spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤι κοινό έχει το κυνήγι με το …ποδόσφαιρο;

Τι κοινό έχει το κυνήγι με το …ποδόσφαιρο;

|

 

Έχουν κοινά στοιχεία το κυνήγι και το ποδόσφαιρο; Εκ πρώτης όψεως κανένα! Αν όμως εμβαθύνει κανείς θα διαπιστώσει ομοιότητες και μάλιστα αρκετές!! Διαβάστε την προσέγγιση που κάνει ένας κυνηγός που είναι ταυτόχρονα και προπονητής σε ποδοσφαιρική ομάδα.

 

Σ’ αυτήν την… ενδοσκόπηση, βοηθός μας είναι ο Γιώργος Τσιρκούδης, από το Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που δεν ξαφνιάστηκε καθόλου όταν του θέσαμε το σχετικό ερώτημα. Αντίθετα, μάλιστα!

«Αυτό το θέμα το έχω σκεφτεί πολλές φορές, από τότε που άρχισα να κυνηγώ με αγέλη ιχνηλατών, ενώ παράλληλα ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο ως προπονητής», ήταν η πρώτη του αντίδραση, στην τηλεφωνική μας επικοινωνία.

Με την ομάδα των ιχνηλατών του (beagle) βγαίνει στα βουνά εδώ και πολλά χρόνια, ενώ κοουτσάρει ποδοσφαιριστές στα γήπεδα σχεδόν άλλα τόσα. Τελευταία είναι προπονητής στην ομάδα του χωριού του, τον Αιγέα Πευκοχωρίου.

«Έχω παρατηρήσει πολλά κοινά στοιχεία και στα δυο… τερέν! Κατ’ αρχήν και στις δύο περιπτώσεις έχουμε ομάδες. Η μία βγαίνει στο βουνό και η άλλη στο γήπεδο. Όμως και οι δύο έχουν… παίκτες ( ποδοσφαιριστές – σκυλιά) και coach (προπονητής-κυναγωγός). Και στις δύο, οι ομάδες θέλουν κάποιον να φροντίζει την φυσική κατάσταση και τη διατήρηση της φόρμας, αλλά και να τις καθοδηγεί στη διάρκεια της προσπάθειας: να μπει το γκολ στον αγώνα και να ξεφωλιαστεί ο λαγός στο βουνό», ήταν ο πρώτος παραλληλισμός.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Θέλοντας να «χτίσουμε» μια ομάδα, είτε ιχνηλατών είτε ποδοσφαιριστών, αρχίζουμε το «scouting»: ψάχνουμε το καλύτερο, άρα αναζητούμε ταλέντα! Έστω ότι τα εντοπίζουμε. Είναι σίγουρο ότι θα πιάσουμε τον στόχο μας, που είναι η κορυφή; ΄

«Όχι, βέβαια! Χρειάζεται πολλή προσπάθεια και άθληση που είναι διαφορετική σε κάθε φάση ηλικίας! Τόσο ο σκύλος, όσο και ο ποδοσφαιριστής θα πρέπει να «δουλευτούν» σωστά για να μην «καούν»!», είναι μια δεύτερη παρατήρηση του coach-κυναγωγού, που βάζει σε πρώτη προτεραιότητα και στις δυο περιπτώσεις τη βασική εκπαίδευση.

«Η βάση για την επιτυχία είναι η πειθαρχία και η υπακοή. Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που πρέπει να καλλιεργήσουμε και στον ποδοσφαιριστή και στον σκύλο και προσπαθούμε να τα περάσουμε μέσα από την προπόνηση. Πάντα διακρίνουμε το ταλέντο από μικρή ηλικία και στους παίκτες και στους σκύλους. Ωστόσο, απαιτείται κατάλληλος χειρισμός για να ξεδιπλώσει τις αρετές του. Διαφορετικά, θα χάσουμε το παιχνίδι. Ο απείθαρχος χαρακτήρας θα κάνει του κεφαλιού του και στο γήπεδο και στο βουνό και θα είναι παραφωνία μέσα στην ομάδα, που εμείς θέλουμε να λειτουργεί σαν μια ορχήστρα!», είναι ακόμη μια επισήμανση του ειδικού.

Ο στόχος είτε στο βουνό, είτε στο γήπεδο είναι ένας: να κάνουμε καλή ομάδα! Πώς το καταφέρνουμε αφού περάσουμε με επιτυχία το πρώτο στάδιο;

Για να φτάσουμε ψηλά, χρειαζόμαστε άριστους ποδοσφαιριστές, όπως και λαγόσκυλα. Όμως, απαραίτητο συστατικό της καλής λειτουργίας της ομάδας είναι η… χημεία! Στην ενδεκάδα κάθε παίκτης έχει το ρόλο του. Είναι το «δεκάρι», το «εξτρέμ», το «σέντερ φορ», που ο καθένας οφείλει τα ατομικά του χαρίσματα να τα εντάξει μέσα στο σύνολο για το κοινό καλό, στο γήπεδο. Το ίδιο ισχύει και στον κυνηγότοπο. Σε μια αγέλη ιχνηλατών, υπάρχει ο εντοπιστής του θηράματος, αυτός που ξεδιαλύνει σταθερά και χωρίς αστοχίες το ντορό, ο ξεφωλιαστής και ο διώκτης, εκείνος που παίρνει στις… πλάτες του την ομάδα στην καταδίωξη που ακολουθεί. Και στο ποδόσφαιρο και στο κυνήγι όμως εκείνος που κρατάει την «μπαγκέτα» είναι αντίστοιχα ο προπονητής και ο κυναγωγός. Αν είναι καλός, η δουλειά του θα φανεί και στο βουνό και στο γήπεδο, που είναι και ο καθρέπτης της αλήθειας, είναι η κοινή φιλοσοφία.

«Η αγέλη ιχνηλατών, όπως και η ομάδα ποδοσφαίρου έχουν τους «παίκτες-κλειδιά» για την κάθε θέση. Στο γήπεδο υπάρχουν o «γκολτζής», αλλά και τα χαφ (αμυντικά- επιθετικά) τα πλάγια μπακ και τα εξτρέμ. Στο βουνό, αντίστοιχα, έχουμε τον σκύλο ξεφωλιαστή, εκείνους που εντοπίζουν τις πρώτες αναθυμιάσεις και ξεκόβουν μακρινούς ντορούς σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως και τους διώκτες που δίνουν το τέμπο στην καταδίωξη. Μια καλή ομάδα ανοίγει και κλείνει σαν «βεντάλια» και στο γήπεδο και στο βουνό. Λειτουργεί αρμονικά και στην άμυνα και στην επίθεση. Πάντως, σκυλιά και ποδοσφαιριστές πρέπει να προπονούνται μεθοδικά και σταθερά για να έχουν καλή φυσική κατάσταση. Ακολουθούν πρόγραμμα προετοιμασίας, τα πρώτα για την κυνηγετική περίοδο και οι δεύτεροι για την αγωνιστική. Με τον καιρό και οι δύο παίρνουν εμπειρίες και βελτιώνουν την απόδοσή τους. Σε υψηλά στάνταρ απόδοσης και στις δυο περιπτώσεις φτάνουν οι ομάδες που έχουν κόουτς, οι οποίοι γνωρίζουν να αναδεικνύουν το ταλέντο των παικτών!».

Η κυνηγετική περίοδος έληξε… Μπαίνουμε λοιπόν στο διάστημα που αναπροσαρμόζουμε τις ομάδες μας. Αποσύρουμε έναν «βετεράνο» και τον αντικαθιστούμε με έναν νέο «παίκτη». Ευελπιστούμε για το μέλλον, αλλά δεν υπογράφουμε και συμβόλαιο με την επιτυχία…

«Οι μετεγγραφές δεν πιάνουν πάντα και στο ποδόσφαιρο και στο κυνήγι. Σε μια αγέλη, η απουσία ενός σκύλος (τραυματισμός ή οίστρος) επηρεάζει την απόδοση. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για οριστική απόσυρση. Τότε έχουμε πρόβλημα. Η ομάδα επηρεάζεται, γιατί ο αντικαταστάτης (παίκτης-σκύλος) ακόμη κι αν είναι της ίδιας θέσης, μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ή ακόμη κι αν έχει τα ίδια θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής για να ενσωματωθεί στο σύνολο. Αυτό φαίνεται, στις περιπτώσεις που είτε ποδοσφαιριστής είτε σκύλος αλλάζουν περιβάλλον. Μπορεί στην πρώτη να «πετούσαν», αλλά στη δεύτερη έχουν μειωμένη απόδοση και χρειάζονται τον απαραίτητο καιρό προσαρμογής, για να πάρουν «παιχνίδια στα πόδια τους». Οι ποδοσφαιριστές με φιλικά και οι ιχνηλάτες με εκπαιδευτικά. Άρα, απαιτείται πολλή δουλειά στην προετοιμασία!», επισημαίνει.

Για την προσαρμογή του νέου «παίκτη» στην καινούργια ομάδα, σημαντικό ρόλο παίζουν πολλοί παράγοντες. Για παράδειγμα, πώς θα τον δεχτούν οι «παλιοί»; Θα έχει καλή συνεργασία με τον καινούργιο προπονητή (κυναγωγό) του;

«Αν αντικαταστήσεις έναν καλό ξεφωλιαστή, το «σέντερ φορ» της αγέλης σου, δεν θα σηκώνεις τους λαγούς που σήκωνες. Αν αλλάξεις τους διώκτες (τα «χάφ-εξτρέμ»), θα έχει η ομάδα μικρότερη απόδοση στην καταδίωξη. Συνεπώς, θα χρειαστεί αρκετός κόπος και πάλι για να πιάσεις τα στάνταρ που επιθυμείς. Όμως, υπάρχει και περίπτωση, κάποιος άλλος «παίκτης» να σηκώσει την ομάδα. Θυμάμαι πριν χρόνια όταν είχαμε χάσει μια σκύλα, η οποία ξεφώλιαζε σε ποσοστό 80% τους λαγούς που χτυπούσαμε. Στην πρώτη έξοδο χωρίς αυτήν είχα πει στην παρέα: σήμερα δεν θα κάνουμε τίποτε! Χτυπήσαμε δύο! Ένας άλλος σκύλος από την ομάδα μπήκε στα… παπούτσια της! Αναδείχτηκε από κει και πέρα ο επόμενος ξεφωλιαστής της ομάδας. Το ίδιο δεν συνέβη και με τον Αλεξάντρ Πρίγιοβιτς; Έφυγε από τον ΠΑΟΚ, οι οπαδοί γκρίνιαζαν ότι θα χάσουν τα γκολ του και τελικά βγήκαν άλλοι σκόρερ. Έτσι, συμβαίνει πάντα σε όλες τις ομάδες. Το μυστικό είναι όταν χάνεις ένα ατού να βρίσκεις το επόμενο. Πάντως, σε μια καλοδουλεμένη ομάδα, ο καλός προπονητής θα μπορέσει αργά ή γρήγορα, αλλά σίγουρα, να βρει τη λύση», προσθέτει ο κ. Τσιρκούδης.

Ο coach όμως δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ένταξη του «παίκτη» στην ομάδα. Οι νεαροί (ποδοσφαιριστές και σκύλοι) θα πρέπει να μπαίνουν σιγά-σιγά και ανά διαστήματα στο παιχνίδι. Σημαντικό είναι να καταλαβαίνεις κι εκείνον που βρίσκεται σε ντεφορμάρισμα και να του δώσεις τις απαραίτητες ανάσες για να ξαναπάρει τα πάνω του, αυτό συμβαίνει συχνά μέσα στην κυνηγετική-ποδοσφαιρική περίοδο.

Βρισκόμαστε στην «νεκρή» περίοδο. Κάναμε τον απολογισμό της σεζόν που πέρασε και ετοιμαζόμαστε για την επόμενη που θα στήσουμε τη «νέα ομάδα» που θα κατεβάσουμε στο… γήπεδο. Πάντως, όπως και να ‘χει οι μετεγγραφές έχουν το ρίσκο τους. Γι’ αυτό πριν δείξετε την έξοδο σε κάποιον παίκτη, μελετήστε το καλά το θέμα και αναλογιστείτε. Όπως λέει και ο coach: «Μπορεί έναν σκύλο να τον θεωρείτε «λίγο» και στην νέα ομάδα που θα μπει να βγάζει… μάτια, ή να εντάξετε έναν που έκανε… παπάδες στην προηγούμενη, αλλά να μη δέσει ποτέ με τη δική σας!».

Αν ακόμη έχετε αντιρρήσεις για το τελευταίο, είναι κατανοητό ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το κυνήγι και το ποδόσφαιρο έχουν κοινά στοιχεία! Δεν συμφωνείτε;

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Grisport γνωρίζει ότι ένα καλό μποτάκι δεν είναι απαραίτητο μόνο την κυνηγετική περίοδο…

Grisport: Το καλό μποτάκι είναι πάντα απαραίτητο! Όσοι κινούνται στην ύπαιθρο είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «μποτάκι» στην καθημερινότητά τους,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ