Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Winchester Super X3 Field VS Benelli Crio Evo

|

- Advertisement -

Winchester Super X3 Field VS Benelli Crio Evo: Ένας τομέας παραμελημένος αποσπά το ενδιαφέρον των κατασκευαστών όπλων…

των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Πρόκειται για την προστασία από τις εξωτερικές καταπονήσεις, που κάνουν τα όπλα ευάλωτα. Ιδιαίτερα οι κάννες και όχι μόνο, επηρεάζονται από υγρασία, γρατζουνιές και κακομεταχείριση. Τα διάφορα φιλμ που χρησιμοποιούνται κυρίως στα όπλα με χρωματισμούς καμουφλάζ, προσφέρουν ικανοποιητική προστασία από την επίδραση της υγρασίας, όμως έχουν ευαισθησία στα κτυπήματα και σε γδαρσίματα που είναι αναπόφευκτα σε σκληρή χρήση, ιδιαίτερα μέσα σε κλαδιά και αγκάθια.

Η Winchester με το SX3 δίνει λύση στο πρόβλημα αυτό, αλλά και σε αρκετά ακόμη. Από την άλλη πλευρά η Benelli με το Crio Evo, υπόσχεται την απόλυτη λύση, δεδομένου ότι δεν περιορίζεται στα ατσάλινα μέρη, αλλά προχωρά σε κάθε ευάλωτο εξάρτημα, αφήνοντας ουσιαστικά, μόνο το κοντάκι και την πάπια στο έλεος των καιρικών συνθηκών και των απρόσεκτων κυνηγών.

- Advertisement -

Η επιλογή των δύο όπλων αυτής της δοκιμής είχε σαν αφετηρία την προστασία της κάννης, αλλά ανέδειξε αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία, που κάνουν τα δύο όπλα να ξεχωρίζουν από το γενικότερο κατάλογο των σύγχρονων αυτογεμών.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Benelli Crio Evo

Το Crio Evo είναι το πρώτο αυτογεμές της Benelli, όπου εφαρμόζεται η τεχνολογία BMB (Benelli Multilayer Barrier). Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνολογία επικάλυψης των μεταλλικών επιφανειών κάννης, βάσης, κλείστρου, σκανδαλοθήκης, βίδας συναρμολόγησης κ.λπ., με σκοπό να υπάρχει απόλυτη προστασία από την οξείδωση και βελτιωμένη μηχανική αντοχή των εκτεθειμένων εξαρτημάτων του όπλου.

Το Crio Evo έχει κάννη κρυογενούς κατεργασίας, ρίγα από ανθρακονήματα, στόχαστρο οπτικής ίνας, κοντάκι και πάπια από ποιοτικά ξύλα καρυδιάς. Είναι δοκιμασμένο στα 1.370 Bar, έχει σφραγίδα καταλληλότητας χρήσης ατσάλινων σκαγιών, εσωτερική διάμετρο αυλού 18,4mm, τσοκ μήκους 7cm κρυογενούς κατεργασίας, εσωτερικά χρωμιωμένη κάννη και διατίθεται σε μήκη καννών 66 και 71cm.

O μηχανισμός λειτουργίας είναι αδρανείας με κλείστρο που διαθέτει περιστροφική κεφαλή που κλειδώνει σε δύο σημεία στην ουρά της κάννης. Ο μηχανισμός λειτουργίας (κλείστρο) παραμένει στην ίδια φιλοσοφία, αυτή που έχει εξελίξει η Benelli, ωστόσο υπάρχουν μικρές σχεδιαστικές αλλαγές που αποσκοπούν στη βελτίωσή του. Η τεχνολογική αυτή εξέλιξη λειτουργίας δεν χρησιμοποιείται μόνο στην Crio Evo, αλλά σε όλα πλέον τα αυτογεμή του Ιταλικού εργοστασίου.

Η Benelli έχοντας εξελίξει έναν από τους καλύτερους και πιο αξιόπιστους μηχανισμούς λειτουργίας, εστιάζει πλέον στα εργονομικά χαρακτηριστικά – στις τεχνολογίες προστασίας από την οξείδωση των μεταλλικών επιφανειών και στην αισθητική τους.

Πρώτη εφάρμοσε την κρυογενή κατεργασία στις κάνες σε όπλα μαζικής παραγωγής, τεχνολογία που προέρχεται από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, κυρίως αυτούς που δέχονται βελτιώσεις ή κατασκευάζονται για μεγάλες ιπποδυνάμεις. Η βελτίωση των μηχανικών αντοχών τους κρίνεται επιτακτική, λόγω αυξημένων τριβών και υψηλών θερμοκρασιών. Η κρυογενής κατεργασία προσφέρει οφέλη μακροπρόθεσμα και στις κάννες των όπλων, αφού ενισχύει τις μηχανικές τους αντοχές, καθυστερεί την εμφάνιση του φαινομένου της γήρανσης των μετάλλων, αλλά και άμεσα γιατί συντελεί στην βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων τους.

Το βάρος του Evo είναι 2.884 gr. με κάννη μήκους 66cm. Το όπλο παραδίδεται με βαλίτσα μεταφοράς και συνοδεύεται από 2 τσοκ, κλειδί για τα τσοκ, φλάντζες αλλαγής κλίσεων, αορτηριούχους, λάδι συντήρησης – καθαρισμού και οδηγίες χρήσεως. Καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας.

Συμπεράσματα από τις δοκιμές Βenelli Crio Evo

Σοφοκλής Κοσκινάς

To Crio δεν διαφέρει σε θέματα λειτουργίας από τα υπόλοιπα μοντέλα της Benelli. O μηχανισμός είναι ένας, αυτόν έχει εξελίξει το Ιταλικό εργοστάσιο με αυτόν έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στην παγκόσμια αγορά με την απλότητα και την αξιοπιστία του. Αυτόν λοιπόν τον μηχανισμό εφαρμόζει σε όλα τα μοντέλα της.

Οι διαφορές του Crio Evo με τα υπόλοιπα μοντέλα εντοπίζονται στην κάννη που έχει δεχτεί κρυογενή κατεργασία και στην τεχνολογία BMB που είναι επικάλυψη των μεταλλικών τμημάτων του όπλου, ώστε να προστατεύονται από την οξείδωση και τα χτυπήματα. Οπτικά μοιάζει (είναι ίδια) με την Crio, με τη διαφορά ότι η Crio Evo διαθέτει την επιπλέον προστασία ΒΜΒ. Εκτός της αποτελεσματικής προστασίας η επίστρωση στα μηχανικά τμήματα συντελεί και στην εμφάνιση του όπλου. Η απόχρωση τιτανίου σκουραίνει τη βάση που σε συνδυασμό με τα πολύ όμορφα ξύλα δίνουν ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό που θα καταλάβει άμεσα όποιος πιάσει το όπλο στα χέρια του και το επωμίσει, είναι οι εξαιρετικές ψάθες και το απίστευτο πέλμα. Προσωπικά δεν έχω συναντήσει καλύτερο πέλμα μέχρι σήμερα σε όσα όπλα έχω πιάσει. Η σκοπευτική γραμμή του είναι Benelli, όπως και η ποιότητά του και τα εργονομικά του χαρακτηριστικά.

Το αναφέρω αυτό γιατί η Benelli έχει εξελίξει τόσο πολύ τα όπλα της σε ότι αφορά τα τεχνικά και εργονομικά χαρακτηριστικά τους, που κάνουν τη διαφορά συγκρινόμενα με τα υπόλοιπα. Εκμεταλλευόμενη τον μηχανισμό λειτουργίας κατάφερε να φτιάξει “λεπτά” όπλα που κάθονται εύκολα στα χέρια και ο χειρισμός τους είναι πολύ εύκολος.

Τα ξύλα του Eνο Crio είναι πολύ ποιοτικά. Τουλάχιστον το όπλο που είχαμε για δοκιμές είχε υπέροχα ξύλα. Ελαφρό και λεπτό σίγουρα θα εντυπωσιάσει όποιον το πιάσει στα χέρια του. Είναι από τα όπλα που ο καθένας, αν το πιάσει θα πει ότι αυτό το όπλο φτιάχτηκε για εμένα. Οι φλάντζες ρύθμισης του κοντακίου θα βοηθήσουν όσους ξέρουν τα μέτρα τους να το ρυθμίσουν κατάλληλα για να τους “ταιριάζει”.

Σε ότι αφορά την προστασία των μεταλλικών επιφανειών μέσω της τεχνολογίας ΒΜΒ, δεν είχαμε τον απαραίτητο χρόνο στη διάθεσή μας για να δοκιμάσουμε την αποτελεσματικότητά της. Ίσως να χρειάζεται περισσότερες από μία κυνηγετικές σαιζόν για να δοκιμαστεί σε νερά, λάσπες, βροχές κ.ά. για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Όπως και να έχει ακόμη και αποτελεσματική να είναι η τεχνολογία ΒΜΒ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήνουμε το όπλο ακαθάριστο και να μην το συντηρούμε σωστά.

Ίσως αυτά που προσφέρει το Evo Crio να μην είναι άμεσα αντιληπτά. Πώς μπορεί να δει κανείς την κρυογενή κατεργασία ή σε ποια θέση είναι να καταλάβει τι σημαίνει τεχνολογία ΒΜΒ, όμως αυτά υπάρχουν και λειτουργούν προς όφελος του κατόχου καθημερινά και μακροπρόθεσμα. Αυτό που σίγουρα μπορείτε να δείτε είναι η ομορφιά του, το άριστο κράτημα που προσφέρουν οι ψάθες και το απίστευτο πέλμα του.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Η συγκεκριμένη δοκιμή – παρουσίαση των δύο όπλων, δυστυχώς δεν μας έδωσε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε κατά πόσο η προστασία για την οποία οι κατασκευαστές τους έχουν κάνει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, είναι αυτή που φαντάζεται ο καθένας.

Κακά τα ψέματα. Για να διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας αυτά τα όπλα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, να τα καταπονούμε, να τα χρησιμοποιούμε έτσι που δεν έχουμε συνηθίσει και δεν αρμόζει σε όπλα αυτής της ποιότητας. Προσωπικά όταν είδα για πρώτη φορά το Crio Evo, γοητεύτηκα από την ομορφιά του και δεν μπορώ επ’ ουδενί να σκεφτώ ότι θα το πετώ από δω κι από κει, ή θα το εγκαταλείπω ακαθάριστο, βρεγμένο ή λασπωμένο.

Βέβαια οι αναγνώστες κάτι ανάλογο ενδεχομένως περιμένουν από εμάς, πλην όμως οφείλω να παραδεχθώ αδυναμία να προσπαθώ να καταστρέψω ένα όπλο, για να διαπιστώσω πόσο αντέχει. Εμπιστεύομαι λοιπόν τις υποσχέσεις του κατασκευαστή και προχωρώ παρακάτω. Διότι η παρουσίαση αυτή, μπορεί να είχε κίνητρο την αντοχή των όπλων στην κακή χρήση, αλλά ανέδειξε, παράπλευρα πλεονεκτήματα, που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα τα θεωρώ.

Αρχίζοντας από το αισθητικό μέρος, το οποίο βέβαια έχει το προσωπικό στίγμα κάθε ανθρώπου, θα έλεγα ότι με ενθουσιάζει. Είμαι λάτρης του απέριττου και σπάνια εντυπωσιάζομαι από τα πολλά στολίδια. Δεν είμαι αντίθετος στην διακόσμηση, αλλά με εκνευρίζει το ψεύτικο, το δήθεν και το ευτελές. Αναγνωρίζω την πραγματική αξία στο χειροποίητο σκάλισμα, αλλά ασχολούμαι μαζί του μόνο αν είναι ποιοτικό. Δεν μου αρέσει να προσπαθούμε να κρύψουμε από τους αναγνώστες, ότι στα όπλα μαζικής παραγωγής, τη διακόσμηση την κάνουν μηχανήματα και όχι χέρια. Όπου μπαίνει χέρι απαιτείται χρόνος και χρόνος σημαίνει χρήμα, το οποίο θα πρέπει να το πληρώσει ο αγοραστής.

Θεωρώ ότι το Evo είναι ένα από τα πιο όμορφα όπλα της αγοράς. Ξεχωρίζει από μακριά και σε σχέση με το γνωστό Crio, είναι εντελώς διαφορετικό στην εμφάνιση. Η απόχρωση των ατσάλινων μερών (κάνη, κάλυμμα κλείστρου, κλείστρο κ.λπ.) δεν είναι στιλπνή όσο στο Crio και βέβαια η προστατευτική επικάλυψη της σκανδαλοθήκης και της βίδας είναι στοιχεία ταυτότητας Evo.

Τί ακριβώς όμως είναι η τεχνολογία BMB;

Πρόκειται για το ακρωνύμιο των λέξεων Benelli Multilayer Barrier που σημαίνει πολύπλευρη προστασία Benelli. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Benelli και συνδυάζει τη βελτίωση της αισθητικής με την μέγιστη προστασία του όπλου από τις καταπονήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Benelli η τεχνική BMB, είναι σαν την πανοπλία του ιππότη που θωρακίζει το εσωτερικό, απέναντι σε κάθε καταπόνηση που μπορεί να προέρχεται εκ των έξω.
Ουσιαστικά δηλαδή το όπλο είναι επικαλυμμένο εξωτερικά από υλικά που αντέχουν σε οποιαδήποτε καταπόνηση από χτυπήματα, γρατσουνιές, καψίματα, διαβρώσεις κ.λπ.
Αυτό γίνεται με ατμοποίηση χημικού νικελίου, ηλεκτρολύτες νικελίου, μόρια χρωμίου και άνθρακα, τα οποία επικάθονται με υψηλή θερμοκρασία στην επιφάνεια του όπλου, θωρακίζοντάς το ακόμη και ενάντια σε χημικές ουσίες. Δημιουργείται δηλαδή μια επιφάνεια αδιαπέραστη και άτρωτη που κρατά τα μέταλλα του όπλου απόλυτα προστατευμένα.

Η καινοτομία είναι ότι η προστασία αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο στη βάση του όπλου, αλλά και στην κάνη, στο κάλυμμα του κλείστρου, στον υποφυλακτήρα και σε όλες τις μεταλλικές επιφάνειες. Παράλληλα η επεξεργασία αυτή δίνει στο όπλο ένα ασυνήθιστο χρώμα, δεδομένου ότι αλλάζει χρωματισμούς ανάλογα με τη σύνθεση του μετάλλου πάνω στο οποίο εφαρμόζεται.

Η κάννη του όπλου για παράδειγμα προστατεύεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προστατεύονται διάφορα εξαρτήματα που κατασκευάζονται από αλουμίνιο.
Ο τελικός χρωματισμός τους μπορεί να είναι παρεμφερής, αλλά ποτέ δεν είναι ίδιος εξαιτίας του ότι, η επίστρωση BMB παίρνει διαφορετικό χρώμα στα διάφορα κράματα μετάλλων.
Το Crio Evo πέρα όμως από την τεχνολογία BMB είναι και η πρόταση της Benelli για τη θρυλούμενη χρήση των ατσάλινων σκαγιών.

Είναι το πρώτο Benelli που πιστοποιείται από την Εθνική Τράπεζα Δοκιμών της Ιταλίας για χρήση ατσάλινων σκαγιών.

Το Crio Evo δεν είναι απλά ένα όπλο που ρίχνει και ατσάλινα σκάγια, αλλά το όπλο που σχεδίασε η Benelli ειδικά για να καλύψει τις ιδιαίτερες απαιτήσεις αυτών των φυσιγγίων που σήμερα αποκαλούμε “φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια”.

Η κάννη βέβαια εξακολουθεί να είναι κρυογενής, όμως έχει σχεδιαστεί εκ νέου, καθώς και τα τσοκ για τη χρήση και των φυσιγγίων με “ατσάλινα σκάγια”. Τα τσοκ είναι επιμηκυμένα με ανοικτότερους κώνους και είναι μελετημένα να δίνουν το καλύτερο βλητικό αποτέλεσμα ακόμη και με αυτά τα ιδιαίτερα φυσίγγια.

Τα ξύλινα μέρη του CrioEvo είναι από καρυδιά και κατατάσσονται στην κατηγορία “Luxury”.
Το κοντάκι συμπληρώνεται από πέλμα Techogel για μέγιστη απορρόφηση της ανάκρουσης κάνοντας το όπλο ιδιαίτερα άνετο. Η δική μας δοκιμή περιορίστηκε στο καθαρά χρηστικό μέρος, όπου απλά επιβεβαιώθηκε, η απλότητα και η ευκολία χρήσης ενός Benelli.

Λεπτό, εύχρηστο, λειτουργικό, αποτελεσματικό αλλά και με ανάκρουση που δεν μας ενοχλεί, η οποία όμως δεν παύει να βρίσκεται πάνω από εκείνη όπλων όπως το Winchester.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Winchester Super X3 Field

Κυκλοφορεί σε αρκετές εκδόσεις καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των απαιτήσεων κυνηγών και σκοπευτών. Το SX3 είναι το πρώτο μοντέλο της Winchester όπου εφαρμόζεται η τεχνολογία Ultra Touch Coat. Πρόκειται για τεχνολογία προστατευτικής επίστρωσης στα μεταλλικά εξαρτήματα του όπλου, που αποσκοπεί στην προστασία τους από οξειδώσεις – χτυπήματα και συντελεί στην βελτίωση των μηχανικών τους ιδιοτήτων.

Το SX3 έχει κάνη διευρυμένου αυλού τεχνολογίας BBT. Η εσωτερική διάμετρος του αυλού είναι 18,8 mm. Η τεχνολογία ΒΒΤ βελτιώνει την κατανομή των σκαγιών και δίνει καλύτερα βλητικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την εταιρία κατασκευής. Τα τσοκ είναι Invector Plus με μήκος 6cm. H δοκιμή πιέσεων πιστοποιεί 1.320 bar και υπάρχει σφραγίδα καταλληλότητας για χρήση ατσάλινων σκαγιών. Η θαλάμη έχει μήκος 76mm. Το SX3 διατίθεται σε μήκη καννών 66-71 και 76cm.

Ο μηχανισμός λειτουργίας είναι αερίων. Η καινοτομία του μηχανισμού βρίσκεται στην βαλβίδα ρύθμισης αερίων AVS, η οποία ρυθμίζει την ποσότητα των αερίων και επιτρέπει στον μηχανισμό να λειτουργεί σε όλο το φάσμα των γομώσεων από 24 έως 57gr σκάγια, χωρίς να χρειάζεται καμία ρύθμιση. Η βαλβίδα επιτρέπει ανεξάρτητα από το είδος των φυσιγγίων που χρησιμοποιούνται στο όπλο, να “περνάει” στον μηχανισμό μόνο ή απαραίτητη για την λειτουργία του ενέργεια.

Ο μηχανισμός της SX3 είναι απλοποιημένος, διαθέτει αυτοκαθαριζόμενο πιστόνι, το κλείστρο κλειδώνει στην ουρά της κάνης με κλειδί που βρίσκεται μέσα στο κλείστρο και ασφαλίζει μόνο όταν το κλείστρο θα βρεθεί σε θέση πλήρους απομόνωσης του φυσιγγίου στη θαλάμη. Το ελατήριο επανάταξης του κλείστρου είναι πίσω, μέσα στο κοντάκι.

Το SX3 έχει μελετηθεί για να προσφέρει πολύ καλά εργονομικά χαρακτηριστικά. Το πέλμα είναι Pachmayer και υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης φλαντζών για την επιμήκυνση του κοντακιού. Τα ξύλινα μέρη είναι κατασκευασμένα από καρυδιά ποιοτικής κατηγορίας 2.

Το βάρος του όπλου είναι 3.116 gr με κάννη μήκους 66cm. Το SX3 παραδίδεται σε βαλίτσα μεταφοράς και συνοδεύεται από 5 τσοκ, φλάντζα επιμήκυνσης του πέλματος, κλειδί για τα τσοκ, κλειδαριά σκανδάλης και οδηγίες χρήσεως. Το SX3 καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας.

Συμπεράσματα από τις δοκιμές Winchester Super X3 Field

Σοφοκλής Κοσκινάς

Τα αυτογεμή της Winchester, συνηθίζω μεταφορικά να τα λέω αεροβόλα γιατί έχουν ανεπαίσθητο “κλότσημα”. Επιπλέον είναι όπλα που έχουν αποδείξει την αξία τους, την αξιοπιστία τους και την διαχρονικότητά τους. Το SX3 είναι ένα από τα πιο “ξεκούραστα” όπλα στη χρήση του.

Αν κάποιος θέλει ένα όπλο για να ρίχνει πολλά φυσίγγια χωρίς να κουράζεται και να δυσανασχετεί με το κλότσημα καλά θα κάνει να έχει ένα τέτοιο όπλο.

Εκτός από τον μηχανισμό λειτουργίας του, που συντελεί ουσιαστικά στη μείωση του λακτίσματος διαθέτει επιπλέον 4 συστήματα στους μηχανισμούς και στο κοντάκι που απορροφούν επιπλέον ενέργεια (αντίδραση) από αυτή που μεταφέρεται προς τα πίσω, δηλαδή στον ώμο.

Από τα 36gr και πάνω που η ένταση του λακτίσματος αρχίζει να γίνεται αρνητικό χαρακτηριστικό σε αρκετά αυτογεμή, στο συγκεκριμένο όπλο αποτελεί σημείο που κάνει τη διαφορά υπέρ του.

Συμπληρώστε ότι και η κάννη του έχει προδιαγραφές για να συμπεριφέρεται καλύτερα από τις άλλες λόγω διευρυμένου αυλού. Είναι αυτό που λέμε πρακτικά στο κυνήγι ότι η κάννη “σηκώνει σκάγια”.

Ο μηχανισμός λειτουργίας του είναι απλοποιημένος. Η τεχνολογία AVS που ουσιαστικά είναι η ρύθμιση της ποσότητας των αερίων που περνάνε προς τον μηχανισμό, συντελεί ουσιαστικά στην προστασία του μηχανισμού από βαριές και έντονες μηχανικές καταπονήσεις και παράλληλα συντελεί και στην μείωση του λακτίσματος.

Οι κυνηγοί που ρίχνουν πολλά φυσίγγια (τσίχλα, τρυγόνια, φάσσες, υδρόβια) θα βρουν την ησυχία τους με το συγκεκριμένο όπλο. Θα γυρνάνε σπίτι τους χωρίς μελανιές και πονοκεφάλους. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που ρίχνουν βαριές και “ασήκωτες” γομώσεις.
Από εργονομικής πλευράς το SX3 έχει καλά χαρακτηριστικά. Το κοντάκι του έχει μικρές διαστάσεις και μικρή έως μηδενική απόκλιση (cast). Αυτό θα εξυπηρετήσει αρκετούς κυνηγούς ακόμη και εκείνους που επωμίζουν από αριστερά. Η φλάντζα που επιμηκύνει το κοντάκι είναι χρήσιμη. Εκτός από το μήκος που προσθέτει, αυξάνει και τις κλίσεις του κοντακίου (όσο μακραίνει το κοντάκι αυξάνονται και οι κλίσεις).

Η λαβή στο κοντάκι είναι λίγο ανοιχτή για τα δικά μου δεδομένα, όπως και το πάχος της πάπιας είναι λίγο “στρουμπουλό” για το χέρι μου. Το πέλμα, παρότι ελαστικό, στο επάνω μέρος έχει ένα κομμάτι σε σχήμα πετάλου που βοηθάει ώστε να μην κολλάει στα ρούχα. Η σκοπευτική του γραμμή έχει μελετηθεί ώστε το μάτι να “στέκεται” σωστά (ελαφρώς πιο πάνω από την ευθεία της), αλλά χρειάζεται εξοικείωση. Από αισθητικής πλευράς το SX3 είναι λιτό, επομένως όμορφο για τα δικά μου δεδομένα και κριτήρια. Αν δεν έχετε πυροβολήσει με SX3 να το κάνετε. Ίσως η αίσθηση του αεροβόλου που θα σας δώσει σε ότι αφορά στο λάκτισμα, να είναι αρκετή για να σας πείσει ότι πρέπει να το αγοράσετε. Όπως και να έχει το SX3 είναι καλό όπλο με καλά χαρακτηριστικά που θα τα εκτιμήσετε ιδιαίτερα στις κυνηγετικές σας εξόδους.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Το Winchester SX3 αποδείχθηκε σε αυτή τη δοκιμή ένα άκρως ενδιαφέρον όπλο. Σε αντίθεση με την άποψη που είχα ότι πρόκειται για ένα remake (sic!) του Super X2, αποδείχθηκε ότι πρόκειται για ένα εντελώς νέο όπλο, το οποίο βασίστηκε σε τεχνικά στοιχεία, αλλά όχι και σε εργονομικά, του SX2. Μπορεί να διατηρεί κάποια αμερικάνικα χαρακτηριστικά, τα οποία το διαφοροποιούν από τα ευρωπαϊκά κατεστημένα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά αυτά είναι αρνητικά.

Ένα στοιχείο για παράδειγμα που μου αρέσει ιδιαίτερα και απολαμβάνω στα αμερικάνικα όπλα, είναι το κοντάκι μικρών διαστάσεων. Θεωρώ ότι με ένα τέτοιο κοντάκι, ελάχιστοι θα προβληματιστούν και ακόμη λιγότεροι θα ψάχνουν για κλίσεις και ρυθμίσεις. Επιπρόσθετα το όπλο αυτό έχει τη δυνατότητα να αλλάζει μήκος κοντακίου ανάλογα με τις επιθυμίες του κατόχου, κάτι που δεν το συναντάς σε πολλά ευρωπαϊκής φιλοσοφίας όπλα. Η αισθητική του είναι επίσης ένα θετικό χαρακτηριστικό και δεν παραπέμπει σε τίποτε προηγούμενο.

Εκείνο που κλέβει την παράσταση, όπως τονίζει και ο Σοφοκλής και μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, είναι ότι από πλευράς ανάκρουσης είναι ότι πιο ευχάριστο έχουμε δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό. Η δοκιμασμένη συνταγή του AVS (Action Valve System), σε συνδυασμό με τον διευρυμένο αυλό και το ιδιαίτερα απορροφητικό πέλμα της Pachmayer, μετατρέπουν την ανάκρουση από τον πυροβολισμό σε ένα απαλό σπρώξιμο στον ώμο, που κάθε άλλο παρά δυσάρεστο θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω.

Μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα των ανθρώπων της Winchester, να εγκαταλείψουν την αμιγώς αμερικάνικη συνταγή της υπερυψωμένης ρίγας και να προσαρμόσουν το νέο SX3 σε ευρύτερα αποδεκτές φόρμες. Η ρίγα του δεν έχει εκείνο το περίεργο σκαλοπάτι με το οποίο ξεκίνησε το SX2 και νομίζω ότι δεν θα προβληματίσει πλέον κανένα για το πού πηγαίνει το μάτι και που πηγαίνουν τα σκάγια.

Αναμφισβήτητα το Benelli Crio Evo έχει καλύτερα ξύλα και δείχνει πιο κομψό, από το SX3. Είναι επίσης και πιο ελαφρύ. Σίγουρα όμως προτείνεται και για πιο Light χρήσεις. Το Winchester δημιουργεί την αίσθηση, ότι είναι πιο “μάχιμο”. Είναι από εκείνα τα όπλα που δεν τα λυπάσαι και απαιτείς να ανταποκριθούν στα δύσκολα.

Πολλές φορές όταν βρίσκομαι με γουρουνοκυνηγούς κυρίως, τους βλέπω να πετούν τα όπλα στις καρότσες των αγροτικών αυτοκινήτων, όπου τα πατούν τα σκυλιά, χτυπιόνται δεξιά και αριστερά καθώς χοροπηδούν τα αυτοκίνητα στα κακοτράχαλα εδάφη, κολυμπούν στα νερά και τις λάσπες, γίνονται μοχλοί και υπομόχλια για να καλύψουν ανάγκες της στιγμής και ταλαιπωρούνται με απίστευτο τρόπο. Ένα Winchester SX3 ίσως θα μπορούσα να το φανταστώ σε παρόμοια κατάσταση, διότι είναι σίγουρο ότι και τη στιγμή που θα χρειαστεί να ξαναχρησιμοποιηθεί σαν όπλο, θα ανταποκριθεί αγόγγυστα. Ένα Crio Evo δεν θα μπορούσα να το φανταστώ έτσι, καθώς πιστεύω ότι κανένας σώφρων άνθρωπος δεν θα πλήρωνε περισσότερα από 2.200 € που απαιτούνται για την αγορά του Crio Evo για να το κάνει λοστό για να γυρίσει το γουρούνι στην άλλη πλευρά.

Η διαφορά τιμής ανάμεσα στα δύο όπλα αυτής της δοκιμής είναι μεγάλη και πιστεύω ότι στοχεύουν σε διαφορετικές κατηγορίες αγοραστών. Το Winchester με το πλεονέκτημα της χαμηλότερης τιμής έχει ευρύτερο πεδίο υποψηφίων αγοραστών από το Crio Evo. Από την άλλη πλευρά η Benelli έχει πολύ περισσότερες προτάσεις για κάθε κατηγορία κυνηγών, πολλοί από τους οποίους δεν θα ήθελαν να δαπανήσουν τόσα όσα στοιχίζει το Evo, το οποίο βέβαια αξίζει τα λεφτά του αλλά δεν μπορεί ο καθένας να το αποκτήσει. Υπάρχουν άλλα μοντέλα της εταιρίας με τα ίδια περίπου τεχνικά χαρακτηριστικά (εκτός του BMB) που στοιχίζουν πολύ λιγότερο.

Περιμένω να δω όπλα από τα δύο μοντέλα αυτής της παρουσίασης, που βρίσκονται ήδη στα χέρια κυνηγών και περνούν από πραγματικό τεστ χρήσης, οπότε θα είμαι σε θέση να αξιολογήσω την πραγματική αντοχή τους στην καταπόνηση, διότι τελικά το ζητούμενο είναι κατά πόσο η κλασική μέθοδος της μαύρης οξείδωσης στις κάνες των όπλων, έχει μέλλον ή ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλου είδους “βαφές”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

37,572ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,540ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
overcast clouds
13.6 ° C
14.5 °
11.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
Τε
13 °
Πε
17 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ