spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλα«Διαβάστε» το κυνηγόσκυλό σας

«Διαβάστε» το κυνηγόσκυλό σας

|

 

Ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που οι κυνηγοί πρέπει να κατανοήσουν, είναι η αναγνώριση των γνωρισμάτων που θέλει να μας δείξει ο σκύλος. Πάρα πολύ κυνηγοί σήμερα, ενώ είναι ιδιοκτήτες σκύλων και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, τα οποία και με παραδείγματα θα σας αναφέρω παρακάτω δεν μπορούν να “διαβάσουν” τις αντιδράσεις των σκύλων τους, ώστε να αποκτήσουν έναν κώδικα επικοινωνίας και να λύσουν τα προβλήματά τους.

Του Κώστα Καλφόπουλου

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη σωστή επικοινωνία με τον σκύλο και σταδιακά την απόσχιση μεταξύ ανθρώπου και κατοικιδίου. Ως αποτέλεσμα, έχουμε σε πολλές περιπτώσεις βία απέναντι στο σκύλο ή απομάκρυνση αυτού άλλοτε με σωστό τρόπο, βρίσκοντας δηλαδή μία οικογένεια να το υιοθετήσει και άλλοτε, στις χειρότερες περιπτώσεις, βίαια απομάκρυνση χωρίς να βρεθεί κάποιος υποψήφιος ιδιοκτήτης.

Δυστυχώς , πρώτα λόγω παιδείας και ύστερα λόγω οικονομικής κρίσης, ο υποψήφιος ιδιοκτήτης που έχει πρόβλημα δεν ζητάει τη βοήθεια ενός αναγνωρισμένου με καλή έξωθεν μαρτυρία και βεβαίως πιστοποιημένου εκπαιδευτή σκύλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να πειραματίζονται πάνω στους σκύλους τους, με ότι άκουσαν από κάποιον φίλο τους, είτε διάβασαν κάπου, συνήθως στο διαδίκτυο, ή σε κάποιο εγχειρίδιο εκπαίδευσης σκύλων. Βεβαίως κανείς δεν κατανοεί, ότι εάν σου δώσει κάποιος ένα εγχειρίδιο για να πιλοτάρεις αεροσκάφος αυτό θα το κάνεις με επιτυχία. Έτσι και στην περίπτωση των σκύλων, δεν αρκεί κάποιος να σου πει τι πρέπει να κάνεις γιατί το να μεταλαμπαδεύσεις εμπειρία είναι απλά μια ουτοπία.

Για να βοηθήσω τους ιδιοκτήτες, στο συγκεκριμένο άρθρο, θα δώσω μερικά παραδείγματα επικοινωνίας του σκύλου με τον άνθρωπο.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες, έχουμε σκύλους που απομακρύνονται υπερβολικά στο κυνήγι και δεν δίνουν καμία σημασία για το που είναι το αφεντικό τους. Αυτό κάποιοι πιστεύουν ότι έχει να κάνει μόνο με γονιδιακή προδιάθεση. Δεν θα αμφέβαλλε κανένας για την προδιάθεση, αλλά το σημαντικό σημείο που κάνει ένα κυνηγόσκυλο να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο είναι, ότι κάποιοι κυνηγοί το σκύλο τους τον βλέπουν σαν εργαλείο και όχι σαν κατοικίδιο ενταγμένο μέσα στην οικογένεια του καθενός. Έτσι, δημιουργείται μια σχέση ψυχρή μεταξύ δύο θηλαστικών που ο καθένας εκτονώνεται ατομιστικά και δεν υπάρχει κανένα ίχνος συνεργασίας πάνω στο κυνήγι.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της επαναφοράς (aport). Σαφώς και έχει να κάνει με το πόσο θα εκπαιδεύσεις έναν σκύλο πάνω στο aport, αλλά αν το ψάξουμε βαθιά, η εκπαίδευση πάνω στην επαναφορά είναι μια συνεχής και βαθιά ενασχόληση με τον σκύλο. Στα χρόνια που πέρασαν είδα κυνηγούς που αγάπησαν τα σκυλιά τους από κουτάβια, με αποτέλεσμα να μην κουραστούν καθόλου με το θέμα της εκπαίδευσης, γιατί υπήρχε μια πραγματική πλατωνική αγάπη που μέσα από αυτή είχε δημιουργηθεί και μια συνεργασία εξαιρετική πάνω στο κυνήγι.

Άλλη περίπτωση έχει να κάνει με το επίμονο γάβγισμα. Το γάβγισμα ο σκύλος το χρησιμοποιεί είτε από φόβο, είτε από ένδειξη προβλήματος, είτε από νευρικότητα. Παρατηρήστε πότε το κάνει και αμέσως απευθυνθείτε σε ειδικό συμπεριφοράς σκύλων. Προσοχή: Οι εκπαιδευτές έχουν ειδικότητες. Άλλος είναι για σωματοφυλακή, άλλος εκπαιδεύει σκυλιά για κυνήγι, άλλος εκπαιδεύει σκυλιά για εσωτερικούς χώρους, ενώ άλλοι εκπαιδευτές φτάνουν να εκπαιδεύουν σκυλιά επιχειρησιακά (στρατού, αστυνομίας). Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε τον κατάλληλο εκπαιδευτή για το ανάλογο πρόβλημα.

Γενικώς ο σκύλος λόγω της φύσης του να λειτουργεί σε αγελαία μορφή, από ένστικτο χρειάζεται έναν αρχηγό της αγέλης. Το να δίνετε εντολές στο σκύλο π.χ. τη μία φορά «κάτω», την άλλη φορά «κάτσε» αυτή η τακτική είναι λάθος και σε καμία περίπτωση ο σκύλος δεν αντιδρά θετικά στην εντολή σας. Συνειδητοποιείστε ότι οι εντολές πρέπει να είναι με στόμφο και με ένα είδος δυναμικής και στον τόνο της φωνής, αλλά και στην στάση του σώματος που πρέπει να δείχνει κυρίαρχο όν. Πώς θα το κάνετε αυτό; Ξαναλέω μονόδρομος είναι ο εξειδικευμένος εκπαιδευτής για να σας δείξει πως ακριβώς γίνεται.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, και αυτό είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και στην Αμερική, και θα το διαπιστώσει διαβάζοντας κάποια έντυπα άλλων χωρών, ότι σήμερα ζούμε στην εποχή της ειδίκευσης. Κάτι που υπήρξε και στο παρελθόν από τους αρχαίους προγόνους μας, οι οποίοι δημιούργησαν και το ρητό: «Καθείς εφ’ ω ετάχθει».

Η συνύπαρξη με έναν σκύλο πιστεύω από προσωπική άποψη, μιας και ζω μαζί με σκύλο από την εποχή που άρχισα να περπατώ, ότι είναι η καλύτερη περίπτωση και ο καλύτερος σύντροφος που δεν σε προδίδει ποτέ και είναι πάντα δίπλα σου στις δύσκολες στιγμές.

Έτσι και εμείς πρέπει τις στιγμές που ο τετράποδος φίλος μας έχει ανάγκη επιμορφώσεως να έχουμε τη δυνατότητα να του την προσφέρουμε απλόχερα ασχέτως άλλων συγκυριών.

Να είστε σίγουροι ότι αυτό θα σας το ανταποδώσει με τον καλύτερο τρόπο. Αυτός είναι ο σκύλoς.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί – Βίντεο

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί Αρκούδα εισβάλλει στην αυλή ενός σπιτιού σε χωριό της Ρουμανίας - Τα πρόβατα προσπαθούν να προστατεύσουν τα αρνιά τους από...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ