spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότητα“Στερεύουν” τα τρόφιμα λόγω κορονοϊού & Πανώλης

“Στερεύουν” τα τρόφιμα λόγω κορονοϊού & Πανώλης

|

 

Αντιμέτωπες με σοβαρή επισιτιστική κρίση έχουν βρεθεί πολλές χώρες, που την ίδια στιγμή μαστίζονται τόσο από το ξέσπασμα του κορονοϊού όσο και της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων…

 

Της Θεανώς Καρούτα

 

Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει την παραγωγή αγροτικών προϊόντων την περίοδο της άνοιξης και θα ακολουθήσει μία πολυδιάστατη πολιτική, κατάλληλη για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, με την υλοποίηση ειδικών μέτρων.

 

Διπλό χτύπημα

 

Το θέμα της αγροτικής παραγωγής μάλιστα, είναι αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την σινική κυβέρνηση, καθώς η τροφή των κατοίκων της χώρας, έχει αρχίσει και στερεύει μετά τα λουκέτα στις υπαίθριες αγορές ζώων, αλλά και την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων που έχει “ξεπαστρέψει” περίπου το 60% των χοιρινών της Κίνας. Στην ίδια κακή συγκυρία που ο διεθνής Τύπος ονομάζει “διπλό χτύπημα”, βρίσκεται και η Ινδονησία όπως και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, που τροφοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα.
Πέρυσι, η Αφρικανική Πανώλη εξαφάνισε το 60% των χοίρων στην Κίνα και το ένα τέταρτο όλων των εκτρεφόμενων χοίρων στον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών για τις μεταδοτικές ασθένειες, προκαλώντας ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
Οι Ινδονήσιοι ανησυχούν καθώς η ασθένεια είναι ανθεκτική σε θερμοκρασίες ακόμα και βαθιάς κατάψυξης όπως και απόψυξης και ελλείψει εμβολίου μπορεί να εξαπλωθεί στη χώρα, καθώς μεταδίδεται και μέσω αντικειμένων όπως παπούτσια, ρούχα, φορτηγά.

 

“Τυχεροί” οι μουσουλμάνοι της Ασίας

 

Τις τελευταίες ημέρες πάντως στην Ταϊβάν, νεκροί χοίροι μολυσμένοι με Α.Π.Χ. ξεβράστηκαν στις ακτές της χώρας, την ώρα που στις Φιλιππίνες δεκάδες χιλιάδες γουρούνια εξουδετερώθηκαν μόλις από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην Νότια Κορέα, το γύρο του διαδικτύου έκαναν φωτογραφίες ενός ποταμού που βάφτηκε κυριολεκτικά κόκκινος από τις μαζικές σφαγές γουρουνιών ενώ στην επαρχία της Σουμάτρας, οι αρχές επιβεβαίωσαν πως ο ιός εξολόθρευσε τουλάχιστον 5.000 χοίρους μέσα στους τελευταίους μήνες.
Οι μόνοι που είναι κάπως τυχεροί μέσα στην κακή χρονική συγκυρία, είναι οι μουσουλμάνοι της Ασίας που δεν καταναλώνουν χοιρινό.
Όμως στο Μπαλί (όπου οι περισσότεροι ντόπιοι είναι ινδουιστές), που αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό και που το χοιρινό όχι απλά καταναλώνεται αλλά διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομία του, τα πράγματα είναι άσχημα, κάτι που επιβεβαίωσε στην εφημερίδα “Jakarta Post” και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Γεωργίας και Επισιτιστικής Ασφάλειας της περιφερειακής κυβέρνησης του Μπαλί, Ίντα Μπαγκούς Γουισνουαρντάνα.
Ένας αγρότης στο χωριό Μούνγκου του Μπαλί που ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή χοίρων, δήλωσε μιλώντας στο “Al Jazeera” ότι ο ρυθμός που καταλήγουν τα γουρούνια είναι αξιοπρόσεκτος και συνάμα ανησυχητικός.
– “Άνθρωποι από την κυβέρνηση ήρθαν και με συμβούλεψαν να θάψω τα νεκρά ζώα και να απολυμάνω τα πάντα”, δήλωσε ο Νίομαν, προσθέτοντας πως γνωρίζει ότι δεν είναι ο μόνος κτηνοτρόφος με απώλειες στην περιοχή.

– “Προσπάθησα να θεραπεύσω τους χοίρους μου με αντιβιοτικά, βιταμίνες Β και ψευδάργυρο, αλλά αυτό δεν λειτούργησε. Κι ο τελευταίος ενήλικος χοίρος μου θα πεθάνει αργά ή γρήγορα”, είπε.
– “Πώς θα επιβιώσω; Δεν το έχω σκεφτεί ακόμα, ξέρω μόνο πως ακόμα δεν έχω ξεχρεώσει το δάνειο που πήρα για να στήσω τη μονάδα μου”.

 

Ανησυχία και στην Αυστραλία

 

Η ανησυχία πάντως εξαπλώνεται, με τις αρχές της Αυστραλίας να εκτιμούν πως η χώρα θα είναι η επόμενη που θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα σίτισης. Η αφρικανική πανώλη έχει ήδη χτυπήσει το ανατολικό Τιμόρ (χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας) και η πολιτεία της Βικτώριας εκπονεί ήδη σχέδια για την αντιμετώπισή του.
– “Είμαστε πολύ ανήσυχοι, οπότε οι συνοριακοί έλεγχοι και η επιτήρησή μας έχουν πραγματικά αυξηθεί, για να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και να κρατήσουμε την ασθένεια έξω από τη χώρα”, δήλωσε ο Τρέβορ Ντρου, επικεφαλής του Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων της Αυστραλίας. Ο Ντρου μάλιστα κατήγγειλε πως είχε προειδοποιήσει τις αρχές της Κίνας για την αφρικανική πανώλη από το 2009, όμως τα λόγια του δεν βρήκαν ευήκοα ώτα.

 

Πρόληψη και στην Γερμανία

 

Η τοπική υπουργός Γεωργίας Μπάρμπαρα Ότε-Κίναστ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Κάτω Σαξονία θα ακολουθήσει τα βήματα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στην δημιουργία προληπτικών μέτρων και αντίστοιχης επιτροπής απέναντι στην επιδημία της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.
Η ίδια τόνισε πως προκειμένου να είναι το μέτρο αποτελεσματικό, πρέπει όλα τα ομοσπονδιακά κρατίδια να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, καθώς η γρήγορη, συνεπής και συντονισμένη δράση θα είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Άλλωστε, η Γερμανία προσπαθεί να οχυρωθεί καθώς βλέπει όλο και περισσότερα κρούσματα να κυκλώνουν την επικράτειά της, από τις γειτονικές χώρες, απειλώντας να μετακινηθεί προς την Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές είναι πεπεισμένες, ότι τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται ήδη στην εγχώρια παραγωγή χοιρινού κρέατος είναι επαρκή για να κρατήσουν την ασθένεια έξω, ωστόσο δεν μπορούν να ελέγξουν την εξάπλωση της νόσου στους αγριόχοιρους που είναι αρκετές χιλιάδες στις αγροτικές περιοχές της χώρας.
Η δημιουργία επιτροπής-ομάδας και μάλιστα άμεσα, εξηγεί η Ότε-Κίναστ, θα επιτρέψει τον γρήγορο συντονισμό κινήσεων και την όσο ταχύτερη γίνεται διακομιδή των κουφαριών των μολυσμένων ζώων, την αξιοποίηση του κυνηγιού και των κυνηγών για την απαραίτητη δειγματοληψία ανάμεσα στους κάπρους, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ανέγερση φράκτη στα σύνορα με τις γύρω χώρες, των οποίων το ζωικό κεφάλαιο έχει μολυνθεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, που η Γερμανία έρχεται αντιμέτωπη με μία τέτοια απειλή.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντοπίστηκαν 11 αγριογούρουνα νεκρά με αφρικανική πανώλη σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Εντοπίστηκαν 11 αγριογούρουνα νεκρά με αφρικανική πανώλη σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας Συνολικά, 11 εστίες νεκρών αγριόχοιρων με αφρικανική πανώλη έχουν εντοπιστεί από την αρχή του έτους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ