Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνGeorge Hoenig: Τα μοναδικά όπλα με στρογγυλή βάση

George Hoenig: Τα μοναδικά όπλα με στρογγυλή βάση

|

{module Kyrgias}

 

Μπορεί να μην είναι το πρώτο όνομα που θα αναφέρουν όσοι καλούνται να ονοματίσουν έναν γνωστό και καταξιωμένο οπλοκατασκευαστή, είναι όμως βέβαιο, πως όσοι τυχεροί έχουν στην κατοχή τους ένα όπλο δια χειρός George Hoenig, αυτό, αναμφίβολα, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αγαπημένων τους.

 

- Advertisement -

Του ΣΟΦΟΚΛΗ ΚΟΣΚΙΝΑ

 

Ο George Hoenig διαθέτει έναν αντισυμβατικό τρόπο σκέψης, καθώς επίσης επιμονή και υπομονή, ώστε να πετύχει το διαφορετικό, αυτό που θα τον κάνει να ξεχωρίσει από τους άλλους. Αυτή η φιλοσοφία ζωής, τον οδήγησε στο ν’ ασχοληθεί για πολλά χρόνια με την εξέλιξη ενός όπλου που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Και τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, καθώς τα όπλα με βάση round action απευθύνονται σε όσους αψηφούν κάθε τι συμβατικό κι επιθυμούν να έχουν το διαφορετικό: αυτό που συνδυάζει καινοτομίες και απόλυτη λειτουργικότητα. Στοιχεία που έχουν τα όπλα του Hoenig, ο οποίος κατοχύρωσε την σχετική πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις ΗΠΑ.

 

{loadposition content-article16}

 

Στη μετανάστευση

Γεννημένος στην Ουγγαρία, λίγα χρόνια πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο George Hoening είδε την οικογένειά του να μετακινείται στην τότε Δυτική Γερμανία, μετά το τέλος του πολέμου. Οι γονείς του ήταν άνθρωποι που δεν μπορούσαν να φαντασθούν την επιβίωσή τους σ’ ένα καθεστώς που θα βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης.

Από πιτσιρίκος άρχισε να εργάζεται ως μαθητευόμενος χειριστής παντογράφου στη Δ. Γερμανία, αλλά, μερικά χρόνια αργότερα, το 1952, ακολούθησε μία δεύτερη μετανάστευση της οικογένειας Hoenig. Αυτή τη φορά προορισμός ήταν οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα το Λος Άντζελες. Εκεί, με βάση την αμερικάνικη νομοθεσία, ο George που ήταν μόλις 16 χρονών τότε, αναγκάστηκε να πάει στο σχολείο έως τα 18.

Κοντά στο σχολείο είχε την έδρα της η γνωστή εταιρεία Pachmayr, που κατασκεύαζε όπλα, καθώς και τμήματα μαχητικών αεροσκαφών. Αν και ήθελε να εργαστεί στον τομέα των όπλων καθώς δεν είχε καμία εμπειρία στο συγκεκριμένο κομμάτι, ο George ξεκίνησε δουλεύοντας στον τομέα των αεροπλάνων. Όμως, καθώς ήταν ανήσυχο πνεύμα, παρά το γεγονός ότι είχε μία σταθερή δουλειά, αποφάσισε να αποκτήσει εμπειρία στην κατασκευή όπλων.

 

Το πρώτο βραβείο

Το πρώτο πιστόλι που κατασκεύασε ο Hoenig ήταν σε διαμέτρημα 22, και με αυτό  πήρε μέρος στον διαγωνισμό της Ford κερδίζοντας το  πρώτο βραβείο για καινοτόμες μηχανολογικές κατασκευές. Όταν παρουσίασε το πιστόλι στον Frank Pachmayr, κέρδισε μία θέση στον τομέα κατασκευής όπλων της εταιρείας.

Εκείνο το χρονικό διάστημα, ο George «μοίραζε» το χρόνο του μεταξύ σχολείου και δουλειάς στην Ρachmayr, κάτι που κράτησε μέχρι την αποφοίτησή του. Μετά, τον περίμενε μία θέση πλήρους απασχόλησης.

Εργάστηκε στο τμήμα επισκευής και καθαρισμού όπλων και ταξίδευε συνεχώς σε όλη τη χώρα, προκειμένου να φροντίσει τα όπλα των πελατών της εταιρίας. Όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, η συγκεκριμένη χρονική περίοδος ήταν αυτή κατά την οποία αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες για τον σχεδιασμό των όπλων. Το 1964, όταν μετακόμισε από το Λος Άντζελες στο Αϊντάχο, εργάσθηκε σε εταιρεία αθλητικών ειδών, αλλά, έστω και έξω από το χώρο, συνέχισε να σχεδιάζει εξαρτήματα όπλων που τα πουλούσε στην Pachmayr.

 

Το …τετράκαννο

Ποτέ, βεβαίως, δεν σταμάτησε να τον κατατρώει το …σαράκι της κατασκευής ενός όπλου και, στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε «καρφωθεί» η ιδέα ενός τουφεκιού με τέσσερις (!) κάννες, ραβδωτές και λείες, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλων των ειδών τα κυνήγια.

Το βασικό ζητούμενο που έπρεπε να επιλύσει με τον σχεδιασμό του όπλου, ήταν να αποφύγει ένα σύστημα που θα βασιζόταν στην άρθρωση των καννών πάνω στην βάση. Συγχρόνως, ήθελε να εξαλείψει τις μηχανικές καταπονήσεις που δέχονταν μερικά από τα τμήματα του όπλου, όπως τα κλειδιά, κατά τον πυροβολισμό.

Αυτό τον «οδήγησε» στο σχεδιασμό μιας ολοστρόγγυλης βάσης. Μετά από πολλές ώρες σχεδιασμού και παραγωγής, το 1992 ο George ολοκλήρωσε το πρωτότυπο. Tο αποτέλεσμα ήταν ένα όπλο με δύο κάννες σε διαμέτρημα 20 και άλλες δύο σε διαμέτρημα 5.6 x 50R και .22 Long Rifle. Οι κάννες κουμπώνουν περιστροφικά στην βάση και όταν το όπλο ανοίξει μεταφέρονται μπροστά και κάτω για να αδειάσουν οι κενοί κάλυκες και να τοποθετηθούν νέα φυσίγγια. Ένα έλασμα τις συγκρατεί αλλά δεν έχει καμία συμμετοχή στις μηχανικές καταπονήσεις που δέχεται το όπλο. Οι κάννες αποδεσμεύονται από την βάση μαζί με την πάπια, και ξανατοποθετούνται με οδηγό το έλασμα, για να κουμπώσουν περιστροφικά στην βάση.

Όλη η δομή του όπλου έχει γίνει ώστε να πληρείται μία ακόμη προϋπόθεση: να μην υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να σκουριάζει από μέσα προς τα έξω. Για να το καταφέρει αυτό, ο George δίνει πολύ μεγάλη σημασία στις ρίγες που συγκολλούνται κατά μήκος των καννών και, στα περισσότερα όπλα ανεξαρτήτου κόστους, αποτελούν το ευαίσθητο σημείο. Στους μηχανισμούς αλλά και στις εφαρμογές πέραν των συμβατικών λύσεων, έχουν υιοθετηθεί πολλές καινοτομίες.

 

Και αλληλεπίθετα      

Στις μέρες μας, ο Hoenig έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει και δίκαννα σουπερποζέ, με κάννες λείες και ραβδωτές, σε διάφορα διαμετρήματα. Ξύλινα μέρη και βαθμός σκαλίσματος εξαρτώνται από την παραγγελία

Ο George κατασκευάζει πέντε όπλα ανά παρτίδα και λόγω του ότι τα όπλα είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητα δεν μπορεί να έχει μεγάλη παραγωγή.

Τα όπλα Hoenig Rotary round action είναι διαθέσιμα σχεδόν σε οποιοδήποτε συνδυασμό καννών, λείων και ραβδωτών.

Όσο για τις τιμές, αυτές ξεκινούν από τα 20.000 δολάρια. Μπορεί το ποσό να ακούγεται μεγάλο, αλλά σε μία μεγάλη αγορά όπως αυτή της Αμερικής, οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί. Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τους δεκαοκτώ μήνες. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας αποχαιρετισμός στον Έτο…

Τα λίγα αυτά λόγια για τον Έτο δεν τα γράφω ούτε για να τον παινέψω (δεν θα το ήθελε), ούτε για να περηφανευτώ για...
37,594ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,590ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
14 ° C
14.7 °
12 °
89 %
0.9kmh
20 %
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
16 °
Τρ
11 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ