spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣε ερωτική διέγερση οι λαγοί

Σε ερωτική διέγερση οι λαγοί

|

 

Τα ξαδέρφια τους, τα κουνέλια, θυμίζουν φέτος οι λαγοί που γεννοβολούν ασταμάτητα! Τα μηνύματα που έρχονται από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προμηνύουν μία “ευλογημένη” χρονιά για τους λαγοκυνηγούς…

 

Του Δημήτρη Μηλτιάδη

 

Στις παρέες των “λαγάδων” επικρατεί ενθουσιασμός, αφού τα σημάδια που έχουν παρατηρήσει στις εξορμήσεις τους στα βουνά, δίχως όπλο, κυρίως με νεαρά σκυλιά, είναι άκρως ενθαρρυντικά!
Ποια είναι αυτά;
Λαγόπουλα λίγων εβδομάδων, κακαράντζες στο μέγεθος των περιττωμάτων μικρού ποντικού, αλλά και πολλές τούφες από τη γούνα ενήλικων λαγών.

 

Λαγουδάκι 7 ημερών

 

Πριν κάποιες εβδομάδες, σε διαδικτυακή ομάδα λαγοκυνηγών, είχε αναρτηθεί φωτογραφία από ένα λαγουδάκι, ηλικίας 7 ημερών, ενώ λίγες μέρες αργότερα, ακολούθησε και δεύτερη ανάρτηση που έδειχνε και δεύτερη περίπτωση με λαγόπουλο μόλις 8-10 ημερών!
Στις συζητήσεις που ακολούθησαν, μεταξύ διαδικτυακών φίλων, αναφέρθηκαν αρκετές εμπειρίες από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, για θεάσεις λαγόπουλων που χωρούν σε μία… παλάμη, μετά τις 10 Ιανουαρίου, καταληκτική ημερομηνία για τη θήρα του λαγού.
Μπορεί οι “λαγατζήδες” να κρέμασαν τα όπλα τους, αλλά αρκετοί συνέχισαν να βγαίνουν στα γνωστά τους “λημέρια”, παρέα με υπό εκπαίδευση κουτάβια.
– “Βγήκα με νεαρά σκυλιά, που έχουν πάρει μία… γεύση από λαγό μέσα σε εκπαιδευτήριο. Τα έβλεπα ότι έπιαναν κάποιον ντορό, αλλά δυσκολευόντουσαν να τον ξεκόψουν. Έψαξα στο έδαφος και είδα μικροσκοπικές κακαράντζες.
Ήταν από λαγουδάκια”, περιγράφει, ο Παναγιώτης Πάππος, που έχει εκπαιδευτικές εξόδους στην Θεσσαλονίκη, στην Βέροια, στο Κιλκίς και τις Σέρρες.

 

“Μαλλιά” σε ανοιχτώματα

 

Τα κουτάβια εντόπιζαν ίχνη από λαγό, αλλά αδυνατούσαν να τα ξεδιαλύνουν και εξαιτίας της απειρίας τους, αλλά και για έναν ακόμη λόγο, που υπαγορεύεται από την ίδια τη φύση.

– “Η μητέρα, όταν έχει μικρά, αφήνει επίτηδες τη μυρωδιά της, ώστε να παραπλανήσει τους εχθρούς και να τους οδηγήσει σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που είναι τα μικρά της. Έτσι, επιβιώνουν αυτά από τους άρπαγες, με πρώτο και κυριότερο την αλεπού”, προσθέτει ο κ. Πάππος. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφέρει και τα “μαλλιά” που βρίσκει σε ανοιχτώματα, που τις νύχτες γίνονταν αρένες για τις μονομαχίες των αρσενικών, με έπαθλο την… καρδιά της θηλυκής!
– “Τούφες εδώ-τούφες εκεί, πράγμα που υποδηλώνει ότι τα ζευγαρώματα των λαγών είναι στο φουλ. Μίλησα και με φίλους μου από άλλες περιοχές και μου είπαν κι εκείνοι ότι συναντούν τα ίδια σημάδια”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σε Κοζάνη και Πιερία

 

Κυνηγοί και από άλλες περιοχές, όπως την Κοζάνη και την Πιερία, επίσης στις πρώτες τους εξορμήσεις μετά τη λήξη της περιόδου θήρας του λαγού, βρήκαν ίχνη που πρόδιδαν και γέννες, αλλά και νέα ερωτικά παιχνίδια των “αυτιάδων”.
– “Στην ουσία, φέτος, δεν σταμάτησαν καθόλου τα γεννητούρια.
Βλέπαμε μικρούς λαγούς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες. Και τώρα, παρατηρούμε ότι τα ζευγαρώματα είναι σε κορύφωση. Αυτό, είναι κάτι που μας ευχαριστεί βέβαια, γιατί φαίνεται ότι η χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμη καλύτερη από αυτή που πέρασε, η οποία- κατά γενική ομολογία -μας άφησε πάρα πολύ ικανοποιημένους από την πληθυσμιακή κατάσταση του αγαπημένου μας θηράματος”, τόνισε και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, διαχειριστής της Ομάδας Εκπαίδευσης Λαγοκυνηγών, με εξορμήσεις στα σύνορα Γρεβενών-Κοζάνης.

 

Η επιστημονική εξήγηση “δείχνει” τον καιρό

Ποια είναι, όμως, η επιστημονική εξήγηση για τις… ασταμάτητες γέννες των λαγών;
– “Αναμφίβολα ο καιρός. Τον Νοέμβριο έως και τις αρχές Δεκεμβρίου έπεσαν ήπιες βροχές, οι οποίες με τις ανεκτικές θερμοκρασίες για την εποχή, έδωσαν πλούσιο χορτάρι. Η καλή τροφή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είχαμε και δυνατές παγωνιές, “πυροδότησαν” τα ερωτικά παιχνίδια. Οι λαγοί, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν δεν σταματούν να ζευγαρώνουν. Ανασταλτικοί παράγοντες είναι οι έντονες και παρατεταμένες παγωνιές για την Βόρεια Ελλάδα, τη χειμερινή περίοδο και η μεγάλης διάρκειας ξηρασία, την καλοκαιρινή περίοδο, για την Νότια Ελλάδα και τα νησιά. Κοινός παρονομαστής και στις δύο περιπτώσεις είναι η έλλειψη τροφής, η οποία υποβαθμίζει και τη σεξουαλική δραστηριότητα των λαγών. Από την ποιότητα της τροφής εξαρτάται και το αν θα έχουμε πολλές και καλές ή λίγες και κακές γένες”, εξηγεί ο θηραματολόγος Χρήστος Σώκος.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Grisport γνωρίζει ότι ένα καλό μποτάκι δεν είναι απαραίτητο μόνο την κυνηγετική περίοδο…

Grisport: Το καλό μποτάκι είναι πάντα απαραίτητο! Όσοι κινούνται στην ύπαιθρο είναι σε θέση να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «μποτάκι» στην καθημερινότητά τους,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ