Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΑξεσουάρ ΚυνηγούΑπάνω μου έχω πάντοτε…

Απάνω μου έχω πάντοτε…

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί ένα σωρό άρθρα για το τι πρέπει να περιέχει το σακίδιο του κυνηγού. Όλες αυτές οι αναφορές, συγκλίνουν, συνήθως, στα ίδια πράγματα που πρέπει να έχει μαζί του ο κυνηγός, τόσο για να μπορέσει να φέρει σε πέρας την αγαπημένη του δραστηριότητα, όσο και για να αντιμετωπίσει δυσάρεστες καιρικές συνθήκες, ή τραυματισμούς (ανθρώπων και ζώων) κ.λπ.

Όμως, η αλήθεια είναι, πως κάθε κυνηγός, έχει πάντα πάνω του κάποιο(α) αντικείμενο πίσω από το οποίο «κρύβεται» και μία ενδιαφέρουσα ιστορία.

Οι συνεργάτες του #kynigesiagr γράφουν για τα αντικείμενα που δεν λείπουν ποτέ από το σακίδιο ή το γιλέκο τους και εξηγούν το γιατί…

 

MHNΑΣ ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ

Να μην ξεχάσω να πάρω…

Όταν βγαίνουμε στην ύπαιθρο μακριά από τον πολιτισμό, πρέπει να είμαστε προνοητικοί δια «παν ενδεχόμενο».

Κάθε φορά που ξεκινώ για κυνήγι, φροντίζω να έχω εφόδια δύο κατηγοριών. Η πρώτη παραμένει στο αυτοκίνητο και η δεύτερη με συνοδεύει παντού.

Στο αυτοκίνητο υπάρχει πάντοτε πλήρης δεύτερη φορεσιά, ισοθερμικό βαλιτσάκι με τρόφιμα μακράς διαρκείας για δύο άτομα και τροφή για το σκύλο.

Μαζί μου ανά πάσα στιγμή, έχω νερό, ένα κοφτερό σουγιά ή μαχαίρι, ένα μικρό πολυεργαλείο, ένα μικρό φαρμακείο, στο οποίο υπάρχουν οπωσδήποτε χάπια κορτιζόνης, ελαστικός επίδεσμος, αιμοστατικό και μερικά τραυμαπλάστ. Μία μεταλλική ταμπακιέρα από καραμέλες που περιέχει εμετικό για το ενδεχόμενο φόλας, καρδιοτονωτικό και ένεση κορτιζόνης.

Απαραίτητα παίρνω μία στεγνή φανέλα, ένα ζευγάρι κάλτσες, ένα ματσάκι με 15 μέτρα κορδόνι από κέβλαρ, αναπτήρα και προσάναμμα φωτιάς.

Τέλος ένα λεπτό αδιάβροχο μιας χρήσης και μία ισοθερμική κουβέρτα, που διπλωμένα έχουν όγκο όσο ένα κινητό τηλέφωνο.

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑΣ

Μία ομπρέλα για το καρτέρι

Όσο και να ηχεί περίεργα στα αφτιά πολλών κυνηγών, το αντικείμενο που δεν λείπει ποτέ από το κυνηγετικό μου σακίδιο, είναι η…ομπρέλα. Μία μικρή πτυσσόμενη ομπρέλα, που χωράει σε κάθε τύπου κυνηγετικό σάκο, και έχει ελάχιστο βάρος.

Την κουβαλώ μαζί μου από την έναρξη του κυνηγίου, τον Αύγουστο, και με έχει σώσει επανειλημμένα από τα ξαφνικά μπουρίνια του καλοκαιριού.

Φυσικά το κυρίως… έργο το παράγει τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες, δίνοντάς μου την δυνατότητα να απομακρυνθώ από το αυτοκίνητο ακόμα και τις μέρες που η βροχή είναι απειλητική.

Αλλά και τις μέρες με ψιλόβροχο, με την λεγόμενη βροχή του “χαζού” , που σε μουσκεύει στο ημίωρο, αλλά δεν εμποδίζει τα πουλιά να πετάξουν, το καρτέρι κάτω από τη…στέγη της ομπρέλας διεξάγεται κανονικά και…αδιάβροχα.

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ

Αυτά έχω πάντα μαζί μου

Κατ’ αρχάς κυνηγώ πάντα με γιλέκο. Σ’ αυτό υπάρχουν πάντα τα φυσίγγια μου φυσικά, μία θήκη με την άδεια κυνηγού και τα δελτία κατοχής όλων μου των όπλων, ένας μικρός φακός, ένας μικρός σουγιάς και ένας αναπτήρας.

Έχω πάντα μαζί μου ένα μπουκαλάκι νερό για μένα και για το σκυλάκι μου κουβαλώ αρκετό νερό, μία σοκολάτα για την υπογλυκαιμία και ένα φαρμακείο για δήγμα φιδιού και δηλητηρίαση.

Έχω επίσης μαζί μου όλα τα τσοκ του όπλου γιατί οι αποστάσεις βολών είναι απρόβλεπτες.

Και φυσικά φοράω πάντα αντιθραυσματικά γυαλιά με την οπτική μου διόρθωση και ψηφιακές ωτοασπίδες για προστασία της ακοής, χωρίς απώλεια επαφής με τους ήχους του περιβάλλοντος.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΟΣΟΣ

Ένα 9βολο Rottweil

Πρέπει να ήταν τρια. Τα δύο τα είχα ρίξει στο πρώτο γουρούνι που κτύπησα.

Ένα έμεινε στο παλιό δερμάτινο φυσεκλίκι του παππού μου.

Όταν με έπιανε νοσταλγία έβγαζα και μελετούσα τα φυσίγγια από εκείνο το φυσεκλίκι. Όλα αγορασμένα από το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που πουλούσε και φυσίγγια.

Μερικά lampro καφέ και μπλε, σε νούμερο 2 και 3. Πέντε έξι imperial 6άρια και ένα 9βολο rottweil.

Δεν άντεξα και το πήρα στα χέρια μου. Τα βόλια μέσα στο φυσίγγι κουδουνούσαν. Δεν πειράζει.

Με μία κίνηση, σαν παράδοση παραλαβή σημαίας, έβγαλα ένα φυσίγγι από το γιλέκο που κυνηγάω και έβαλα αυτό το 9βολο.

Όχι για να το ρίξω αλλά για να το έχω μαζί μου πάντοτε. Αν χρειαστεί βέβαια να το ρίξω δεν θα το λυπηθώ.

Δεν θυμάμαι πόσα χρόνια έχουν περάσει. Από τότε μέχρι σήμερα αυτό το φυσίγγι είναι πάντοτε μαζί μου και αν υπάρχει ακόμη θα το δώσω στο γιο μου, αν θελήσει ποτέ να γίνει κυνηγός.

 

NIKOΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σουγιάς και σφυρίχτρα

Δύο πράγματα είναι αυτά που πάντα έχω πάνω μου και πολλές φορές με έχουν βγάλει ασπροπρόσωπο σε ποικίλες καταστάσεις. Ο κυνηγετικός σουγιάς και μία εφεδρική σφυρίχτρα για τους σκύλους μου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κυνηγετικός σουγιάς μου έχει δώσει λύση, επειδή έχω βρεθεί σε μέρος τόσο πυκνό, που δεν μπορώ να περάσω.

Η χρήση του βέβαια δεν περιορίζεται μόνο εκεί…

Η σφυρίχτρα, επίσης, είναι ένα βασικό εργαλείο γιατί πολλές φορές ανακαλύπτουμε ότι έχουμε ξεχάσει αυτήν που χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητο, αλλά και γιατί βρισκόμαστε σε σημείο που δεν πιάνει το κινητό και πρέπει να δώσουμε ένα στίγμα για το που βρισκόμαστε.

Γι’ αυτό σε κάθε γιλέκο ή παντελόνι ανάλογα την εποχή, πάντα έχω κρυμμένη μία σφυρίχτρα.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΠΑΚΙΑΣ

Το κοφτερό μαχαίρι

«Στο βουνό βγες και με το κοντό παντελόνι αν θες και με το σώβρακο» μου είπε κάποτε ένας παλιός κυνηγός και πρόσθεσε: «Να, μπορώ να σε δω και χωρίς φυσιγγιοθήκη και χωρίς το όπλο αν θες, μα χωρίς γιλέκο και μαχαίρι μην σε δω ξανά…»

Στο γιλέκο μου, από τότε που ακόμη δεν ήταν όλα πορτοκαλί, υπήρχαν πάντα κάποια πράγματα που με τον καιρό τα καθόρισα ευλαβικά. Πρώτα από όλα νερό. Πάντα θα έχω δύο τρία σκοινιά για να πιάσω σκύλους που θα βρω στο βουνό.

Ένα μαχαίρι κοφτερό, πέρα από το κυνηγετικό μου. Έναν ελβετικό σουγιά που τόσες φορές με έβγαλε ασπροπρόσωπο και φυσικά ένα φακό.

Δεν λείπει και ένα καλό αδιάβροχο όταν ο καιρός μπει στο φθινόπωρο.

Υπάρχουν πάντα επιθέματα για τα πόδια και μέσα σε μία σακούλα μία φανέλα. Το βάρος συμπληρώνει ο ασύρματος και αρκετά φυσίγγια για παγάνα. Και πάντα αναπτήρες!

 

ΧΑΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Όλα όσα είναι απαραίτητα

Έχει μεγάλη σημασία το σακίδιο να είναι ελαφρύ, ποιοτικό και με σχεδίαση που θα το καθιστά αδιάβροχο και προπάντων χρηστικό.

Το περιεχόμενο διαφέρει ανάλογα με την εποχή και βαραίνει περισσότερο όσο χειμωνιάζει, ιδίως στους περδικότοπους.

Φθινόπωρο περιέχει πλήρες φαρμακείο για βοήθεια σε ανθρώπους και σκυλιά, χειροπρίονο, φακό, μαχαίρι, αδιάβροχο, σχοινί με γάντζο, προσάναμμα, αναπτήρες, εφεδρικά κλειδιά αυτοκινήτου.

Χειμώνα προστίθενται εσώρουχα, κάλτσες, θερμική αλουμινένια κουβέρτα, καπνογόνο εντοπισμού, χάρτης, εφεδρικό κινητό, τσικουδιά, σταφίδες, κονσέρβες και ξηρά τροφή. Συνήθως το περιεχόμενο προέρχεται από “μαθήματα” που πήραμε στους κυνηγότοπους…

 

ΑΡΙΣ ΧΕΛΑΣ

Η φωτογραφική μηχανή

Επειδή τα καλά περάσματα έρχονται ξαφνικά, πέρα από το κυνηγετικό γιλέκο γεμάτο φυσίγγια, έχω πάντα έτοιμο και ένα μικρό σακίδιο πλάτης για τις βιαστικές αναχωρήσεις.

Μία ομπρέλα μικρή, σε χρώματα γήινα, με έχει σώσει από πολλές απρόβλεπτες νεροποντές, ενώ χρησιμεύει και σαν σκέπαστρο στη φυλάχτρα τις δύσκολες ώρες. Ένα μπουκαλάκι νερό και δύο μικρά παστέλια σβήνουν την δίψα και ξεγελούν την πείνα.

Μερικά φύλλα χαρτί πάντα είναι χρήσιμα και με έχουν εξυπηρετήσει αφάνταστα σε μικροκοψίματα που χρειάστηκε να σταματήσω πρόχειρα την αιμορραγία.

Δύο εφεδρικά κουτιά φυσίγγια, ένα με χοντρά και ένα με ψιλά σκάγια για την απρόβλεπτη κυνηγετική έκπληξη.

Τέλος, προσωπικά έχω πάντα μία φωτογραφική μηχανή μαζί, έστω και απλή οικονομική, μιας και οι στιγμές που βιώνουμε πολλές φορές δύσκολα αποτυπώνονται με λόγια…

 

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ

Φακός, αναπτήρας, μαχαίρι

Απαραίτητο εργαλείο ενός γουρουνοκυνηγού είναι το μαχαίρι, και δε νοείται να λείπει από πάνω του για πολλούς λόγους.

Ένας μικρός φακός επίσης είναι ένα   αναγκαίο σύνεργο που πρέπει να βρίσκεται σε μία τσέπη του γιλέκου μαζί με εφεδρικές μπαταρίες.

Όσοι έχουν νυχτώσει μέσα στα πυκνά και απέραντα δάση, έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως την αξία του. Ειδικά στην περίπτωση που άκουγαν τα καλέσματα των λύκων, όπως συνέβη και σε μένα πριν κάποια χρόνια, στα βουνά της Ηπείρου.

Επίσης χρήσιμος είναι ο φακός, όταν χρειάζεται να εντοπίσεις τα σκυλιά, που μπορεί να έχουν τραυματιστεί και να παραμένουν καθηλωμένα.

Ένας αναπτήρας είναι ένα ακόμη από τα βασικά πράγματα που πρέπει να βρίσκεται σε μία άκρη του γιλέκου σε περίπτωση που απαιτείται το άναμμα φωτιάς. Όπως κι ένα κομμάτι σκοινί επίσης.

Αιμοστατικές γάζες και ελαστικός επίδεσμος για να εμποδίσουμε προσωρινά μία ενδεχόμενη αιμορραγία ενός τραύματος είτε των ίδιων των κυνηγών είτε των σκύλων, είναι κάτι που επίσης πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον σε ένα βασικό στέλεχος της παρέας μέσα στο σακίδιο, ή στο γιλέκο.

Μία καραμέλα ή ένα σοκολατάκι σε περίπτωση υπογλυκαιμίας για κυνηγούς και σκύλους, είναι εξίσου σημαντικό.

Για τους τετράποδους φίλους μας επίσης, σημαντική είναι η προμήθεια αντιεμετικών ενέσεων με τα περαιτέρω που απαιτούνται για τυχόν περίπτωση δηλητηρίασης από φόλα, τα οποία και θα πρέπει να βρίσκονται στο γιλέκο μας (μέσα σε ένα στεγανό περιτύλιγμα) και όχι στο αυτοκίνητο, διότι σε τέτοιες στιγμές δεν νοείται χάσιμο χρόνου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγόσκυλο δηλητηριάστηκε και ξεψύχησε μπορστά στον ιδιοκτήτη του – Στην έρευνα για τον εντοπισμό του δηλητηρίου και η Α’ ΚΟΚΔ

Κυνηγόσκυλο δηλητηριάστηκε και ξεψύχησε μπορστά στα μάτια του ιδιοκτήτη του.  Ένα δυσάρεστο γεγονός σημειώθηκε σήμερα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Ένας κυνηγός ο οποίος δραστηριοποιούταν στην...
37,578ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,560ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
12.9 ° C
13.7 °
12 °
94 %
1.5kmh
75 %
Πε
17 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ