spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΖαρκάδια: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Ζαρκάδια: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

|

Ζαρκάδια: Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Έχουν περάσει σίγουρα 30 χρόνια από τότε που η ΚΣΕ είχε προτείνει τα ζαρκάδια να ενταχθούν στη λίστα των θηρεύσιμων

Το ρήμα «προτείνει» εξυπακούεται ότι εμπεριέχει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες που δικαιολογούν την συγκεκριμένη πρόταση. Από τότε μέχρι σήμερα, το θέμα «ζαρκάδι» εξακολουθεί να αποτελεί… προϊόν διαπραγμάτευσης.

Πάει περίπατο η έννοια της διαχείρισης και το όλο θέμα επικεντρώνεται σε ένα πολιτικό παζάρι, ενώ πάνω από όλα υπολογίζεται το πολιτικό κόστος και η τήρηση ισορροπιών μεταξύ κυνηγών – αντικυνηγών.

Παρά όλα αυτά οι επιστημονικές μελέτες υπάρχουν για τους πληθυσμούς. Αυτό που λείπει ή τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει είναι οι επιπτώσεις από τον μεγάλο αριθμό ζαρκαδιών.

Τα ζαρκάδια δεν επιτίθενται σε κοπάδια ζώων, ούτε σε ανθρώπους, ωστόσο η ανισορροπία στους πληθυσμούς, κάποια προβλήματα θα τα δημιουργεί. Ίσως σε κάποια είδη της χλωρίδας, ίσως με κάποιες ασθένειες που μπορεί να είναι και μεταδοτικές στον άνθρωπο ή ακόμα και σε άλλα είδη της άγριας πανίδας.

Αυτά αποτελούν αντικείμενο έρευνας και οι απαντήσεις θα δοθούν από τους επιστήμονες. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν συχνά πυκνά αναφορές από τους ανθρώπους της υπαίθρου, ότι ο αριθμός των ζαρκαδιών είναι μεγάλος. Παράλληλα, υφίστανται και οι επιστημονικές μελέτες που έχουν προσκομίσει οι κυνηγητικές οργανώσεις στο αρμόδιο υπουργείο.

Καλό θα ήταν η Ε.Ε να καταπιάνεται με όλα τα θέματα που χρήζουν διαχείρισης. Καλή η φορολογία, τα χαράτσια και τα μνημόνια αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η διαχείριση της άγριας ζωής είναι κάτι που στην πλειοψηφία των κρατών μελών γίνεται με όρους επιστημονικούς και όχι πολιτικούς.

Οι μελέτες που πληρώνουν οι κυνηγοί είναι αυτές που υποστηρίζουν την κυνηγετική δραστηριότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με βάση αυτές τις μελέτες υπογράφεται η ρυθμιστική και αυτές χρησιμοποιούνται σε περίπτωση δικαστικών προσφυγών για να υποστηριχτεί η υπογραφή του αρμόδιου για τη θήρα υπουργού.

Το ερώτημα είναι: Άραγε υπάρχουν καλές και κακές μελέτες ή μελέτες που εξυπηρετούν ή δεν εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες;

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύσσωμη η ηγεσία των κυνηγών στην «Κυνηγεσία 2024»

Οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες στην Έκθεση Κυνηγεσία 2024! Στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024» έδωσε βροντερό «παρών» σύσσωμη η ηγεσία της κυνηγετικής οικογένειας, από την Συνομοσπονδία και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ