Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΑλλάζει το προφίλ των λαγοκυνηγών!

Αλλάζει το προφίλ των λαγοκυνηγών!

|

 

- Advertisement -

Στροφή… 180 μοιρών φαίνεται ότι γίνεται την τελευταία πενταετία και στη χώρα μας ως προς τους ιχνηλάτες! Οι καθαρόαιμοι ανεβαίνουν σταθερά στις προτιμήσεις των λαγοκυνηγών, κερδίζοντας σπιθαμή-σπιθαμή έδαφος από το χώρο των ημίαιμων.

 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μιλτιάδης

 

Αυτό, τουλάχιστον, δείχνουν δυο γκάλοπ, που διενήργησε σε πανελλαδική κλίμακα η διαδικτυακή Ομάδα Εκπαίδευσης Λαγοκυνηγών (Ο.Ε.Λ.).

Η μια έρευνα διεξάχθηκε τον περασμένο Μάιο και αν μη τι άλλο δείχνει σαφή μεταστροφή των Ελλήνων λαγοκυνηγών προς τις καθαρόαιμες φυλές ιχνηλατών.

Είχε προηγηθεί άλλη μια, στις αρχές του χρόνου, η οποία είναι πιο εξειδικευμένη και, κατά κάποιον τρόπο μπορούμε να πούμε, ότι καταμετρά τις προτιμήσεις των λαγοκυνηγών προς τις φυλές.

Το ερώτημα που έθεσε η τελευταία σφυγμομέτρηση ήταν: «Κυνηγάτε με καθαρόαιμους ιχνηλάτες, με ημίαιμους ή μεικτά;».

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 670 μέλη της Ο.Ε.Λ. και οι απαντήσεις ήταν: με μεικτές ομάδες 324, με καθαρόαιμα 234 και μόνο με ημίαιμα 112.

Αυτοί οι απόλυτοι αριθμοί σε ποσοστά μεταφράζονται (στρογγυλοποιημένα): 48% με μεικτές ομάδες, 35% με καθαρόαιμους και μόλις 17% με ημίαιμους ιχνηλάτες.

Ενδιαφέρουσα είναι και η σφυγμομέτρηση που προηγήθηκε και στην οποία συμμετείχαν διαδικτυακά 874 λαγοκυνηγοί, οι οποίοι  είναι κάτοχοι καθαρόαιμων ιχνηλατών.

Στο ερώτημα: «Ποιας φυλής είναι τα σκυλιά σας;», οι απαντήσεις που δόθηκαν δείχνουν και το προφίλ των σύγχρονων Ελλήνων λαγοκυνηγών.

Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας, στην πρώτη θέση και με υπερδιπλάσια διαφορά από τη δεύτερη έρχεται ο Ελληνικός Ιχνηλάτης. Τα «Σεγκούτσι» κερδίζουν στο νήμα τα Μπίγκλ που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση.

Σε απόλυτα νούμερα, στη σφυγμομέτρηση πήραν μέρος 874 λαγοκυνηγοί.

Απ’ αυτούς,  388  απάντησαν ότι κυνηγούν με Ελληνικούς Ιχνηλάτες, με ιταλικούς ιχνηλάτες (Σεγκούτσι) 136 και με Μπιγκλ 127.  

Από ‘ κει και κάτω οι άλλες φυλές συμπληρώνουν διψήφιες και μονοψήφιες προτιμήσεις, όπως αποτυπώνεται πάντα στην διαδικτυακή ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι κυνηγούν με Ίστριας 40, με Αριέγης 27, με Γιούρα 25, με Πόσαβατς 22, με Γασκώνης 17, με Μπαλκάν 16, με Πορσελέν 14, με Αρτουά 12, με Κρητικά Λαγωνικά 11, με Σαιντόζης 8. Ακολουθούν οι λάτρεις των Βέρνης και των Γκριφόν Νιβερνέ με επτά προτιμήσεις εκάστη φυλή, ενώ ισοψηφούν μεταξύ τους και οι ελβετικοί ιχνηλάτες (Σβυτς) με τους ισπανικούς (Σαμπουέσο), με πέντε ψήφους. Στην προτελευταία θέση με τέσσερις  προτιμήσεις είναι τα Αγγλογαλλικά και στην τελευταία, με τρεις τα Μπιγκλ Χάριερ.

Η ποσοστιαία αναγωγή, αντίστοιχα είναι: Ελληνικός Ιχνηλάτης 44,4%, Σεγκούτσι 15,56%, Μπιγκλ 14,53%, Ίστριας 4,6%, Αριέγης 3,08%, Γιούρα 2,86%, Πόσαβατς 2,51%, Γασκώνης 1,94%, Μπαλκάν 1,83%, Πορσελέν 1,60% Αρτουά 1,37%, Κρητικά Λαγωνικά 1,25%, Σαιντόζης 0,91%, Βέρνης και Νιβερνέ από 0,8% η κάθε φυλή, Σβυτς και Σαμπουέσο παίρνουν από 0,57%, τα Αγγλογαλλικά 0,45% και τέλος τα Μπιγκλ Χάριερ 0,34%.

Τα ευρήματα και των δυο ερευνών δίνουν χρήσιμα συμπεράσματα, γιατί παρόλο που δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των Ελλήνων λαγοκυνηγών, αφήνουν ωστόσο ένα καθαρό στίγμα, αναφορικά με την τάση που τείνει και διαμορφώνεται, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Κι αυτή είναι σαφής στροφή προς τις καθαρόαιμες φυλές, που-με βάση το γκάλοπ- είναι 19 αυτές που προτιμώνται στη χώρα μας.

Το συντριπτικό προβάδισμα των Ελληνικών Ιχνηλατών αποτυπώνει την αγάπη των λαγοκυνηγών στην εθνική φυλή μας, αλλά και τις προσπάθειες που έχουν κορυφωθεί τα τελευταία χρόνια από τον Όμιλο, εκτροφείς και μεμονωμένους κυνηγούς, πάνω στα χνάρια που χάραξε ο αείμνηστος Σταύρος Μπασουράκος, που πριν 60 χρόνια καθόρισε και το πρότυπο της ράτσας.

Ακόμη, από τις προτιμήσεις προκύπτει ότι στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες λαγοκυνηγοί είναι ακόμη λάτρεις των σκύλων με μεγάλη δίωξη.

Το γεγονός ότι τα «Σεγκούτσι» βρίσκονται υψηλά, πέρα από τον εύκολο βαθμό προσαρμογής που έχουν στη χώρα μας, φανερώνει ότι εκτροφείς που ασχολήθηκαν με τη γειτονική φυλή και με τον όμιλό τους έχουν κάνει σημαντική δουλειά στο να αναδείξουν τη συγκεκριμένη ράτσα.  

 Ωστόσο και οι 40 που κυνηγούν με Ίστριας και οι 11 με Κρητικά Λαγωνικά, δείχνουν πως υπάρχει μια τάση προς τους σκύλους με δυνατό ξεφώλιασμα και κοντινή έρευνα για κυνήγι, όπως λέμε, «καβάλα». Αυτό, ενδεχομένως να έχει να κάνει με την παράδοση στην Κρήτη, αλλά και για τις άλλες περιοχές με το γεγονός ότι όταν υπάρχει συνωστισμός στον λαγότοπο, με τα κοντινά σκυλιά αποφεύγονται ταλαιπωρίες και αντεγκλήσεις με άλλες παρέες που είναι παραδίπλα.

«Έχει γίνει μεγάλη στροφή ως προς την προτίμηση των ιχνηλατών. Τολμώ να πω ότι πάμε για την ανατροπή! Πριν δέκα μόλις χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων κυνηγούσε με ημίαιμα. Όμως, την τελευταία πενταετία έχουν γίνει άλματα. Η ομάδα μας ιδρύθηκε το 2012. Στους ανεπίσημους αγώνες που διοργανώναμε βλέπαμε ότι συμμετείχαν κατά 70% με ημίαιμους ιχνηλάτες. Τώρα, αυτό έχει ανατραπεί. Πλέον, στις 50 συμμετοχές βλέπουμε 30 καθαρόαιμους σκύλους και μόλις 20 ημίαιμους. Η καθαροαιμία είναι μονόδρομος. Χαιρόμαστε που ο Ελληνικός Ιχνηλάτης είναι στην κορυφή. Είναι η εθνική μας φυλή. Με τη δημιουργία ομίλων (όπως έχουμε για τον Ελληνικό Ιχνηλάτη, το Σεγκούτσι, τα Γιούρα και πρόσφατα τα Μπηγκ) και των άλλων ιχνηλατών θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στην προώθηση της καθαροαιμίας στις τάξεις των Ελλήνων κυνηγών που είναι και ένας από τους στόχους μας», είναι η δήλωση του συντονιστή της Ο.Ε.Λ., Δημήτρη Παπαδόπουλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάσωση δελφινιού στον Έβρο από αστυνομικούς – Βίντεο

Διάσωση δελφινιού στον Έβρο από αστυνομικούς Τη διάσωση ενός δελφινιού από άνδρες της ελληνικής συνοριοφυλακής, έκανε γνωστή με μια συγκινητική ανάρτηση ο υπουργός Προστασίας του...
37,612ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
13 ° C
13.7 °
11 °
74 %
4kmh
40 %
Δε
15 °
Τρ
15 °
Τε
14 °
Πε
16 °
Πα
17 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ