spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΗ ποσότητα της ξηρής τροφής

Η ποσότητα της ξηρής τροφής

|

{module Kyrgias}

Ο κτηνίατρος Γιώργος Ρόζος μας εξηγεί ότι είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε τους πίνακες διατροφής και τους ειδικούς δοσομετρητές αντί να ταΐζουμε “με το μάτι” τον σκύλο μας.

Όπως οι μαμάδες που θέλουν να μπουκώνουν τα παιδιά τους για να τα βλέπουν υγιή και τροφαντά, έτσι και κάποιοι ιδιοκτήτες σκύλων, ιδιαίτερα κουταβιών, ακολουθούν την ίδια λανθασμένη τακτική, όπως, άλλωστε, θα σας πει ένας παιδίατρος, αφού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εφηβεία αλλά και την ενηλικίωση. Ακριβώς το ίδιο πράγμα ισχύει και στα ζώα: ένα παχύσαρκο σκυλί είναι στην ομάδα υψηλού κινδύνου για να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως δερματοπάθειες, ορμονικά, προβλήματα κατά την αναισθησία, διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας και πολλά ακόμα.

Παλαιότερα λέγαμε ότι το κριτήριο κομψότητας για ένα σκυλί είναι όταν αυτό είναι όρθιο να μην φαίνονται τα πλευρά του, ενώ όταν καλπάζει να φαίνονται. Αν και δεν ισχύει σε όλες τις φυλές και όλες τις περιπτώσεις, όμως είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος για να δούμε ότι το σκυλί μας είναι σε μια καλή θρεπτική κατάσταση.

Όταν χορηγούμε ξηρή τροφή σε έναν σκύλο, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τη δοσολογία. Οι συσκευασίες έχουν πάντα κάποιον πίνακα που συνδέει την ηλικία ή το βάρος του ζώου με τη σωστή ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης. Είναι πολύ σημαντικό να το προσέχουμε αυτό, και όχι να το αφήνουμε στην τύχη. Αρκετοί ιδιοκτήτες χορηγούν την τροφή στο σκυλί τους “με το μάτι”, κατά βούληση, γεμίζοντας το μπολ του σκύλου με μια ποσότητα που στους ίδιους φαίνεται ικανοποιητική. Η ποσότητα αυτή, όμως, μπορεί να είναι λιγότερη από αυτή που πρέπει να φάει ο σκύλος, μπορεί να είναι και περισσότερη.

Συνήθως υπάρχει η τάση να υπερεκτιμούμε, γι’ αυτό όσοι ταΐζουν “με το μάτι” πάντα βάζουν κάτι παραπάνω. Αυτό έχει δύο δυσάρεστες επιπτώσεις. Η πρώτη είναι καθαρά οικονομική: όταν υπερβαίνουμε την ενδεδειγμένη ημερήσια δόση, αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε περισσότερη ξηρή τροφή, και αυτό αν το δούμε σε μακροχρόνια βάση (γιατί καλώς εχόντων των πραγμάτων, ένα σκυλί θα το κρατήσουμε τουλάχιστον 10-12 χρόνια κοντά μας), στη διάρκεια ζωής του ζώου θα έχουμε σπαταλήσει πολλά 15κιλα ή 20κιλα τσουβάλια τροφής. Η δεύτερη δυσάρεστη επίπτωση της τακτικής να ταΐζουμε κατ’ εκτίμηση χωρίς να χρησιμοποιούμε την ειδική μεζούρα, είναι ότι φορτώνουμε το πεπτικό σύστημα του σκύλου μας με περισσότερα συστατικά. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μαλακών κοπράνων ή ακόμα και διάρροιας, σε κάθε περίπτωση, όμως, μειώνει την πεπτικότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έντερο του σκύλου μας είναι μια μηχανή. Αυτή η μηχανή έχει κάποια όρια απόδοσης. Εάν ξεπεράσουμε τα όρια αυτά, εάν, δηλαδή, της δώσουμε να κάνει περισσότερη δουλειά από αυτό που μπορεί πραγματικά να κάνει, δεν θα λειτουργήσει σωστά – δεν θα έχει τη σωστή απόδοση, θα μειωθεί η πεπτικότητα και τελικά δεν θα πάρουμε το καλό αποτέλεσμα που θέλουμε (γιατί η παραπανίσια ποσότητα απλώς ταλαιπωρεί το σκυλί αντί να του προσφέρει θρεπτική αξία). Άρα, όχι μόνο για λόγους οικονομίας αλλά και για λόγους καλής υγείας του σκύλου μας, θα πρέπει πάντα να μετράμε με τους ειδικούς δοσομετρητές και να δίνουμε ακριβώς τη σωστή ποσότητα τροφής ώστε να μην έχουμε προβλήματα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί – Βίντεο

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί Αρκούδα εισβάλλει στην αυλή ενός σπιτιού σε χωριό της Ρουμανίας - Τα πρόβατα προσπαθούν να προστατεύσουν τα αρνιά τους από...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ