spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΗ διατροφή του σκύλου στις υψηλές θερμοκρασίες

Η διατροφή του σκύλου στις υψηλές θερμοκρασίες

|

Η διατροφή του σκύλου στις υψηλές θερμοκρασίες

Μια συνηθισμένη πλάνη μεταξύ πολλών ιδιοκτητών σκύλων, είναι πως ο οργανισμός του σκύλου καίει περισσότερες θερμίδες το χειμώνα που κάνει κρύο, παρά το καλοκαίρι που κάνει ζέστη. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα…

Σκέφτονται λοιπόν πολλοί ιδιοκτήτες, πως αφού τον χειμώνα έχει πολύ κρύο, λογικά ο οργανισμός του σκύλου θα πρέπει να καταναλώνει μεγάλα ποσά ενέργειας, ώστε μέσω των καύσεων να μπορεί να κρατάει σταθερή την θερμοκρασία του σώματός του. Αντίθετα, το καλοκαίρι, που οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι υψηλές, ο οργανισμός χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασία του. Η άποψη αυτή ενώ μοιάζει λογική, απέχει αρκετά από την πραγματικότητα.

Ο σκύλος πράγματι δαπανά ενέργεια και τον χειμώνα για την θερμορύθμισή του, αλλά έχει και άλλους προστατευτικούς μηχανισμούς όπως π.χ. το τρίχωμά του και το χοντρό του δέρμα. Απέναντι στη ζέστη όμως ο σκύλος έχει πολύ λίγα προστατευτικά μέσα για να αντιτάξει.Το πιο σημαντικό είναι, η ταχύπνοια- πολύπνοια. Πρόκειται, κατά μια έννοια για το αιρ κοντίσιον του σκύλου. Πολλοί ιδιοκτήτες το λένε λαχάνιασμα. Πράγματι μοιάζει λίγο με το λαχάνιασμα, αλλά δεν είναι το ίδιο. Το λαχάνιασμα έπεται μιας έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως π.χ. είναι ο καλπασμός.

Η ταχύπνοια – πολύπνοια εμφανίζεται χωρίς να έχει προηγηθεί σωματική δραστηριότητα και σχετίζεται πάντα με τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, ενώ το λαχάνιασμα μπορεί να παρατηρηθεί και τον χειμώνα. Κατά την ταχύπνοια – πολύπνοια η ταχεία δίοδος του αέρα από την στοματική κοιλότητα, προκαλεί γρήγορή εξάτμιση του σάλιου.

Η Φυσική διδάσκει πως η εξάτμιση απορροφά μεγάλα ποσά ενέργειας από το περιβάλλον και ψύχει την επιφάνεια που συμβαίνει. Ο αέρας λοιπόν μπαίνει ζεστός στο στόμα του σκύλου, αλλά επειδή η αναπνοή είναι έντονη και γρήγορη, εξατμίζεται το σάλιο και ο αέρας καταλήγει σχετικά ψυχρός στους πνεύμονες, απ’ όπου περνάει το αίμα για να οξυγονωθεί και με τη σειρά του «ψύχεται». Ο σκύλος είναι αερόψυκτος. Μπορείτε εύκολα να επαληθεύσετε την παραπάνω αρχή. Φυσήξτε την παλάμη σας και μετά επαναλάβετε αφού όμως πρώτα βάλετε λίγο σάλιο σε αυτήν. Θα παρατηρήσετε ότι η σαλιωμένη παλάμη δροσίζεται πολύ περισσότερο από την στεγνή, ακριβώς επειδή ο αέρας που φυσάτε επάνω της εξατμίζει το σάλιο.

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά έναν σκύλο κατά την διάρκεια της ταχύπνοιας-πολύπνοιας, θα δείτε ότι ο σκύλος αναπνέει πολύ γρήγορα και η αναπνευστική κίνηση μεταδίδεται σε όλο του το σώμα. Αυτό το κάνει με μικρές διακοπές όσο διαρκεί η ζέστη και απαιτούνται μεγάλα ποσά ενέργειας. Γιατί τότε ο σκύλος δεν τρώει τις ζεστές ώρες της ημέρας αφού έχει ανάγκη την ενέργεια; Διότι μετά από κάθε γεύμα η εσωτερική του θερμοκρασία ανεβαίνει κατά 1 βαθμό και αυτό φυσικά δεν είναι επιθυμητό όταν έχει καύσωνα. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγει και να κινηθεί. Πίνει όμως πολύ νερό για να είναι πάντα το στόμα του υγρό.

Η απάντηση της διατροφής στην πρόκληση του καύσωνα είναι μια μέτριας ενεργειακής πυκνότητας, αλλά πολύ εύπεπτη ξηρή τροφή, η οποία προσφέρεται στον σκύλο πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ, όταν δηλαδή οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος βρίσκονται στην ελάχιστη τιμή της ημέρας.

Μέτριες ενεργειακά τροφές, είναι π.χ. οι τροφές για κουτάβια. Μερικές εταιρείες έχουν λάβει υπόψη την παράμετρο ζέστη και έχουν στην γκάμα τους προϊόντα τα οποία απευθύνονται σε σκύλους που ζουν σε εξωτερικούς χώρους (όχι μέσα στο σπίτι δηλαδή) όλο το χρόνο. Σε κάθε περίπτωση το νερό είναι απαραίτητο και μάλιστα καλό είναι να ανανεώνεται συχνά, ενώ η ποτίστρα πρέπει να βρίσκεται σε σκιερό μέρος.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καύσωνας: Καυτό διήμερο από σήμερα – Τους 44°C θα αγγίξει η θερμοκρασία

Καύσωνας: Καυτό διήμερο από σήμερα - Τους 44°C θα αγγίξει η θερμοκρασία Kαλός και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Τρίτη 25...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ