spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΛαγοκέφαλο γίγας «έβγαλαν» στην Κρήτη - Σε απόγνωση οι ψαράδες

Λαγοκέφαλο γίγας «έβγαλαν» στην Κρήτη – Σε απόγνωση οι ψαράδες

|

Λαγοκέφαλο γίγας «έβγαλαν» στην Κρήτη – Σε απόγνωση οι ψαράδες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες αλιείς του Ηρακλείου. Αιτία οι πληθυσμοί λαγοκέφαλων (αλλά και άλλων εισβολικών ειδών) που έχουν εγκατασταθεί στα νερά της Κρήτης, καταστρέφοντας εξοπλισμό και ψαριές.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα χθεσινής ψαριάς που «έβγαλε»… λαγοκέφαλο-γίγας, μήκους 70 εκατοστών και βάρους 8 κιλών, όπως αναφέρει το cretalive.gr.

Όπως σημειώνουν οι αλιείες, οι καταστροφές από τους λαγοκέφαλους είναι συχνές –  σε δίχτυα και αλιεύματα, ενώ εκπέμπουν σήμα κινδύνου ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία και τη στήριξη των επαγγελματιών αλιέων, απέναντι σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που μοιάζει να έχει παγιωθεί.

Λαγοκέφαλο γίγας «έβγαλαν» στη Κρήτη - Σε απόγνωση οι ψαράδες

Λαγοκέφαλο γίγας «έβγαλαν» στη Κρήτη - Σε απόγνωση οι ψαράδες

Λαγοκέφαλο γίγας

Κίνδυνος προς τους ανθρώπους

Ο λαγοκέφαλος (επιστημονική ονομασία: Lagocephalus sceleratus) είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στην Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στην Μεσόγειο.

Η κατανάλωσή του χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν την δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση, ακόμη και θάνατο.

Παρόμοια με άλλα ψάρια φούσκα, ο ασημένιος λαγοκέφαλος είναι εξαιρετικά δηλητηριώδης όταν φαγωθεί, καθώς περιέχει τετροδοτοξίνη στις ωοθήκες του και σε μικρότερο βαθμό στο δέρμα, στους μυς και στο συκώτι του, η οποία τον προστατεύει από τους θηρευτές. Γίνεται τοξικό, αφού τρώει βακτήρια που περιέχουν τη τοξίνη.

Αυτή η θανατηφόρα ουσία προκαλεί παράλυση των μυών, η οποία μπορεί να οδηγήσει τα θύματα σε διακοπή της αναπνοής ή καρδιακή ανεπάρκεια. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν παρουσιαστεί στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φάλαινα φυσητήρας στα νότια της Κρήτης – Βίντεο

Φάλαινα φυσητήρας στα νότια της Κρήτης To τεράστιο κήτος προκάλεσε δέος με την εμφάνισή του Μια φάλαινα φυσητήρας εντοπίστηκε στα καταγάλανα νερά νότια της Κρήτης και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ