spot_img
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΛαγοί… σαρκοφάγοι και συχνά κανίβαλοι!

Λαγοί… σαρκοφάγοι και συχνά κανίβαλοι!

|

 

Όσο και αν αυτό “σοκάρει”, ή αλλάζει την τρυφερή εικόνα που έχει ο κόσμος για τους λαγούς, μελέτες επιστημόνων που διεξάγονται στον βόρειο Καναδά, διαπίστωσαν… κρεατοφαγία και κανιβαλισμό εκ μέρους τους…

 

Του Δημήτρη Δοντά

 

Οι λαγοί του χιονιού στον Καναδά, γίνονται κατά περίπτωση και σαρκοφάγοι και κανίβαλοι! Όσο και αν αυτό “σοκάρει”, ή αλλάζει την τρυφερή εικόνα που έχει ο κόσμος για τους λαγούς, μελέτες επιστημόνων που διεξάγονται στα εδάφη του Γιούκον, στον βόρειο Καναδά, διαπίστωσαν και… κρεατοφαγία και κανιβαλισμό εκ μέρους τους.
Οι λευκοί λαγοί έχουν εντάξει στη διατροφή τους και την ζωική πρωτεΐνη, που προέρχεται από κουφάρια πουλιών και άλλων λαγών!

 

Έτρωγαν… λύγκα!

 

Επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μάικλ Πιρς, από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, κατέγραψαν λαγούς να τρέφονται μέχρι και από… το κουφάρι ενός λύγκα, ενός αρπακτικού, δηλαδή, από τους κύριους θηρευτές λαγών σε αυτά τα εδάφη…
– “Ήταν συγκλονιστικό όταν το είδαμε για πρώτη φορά”, δήλωσε ο καθηγητής Πιρς, ο οποίος πιστεύει ότι έτσι οι λαγοί αυξάνουν την πρόσληψη πρωτεϊνών τους, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Έως τώρα κανείς δεν είχε ιδέα ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά φαίνεται πως αυτόν τον τρόπο βρήκαν οι λαγοί για να αντιμετωπίσουν τους ιδιαίτερα βαρείς χειμώνες της περιοχής, με συνεχείς θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν (στο Μπήβερ Κρηκ του Γιούκον, έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία σε βορειοαμερικανικό έδαφος, με -63°C)!
Οι μελετητές ανακάλυψαν τυχαία τους λαγούς που έτρωγαν το κρέας, όταν εγκατέστησαν κάμερες δίπλα σε σφάγια… άλλων λαγών. Αν και οι κάμερες είχαν τοποθετηθεί για να καταγράψουν τις επισκέψεις αρπακτικών ειδών της τοπικής πανίδας, έκπληκτοι οι ερευνητές είδαν λαγούς να… τρώνε τα 20 από τα 161 σφάγια που τοποθέτησαν στην περιοχή, σε διάστημα δυόμιση χρόνων!

 

Καταγραφές – ντοκουμέντο

 

Λαγοί να τρέφονται με νεκρούς λαγούς δεν είχε καταγραφεί ποτέ μέχρι τότε, ενώ οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι οι λαγοί μάχονται και υπερασπίζονται τη “λεία” τους από άλλους λαγούς, όπως κάνουν… οι αρκούδες και οι λύκοι.
Όπως αναφέρει ο Μάικλ Πιρς, οι λαγοί τράφηκαν και με ένα είδος πέρδικας που χρησιμοποιήθηκε ως “δόλωμα”, προκαλώντας ένα ακόμα μυστήριο: πως τα στομάχια τους είναι σε θέση να αφομοιώσουν τα φτερά ενός πουλιού, σε μέγεθος πέρδικας;
Ούτως ή άλλως, η σκόπιμη κατάποση των φτερών είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη μεταξύ των θηλαστικών, λένε οι επιστήμονες…
Η αλήθεια είναι ότι πολλές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Βόρεια Αμερική, “θολώνουν” τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ φυτοφάγων και σαρκοφάγων ζώων:
Ένα είδος κουνελιών που ενδημεί στην περιοχή των Απαλαχίων Ορέων, έχει παρατηρηθεί να τρώει αγριόγαλους! Στο Ουισκόνσιν βρέθηκαν αγελάδες να τρώνε… αυγά πουλιών, αλλά και νεοσσούς. Οι κάστορες, στην Αλάσκα, φωτογραφήθηκαν να καταναλώνουν νεκρούς σολωμούς.
Και τα λευκά ελάφια στα χωριά της Ντακότα, “πιάστηκαν” να τρώνε φωλιές πουλιών με όλο το περιεχόμενό τους…

 

Και τα φυτοφάγα σκοτώνουν!

 

Πριν τρία χρόνια, ερευνητές και πάλι στις Η.Π.Α, ανακάλυψαν ότι ένα τρωκτικό που ενδημεί στο Κολοράντο, το Ουαϊόμινγκ, την Γιούτα και την Μοντάνα, αποτελεί τον υπ’ αριθμόν έναν θηρευτή για τους σκίουρους!
Μία εκτίμηση των μελετητών αναφέρει ότι το συγκεκριμένο τρωκτικό σκοτώνει τους σκίουρους, επειδή είναι ανταγωνιστικά είδη ως προς τη διαθέσιμη τροφή… Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε το 2016 έδειξε ότι και ένα φυτοφάγο είδος μπορεί να σκοτώνει τους ανταγωνιστές του, χωρίς να τους τρώει!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ

Απαγόρευση για το κυνήγι του τρυγονιού στην Κύπρο ζητά η ΕΕ Κανονικά το κυνήγι τον Σεπτέμβρη, λέει η Θήρα - Αμφισβητεί η ΕΕ ότι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ