spot_img
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΕξορμήσειςΌλα τα μανιτάρια τρώγονται αλλά...

Όλα τα μανιτάρια τρώγονται αλλά…

|

 

Είναι γνωστό πως οι κυνηγοί εκτός των θηραμάτων αγαπούν να… κυνηγούν χόρτα και μανιτάρια. Όμως, πρέπει όλοι να θυμούνται, πως τα μανιτάρια θέλουν τεράστια προσοχή, προκειμένου να μην βγει αληθινή η ρήση του θυμόσοφου λαού πως «όλα τα μανιτάρια μπορείς να τα καταναλώσεις, απλά κάποια από αυτά, μόνο μία φορά»!

κείμενο ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΟΥΤΑ

Ήταν στα τέλη του Ιουλίου, όταν το μικρό χωριό Βαρικό της Φλώρινας βυθίστηκε στο πένθος εξαιτίας του θανάτου ενός 16χρονου από δηλητηριασμένα μανιτάρια. Ο υγιής κατά τα άλλα νέος, υπέστη οξεία δηλητηρίαση από κατανάλωση άγριων μανιταριών που συνέλεξε ο ίδιος και κατέληξε λίγες μέρες μετά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Πραγματική γνώση

Το κεφάλαιο «μανιτάρια» είναι τεράστιο και απαιτεί πραγματική γνώση από όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί.

Στη χώρα μας, τα δηλητηριώδη είδη μανιταριών ξεπερνούν τα 15 και αν καταναλωθούν μπορούν να επιφέρουν ακόμη και το θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως «η χώρα μας είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη σε συνολικό αριθμό μανιταριών (όχι μόνο επικίνδυνων) και τα τελευταία χρόνια οι ερασιτέχνες συλλέκτες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και ανέρχονται πλέον σε αρκετές χιλιάδες», όπως επισήμανε ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- έχει συγγράψει έξι βιβλία για τα μανιτάρια και ετοιμάζει άλλα δύο, επισημαίνει, ότι από αυτά τα 15 είδη, τα πλέον επικίνδυνα είναι δύο, τα οποία ευθύνονται για το 90% των θανατηφόρων περιστατικών στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη, όπου επίσης υπάρχουν).

– «Πρόκειται για δύο αμανίτες, τον φαλλοειδή και τον εαρινό, τα οποία είναι ευμεγέθη και όμορφα μανιτάρια και γι’ αυτό τραβούν συχνά την προσοχή των ερασιτεχνών συλλεκτών.

Τα υπόλοιπα 13 είδη, είναι είτε πολύ μικρά σε μέγεθος, είτε πολύ σπάνια, οπότε δεν είναι εξίσου σύνηθες να τα συλλέξει κάποιος.

Ένα είδος εξίσου επικίνδυνο με τα δύο πρώτα, το οποίο όμως έχει παρατηρηθεί πάρα πολύ σπάνια στην Ελλάδα και μόνο στην περιοχή των συνόρων με την Βουλγαρία, είναι ο αμανίτης ο δυσώδης».

200 περιστατικά κάθε χρόνο

Αξιοσημείωτο είναι πως κάθε χρόνο, σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης, καταγράφονται στην Ελλάδα περίπου 200 περιστατικά ατόμων (καταναλωτών ή συλλεκτών), που προσέρχονται σε νοσοκομεία με την υποψία δηλητηρίασης από μανιτάρια, και συνήθως -αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις- έχουν όντως δηλητηριαστεί από αυτά.

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά είναι ασήμαντα ως προς τον κίνδυνο για την υγεία, αλλά κάθε τρία – πέντε χρόνια καταγράφεται και κάποια μοιραία εξέλιξη.

– «Δυστυχώς, οι άνθρωποι που παρότι δεν έχουν γνώσεις και εξοικείωση με τα μανιτάρια, τα συλλέγουν και τα καταναλώνουν, επειδή μπορεί να μοιάζουν με ακίνδυνα βρώσιμα, είναι περισσότεροι απ’ ότι θα ανέμενε κάποιος», ανέφερε ο ειδικός και σημείωσε πως την καλύτερη απάντηση στο εύλογο ερώτημα σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να συλλέγει μανιτάρια κάποιος που δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για αυτά, τού την έχει δώσει ένας αστυνομικός της Τροχαίας:

– «Κι εγώ αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών και να παραβιάζουν τόσο συχνά τον κόκκινο σηματοδότη, αλλά δυστυχώς συμβαίνει και μάλιστα συχνά».

Xαρακτηριστικά τοξικών μανιταριών

Πώς μπορεί όμως ένας ερασιτέχνης συλλέκτης μανιταριών να ξεχωρίσει αν αυτό που ετοιμάζεται να κόψει είναι επικίνδυνο ή όχι.

– «Και οι τρεις αμανίτες έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:

• Πρώτον, είναι ομπρελόμορφοι και αν αναστρέψουμε το «καπέλο» τους θα δούμε ελάσματα (ακτίνες) αντίστοιχα με αυτά που έχουν τα βρώσιμα μανιτάρια (πορτομπέλο, σαμπινιόν, πλευρώτοι), αλλά σε αυτή την περίπτωση τα ελάσματα είναι λευκά κι όχι σκουρόχρωμα.

• Δεύτερον, στο πάνω μέρος του «ποδιού» τους κρέμεται ένα μεμβρανώδες στοιχείο, σαν φουστίτσα, που το λέμε δαχτυλίδι και, τρίτον, η βάση τους δεν αναδύεται απευθείας από το έδαφος, αλλά μέσα από μία κυπελλόμορφη θήκη», εξηγεί ο κ. Κωνσταντιντίδης, διευκρινίζοντας, ότι η συνύπαρξη των τριών αυτών στοιχείων σε ένα είδος αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να είναι δηλητηριώδες, γι’ αυτό και συνιστάται στους αρχάριους να μην το συλλέγουν.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το λάβαρο του κυνηγιού στα χέρια των γυναικών!

Γυναίκες κυνηγοί ίδρυσαν την δική τους διαδικτυακή ομάδα! Αμ’ έπος αμ’ έργον! Γυναίκες κυνηγοί σηκώνουν τη σημαία της θήρας στην Ελλάδα. Ξεκινούν το δικό...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ