spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά Θέματα«Αδυναμία» και «εξασθένιση»

«Αδυναμία» και «εξασθένιση»

|

Ο Αϊνστάιν εξέφραζε επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ανθρώπινη βλακεία έχει όρια. Αν ρωτούσε έναν κτηνίατρο θα επιβεβαίωνε τις αρχικές του υποψίες ότι το μέγεθος της βλακείας των ανθρώπων είναι ίσο με το μέγεθος του σύμπαντος.

Ζητώ συγνώμη για τον απαξιωτικό πρόλογο, δεν μου αρέσει να γενικεύω, αλλά το ποτήρι ξεχείλισε όταν τις προάλλες πληροφορήθηκα τα σχετικά με τον θάνατο ενός υπέροχου και εξαιρετικού ζώου από καθαρή βλακεία του ιδιοκτήτη του. Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια μακριά σειρά παρόμοιων συμβάντων, κατά τα οποία η άγνοια, η ημιμάθεια και κυρίως η βλακεία του ιδιοκτήτη αποβαίνουν εις βάρος του ζώου.

Καταστροφικός αυτοσχεδιασμός

Χωρίς να μπω σε κουραστικές λεπτομέρειες, το συμβάν στο οποίο αναφέρομαι έχει ως εξής. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης θεώρησε ότι το ζώο του είναι «πεσμένο», ότι δεν έχει καλή διάθεση και ούτε καλή όρεξη. Θα μπορούσε να περιμένει 2-3 μέρες να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση ή να το πάει άμεσα στον κτηνίατρο. Ο συγκεκριμένος κύριος όμως επέλεξε -κατά την πάγια συνήθεια πολλών- να αυτοσχεδιάσει. Η αρχική του διάγνωση ήταν «αβιταμίνωση» και έτσι κατευθύνθηκε στο φαρμακείο όπου αγόρασε κάποια «καλά και ακριβά» πολυβιταμινούχα χάπια και άρχισε να τα χορηγεί στον σκύλο του. Βελτίωση όμως δεν είδε και έτσι αποφάσισε (ταυτόχρονα με τις βιταμίνες) να δώσει και αντιβιοτικά. Στο μεταξύ το ζώο χειροτέρευε, αλλά απτόητος ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να δώσει (ταυτόχρονα πάντα με τα αντιβιοτικά και τις βιταμίνες) και κάποιο κορτιζονούχο χάπι. Με τέτοιους αυτοσχεδιασμούς το ζώο φυσικά δεν είχε κανένα μέλλον και τελικά πέθανε. Τί είχε; Δεν μπορώ να γνωρίζω διότι δεν το είδα, αλλά θα προσπαθήσω παρακάτω να σας περιγράψω τι θα μπορούσε να έχει. 

Παράδειγμα προς αποφυγή

Το περιστατικό αυτό είναι ένα τυπικό παράδειγμα (ακριβώς ίσως επειδή είναι τραγικό) προς αποφυγή και διδάσκει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε τους έξυπνους και τους μάγκες εκεί που δεν μας παίρνει και το δεύτερο ότι ποτέ δεν πρέπει να υποτιμούμε ακόμα και μια «ελαφριά αδιαθεσία» διότι μπορεί να είναι ο προάγγελος ενός πολύ σοβαρού νοσήματος.

Αυτό λοιπόν που λένε συχνά οι ιδιοκτήτες, ότι ο σκύλος είναι «πεσμένος» μπορεί να μην είναι και κάτι σοβαρό. Μπορεί να είναι κάτι παροδικό, μια πραγματικά ελαφριά αδιαθεσία ή οποία σε 1-2 ημέρες να παρέλθει έτσι ξαφνικά όπως προέκυψε. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο αυτό και είναι κάτι που συμβαίνει και σε εμάς τους ανθρώπους. Συνεπώς αν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο στον σκύλο σας καλό είναι να περιμένετε 1-2 ημέρες για να δείτε την εξέλιξη. Ακόμα καλύτερο είναι να τηλεφωνήσετε στον κτηνίατρό σας και να του αναφέρετε το συμβάν. Μπορεί από τη συζήτηση να προκύψει κάτι διαφωτιστικό, ή να σας δώσει μια οδηγία που θα λύσει το πρόβλημα. Αν όμως δείτε την κατάσταση να μην βελτιώνεται μετά την πάροδο του χρονικού αυτού διαστήματος, τότε η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι επιβεβλημένη.

Λοιμώξεις και φλεγμονές

Νοσήματα που προκαλούν πυρετό ή πόνο είναι οι συνηθέστερες αιτίες μιας τέτοιας κατάστασης. Έτσι στον κατάλογο με τις υποψίες μας μπαίνουν διάφορες λοιμώξεις (πχ από ιούς ή μικρόβια) καθώς και διάφορές επώδυνες καταστάσεις –φλεγμονές π.χ. αρθρίτιδες, γαστρίτιδες, δισκοσπονδυλίτιδες και πολλές άλλες. Ο κατάλογος όμως δεν τελειώνει εδώ διότι σειρά έχουν τα νοσήματα του μεταβολισμού που σχετίζονται με τους ηλεκτρολύτες Νάτριο και Κάλιο και με μέταλλα όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, ο διαβήτης και άλλες ενδοκρινοπάθειες μπορούν κάλλιστα να εμφανιστούν με την μορφή μιας κατάπτωσης. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγούν και οι καρδιοπάθειες καθώς και οι διαταραχές της πίεσης του αίματος (υπόταση, υπέρταση). Να μην παραλείψουμε από τον κατάλογο τις διάφορες μορφές καρκίνου, την κακή διατροφή, το ψυχολογικό στρες και την σωματική κόπωση. Είναι ακατόρθωτο να συμπυκνώσει κανείς την κτηνιατρική παθολογία που σχετίζεται με την αδυναμία μέσα σε λίγες γραμμές. Πιστεύω όμως πως πήρατε μια ιδέα για το τι μπορεί να κρύβει μια φαινομενικά αθώα αδιαθεσία. Χωρίς ακριβή διάγνωση ή έστω χωρίς μια κατά προσέγγιση εκτίμηση της κατάστασης είναι εγκληματικό να αυτοσχεδιάζουμε και να δίνουμε φάρμακα κατά το δοκούν. Αθώα φάρμακα δεν υπάρχουν και εκτός από τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν, υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινώσουν την κατάσταση του ζώου. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να συμβεί αν χορηγηθεί κορτιζόνη σε μια λοίμωξη ή σε ένα περιστατικό διαβήτη ή αν χορηγηθούν παυσίπονα σε περιστατικά γαστρίτιδας.

Σωστή ενημέρωση και ημιμάθεια

Είναι άλλο πράγμα η σωστή ενημέρωση και άλλο -πολύ διαφορετικό- η ημιμάθεια. Η διαφορά έγκειται στο ήθος και στη νοοτροπία. Στην πρώτη περίπτωση ο ενημερωμένος ιδιοκτήτης δεν υπερτιμά τις γνώσεις του, γνωρίζει τα όριά του και μπορεί να συνεργαστεί σωστά με τον κτηνίατρο, ενώ ο ημιμαθής παραγνωρίζει την άγνοιά του και τον κτηνίατρο και αυτοσχεδιάζει επικίνδυνα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί – Βίντεο

Αρκούδα αρπάζει πρόβατο από μαντρί Αρκούδα εισβάλλει στην αυλή ενός σπιτιού σε χωριό της Ρουμανίας - Τα πρόβατα προσπαθούν να προστατεύσουν τα αρνιά τους από...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ