spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλαDaisy 717-H: Ιδανική εισαγωγή στην αγωνιστική σκοποβολή

Daisy 717-H: Ιδανική εισαγωγή στην αγωνιστική σκοποβολή

|

Το Daisy 717 είναι ένα ιδανικό πρώτο αεροβόλο…

Του Κώστα Λακαφώση

Ήταν η αφορμή της αναφοράς μας στα πρώτα βήματα στην Ολυμπιακή Σκοποβολή που μας υπενθύμισε ότι ποτέ δεν έτυχε να δοκιμάσουμε στην πράξη και να παρουσιάσουμε ένα περίφημο “πρώτο” αεροβόλο πιστόλι που έχει φέρει πάρα πολλούς σκοπευτές ανά τον κόσμο σε επαφή με την αγωνιστική σκοποβολή.

Το 717 είναι ένα αρκετά παλιό μοντέλο της αμερικανικής εταιρείας Daisy, αρκετά γνωστό στη διεθνή αγορά αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστό στην ελληνική αγορά, όπου και το ανακαλύψαμε σχεδόν ξεχασμένο στα ράφια του Έλληνα αντιπροσώπου. Κι όμως, το 717 είναι ένα πραγματικά πολύ καλό αεροβόλο πιστόλι, που μπορεί να χαρακτηριστεί έως και εξαιρετικό εάν συνυπολογίσουμε και την τιμή αγοράς, το γεγονός δηλαδή ότι προσφέρει την δυνατότητα σε έναν καινούριο σκοπευτή να γνωρίσει την αγωνιστική σκοποβολή σε κόστος 7 και 8 φορές χαμηλότερη από τα ακριβά αγωνιστικά πιστόλια της αγοράς! Και μάλιστα, προσφέροντας ακρίβεια αντίστοιχη των απαιτήσεων της αγωνιστικής σκοποβολής, έτσι ώστε ο νέος αθλητής να μη βρίσκει δικαιολογίες για την επίδοσή του στη μειωμένη ακρίβεια του πιστολιού του. Όπως μας απέδειξε η σύντομη δοκιμή μας, το 717 είναι ικανό να στέλνει τα βλήματά του σχεδόν στην ίδια τρύπα, σε γκρουπ της τάξεως των 6-7 χιλιοστών από κέντρο σε κέντρο, με Crosman Matchpells για το αεροβόλο της δοκιμής μας-αν και για κάθε αεροβόλο αξίζει να δοκιμάσει κανείς μερικά διαφορετικά είδη βλημάτων ώστε να βρούμε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα στη συγκεκριμένη κάννη. Μια τέτοια συγκέντρωση είναι αρκετή ώστε να πετυχαίνει κανείς το “δεκάρι” στα 10 μέτρα χωρίς δικαιολογία για τις χαμένες βολές, γεγονός που κάνει το συγκεκριμένο αεροβόλο απολύτως κατάλληλο και ικανό για μια πρώτη γνωριμία με την αγωνιστική σκοποβολή.

Στην πρακτική ακρίβεια του πιστολιού (δηλαδή στην ευκολία επίτευξης της θεωρητικής ευθυβολίας) συμβάλλει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και ο τρόπος λειτουργίας του 717, δηλαδή το σύστημα λειτουργίας με τρόμπα που προσυμπιέζει τον ατμοσφαιρικό αέρα πριν από κάθε βολή. Με μία κίνηση του μοχλού, το (ρυθμιζόμενο) έμβολο συμπιέζει μια συγκεκριμένη μικρή ποσότητα ατμοσφαιρικού αέρα στην ειδική δεξαμενή, από την οποία απελευθερώνεται μέσω της βαλβίδας ο αέρας που είναι ικανός να σπρώξει το βλήμα με ταχύτητα 385fps σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Δεν ασχοληθήκαμε να μετρήσουμε την πραγματική ταχύτητα του βλήματος γιατί σε ένα τέτοιο αεροβόλο η μέτρηση αυτή είναι εντελώς αδιάφορη. Αυτό που έχει σημασία είναι η ακρίβεια της βολής στη (μοναδική) αγωνιστική απόσταση των 10μέτρων, και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου εάν αυτό επιτυγχάνεται με μικρότερη ή μεγαλύτερη ταχύτητα βλήματος. Αυτό που μας νοιάζει είναι να οπλίζεται το πιστόλι εύκολα και γρήγορα χωρίς ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για έναν αγώνα 60 βολών χωρίς να κουραστεί επιπλέον από τη διαδικασία της όπλισης. Σε αυτόν τον τομέα το 717 κρίνεται απολύτως ικανοποιητικό, αφού η μία και μοναδική κίνηση του μοχλού όπλισης πριν από κάθε βολή δεν είναι ούτε ιδιαίτερα κουραστική ούτε και πολύ θορυβώδης.

Σε επίπεδο θεωρητικής ευθυβολίας, ήδη δώσαμε τα πολύ θετικά αποτελέσματα της δοκιμής μας. Όμως, για να μεταφραστεί η θεωρητική ευθυβολία σε πρακτική ακρίβεια, σημαντικό ρόλο, πέρα από την έλλειψη ανάκρουσης (λόγω προσμπιεσμένου αέρα όπως προαναφέραμε) παίζουν και οι βασικοί παράγοντες εργονομίας: λαβή, σκανδάλη, σκοπευτικά όργανα.

Ξεκινώντας με τη σειρά, η λαβή ίσως είναι το πιο αδύνατο σημείο του συγκεκριμένου πιστολιού σε σύγκριση με τα “καλά” αγωνιστικά πιστόλια. Για την αρχική γνωριμία και την προπόνηση στην βασική τεχνική της σκοποβολής είναι μια χαρά, όμως για έναν ολόκληρο αγώνα των 60 βολών, το χέρι κάποια στιγμή θα κουραστεί και θα αρχίσει να τρέμει. Κι εδώ, όμως, υπάρχει μια λύση: μοντελιστικός στόκος, σιλικόνη, ή οποιοδήποτε παρόμοιο κατάλληλο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια άσχημη αλλά λειτουργική ιδιοκατασκευή-προσθήκη στην υπάρχουσα λαβή έτσι ώστε να μετατραπεί σε μια απλή πλαστική λαβή σε ανατομική, σκοπευτική λαβή ειδικά για το δικό μας χέρι.

Η σκανδάλη είναι το δεύτερο “δύσκολο” σημείο του συγκεκριμένου όπλου, όμως εδώ οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι επιμένουν ότι ένα σωστό σκοπευτικό πιστόλι πρέπει να έχει ελαφριά σκανδάλη ακριβώς στο όριο βάρους που ορίζουν οι κανονισμοί (500 γραμμάρια), όμως υπάρχουν κι εκείνοι (του υπογράφοντος συμπεριλαμβανομένου) που πιστεύουν ότι μια πιο βαριά σκανδάλη με στρωτή, “γλυκιά” διαδρομή είναι χρήσιμη για τον αρχάριο γιατί του διδάσκει ακόμα καλύτερα τη σημασία της σωστής τεχνικής. Με την “τέλεια” σκανδάλη είναι πιο δύσκολο να διαγνώσει κανείς τα σφάλματα της τεχνικής, σε αντίθεση με την “διδακτική” σκανδάλη του 717, η οποία έχει υψηλές αλλά πολύ συγκεκριμένες και σαφείς απαιτήσεις τεχνικής: αν μάθεις να την τραβάς ήρεμα και σταθερά, σε απόλυτη ευθεία χωρίς παραστρατήματα προς τα δεξιά ή αριστερά, τότε έχεις καταλάβει πάρα πολύ καλά ποιο είναι το μυστικό της επιτυχημένης βολής και της σταθερής επίδοσης. “Κουράσου στην προπόνηση για να μην κουραστείς στον πόλεμο” λένε οι αμερικάνοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν κι άδικο… Όποιος διδαχθεί τη σωστή τεχνική και καταφέρει να την εφαρμόσει τέλεια με ένα Daisy 717, θα είναι πλέον έτοιμος για πραγματικό πρωταθλητισμό μόλις πιάσει στα χέρια του ένα από τα καλά αγωνιστικά αεροβόλα της αγοράς. Από την άλλη, για όποιον αποφασίσει στην πορεία ότι η Σκοποβολή δεν είναι τελικά το άθλημα στο οποίο θα διαπρέψει, το Daisy 717 είναι ένα φθηνό και εύκολο στη μεταπώληση αεροβόλο που δεν κοστίζει πολλά χρήματα, ούτε και δεσμεύει φιάλες αναγόμωσης και λοιπά περιφερειακά υλικά και έξοδα.

Όσο για τα σκοπευτικά όργανα, εδώ το συμπέρασμά μας έχει δύο σκέλη: σε υποκειμενικό επίπεδο, τα συγκεκριμένα σκοπευτικά έτυχε να είναι ακριβώς όπως τα θέλουμε σε επίπεδο διαστάσεων αλλά και σε σχέση ακίδας με κλισιοσκόπιο. Αντικειμενικά, όμως, εδώ υπάρχει μια ακόμα αδυναμία σε σχέση με τα ακριβά αγωνιστικά αεροβόλα της αγοράς, τα περισσότερα από τα οποία μας δίνουν περισσότερες επιλογές σε διάσταση ακίδας και εγκοπής κλισιοσκοπίου.

Όπως και να έχει, πάντως, η σύντομη δοκιμή του 717 μας απέδειξε ότι το αεροβόλο αυτό είναι τεχνικά ικανό να πετύχει 60 δεκάρια σε 60 βολές, άρα το τελικό σκορ εξαρτάται από τον σκοπευτή και την ικανότητά του, και όχι από την αδυναμία του πιστολιού του να ακολουθήσει σε πιο υψηλό επίπεδο επιδόσεων.

Τελικά, το 717 αποδείχθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον όπλο προπόνησης, αφού δεν είναι μόνο το πολύ χαμηλό του κόστος που το κάνει αξιόλογη αγορά, αλλά και τα χαρακτηριστικά εργονομίας του που το κάνουν δύσκολο αλλά και πολύ διδακτικό εργαλείο προπόνησης. Θα το κρατήσουμε για λίγο καιρό ακόμα και θα επανέλθουμε, γιατί βρίσκουμε το θέμα αρκετά ενδιαφέρον: πάμε για τη βελτιστοποίηση της αναλογίας “βαθμών ανά ευρώ”, ή με άλλα λόγια θέλουμε να δούμε πόσο καλό σκορ μπορεί να πετύχει κανείς με τα ελάχιστα δυνατά χρήματα. Θα δοκιμάσουμε διαφορετικά βλήματα αναζητώντας την απόλυτη ακρίβεια, θα κατασκευάσουμε ανατομικές λαβές, θα δούμε αν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της σκανδάλης και των σκοπευτικών οργάνων, και θα επανέλθουμε με συγκεκριμένα συμπεράσματα και προτάσεις, ώστε να δούμε τελικά εάν είναι όντως δυνατό να ανταγωνιστεί κανείς τα ακριβά σκοπευτικά αεροβόλα με ένα πολύ φθηνότερο αλλά καλά φτιαγμένο αεροβόλο πιστόλι.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανελλήνιος τυφεκίου πρακτικής σκοποβολής στα Γιάννενα

Πανελλήνιος τυφεκίου πρακτικής σκοποβολής στα Γιάννενα Με επιτυχία έγινε το Σαββατοκύριακο στα Γιάννενα ο Πανελλήνιος αγώνας τυφεκίου πρακτικής σκοποβολής Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε στο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ