spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΗ ενυδάτωση του κυνηγετικού σκύλου

Η ενυδάτωση του κυνηγετικού σκύλου

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Η ενυδάτωση του κυνηγετικού σκύλου

Η ανάγκη του σκύλου για νερό είναι μια απόλυτα φυσιολογική αλλά και κρίσιμη ανάγκη. Το νερό είναι ταυτόσημο με τη ζωή και χωρίς νερό κανένα πλάσμα δεν ζει. Κάποιοι φαίνεται ότι αδυνατούν να το καταλάβουν αυτό και ψάχνονται για μαγικές λύσεις ή για μαγικούς σκύλους.

Η ανάγκη για νερό είναι η σημαντικότερη ανάγκη ενός ζωντανού οργανισμού. Χωρίς τροφή ένας σκύλος μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες. Χωρίς νερό όμως ο θάνατος επέρχεται πολύ σύντομα. Η κλινική αφυδάτωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο σκύλος χάνει απότομα μεγάλη ποσότητα υγρών. Μια τέτοια κατάσταση οφείλεται σε έντονες διάρροιες, σε εμετούς, σε βλάβη του ουροποιητικού συστήματος και σε άλλες σοβαρές ασθένειες. Η απώλεια των υγρών που συνοδεύει την οξεία αφυδάτωση σημαίνει και απώλεια ηλεκτρολυτών.

Οι ηλεκτρολύτες είναι απλά χημικά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στα υγρά που χάνει ο σκύλος. Τα στοιχεία αυτά π.χ. το Κάλιο και το Νάτριο, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Ένα αφυδατωμένο ζώο, δεν περπατάει καλά και δεν μπορεί να συντονίσει σωστά τις κινήσεις του, δείχνει μικρό ή καθόλου ενδιαφέρον για το περιβάλλον, τα μάτια του φαίνονται πιο βαθιά στις κόγχες τους και το δέρμα έχει χάσει την ελαστικότητά του. Η καρδιακή λειτουργία εμφανίζει ανωμαλίες οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες και οι μύες παθαίνουν εύκολα κράμπες. Η αφυδάτωση γενικά θεωρείται μια εξαιρετικά απειλητική για τη ζωή του ζώου κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατόν με την ενδοφλέβια χορήγηση ειδικών ορών.

Ένας σκύλος κατά τη διάρκεια του κυνηγίου δύσκολα θα φτάσει σε αυτήν την κατάσταση. Πολύ πριν αυξηθούν οι απώλειες των υγρών και των ηλεκτρολυτών ο σκύλος θα σταματήσει το κυνήγι και θα κάτσει να ξεκουραστεί. Η ίδια η φύση δεν τον αφήνει να συνεχίσει ακριβώς για να μην φτάσει στην κατάσταση της οξείας αφυδάτωσης. Μπορούμε σε αυτές τις περιπτώσεις να μιλήσουμε για μια «καλοήθη μερική αφυδάτωση» η οποία δεν αποτελεί κίνδυνο για την ζωή του ζώου και εύκολα αντιμετωπίζεται με την πρόσληψη νερού δια της στοματικής οδού. Πράγματι η εμπειρία δείχνει, πως όταν πιεί ο σκύλος νερό και ξεκουραστεί λίγο σε μια δροσιά ώστε να απορροφηθεί το νερό που ήπιε από το σώμα του, τότε μπορεί να συνεχίσει το κυνήγι.

Η υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος ξηραίνει τον αέρα. Ο σκύλος ρυθμίζει την θερμοκρασία του με την γρήγορη αναπνοή (ταχύπνοια-πολύπνοια) όπου ο εισερχόμενος αέρας εξατμίζει το σάλιο και ψυχραίνεται διότι η εξάτμιση απορροφά θερμική ενέργεια. Αν όμως οι βλεννογόνοι του στόματος (η εσωτερική επιφάνεια του στόματος) είναι στεγνοί επειδή ο σκύλος δεν έχει πιεί νερό, τότε η θερμορύθμιση δεν λειτουργεί. Συνεπώς ο σκύλος κινδυνεύει και από θερμοπληξία.

Αντίστροφα τώρα. Όταν κυνηγάμε σε πολύ ψυχρό περιβάλλον, η χαμηλή θερμοκρασία (μιλάμε για μείον) πολλές φορές παγώνει τους υδρατμούς και ξεραίνει με αυτόν τον τρόπο την ατμόσφαιρα. Ο εισπνεόμενος αέρας είναι ξηρός και ψυχρός. Η ξηρότητα του αέρα συνεπάγεται και ξήρανση των στοματικών βλεννογόνων με συνακόλουθη απώλεια ύδατος. Και σε αυτήν όμως την περίπτωση, η ξεκούραση και η πρόσληψη νερού δια της στοματικής οδού αποκαθιστά το πρόβλημα. Με άλλα λόγια το νερό είναι απαραίτητο σε όποιες συνθήκες και αν κυνηγάτε. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι απλό πράγμα να κουβαλάει κανείς νερό μαζί του και ότι οι καθαρές πηγές νερού στη φύση δεν είναι πάντα διαθέσιμες σε κάθε κυνηγότοπο. Όμως ο σκύλος πρέπει σε κάθε περίπτωση να ξεκουραστεί και να πιεί νερό.

Κατά καιρούς δημοσιεύονται διάφορες «λύσεις» του προβλήματος της ενυδάτωσης. Καμία από αυτές δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι και καταστροφικές για την υγεία του σκύλου. Επίσης πολλές φορές ακούω για κάποια ζώα τα οποία δεν πίνουν νερό ποτέ (!!!;;;) ή για τροφές οι οποίες εκμηδενίζουν την κατανάλωση ύδατος στο βουνό (!!!;;;). Όσες φορές αντιμετώπισα τέτοια περιστατικά αποδείχθηκε πως κάτι άλλο συνέβαινε.

Παράδειγμα σε μια περίπτωση «μαγικού σκύλου» απεδείχθη πως ο ιδιοκτήτης του δεν κυνηγούσε ποτέ πάνω από μια ώρα και μετά ο σκύλος έτρωγε και έπινε όσο νερό ήθελε. Σε μια άλλη περίπτωση «μαγικής σκυλοτροφής», ο ιδιοκτήτης, εκτός του ότι κυνηγούσε για μικρό χρονικό διάστημα, δεν έβγαινε ποτέ στο βουνό με ζέστη γιατί είχε ο ίδιος κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να καταλάβετε εάν ο σκύλος σας έχει θερμοπληξία: Συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Πώς να καταλάβετε εάν ο σκύλος σας έχει θερμοπληξία: Συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη Οι αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπείες για τη θερμοπληξία του σκύλου,...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ