αποβάλετε ως ιδρώτας από τα πέλματα, ως ούρο (η ζέστη όπως και το κρύο προκαλούν συχνοουρία) και κυρίως ως υδρατμός από την εξάτμιση του σάλιου. Η απώλεια νερού μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και εφόσον ο οργανισμός δεν ενυδατώνεται, τότε προκαλείται η αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να συμβεί π.χ. όταν ο ιδιοκτήτης από αμέλεια δεν γεμίσει το άδειο δοχείο του νερού. Μαζί με το νερό όμως αποβάλλονται και ορισμένα χημικά στοιχεία όπως π.χ. το νάτριο και το κάλιο, τα οποία ονομάζονται ηλεκτρολύτες και παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του οργανισμού. Ανάλογα με τον βαθμό αφυδάτωσης παρατηρούνται συμπτώματα όπως απλή αδυναμία, ανορεξία και κατάπτωση στις πιο ελαφριές περιπτώσεις μέχρι αδυναμία στήριξης, βυθισμένα στις κόγχες μάτια, απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, δύσπνοια και άλλα στις πιο σοβαρές μορφές. Στα πολύ αρχικά σταδία, η αφυδάτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί απλά και μόνο παραθέτοντας κρύο νερό στον σκύλο. Οι πιο βαριές περιπτώσεις όμως απαιτούν την ενδοφλέβια έγχυση υγρών και ηλεκτρολυτών.

Η ζέστη δεν είναι σύμμαχος της υγείας του σκύλου. Προσοχή λοιπόν για να μην έχουμε δράματα….

 Διαβάστε επίσης: Οι σκύλοι που κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία το καλοκαίρι

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι «λαγάδες» στο βουνό αν και έληξε η περίοδος

Οι «λαγάδες» στο βουνό αν και έληξε η περίοδος Κατά το αριστοτελικό «έξις δευτέρα φύσις» Μπορεί να έκλεισε η περίοδος θήρας, αλλά οι «λαγάδες» συνεχίζουν να...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ