spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΦτερωτάΦάσσαΟι ντοπιάρες φάσσες την 20ή του Αυγούστου

Οι ντοπιάρες φάσσες την 20ή του Αυγούστου

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

{module Kyrgias}

 

Για τον καρτεριτζή που θέλει να κυνηγήσει ντοπιάρες φάσσες στις 20 του Αυγούστου, ο «συρμός» των πουλιών είναι το πιο μεγάλο ζητούμενο, στα «ανιχνευτικά» που κάνει αυτήν την εποχή…

 

κείμενο – φώτο ΧΑΡΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

 

Αυτήν την εποχή οι κυριότερες βοσκές για τις ντοπιάρες φάσσες βρίσκονται στους κάμπους με τα θερισμένα σιτάρια, και στα χωράφια με τις καλλιέργειες σουσαμιού, βίκου και ηλιόσπορου. Όσοι πρόκειται να τις κυνηγήσουν στην έναρξη, εκεί θα τις κυνηγήσουν.

Ως γνωστόν ποτέ δεν ήταν εύκολο το κυνήγι της φάσσας στα πεδινά, αλλά τον Αύγουστο ο κυνηγός έχει μερικά πλεονεκτήματα…

Όσοι ενδιαφέρονται είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσουν τα δρομολόγια των πουλιών από την κούρνια προς τις βοσκές, τις ημέρες που προηγούνται της έναρξης.

Τα πιτσούνια της δεύτερης γέννας έπρεπε να τραφούν, οπότε οι γονείς βρίσκονταν σε ένα συνεχές πήγαινε – έλα μεταξύ βοσκής και φωλιάς (κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από όσους… «γυρίζουν και μυρίζουν»)!

Στα μέσα του Αυγούστου, βέβαια, σπανίως θα υπάρξει νεοσσός σε φωλιά.  Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις περιοχές που υπάρχουν ντοπιάρες φάσσες, οι αριθμοί τους θα παρουσιαστούν σχετικά αυξημένοι λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το κυνήγι, αφού και τα φετινάρια εκεί γύρω πετάνε.

Μάλιστα, επειδή στους ίδιους χώρους τρέφονται τα πουλιά όλων των ηλικιών (ενήλικα και πιτσούνια), οι νεαρές φάσσες που δεν έχουν ενοχληθεί ξανά από κυνηγούς, μεταδίδουν και στα υπόλοιπα πουλιά μία… «χαλαρότητα» που τα κάνει λιγότερο επιφυλακτικά και περισσότερο «απρόσεκτα»!

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εποχής είναι ότι, τώρα οι φάσσες διατηρούνται «σκόρπιες» και δεν κοπαδιάζουν, όπως από τον Οκτώβρη και έπειτα….

Τον Αύγουστο τα πουλιά κινούνται μεμονωμένα, σε ζευγάρια ή σε πολύ μικρές ομάδες, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα τελείως ακατάστατο και απρόβλεπτο (ενδέχεται να υπάρξουν φάσσες που κατεβαίνουν για τροφή ακόμα και λίγο πριν βραδιάσει)!

Πάντως, αν και δεν ακολουθούν πιστά το γνωστό τους ωράριο, οι φάσσες του Αυγούστου διατηρούν με απόλυτη ακρίβεια τους διαδρόμους της προσέγγισης τους: μπορεί να εμφανίζονται μονές, διπλές, ή λίγες περισσότερες, όμως, όλες τους από την ίδια κατεύθυνση θα έρθουν και από μία συγκεκριμένη θα φύγουν.

Και για τον καρτεριτζή που θέλει να τις κυνηγήσει στην έναρξη, αυτός ο «συρμός» των πουλιών είναι το μεγάλο ζητούμενο, στα «ανιχνευτικά» που κάνει αυτήν την εποχή.

Αν αυτή η συστηματική παρατήρηση δεν γίνει, δεν έχει και νόημα να στηθεί κανείς για φάσσες στις 20 Αυγούστου…

Αλλά και όσοι καταφέρουν να κυνηγήσουν με καλά αποτελέσματα την πρώτη ημέρα, πρέπει να ξέρουν πως… δεύτερη ευκαιρία, ίσως, και να μην υπάρξει! Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το πόσοι κυνηγοί υπήρχαν στην περιοχή, αλλά και από το πόσο τουφεκίστηκαν τα πουλιά.

Τα… μπαράζ πυροβολισμών, καταργούν, συνήθως, τις «ευκαιρίες» της δεύτερης ημέρας, καθώς οι φάσσες δεν επιστυρ΄φουν σε μέρη που ενοχλήθηκαν πολύ.

Γι’ αυτό και οι βολές της πρώτης ημέρας πρέπει να είναι σχετικά κοντινές, επιλεκτικές και… «τσιγκούνικες»! Αν αυτό δεν γίνει, υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες οι φάσσες να επιστρέψουν και την δεύτερη μέρα…

Το συνηθέστερο είναι ή να αλλάξουν συρμό, ή να προσεγγίσουν από μεγάλο ύψος ελέγχοντας τον χώρο, ή να ψάξουν αλλού για τροφή.

Τα ζεστά απομεσήμερα, πάντως, η δραστηριότητα των πουλιών περιορίζεται στο ελάχιστο. Τις ώρες εκείνες δεν επιστρέφουν στα δάση απ’ όπου ξεκίνησαν, αλλά παραμένουν για ώρες μέσα σε βαθύσκιωτα και δροσερά ρέματα του κάμπου, με σαφή προτίμηση σε εκείνα που διατηρούν νερόλακκους, ή λιγοστό τρεχούμενο νερό.

Και έχει σημασία γι’ αυτές το νερό να είναι ήρεμο και οι όχθες αβαθείς, γιατί όλες τους εκεί… θα κάνουν το μπάνιο τους.

Αυτά τα σημεία των ρεμάτων – και πολύ σπανιότερα των ποταμών – αποτελούν για τις φάσσες αγαπημένο «αποκούμπι» τα μεσημέρια του Αυγούστου. Και αυτοί οι χώροι δροσιάς, είναι και οι μοναδικοί που ο κυνηγός μπορεί να βρει τα πουλιά σε… πυκνή σύνθεση!

Όμως, όσο μεγάλο και αν είναι το ρέμα με το τρεχούμενο νερό, τα πουλιά έχουν την τάση να συγκεντρώνονται μόνο σε ένα σημείο του. Μάλιστα, οι φάσσες εγκαταλείπουν  αυτά τα σημεία πολύ δυσκολότερα από ότι τα βοσκοτόπια τους, ακόμα και αν κυνηγηθούν…

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα καλοφτιαγμένο καρτέρι στημένο λίγο μακρύτερα από τις όχθες, είναι εντυπωσιακά.  Το αρνητικό, όμως, είναι η περιορισμένη περιμετρική ορατότητα, που επιτρέπει στα πουλιά να αιφνιδιάζουν τον κυνηγό, «καβαλώντας» τον και ανάποδα.

Η αιτία γι’ αυτήν την ακαταστασία» είναι προφανής: οι φάσσες έρχονται από πολλούς διαφορετικούς βοσκότοπους, στο ένα και μοναδικό ρέμα με νερό.

Συνήθως, οι τελευταίες που θα επισκεφτούν τους χώρους αυτούς, θα το κάνουν ως τις 6-7 το απόγευμα. Μετά από αυτή την ώρα, αδίκως θα περιμένει κανείς…

Βεβαίως, ρέματα και νερά σημαίνουν πυκνή βλάστηση, βάτα, τσουκνίδες και σημεία αδιαπέραστα, σχεδόν.  Γι’ αυτό και όσοι τα προτιμούν, έχουν σκύλο που ξέρει να βρίσκει και να απορτάρει χτυπημένες φάσσες.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ