Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΤί κάνει την μπεκάτσα ένα τόσο καλό θήραμα

Τί κάνει την μπεκάτσα ένα τόσο καλό θήραμα

|

- Advertisement -

Το κυνήγι της μπεκάτσας είναι μια σύγκρουση, αλλά όπως σε κάθε ανθρώπινη εκδήλωση όπου εμπλέκεται το ανταγωνιστικό πνεύμα, το παιχνίδι αξίζει να παιχτεί μόνο αν ο αντίπαλος είναι αξιόλογος.

Δεν μπορεί να υπάρχει ωραίο κυνήγι χωρίς ένα καλό θήραμα και θα πρόσθετα, χωρίς ένα καλό κυνηγό και έναν καλό σκύλο, αν και για τις δύο πλευρές το διακύβευμα είναι πολύ διαφορετικό. Ποιοι είναι οι λόγοι του αυξημένου ενδιαφέροντος προς την όμορφη βασίλισσα των δασών; >του Απoστόλη Αποστολάτου Ας αναρωτηθούμε, αξίζει τον κόπο να σταθούμε και να αναλύσουμε τη θέση μας σε σχέση με αυτόν τον τύπο κυνηγίου και εσείς, όπως και εγώ, πιστεύετε ειλικρινά ότι αξίζει τον κόπο να απασχολούμε το πνεύμα μας, σχεδόν όλο το χρόνο, σκεπτόμενοι αυτό το φανταστικό θήραμα; Η γνώμη μου είναι ότι, μπροστά στη βλακεία η οποία κυριαρχεί και μας περιβάλει, πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μπεκατσοκυνηγοί.

Ακόμα και μετά από πολύ καιρό αφότου η λογική, μου στέρησε κάποιες παλιές αυταπάτες, συνέχισα να πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια στην καρδιά του μυστηρίου των δασών, θα μου έδινε μεγάλες χαρές, δυνατές φιλίες, ωραίες στιγμές ζωής. Είχα δίκιο να το πιστεύω, καθώς εδώ και πολύ καιρό γνωρίζω τα ιδιαίτερα θέλγητρα αυτού του κυνηγίου, αλλά όλα αυτά έχουν ως αφετηρία τη μπεκάτσα και θα τολμούσα να πω την προσωπικότητά της. Το κυνήγι αυτού του θηράματος αντιπροσωπεύει μια φοβερή διέξοδο, με μια τεράστια δύναμη έλξης, που μας επιτρέπει να απομακρυνόμαστε από το απαίσιο περιβάλλον των πόλεων όπου ζούμε οι περισσότεροι, για να επενδύσουμε όλη μας την ενέργεια, στη λεπτή επιχείρηση της σύλληψης αυτού του ζώου. Μέσα στο χειμώνα οι πρωταγωνιστές αναμετρόνται σε μία μάχη μεταξύ ζωής και θανάτου.

Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια γαρνιτούρα, μία ηχώ γύρω από την κύρια αναμέτρηση. Αυτά τα ιδιαίτερα επεισόδια, αποτελούμενα από αποτυχίες, φυγές, φανταστικές επιτυχίες και μεγάλες απογοητεύσεις, κάνουν τον άνθρωπο ακόμα πιο άνθρωπο και τη μπεκάτσα ακόμα πιο μπεκάτσα. Η γοητεία αυτού του κυνηγιού συνίσταται ακριβώς στο γεγονός, ότι τα βασικά πρόσωπα (σκύλος, κυνηγός, μπεκάτσα) δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, επιδεικνύοντας από τη μία ένα ολοκληρωτικό πάθος και από την άλλη μία κατάσταση άγριας αγνότητας. Πρέπει σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσουμε τη σημαντικότητα αυτού του συνδυασμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει την ουσία και το νόημα του κυνηγίου.

Η μπεκάτσα διαθέτει εξάλλου και άλλους πόλους έλξης σε σχέση με τα υπόλοιπα θηράματα, αφού είναι ικανή να χρησιμοποιεί ιδιαίτερα τεχνάσματα. Και από αυτό αναδύεται το μυστήριο της. Ο μοναχικός της χαρακτήρας, η τέχνη και η θέλησή της να κρύβεται από τους άλλους κατοίκους του δάσους ή ακόμα η λαχτάρα της για ελευθερία, περιγράφουν την συναρπαστική εικόνα μιας μούσας, η οποία είναι δύσκολο να συλληφθεί ακόμα και με το βλέμμα…

- Advertisement -

Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία την αποτυπώνουν στο θαρραλέο και παθιασμένο πνεύμα του ανθρώπου, το ίδιο πνεύμα το οποίο την επιλέγει σε μία έρευνα που οδηγεί προς το ωραίο, την αίσθηση του εξαίσιου, το συναίσθημα της υπερηφάνειας. Είναι αυτές οι φυσικές δυνάμεις που θεμελιώνουν αυτή την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης, μία σχέση η οποία εξελίσσεται μέσα στη φύση αλλά και έξω από αυτή. Διότι ο άνθρωπος είναι ένα πλάσμα της φύσης και όμως συχνά της αντιτίθεται, έπειτα όμως επιστρέφει σε εκείνη. Η μπεκάτσα κόρη του ανέμου αιώνια, οργώνει τον ουράνιο θόλο τις νύχτες του Νοεμβρίου και εξάπτει τη φαντασία του μπεκατσοκυνηγού που την φαντάζεται σε βραδινές πτήσεις να καταφθάνει στα αγαπημένα του δάση. Αν αισθανόμαστε γεμάτοι, περήφανοι που καταφέραμε να καρπωθούμε μια μπεκάτσα, το πιο διακριτικό θήραμα, είναι ακριβώς επειδή πρόκειται για το πιο δύσκολο πουλί για να το βρεις και ακόμα περισσότερο για να το «χτυπήσεις».

Είναι δύσκολο να εκφράσεις τη χαρά που μας κυριεύει όταν επιστρέφουμε κουρασμένοι αλλά ευτυχισμένοι με μια μπεκάτσα στο σακίδιο. Αυτή η ικανοποίηση μας αποτυπώνεται με ένα μηδίασμα στο πρόσωπο αφήνοντας να διαφανεί ένα αίσθημα πληρότητας, που δύσκολα κρύβεται και που οι γυναίκες μας αντιλαμβάνονται αμέσως μόλις γυρίσουμε στο σπίτι. Τι θα ήμασταν, τι θα είχαμε ζήσει, τι θα είχαμε μάθει, αν η μπεκάτσα ήταν ένα θήραμα πιο εύκολο και λιγότερο μυστηριώδες; Θα ήμασταν κυνηγοί μπεκάτσας, αλλά όχι μπεκατσοκυνηγοί. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι στην τριάδα μεταξύ μπεκάτσας, ανθρώπου και σκύλου η μπεκάτσα υπερισχύει. Δεν μπορούν να υπάρχουν επικές μάχες με μικρούς αντιπάλους. Στην άγρια θέληση άμυνας του ζωικού κόσμου, βλέπω ότι η ζωή αντιπροσωπεύει για όλους τη μόνη αξία. Κάποια ζώα την υπερασπίζονται καλύτερα από άλλα και είναι ακριβώς αυτά τα οποία ενδιαφέρουν τον άνθρωπο ως κυνηγό, για την αντίσταση την οποία προβάλουν στο θάνατο που αυτός (ο άνθρωπος) φέρνει. Το ζώο δεν ενοχοποιεί, δεν έχει την επίγνωση του θανάτου, το μόνο πράγμα που του υπαγορεύει το ένστικτό του είναι να συνεχίσει να ζει…

Πάντως η αθανασία είναι χειρότερη από το θάνατο. Μόνο αυτό που πραγματικά μια μέρα θα τελειώσει είναι πραγματικά ενδιαφέρον. Όλα περνάνε πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, είναι μόνο θέμα χρόνου. Αυτός ο κανόνας αυτό το είδος σκληρής δικαστικής απόφασης, κάνει πιο όμορφη τη ζωή. Φανταζόμαστε την αθανασία και μονομιάς η ζωή φαίνεται λιγότερο πολύτιμη, πιο επίπεδη. Είναι γραπτό στη φύση του ανθρώπου αυτός να είναι ο κυνηγός. Οποιαδήποτε άλλη μορφή αντιπαράθεσης θα είχε επιφέρει ένα άλλο αποτέλεσμα και δεν είμαι σίγουρος αν η μπεκάτσα θα είχε φτάσει στην κορυφή του ενδιαφέροντος όπου βρίσκεται σήμερα. Αντιθέτως είναι σίγουρο ότι θα ήταν λιγότερο επιθυμητή αν είχε μία πιο “κανονική” συμπεριφορά. Η μπεκάτσα είναι θύμα της επιτυχίας της. Ο άνθρωπος είναι το μόνο αρπακτικό το οποίο ενεργεί αντίθετα από όλα τα άλλα. Ψάχνει τα πιο δύσκολα θηράματα. Απλά γιατί δεν κυνηγάει για να τραφεί. Όσο περισσότερο η έρευνα και η κατάκτηση είναι δύσκολες, τόσο η ευχαρίστηση αυξάνεται.

Η μπεκάτσα είναι αυτή η οποία μας κάνει μπεκατσοκυνηγούς, είναι εξ’ ολοκλήρου υπεύθυνη για το πάθος μας προς αυτή, θα έφτανε να συμπεριφερθεί σαν μία πάπια για να μειωθεί το ενδιαφέρον μας. Απεναντίας, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και πολλαπλασιάζοντας το μυστήριο της, η μπεκάτσα δεν κάνει άλλο από τονα γίνεται πιο πολύτιμη στα μάτια μας.

Η μπεκάτσα αυξάνοντας την εξυπνάδα της, ελκύει περισσότερους κυνηγούς και μας ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο. Απλά επειδή είναι ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΘΗΡΑΜΑ!

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τρυγόνια με μπουρίνια και αστραπόβροντα…

Είναι άραγε ο άνεμος και η δυνατή βροχή, είναι τα αστραπόβροντα της κακοκαιρίας, αυτά που από χρόνια καθορίζουν την καλή ή όχι παρουσία για...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
29.5 ° C
30.1 °
28.1 °
43 %
4.5kmh
20 %
Κυ
29 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
34 °
Πε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ