spot_img
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταH ΝΕΑ ρυθμιστική απόφαση για το Κυνήγι!

H ΝΕΑ ρυθμιστική απόφαση για το Κυνήγι!

|

Σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας «ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΑ ΝΕΑ», η νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι, είναι σχεδόν έτοιμη προς υπογραφή και θα δει το φως της δημοσιότητας προς τα τέλη του μήνα

kse\-synantisi\-amyra_largeΟι εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας ήρθαν σε επαφή με τον αρμόδιο για θέματα θήρας, στο υπουργείο περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Αμυρά και συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες γύρω από την κυνηγετική δραστηριότητα, καθώς και η έναρξη αυτής…

 

 

Κύριο και βασικό θέμα για την επερχόμενη κυνηγετική περίοδο είναι το τρυγόνι, μιας και σε αυτό εστιάζεται και η αγωνία του κυνηγετικού κόσμου. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση.

Η Eυρωπαϊκή Ένωση από πλευράς της, μέσω της αρμόδιας επιτροπής, αυξάνει την πίεση προς τα κράτη μέλη για απαγόρευση κυνηγίου του τρυγονιού, ενώ σύμφωνα με την τελευταία απόφασή της, θα απαγορεύεται σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κράτη μέλη, με εξαίρεση τις Βαλκανικές χώρες.

Ευνοημένη από την απόφαση αυτή βγήκε η γειτονική Βουλγαρία, γιατί βασιζόμενη σε επιστημονικές μελέτες από τις δικές μας κυνηγετικές οργανώσεις, κατάφερε να εξαιρεθεί. Για τις Βαλκανικές χώρες, η μείωση με βάση την απόφαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής, επιτρέπει να θηρευτεί το 50% από τον συνολικό αριθμό των τρυγονιών, που δήλωνε το κάθε κράτος ότι θηρεύονται στην επικράτειά του σε ετήσια βάση.

Η Ελλάδα δηλώνει τα τελευταία χρόνια περίπου 280.000 τρυγόνια. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό τον αριθμό, και με τη λογική, ότι η κάρπωση θα περιοριστεί κατά το ήμισυ, θα πρέπει να αναμένουμε μείωση του αριθμού ημερήσιας κάρπωσης στην νέα ρυθμιστική, δηλαδή έξι τρυγόνια ανά έξοδο. Ο υπολογισμός βασίζεται στον αρχικό αριθμό των 12 που επιτρέπονταν, και όχι σε αυτόν που ίσχυσε την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο (8).

 

Η ηλεκτρονική καταγραφή

Ένα θέμα που ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί, είναι πώς θα αποδείξουμε στην Ε.Ε., ότι μαζί με τη μείωση στον ημερήσιο αριθμό κάρπωσης, υπάρχει και ουσιαστική μείωση του θηράματος που αγγίζει το 50%.
Η Κύπρος αλλά και άλλα κράτη μέλη, έχουν εφαρμόσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής μέσω κινητού τηλεφώνου, το οποίο υποχρεώνει τον κυνηγό, να ενημερώνει με μήνυμα την ηλεκτρονική βάση για τον αριθμό των τρυγονιών που καρπώθηκε στην έξοδό του.

Για την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, χρειάζεται ο ανάλογος χρόνος προσαρμογής, που λογικά θα δοθεί από την Ε.Ε. εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητη προς χρήση. Με τη συμπλήρωση του συνολικού αριθμού των τρυγονιών, που θα επιτρέπεται να θηρευτούν στη χώρα μας και θα καταχωρούνται στην ηλεκτρονική εφαρμογή, αυτόματα θα προκύπτει λήξη της κυνηγετικής περιόδου για το κυνήγι του συγκεκριμένου θηράματος (τρυγονιού).

 

Ισχύει η έκπτωση των τελών

Για την έκδοση των αδειών κυνηγίου θα ισχύει η “έκπτωση” που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, ενώ έχει ήδη υπογραφεί από το Υπουργείο Οικονομικών η σχετική απόφαση και αφορά στην μη καταβολή των τελών προς το δημόσιο.

Για εκείνους που είχαν ανανεώσει ή βγάλει για πρώτη φορά την άδειά τους την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο, με την προϋπόθεση ότι θα εκδώσουν την φετινή άδεια τους, χωρίς να αλλάξουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό (τοπική, περιφερειακή, γενική), τα ποσά της “έκπτωσης” θα είναι αντίστοιχα, δηλαδή, 28 ευρώ για την Τοπική, 48 ευρώ για την Περιφερειακή και 78 ευρώ για την Γενική.

Για τα υπόλοιπα θηράματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα θηρεύσιμων, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη χρονική διάρκεια κυνηγίου και στο όριο κάρπωσης.

Η έκδοση της νέας ρυθμιστικής απόφασης για την θήρα, αναμένεται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.

 

Δεν τίθεται θέμα μετακίνησηςnikos\-xardalias\-apagoreusi\-kynigiou

Ένα τελευταίο θέμα που προς το παρόν μένει αδιευκρίνιστο, και δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι το θέμα μετακίνησης με βάση το πρωτόκολλο covid-19.
Η πρόσφατη δημόσια δήλωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ότι δεν θα υπάρξουν ξανά καθολικά μέτρα απαγορεύσεων, ανοίγει τον δρόμο για τις θαλάσσιες και χερσαίες μετακινήσεις των κυνηγών, με τις υπάρχουσες προϋποθέσεις για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

 

Διαβάστε επίσης:

> Συνάντηση Κ.Σ.Ε. Με Τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Εν Όψει Της Νέας Ρυμθιστικής

kse\-synantisi\-amyra

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρυθμιστική με παρασκήνιο λίγο πριν την υπογραφή της…

Ρυθμιστική με παρασκήνιο - Αποκλειστικές πληροφορίες του kynigesia.gr! Σειρά επαφών και συζητήσεων χρειάστηκαν μέχρι να πέσει η τελική υπογραφή για την ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου 2023-2024. Εκλογές,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ