spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΤακτικές και κόλπα για «ανιχνευτικά» του Αυγούστου

Τακτικές και κόλπα για «ανιχνευτικά» του Αυγούστου

|

 

 

{module Kyrgias}

 

Στις αρχές του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού, τα ντόπια τρυγόνια έχουν ολοκληρώσει και τις δύο γέννες τους, οπότε εμφανίζουν μία ολοκληρωμένη εικόνα του πληθυσμού τους σε κάθε περιοχή…

 

κείμενο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑΣ

 

Όταν «χαράζει» ο Αύγουστος, αρχίζουν και οι καλύτερες ημέρες και για τα «ανιχνευτικά» των τρυγονιών. Τώρα είναι η πιο κατάλληλη περίοδος για να ανακαλύψει κανείς τις διαδρομές και τις βοσκές των πουλιών, στους τόπους που σκοπεύει να βρεθεί στις 20 του Αυγούστου…

 Στις αρχές του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού, τα ντόπια τρυγόνια έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της αναπαραγωγής τους (και τις δύο γέννες), οπότε εμφανίζουν μία ολοκληρωμένη εικόνα του πληθυσμού τους σε κάθε περιοχή…

 

Επίσης, αυτός είναι και ο σωστός χρόνος για να ανακαλύψει ο κυνηγός τις κατάλληλες αποσιταριές και τις βικαριές, αλλά και να διαπιστώσει τον βαθμό ωριμότητας των λιόσπορων του κάθε τόπου.

 

Τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και στα χωράφια που παρουσιάζουν διατροφικό ενδιαφέρον για τα τρυγόνια,  η κάθε «ανίχνευση» καλό είναι να ξεκινά το αχνοχάραμα ( η προσέγγιση πρέπει να είναι έγκαιρη, πριν φανούν τα τρυγόνια, που αυτές τις μέρες ηρεμίας δεν είναι πολύ πρωινά).

Στα λιόσπορα και στις αποσιταριές ο «ανιχνευτής» πρέπει να φροντίσει να κρύβεται, σαν να κυνηγούσε:  είτε καλυμμένος σε ένα σύδεντρο, είτε πίσω από κάποιο θάμνο ή αγριάδα, φροντίζει να είναι καθιστός και ακίνητος όταν εμφανιστούν τα πουλιά. Όσο για το αυτοκίνητο, πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση και κρυμμένο, επίσης.

Αυτό είναι αναγκαίο για να μην «πονηρεύονται» τα τρυγόνια, που για όλους του προηγούμενους μήνες έχουν ταυτίσει την ανθρώπινη παρουσία μόνο με τις αγροτικέςδραστηριότητες.

 

Αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς το ξημέρωμα είναι από πού έρχονται τα πρώτα πουλιά, σε ποιό σημείο του χωραφιού «πιάνουν» για βοσκή και από πού φεύγουν χωρίς να έχουν ενοχληθεί…

 Μισή ώρα παρατήρησης από το «έμπα» των τρυγονιών, είναι αρκετή για να εξαχθούν τα χρήσιμα συμπεράσματα!

 Αν δεν φανούν καθόλου πουλιά, αυτό θα οφείλεται  είτε στην ανωριμότητα του λιόσπορου, είτε στην απουσία σπόρων σταριού που φαγώθηκαν από τα πρόβατα. Με τις φυτείες του λιόσπορου, πάντως,  χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί τα φυτά που είναι μισογινωμένα σήμερα, πιθανόν να είναι μεστωμένα και ιδανικά την ημέρα της έναρξης.

Και, φυσικά, αυτός που θα ανακαλύψει ένα καλό χωράφι με λιόσπορα, δεν πρέπει να μείνει μόνο σε αυτό. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανακάλυψη ενός δεύτερου γινωμένου λιόσπορου, σαν εναλλακτική λύση μετά τον πιθανό θερισμό του πρώτου (ο θερισμός αρχίζει από τις 10 Αυγούστου), αλλά και για να υπάρχει ως «αποκούμπι» στο κυνήγι της… 21ης του Αυγούστου.

Χρήσιμα για την περίπτωση είναι ένα ζευγάρι κιάλια, που θα επιτρέψουν ταχύτερη και ευκολότερη αναγνώριση από μακριά,  τόσο των τρυγονιών που κάθονται στα καλώδια ή στα ξερόδεντρα, όσο και των μεστωμένων καφετιών λιόσπορων που ενδιαφέρουν τον «ανιχνευτή»…

Προσοχή, όμως, γιατί με την μακρινή παρατήρηση υπάρχει περίπτωση να μπερδέψει κανείς τα τρυγόνια, με… τις δεκαοχτούρες που βόσκουν κι αυτές στα ίδια χωράφια (ιδιαίτερα αν υπάρχει κοντά οικισμός με πεύκα)

Είναι τσεκαρισμένο πως όσο εύκολα διακρίνονται τα τρυγόνια από την ταχύτητα πτήσης και το «σπαστό» φτερούγισμα όταν έρχονται για να πιάσουν στο χωράφι, τόσο δύσκολα ξεχωρίζουν από τις δεκαοχτούρες, όταν απομακρύνονται αργά μετά την βοσκή!

 

Βέβαια, όσοι κυνηγοί δεν έχουν την πολυτέλεια πολλών και συχνών «ανιχνευτικών», δεν μπορούν να έχουν και καμία… σιγουριά για την κατάσταση που θα βρουν στα ίδια μέρη την ημέρα της έναρξης: μία παρατήρηση που θα γίνει αυτές τις πρώτες ημέρες του μήνα, μπορεί να απέχει πολύ από την κατάσταση των πραγμάτων στις 20 του Αυγούστου. 

Τρυγόνια μπορεί να φανούν και σε περιοχές που δεν είχαν εντοπιστεί πριν, λόγω μετακινήσεων τους από σχετικά κοντινούς τόπους, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου.

 

Από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 14 Σεπτέμβρη το κυνήγι των τρυγονιών και των ορτυκιών επιτρέπεται μόνο μέσα στις Ζώνες Διάβασης Αποδημητικών. Επειδή, όμως, τα πουλιά δεν γνωρίζουν από όρια, συμβαίνει αρκετά συχνά να βόσκουν στο επιτρεπόμενο και να κουρνιάζουν στο απαγορευμένο!

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζει κανείς τις διαδρομές των τρυγονιών από και προς τους τόπους βοσκής, ώστε τα καρτέρια να στηθούν στην διαδρομή της αναγκαστικής επιστροφής των πουλιών στον τόπο της κούρνιας, μετά από το πρωινό τουφεκίδι.

 

Ξεχωρίζοντας τα λιόσπορα…

 

Ο κυνηγός του Αυγουστιάτικου τρυγονιού, υποχρεωτικά αυτόν τον καιρό γίνεται «ανιχνευτής»… ώριμων λιόσπορων!

Όλα τα φυτά δεν σπέρνονται την ίδια ημερομηνία, ούτε δέχονται την ίδια ποσότητα βροχής.

Έτσι, άλλα μεστώνουν νωρίτερα και άλλα αργότερα…

Προσπεράστε, λοιπόν, τα πρασινοκίτρινα και ανώριμα φυτά, αναζητώντας τα… μαυρισμένα και έτοιμα να θρέψουν τα τρυγόνια.

 

«Στέκια» της κεντρικής και νότιας χώρας

 

Τα θερισμένα σιτάρια και τα χωράφια με βίκο είναι από τα πιο θελκτικά για τα τρυγόνια των γεωγραφικών περιοχών της χώρας, όπου δεν υπάρχουν λιόσπορα.

Τα θερισμένα και καμένα βικοχώραφα φαίνονται από μακριά  σαν να είναι σκέτο μαυρόχωμα, αλλά στο έδαφος βρίσκονται πεσμένοι εκατοντάδες σπόροι βίκου, για τους οποίους τα τρυγόνια τρελαίνονται!

Πολύ  «ενδιαφέροντα»  είναι και τα χωράφια με χαμηλό καλαμπόκι, ξερικό, αραιό, που προορίζεται  για βοσκή των προβάτων…

Και βέβαια, τα φασολάκια όλων των ειδών (αμπελοφάσουλα, μαυρομάτικα) είναι σκέτες λιχουδιές για τα τρυγόνια…

Εάν υπάρχουν κάπου γύρω κυπαρίσσια ή άλλα ξερά δέντρα, είναι σίγουρο ότι εκεί θα πάνε τα τρυγόνια ( είτε ερχόμενα, είτε μετά που θα ψειρίζονται).

               

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Grisport γνωρίζει ότι ένα καλό μποτάκι δεν είναι απαραίτητο μόνο την κυνηγετική περίοδο…

Grisport: Το καλό μποτάκι είναι πάντα απαραίτητο! Όσοι κινούνται στην ύπαιθρο είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «μποτάκι» στην καθημερινότητά τους,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ