Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΚυνηγός Αγριόχοιρου

Κυνηγός Αγριόχοιρου

|

- Advertisement -

Αυτός ο άγνωστος στον καθρέφτη μας…

Πολλοί ρωτούν τι είναι εκείνο που ξεχωρίζει το κυνήγι του αγριόχοιρου από τα άλλα κυνήγια, με αποτέλεσμα να έχει τόσο φανατικούς οπαδούς που δεν θα χαράμιζαν ούτε ένα Σαββατοκύριακο εν μέσω της περιόδου που επιτρέπεται το κυνήγι του κάπρου, για να πάνε ακόμη και σε ένα σαφάρι στην Αφρική!

Το ερώτημα για τον γουρουνοκυνηγό έχει απαντηθεί από αιώνες και μόνο οι αμύητοι στο ιδιαίτερο αυτό κυνήγι δεν μπορούν να νιώσουν.

Όλα τα κυνήγια προσφέρουν την επαφή με τη φύση, την αγωνία στην αναζήτηση και την ικανοποίηση της επιτυχίας στην θήρευση, μα και την εσωτερική του πάλη να βρει το λάθος που του έφερε την αποτυχία σε μία εξόρμηση. Σε όλα τα υπόλοιπα κυνήγια η έμφυτη κυνηγετική αξιοσύνη και ο χρόνος είναι μεγάλοι δάσκαλοι για τον κυνηγό, μα κυρίως το καλό σκυλί κάνει την διαφορά.

- Advertisement -

Από όλα τα κυνήγια, όμως, το πιο απαιτητικό και πολύπλοκο είναι το κυνήγι του αγριόχοιρου, όπου ο κυνηγός διδάσκεται από τους παλιούς, εκτός από τις κυνηγετικές αρετές, τις αξίες της ομαδικότητας, της ιεραρχίας, της πειθαρχίας παράλληλα με την σκοποβολή, και την αποδοχή της ήττας ολόκληρης ομάδας, από ένα αποφασισμένο καπρί που το …λέει η καρδιά του μα και το μυαλό του!

 

Το μεγαλείο της ομάδας

Η Ομάδα και η ομαδικότητα είναι το άπαν στο κυνήγι του Βασιλιά του Κλειστού. Διότι όπως λέει ο «στρατηγός» Δήμος, «Άντε βγες μόνος στο βουνό και άμα δεις γουρούνι «πεσμένο» μέσα στην σεζόν έλα τρύπα μου την μύτη. Και μην μου πεις για καρτέρι σε μπάρα το χάραμα!!!».

Έτσι είναι, και όλοι το ξέρουμε. Σίγουρα, ο μεσογειακός τρόπος του κυνηγίου με τον μοναχικό κυνηγό και το σκυλί μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, όμως η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει ΜΕΓΑΛΗ πείρα. Και συνήθως αναφερόμαστε σε ανθρώπους που ήξεραν το βουνό σαν την παλάμη τους, από τα γεννοφάσκια τους, και μιλάμε πάλι για επιτυχίες ενός ή δύο θηραμάτων το χρόνο, που έφταναν ίσα για το κρέας του χειμώνα. Άσε που σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί τόσο ικανοί κυνηγοί …

Η oμάδα φέρνει την επιτυχία, και μέσα στην ομάδα ο καθένας έχει την προσφορά του, ανάλογα με τι μπορεί να κάνει. Εκεί η αξιοσύνη καθορίζει την ιεραρχία και ο νέος μαθαίνει να ανελίσσεται με βάση την αξία του και όχι με… πλάγια μέσα (βέβαια αυτό σήμερα είναι ένα δίκοπο μαχαίρι μα από την άλλη ας μείνει και μαγιά για την Ελλάδα του αύριο). Μαθαίνει να κερδίζει το σεβασμό των παλιότερων και να συγχωρεί ή να μη συγχωρεί λάθη στους νεότερους, ανάλογα αν είναι από κυνηγετική ανεπάρκεια ή έχουν σχέση με την ασφάλεια όλων. Μαθαίνει να ξέρει ενστικτωδώς ποιος μπορεί να είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης από το βλέμμα και μόνο, γνωρίζοντας τις καρδιές των ανθρώπων μέσα από το ομαδικό κυνήγι του αγριόχοιρου.

Είναι μία διαδικασία από την οποία, αργά μα σταθερά, ένα μικρό παλληκαρόπουλο ανδρώνεται και χαλυβδώνεται, κυνήγι με κυνήγι, σε μεστό εμπειριών κυνηγό αγριόχοιρου, ο οποίος θα μεταλαμπαδεύσει την εμπειρία του στους κυνηγούς του μέλλοντος. Αυτό φυσικά είναι και το μεγάλο μυστικό του κυνηγιού αυτού. Δεν υπάρχει Ομάδα με το Ο κεφαλαίο που δεν έχει πίσω της πείρα δεκαετιών.

Φυσικά πάνω από όλα, αυτό που είναι μάθημα πολύ σημαντικό για την ζωή, διαβατήριο και εφαλτήριο επιτυχίας είναι η πειθαρχία, την οποία ο κυνηγός μαθαίνει μέσα από την διαδικασία του κυνηγίου του αγριόχοιρου. Γιατί εκεί βλέπει μπροστά του την διαφορά στην λεπτομέρεια, η οποία είναι αποτέλεσμα πειθαρχίας σώματος, νου και ψυχής. Καρτερία…

Από την ανάβαση σε δυσπρόσιτες κορυφές και δάση, που τα αγρίμια ποτέ δεν έσκισαν μέχρι και το …ατσάλωμα του κορμιού με παράλληλη ενδυνάμωση της θέλησης, γιατί, όταν ο αρχηγός και η παρέα σε υπολογίζει στο διάσελο εκεί πρέπει να είσαι. Κι εκεί θα είσαι για να μην χαθεί το θήραμα ατουφέκιστο. Να φύγει ναι! Στο καλό! Όχι όμως να περάσει και να γελάσει όλη την παρέα…

Εκεί, στο καρτέρι, που είναι η αρχή του μαθήματος για το κυνήγι του κάπρου, μαθαίνει ο καπνιστής να μην καπνίζει και ο νηστικός να μην τρώει, να μην κάνει φασαρία μιλώντας στο κινητό ο «κοινωνικός» με όλο το σόι του, αλλά και να μην κουνιέται καν μερικές φορές για να μην κάνει τον παραμικρό θόρυβο ο ασύχαστος!

Σε όλα τα κυνήγια η αυτοπειθαρχία είναι σημαντική, μα στο κυνήγι του αγριόχοιρου ακόμη περισσότερο, καθώς πρέπει να μάθεις να δέχεσαι εντολές και να τις εκτελείς με όλη σου την ψυχή. Ακόμη και αν αυτή (η ψυχή σου) σου λέει να φύγεις από εκεί που νομίζεις ότι έχεις πιθανότητα να ντουφεκίσεις και να πας το σκυλί από το αυτοκίνητο στην στάμπα να στηρίξει τα άλλα, να αδειάσεις ότι παγανοφύσιγγο έχεις πάνω σου και να χαρείς όταν ακούσεις ότι η ενέργεια σου έφερε το αποτέλεσμα.

Οι προεκτάσεις στη ζωή

Είναι το κυνήγι, που ετοιμάζει τον άνθρωπο για τη ζωή και την επιμονή που πρέπει να δείξει στην αναζήτηση και την επίτευξη των στόχων του. Και τα προσφέρει όλα αυτά με τρόπο που χαράζεται ανεξίτηλα στην ψυχή του νέου, καθιστώντας τον υπομονετικό στις κακοδαιμονίες του αληθινού κόσμου και στις μικρές και μεγάλες αποτυχίες της ζωής, και παράλληλα τον γαλουχεί στη σεμνότητα με την οποία πρέπει να αποδέχεται την επιτυχία και τον έπαινο, μέσα από τις προηγούμενες αποτυχίες και λάθη, τα οποία στο κυνήγι περισσεύουν.

Δανείζομαι από τον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα«Πρέπει στα σκυλιά να δίνει παραγγέλματα ένας, ο πιο έμπειρος, ενώ οι υπόλοιποι ν’ ακολουθούν με τάξη, σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο για να έχει ο αγριόχοιρος μεγάλα περάσματα γιατί αν πέσει σε πολλούς συγκεντρωμένους, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού». Από όλες τις ενασχολήσεις, τελικά ακόμη και στο Έθνος και στους αγώνες του για Λευτεριά από τον Τούρκο, τον Βούλγαρο, τον Γερμανό και τον Ιταλό, ο κυνηγός είχε την μεγάλη του συνεισφορά.

Οι κορυφαίοι σκοπευτές ήταν πάντα οι κυνηγοί και κυρίως «γουρουνάδες» γιατί με το μονόβολο και το μονόκαννο είχαν γίνει άριστοι στην σκοποβολή. Βλέπετε κυνηγούσαν για την επιβίωσή τους και με πολεμικά όπλα εκείνες τις εποχές για το κρέας που χάριζε τότε στην οικογένεια και όταν κλήθηκαν να υπερασπίσουν από το μετερίζι του στρατιώτη την Εστία τους και τα Ιερά, έγιναν ο φόβος και ο τρόμος του εχθρού.

Εδώ ο πάντα επίκαιρος Ξενοφώντας έχει γράψει: «Όσοι ακολουθούν το έργο τούτο θα ωφεληθούν ιδιαίτερα, γιατί χαρίζει υγεία στο σώμα, και μπορούν να βλέπουν και να ακούνε καλύτερα, να γερνάνε λιγότερο ενώ κατ’ εξοχήν εκπαιδεύει για τον πόλεμο». 

Φανταστείτε το θάρρος που αποκτά ένας κυνηγός που μπαίνει στις στάμπες και τουφεκάει τα γουρούνια, ενώ κινδυνεύει ακόμη και η ζωή του για να φυλάξει τα σκυλιά του. Πόσο ωφέλιμο θα είναι για τους συντρόφους του αν κληθεί κάποια στιγμή να τους υπερασπιστεί και ειδικά η τάση των κυνηγών να προστατεύουν ο ένας τον άλλον είναι ότι το πιο πολύτιμο. Μα κυρίως μαθαίνει τις συνέπειες του όπλου και τον κάνει να τα σέβεται, να τα εκτιμά και να μην τα χρησιμοποιεί παρά μόνο για το κυνήγι.

-«Θα μπορέσουν να κοιμούνται υπό άσχημες συνθήκες και να είναι σωστοί φύλακες της διαταγής που τους δόθηκε».

-«Όταν τοποθετούνται στην εμπροσθοφυλακή, δεν θα εγκαταλείπουν, επειδή μπορούν να είναι υπομονετικοί».

Βλέπουμε ότι δεν αναφέρεται πουθενά ότι το να πυροβολεί και να σκοτώνει κάποιος είναι ο σκοπός του κυνηγίου, παρά μόνο στα ψυχικά χαρίσματα που προσφέρει στον κυνηγό η ενασχόληση του με αυτό!

Διέξοδος και χαρά

Οπότε να μία ενασχόληση που θα δώσει διέξοδο και χαρά στους νέους που βράζει το αίμα τους και θα τους απομακρύνει από μία μάστιγα που έχει υποτιμηθεί στις μέρες μας αλλά κάνει πολύ κακό στην κοινωνία. Μιλάω για τον χουλιγκανισμό των οπαδών αθλητικών ομάδων και την ένταξη σε «ψευτοεπαναστατικές» ομάδες που βρίσκονται απέναντι στο νόμο, από παιδιά που απλά το κάνουν για να δείξουν την παλληκαριά τους σε δρόμο χωρίς γυρισμό. Το κυνήγι πάνω από όλα διδάσκει την αξία της ζωής και προτείνει την ασφάλεια πάνω από την επιτυχία και τα λόγια πάνω από τον καυγά με συναδέλφους που ίσως συμβούν στο βουνό!

Όποιος νιώθει παλληκάρι ας μετρηθεί με την φύση, το βουνό, με τον κάπρο που του ορμά αφρίζοντας, μα πάνω από όλα με τον εαυτό τou.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα: Υγρασία, σκουριά & βλητικά αποτελέσματα

O εχθρός που ονομάζεται “υγρασία” μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο όπλο, αλλά και να επηρεάσει, συνήθως αρνητικά, τα βλητικά αποτελέσματα μιας τουφεκιάς... Όταν πηγαίνεις στο...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,120ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
31.2 ° C
33 °
29.5 °
46 %
5.8kmh
0 %
Κυ
30 °
Δε
30 °
Τρ
33 °
Τε
35 °
Πε
37 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ